icon

Prečo nás rušia deti v reštaurácii?

31. okt 2023

To len mne prekaza, ked sa chcem vklude najest v restauracii a vytaca ma, ked tam vrieskaju male deti tak, ze si nepocujem vlastneho slova? A este sa ofuci matka, ktorej slusne poviem, ze nevsimli ste si, ale vase dieta tu obtazuje ludi, ktprinsa prisli najest? Nie, nie som tolerantna voci rodicom, ktorych dieta si vyzaduje pozoronost ( ktoru zrejme nedostava) tymto sposobom

hopeja
4. nov 2023

@mondolina ja viem ale nikdy nemôže človek vedieť prečo sa dieťa správa nevyhovujuco a že nie vždy sa dá dieťa utíšiť...okrem autizmu má čoraz viac detí iné poruchy správania a nemôžu všetky ostat zatvorené doma

selest
4. nov 2023

Deti su deti, ci zdrave ci s diagnozami, ci maju alebo nemaju naplnene svoje potreby. Stale su to deti ktore sa len ucia, behaju kricia a a tazko ovladaju svohe reakcie. Cize kricia a nahlas sa smeju. Je to proces kym sa naucia kde sa ajo spravat a je na rodicovi aku formu vychovy zvoli. Niekedy najlepsie je ozaj nereagovat, alebo toho aj rodicia maju dost a nevladzu nonstop vychovavat prilis zive a ukricane dieta. Skuste sa ale zavriet na 5-10rokov doma a okrem jedneho nakupu tyzdenne nechodte nikam, lebo dieta. To nie je riesenie. Deti su sucastou spolocnosti s ich prejavmi.

marianna1979
4. nov 2023

Tiez to nemám rada. A zaraza ma, keď si sedia rodicia spokojne, bavia sa a vôbec ich nezaujíma co robí jeho dieťa. My sme tak sedeli s mužom a synom(7r.) vonku na terase. Syn sa tam hral s jedným chlapcom, na tom by nebolo nič zlé, kebyže toho chlapca aj rodičia kontrolovali. My sme išli jest a chl apec kľudne sa pri nás hostil a bral z taniera hranolky. Rodičia sa robili, že nevidia. Muž sa nasral a vraví chlapcovi a teraz chod povedať otcovi nech aj tebe také objedná a dáš aj nášmu Olimu😄

seahorse27
4. nov 2023

Ano, obtazuje ma to. Myslim, ze dokazem odhadnut, ci ma dieta nejaky zdravotny problem, vtedy som samozrejme tolerantna a je mi skor tych rodicov luto. Ked vsak vidim a hlavne pocujem drze nevychovane decko, ktore sa rodicia ani nesnazia nijako usmernit, tak ma dviha zo stolicky. Mam syna s NKS, dlho mal problem s porozumenim reci, ale nikdy nikoho neobtazoval krikom alebo inak, cize aj s dietatom so zdravotnym problemom sa da pracovat a ucit ho spravat sa v spolocnosti, zalezi samozrejme na miere postihnutia.

tosomja
4. nov 2023

@selest veľmi pekne a múdro napísané 👌

natalienka12
4. nov 2023

Baby, to ako fakt? Cudzie decko aby bralo z nášho stola hranolky to sa mi ešte fakt nestalo a nechce sa mi to ani veriť. Veď cudzie deti sú skor plaché, boja sa cudzích dospelých.

valeria_h
4. nov 2023

@natalienka12 No tak never, jednoduché. Nie všetky deti sú plaché, niektoré sú veľmi, veľmi odvážne. Ako to, ktoré vzalo manželovi hranolku z taniera 🙂

renab
4. nov 2023

Mne to vadi nie len v restauracii, ale aj v jaskyni, muzeu, na hrade...
Vela dnesnych mamiciek si mysli, ze deti su stredobodom vesmiru a zakonom chranene. A samozrejme, ze vsetci naokolo musia na ne brat ohlad.

renab
4. nov 2023

@selest mas pravdu, ale... vsetko ma svoje hranice a hlavne svoj cas.
Ja by som napriklad dobre zvazila navstevu pamiatky, jaskyne, pokial dieta nezvladne zaklady spravania. Je to trapenie pre dieta, rodica, aj okolie.

leskovael
4. nov 2023

Ja ako rodič môžem povedať, že je maximálne drzé a otravné, ak sa niekde deti nevedia chovať, lietajú a vrieskajú. A je jedno, či je to v obchode, v kaviarni (ak niesom v kaviarni spojenej s detským kútikom) alebo reštaurácií. Ale ked vidím, koľko dospelých ľudí sa nevie správať, tak je pochopiteľné že taký jedinec výchova rovnako nevychované dieťa

tosomja
Autor odpoveď zmazal
selest
4. nov 2023

@renab jasne, ale pise sa o restauracii nie o kniznici kde sa vyzaduje ticho. Aj v muzeu moze byt expozicia vyslovene pre deti, tam tiez neocakavam ticho a klud. A tiez mam doma aj jedno super dobre kludne dieta ktore sa vie spravat od malicka, ktore ale ma svoj vek a preto vykrikne ak sa mu nieco paci, place nahlas ak sa boji alebo nedostane co chce a niekedy prekvapi a spravi cirkus neocakavane ze skrieka v obchode a vsetky oci na nas. Je to normalne spravanie dietata v tom veku a to ze ho nezdrapim a nejdeme von z obchodu lebo musim nakupit, ani ho nestrieskam ani na neho nekricim neznamena ze neriesim. Mam aj dieta s dg a praveze napriek cirkusom nam kazdy odbornik odporuca chodit s nim aby sa postupne naucil zvladat situacie. Tak si vyber. Kazdy sa pyta preco ho viac nesocializujeme ale ludia sa nechcu stykat z detmi kt nezapadaju. Najlepsie keby sa deti rodili poslusne, tiche, slusne a s priborom ruke. Su to deti, patria do spolocnosti a potrebuju cas sa to naucit, ovladat emocie. Jasne su extremne situacie kedy uz odchadzame prec lebo ma dieta zachvat ale nie bezny plac ci vystrajanie.

valeria_h
4. nov 2023

@tosomja Už sa nestrápňuj. Že sa to Tebe nestalo, neznamená, že sa to nikomu nikdy nestalo.

tosomja
Autor odpoveď zmazal
majka2
4. nov 2023

Tak čo sa týka detí že vrieskaju no hold smola pravdaže vadí to každému dokonca aj tým rodičom. Mám 5 deti syn 16 rokov adoptovany kľudný mohla som snim ísť hoc kde , dcéra 14 pestúnka starostlivosť pohoda aj keď ako malé dieťa som ju nezažila , 8 ročná bio dcéra o tej som ani nevedela že ju mám neplakali vôbec , 3 ročný syn bio mám.pocit že ho asi vymenili v pôrodnici to je hrozne od dvoch rokov sa trápili čo má vdor preň ním som si myslela že tie decká čo vrieskaju sú nevychovane no tomuto môjmu môžte hovoriť pekne vytrieskat po riti nefunguje nič. Proste sa prasti o sem alebo prasti niečo o zem a vrieska našťastie u to nerobí tak často, dvojročná dcéra v pohode ale už badame vzdor aj na nej nie až tak ako na synovi ale no dúfame že to nebude ako u neho. Áno do restiky by som snim nešla ani keby mi ten obed niekto zaplatil lebo to by bolo naháňanie dieťaťa a neustále upozorňovanie. Ale do obchodu a všade inde chodíme bohužiaľ nejdem raz vrieskať aj v obchode. Takže 5 deti kade iné ono záleží aj od povahy a temperamntnosti daného dieťaťa . Nie všetko je výchova všetkých 5 som vychovávala rovnako .

natalienka12
4. nov 2023

@valeria_h Ja sa nehadam, mohlo sa to stat, ale je to uz cez…to uz by som tak nenechala. Ja mam zlu skusenost so susedmi, maju o 6 rokov mladsiu dceru od nasej, drze decko. Nasa sa ma na druhy den vela ucit do skoly a ony ju surovo pustia k nam otravovat. Ked neotvorime, jej tatko mi vola mi vola na mobil, ze halooo Saška u vas zvoni. Minule mu uz nahnevane hovorim, sorry, ale my sa ucime nemame cas na hru so Saškou. Potom mesiac nepozdravil. 😂

chcemradu
4. nov 2023

Čítam všetky tvoje komentáre a navážaš sa do každej jednej, ktorá napíše niečo iné ako ty. Obzvlášť do jednej, ktorá si napísala svoj názor, ako aj ostatné z vás. Nezvyknem sa zapájať do diskusií, ale tu si tiež rada napíšem svoj názor, ktorý sa ti tiež nebude páčiť.
Že by mala byť táto diskusia zmazaná, pretože z úplnej banality, kde ty si sa nenajedla, lebo si tam natrafila na ženskú ktorá nemala pod kontrolou svoje dieťa si sa tu navážala do ostatných, ktoré ti napísali, že si to prehnala. Je to forma kiberšikany, keď označíš niekoho za psychicky narušeného, aby navštívil psychológa, lebo ty sa nevieš najesť doma.
Nikto ťa tu neuráža, no ty si dovolíš nazvať deti nevychovanými, rodičmi nezodpovednými. Pritom tvrdíš, že sa deťom rozumieš, no tie, ktoré deti majú, asi sú neoprávnené tie deti mať, lebo tvoja sestra, či brat má slušne deti. Tak buď rada, že nemusíš riešiť to, že ťa nechcú v spoločnosti a dopraj aj tým deťom dýchať.
A rodičov treba aj pochopiť. Keď neriešia na verejnosti, možno tie deti usmerňujú doma, vonku, možno im dopredu hovoria, ako sa majú správať, no stane sa vždy niečo nečakané.
Nikto tu neobhajuje deti, čo ti kradnú hranolky z taniera (aj keď ani ja neverím, že niečo také sa stalo) alebo ti kope do stoličky naschvál.
Tak kľud, stalo sa a život ide ďalej. Ži a nechaj žiť.

chcemradu
4. nov 2023

@majka2 podľa autorky diskusie aj iných, by si mala tie malé uvrieskané nechať doma a brať von len starších.
Vlastne do obchodu a reštaurácie.
Moji chlapci už chodia do školy, ale som od ich 2r sama, musela som ich brať všade, do lekára, na úrady, obchodu, vlaku. Niekedy sa stalo, že sa hádali medzi sebou. Pre úplnú blbosť, on chcel sedieť naľavo, aj druhý, alebo obaja chceli jeden leták. Mohla som ich zabávať, aj stať na hlave. Koľkokrát som sa ospravedlňovala v čakárni, keď sa mi tam rozplakal jeden. A koľkokrát som prosila niekoho predo mnou, aby ma pustili dnu, nech tam nikoho netrápim, radšej zazerali a hundrali si popod nos. A nie, nechcela som aby ma uprednostnili ako matku s deťmi, len keď už veľmi plakali a nechcela som nikoho otravovať.
A keď začali chodiť do škôlky, učiteľky aj kuchárky och chválili, ako poslušne sedia, bez rozprávania, neodniehajú, vedia poďakovať, poprosiť. Už som sa tešila, že môžem ísť s nimi do kina, nebudú vyrušovať a keď začali titulky, zrazu huuu, tak rozprávali nadšene, že sme odtiaľ utekali, lebo som sa sama zľakla, že nás vyhodia. Pritom sme neboli jediní ktorí rozprávali hlasno a bolo tam niekde aj dieťa, čo plakalo. Riešim len svoje deti. Keby som neriešila, neurazila by som sa, ak by sa ozval niekto komu vadí ich správanie.

chcemradu
4. nov 2023

@valeria_h prečo len @tosomja sa strápnila, keď prvá napísala že tomu neverí
@natalienka12 ?
Útočite na ňu. Už je to až kiberšikana 🙄

valeria_h
4. nov 2023

@natalienka12 Je to veľmi cez, veď som zostala ako obarená, manžel ten je horúca hlava, ten to hneď riešil. Tak ale mňa už máločo prekvapí 😁

valeria_h
4. nov 2023

@chcemradu Vieš Ty vôbec čo je kyberšikana? Ale asi si krátko na koníku, lebo ja som slabý odvar 😉

chcemradu
4. nov 2023

@valeria_h že sa všetci navazate a urazate len jednu. Veď sa sama pozri ako si reagovala na
@natalienka12 a na @tosomja dva rovnaké názory a dve rôzne odpovede na nich.

natalienka12
4. nov 2023

Zeny a vam uz nacisto harasi?

natalienka12
4. nov 2023

Aj keby mi cudzie dieta kradlo hranolky z taniera, tak z toho vedu nerobim no rodicom treba povedat svoje. Lebo deti su vizitka rodicov.

valeria_h
4. nov 2023

@chcemradu Svoje rady a poučenia si nechaj pre seba, nie som na ne zvedavá.

natalienka12
4. nov 2023

na modrej kobyle vazne nie je jedina diskusia bez hadky

majka2
4. nov 2023

@chcemradu no ja som už nebola u dr asi 3 roky až teraz lebo sa mi vážne zdravotný stav zhoršil.presne pre toto nemá kto pomôcť a keď ja ide kdesi tak len zazeraju . Ja som napr minule jednej pomohla dieťa klasika na zemi ale tentoraz nie moje čuduj sa svete keď som sa prihovorila ja dieťa chvíľu prestalo mama dieťaťa šla na vyšetrenie aj som ho von postrážila možno keďže som bola cudzia tak vedsi rešpekt alebo aj neviem proste nikoho nenapadne skúsim pomôcť uvidím nie ale kritizovať viedia všetci vrvaim o troch som nevedela že žijú tieto dve najme to jedno je za všetkých 5 😂

majlo1234
4. nov 2023

Niektore decka su odvazne, niektore su pazrave a niektorym chuti lepsie z ineho taniera. Neverim vsak, ze keby ste si svoje hranolky obranili, a povedali dietatu, ze su vase, a ze vy sa o jedlo nedelite!!! Ze by vam ich dalej zralo z taniera.
A pre neveriacich, moj syn by vkuse jedol blbosti, na prechadzke sa bezne ludi spyta, ci nemaju nieco pod zub, bez kuska hanby😂 a oni mu casto daju, aj napriek mojim protestom, ze nemusia. A moj muz sa smeje, ze ten neostane hladny, aj keby skoncil na ulici.

322sima123
4. nov 2023

tu plati skôr to, že kto si to nezažil ten nepochopí... ja kým som nemala deti som krivo pozerala na rodičov čo si nevedia ukočírovať deti ale keď mam dve náročne deti teraz tak už sa pozeram s pochopením lebo aj ja pre psychickú pohodu potrebujem niekde von a neni vždy kde dať deti bokom, tak proste tiež behaju, skaču, kričia a dookola... čo sa mám zblázniť alebo sedieť s nimi len doma alebo na ihrisku?

sonia1712
4. nov 2023

@selest ja ako mama troch detí sa s vami v, tomto úplne stotožňujem, napísala ste to naozaj dobre😀