Prečo nás rušia deti v reštaurácii?
To len mne prekaza, ked sa chcem vklude najest v restauracii a vytaca ma, ked tam vrieskaju male deti tak, ze si nepocujem vlastneho slova? A este sa ofuci matka, ktorej slusne poviem, ze nevsimli ste si, ale vase dieta tu obtazuje ludi, ktprinsa prisli najest? Nie, nie som tolerantna voci rodicom, ktorych dieta si vyzaduje pozoronost ( ktoru zrejme nedostava) tymto sposobom
@tosomja jedina, co je vztahovacna a prekrúca si veci, ako jej pasuju, si ty. Ja stale idem na jednej vlne. Ty si tk tu nafukla do obludnych rozmerov.aze vlastne my, co sa chceme vklude najest, sme nejake obludy, ktore neznasaju decka :D uplne odveci. Robis si vlastne scenare, ktoré si este nafuknes a potom obvinujes. Ja jedine co som.k tebe mala bolo to, ze spravanie syna tvojho muza ma mozno hlbsi vyznam. Mozno to ani nie je pravda....neviem. Ja som nikde nepisala, ze mi prekážaju deti, ze zazeram po ludoch, ktori pridu do restauracie s detmi, ze ich neznasam, ze mi vsetko vadi, lebo mam nešťastný zivot :D preboha, zeny. Netreba si domyslat a vytvarat si vlastne scenare k danym temam. To, ze ja nemam deti este neznamena, ze ma musite notolerantne zaskatulkovat k tym bezdetnym ze akym, ktore maju drzat hubu, lebo oni este nerodili, tak nevedia. Tak, ako ty mas pravo hnevat sa na to, ze niekomu moze prekazat nemiestne spravanie tvojich deti, tak isto musia ty rešpektovať to, ze niekto taketo veci neznesie a ma pravo byt za to nahnevany. Ty chces toleranciu, ale sama ju nerobis. Ja som aspon úprimná a pisem veci tak, ako su. To, ze tu neznesiete viacere moj nazor, to je vas problem, nie moj. Ja si stojim za svojim od zaciatku, ze mi prekáža hlucne prostredie v miestach, lde ma byt pohoda a klud. Vy ste to tu zacali otacat, ako nepríčetne, ze mi vlastne prekaza aj detsky smiech a pod. Sama mam btata a sestru, ktorí maju male deti a nadovsetko ich milujem. A posudzujem to aj na zaklade nich, ze vzdy, led sa ako rodina stretneme, tak nikdy sa neciitm ako v pavilone, lebo deti rodicia usmernuju a to maju vsetky do 5 rokov. Uz fakt mam pocit, ze to to musim vysvetľovať ako detom v skolke
@tosomja Prepáč, ale v tomto má autorka pravdu a konzistentne opisuje situáciu, ktorá má ďaleko od opisu, že neznáša deti - už v úvodnom príspevku hovorí o deťoch, čo sú extrémne hlučné a ich rodičia to majú úplne na háku. Aj ty si predsa opísala úplne rovnakú situáciu, keď dieťa (myslím že dokonca omnoho staršie ako 5 rokov, ale zmazala si to, tak neviem naisto) robí schválne rámus, vykrikuje, búcha vecami a ruší tým všetkých okolo. V tomto opise situácie ste sa predsa zhodli. Rozdiel je v tom, že ona má pocit, že takéto správanie sa tam nehodí a rodičia by si mali decko upratať. Ty si popísala, že toto sa deje aj vo vašej rodine, ,ale všetci ostatní si majú trhnúť, vstať od jedla, dať si ho zabaliť a zjesť v kancelárii a nabudúce si rovno zavolať donášku, lebo nemieniš vyriešiť situáciu s nevychovaným dieťaťom za ktoré si zodpovedná. Opisujete rovnakú situáciu, ale každá posielate z reštaurácie tú druhú. Otázka je teda jasná - má morálne právo tam ostať autorka, čo sa chce v kľude najesť, alebo tvoja hlučná rodina?
@tosomja ale ty si stale ides svoje :D kde som napisala, ze maju byt vyhodene rodiny, ktorych dieta sa rozplace?:D ja som napisala, ze mi prekaza, ak su deti nerpimerane hlucne a NIKTO ich nesusmernuje, neriesi danu situaciu a este sa urazi, ked ich niekto slusne upozorni. Ty stale melies len to svoje, ze automaticky kazde dieta ma byt podla mna vylucene. Prosim ta, uz ma nebavi ti vysvetlovat suvislosti, ktore si aj tal pretocis podla seba. A stojim si za tym, ze ked dieta, ktore uz navstevuje zakladmu skolu a nevie sa vprata do koze a rodicia to neriesia, tak problem je v tej vychove.
@tosomja Tie tvoje príspevky vyzerali o dosť radikálnejšie. Citovať ich presne nemôžem, keďže sú zmazané, ale určite tam bola veta v znení "keď otec dieťaťa (môj partner) nemá záujem riešiť situáciu... ale to vlastne nie je až tak podstatné, oveľa závažnejšie vyjadrenie, ktoré svedčí o tvojom prístupe k problému, boli dookola opakované vety, že ten, kto sa chce najesť v kľude, si má zavolať donášku a že autorka , ak jej vadilo uvrieskané decko, si mala dať rozjedený obed zabaliť a zjesť ho v kancelárii. Ale možno už nemá zmysel baviť sa o tom, keďže si príspevky zmazala a všetkých, čo chcú jesť v pokoji už neposielaš preč z restaurácie, tak snáď si zmenila názor.
Ubrechaný pes, ožran či bitkár by v reštaurácii tolerovaní neboli. Tak ako by neboli tolerovaní v divadle, v mhd, na úrade, na pracovisku. Otázka je, prečo by dieťa, ktoré má vek na to, aby sa dokázalo slušne správať, ale správa sa ako ubrechaný pes, malo byť tolerované všade.
Mame 3deti. A nedovolim im kricat a jacat ani doma. Takze ked ideme do restiky ci sme na dovolenke a ideme jest tak nie je probolem. Okej raz za stalo lebo sme museli ist v hoteli na veceru a syncek zaspal tak som ho budila. Kym sa spamatal tak bol nervozny. Ale to sedel mne na kolenach aby bol kludny. Isli sme ku stolu co nebol na ociach a deti nebehali.
Tak ja zase si vsimam ostatne rodiny s detmi a mnohokrat si poviem ze-toto by som ja teda nedala resp nedovolila.
@tosomja ty hlavne pises jedno cez druhe, lebo sa uz sama zamotavas do svojich vyjadrení. Mne je jedno, kolko ma to dieta rokov, pisem o tom, ze na tychto verejnych miestach sa ma dodrziavat urcity kodex a zaklady spravania. Ked to nevedia rodicia zariadit, nemaju tam co robit. Este male deti, ktore placu, pochopim, ale vacaie deti, ktore sa spravaju ako odtrhnute z retaze, to netolerujem. A netolerujem ani 2-3 rocne deti, ktore tak hlasno skriekaju kazdych desat sekund a rodicia to neriesia a vidia, ze to ludom prekaza. Neviem, co tu tocis stale to svoje, ale uz kazdy vidi, ako prekrucas. Raz tak, raz tak...kade vitr, tam plast.
V poriadku, vyplakala si sa, predpokladám, že dnes si mala aj kľud pri obede a život ide ďalej.
Ak ti vadí konkrétna situácia, konkrétna rodina, netreba hádzať všetkých do jedného vreca. Aj z popisu danej rodiny bolo zjavné, že to dieťa čo ti nedovolilo jesť, bola nejaká známa možno influencerka, ktorá sa rada predvádza a vôbec ju netankovalo, že ty sa sťažuješ.
Nabudúce si porieš danú situáciu na mieste a dopraj aj iným ľuďom mať vlastný názor a pohľad na vec.
Si vzťahovačná a nezaujíma ťa nič iné, len sa napapkať.
Autorka nečítala som všetky komentáre v tejto diskusii. Je rozdiel prirodzene zvedavé živé trocha hlučnejsie dieťa a malý spratek čo sa nevie zmestiť do kože a robí zle kade chodí pretože má rodičov lemrakov čo svoju neschopnosť vychovať z decka slušne vychovaneho jedinca schovávajú za nevychovu rešpektujucu výchovu a iné moderné chujoviny. To prvé dieťa normálnemu tolerantnemu človeku nemôže vadiť a snáď vidíš že rodičia sa ho snažia usmerniť. Kvoli druhému decku a jeho rodičom reštaurácie lepia na stoly upozornenia aby zákazníci neprebalovali deti na stole.
Celkovo mám pocit že ešte tak 10-15 rokov dozadu ľudia rešpektovali že s príchodom dieťaťa sa ich život zmení a v určitých oblastiach života sa budú musieť načas obmedziť. Mnohí dnešní tridsiatnici sa ešte pomaly správajú ako veľkí pubertiaci neschopní prevziať zodpovednosť za seba a už vôbec nie za svoje dieťa. Obmedzovať sa nebudú ani náhodou a maličké deti čo potrebujú zázemie, kľud a stabilitu prevlacuju hore dole ako mačka mladé. Potom psychické problémy detí zvaluju na vakcíny a iné konšpiracie lebo však že to chúďatko niekoľkomesacne ťahali na stanovačku, cunder, 3 festivaly, 4 dovolenky a že mater laktacna aktivistka trénovala počas dojčenia na 10 maratónov bolo úplne ok.
Presne ,suhlasim
Moj syn ako maly bol uvrieskany strasne za vsetko, takze som ho vtedy po restikach vobec netahala. Skrz seba ze nic z toho nemam a aj skrz druhych...
@chcemradu a ty nevies citat? Ja som ju slusne upozornila a ona sa este urazila. Ja som to riesila ihned na mieste. A takych rodin je viac, nie len tato jedna
@katka700 super vystihnute 🙂)) presne som mala na mysli druhy priklad 🙂
Tiež mám 3 malé deti, a tiež to nemám rada. Keď to ale robia moje deti, upozorníme ich, a niekedy keď je treba dostanú aj po zadku a vtedy už je kľud. Samozrejme je mi to nepríjemné takto pred ľuďmi ale nemám na výber. A verte či nie ale rodičia by aj niečo urobili ale dnes sa skôr už rodiča boja ze na nich pošlú socialku preto nechávajú deti tak..
Nenávidím to. A keď moje deti začnú vystrajať, hneď ich dám "do laty", alebo idú s chlapom von. Ale toto sa nám deje max v obchode, v reštike sú slušný, sedia, nevrieskaju
My na Slovensku tak nemame radi deti 🙈
@lulupulu presne tak, nám sa takto stalo. Moja mama dala po ústach synovi (len tak symbolicky - bola som pri tom), keď hysáčil pre jedlo a môj bývalý poslal sociálku. Bolo to pre našich strašne ponižujúce, odvtedy ani vnuka nechceli bez mojej prítomnosti. Deti môžu všetko, je to nejaký kult pre mňa nepochopiteľný, aj keď tiež som za, že vychovávať s láskou, ale niekedy proste treba min zvýšiť hlas - a už aj to je na sociálku.
@autorka Ako Ti len rozumiem. My sme boli s mužom nedávno v reštaurácii, rodina s dvoma deťmi, odhadujem 5 a 2-3 roky, decká vrieskali, behali, jedno prišlo k nášmu stolu a manželovi rukou do taniera a vzalo hranolky. Podotýkam, rodičia veselo kávičkovali, o deťoch ani nevedeli. Manžel sa teda ozval a vieš aká bola reakcia toho otca? Že sa nemáme "posrať". Ja som bola normálne v šoku. Manžel je dosť prchký na takéto veci, tak sa strhla hádka.
Alebo ideme na prechádzku, ideme po svojej strane chodníka a v tom mamička s kočíkom, ťuká do mobilu a ide po strede cesty. Celkovo niektoré matky si myslia, že môžu všetko, lebo "ja som matka". Veľmi bezohľadní ľudia.
Mňa to vytáča všade aj u dr ...ako minule mne syn spal v kočíku a dievčatko cca 3 roky tam vrieska (nie plač ) a maminka si v kľude sedí bez slova ,samozrejme mne sa maly zobudil a 10 ľudí ešte pred nami ...
Pokiaľ nekričia a nevystrajaju moje deti, tak ma to neobťažuje 😁 asi som až moc tolerantná..
Nie vždy sa dieťa dá utíšiť, moje by som niekedy neutisila ani keby som sa na hlavu postavila (je autista), do reštaurácií veľmi nechodíme, takmer vôbec kvôli pohľadom nastvanych ľudí, že čo sme za rodičia že si ho neupraceme (vyzerá ako zdrave dieťa) ...ale do obchodov si dovolíme chodiť ak sa nenahnevate, lebo psychológovia a psychiatri hovoria že potrebuje medzi ľudí a socializovat sa a chodí tam rád 😉 je neverbalny takže nerozpráva ale vydáva svoju hatlaninku takže priťahuje niekedy nastvane pohľady ludi...ľudia nie su tolerantní k inakosti takže nas spoločenský život žiadny lebo nie kazdy má niekoho kto by postrážil....odkedy mám "iné dieťa" pozerám na svet trochu inak 🙏
Ja mam deti ale vedia že ked sa nebudú správať pôjdeme preč a je je kde sme. V tomto sme s mužom za jedno, rev plač netolerujeme ani na ihrisku ani v reštaurácii atď. Moje deti uz párkrát išli preč ked sa nevedeli spratat do kože. A tiež mi vadi krik a neprimerane správanie detí no občas su dospeli horší ako deti.
Joj, aj rozmyslam, ci sa zapojim. Tu si myslim, ze je vela o tolerancii. Ked som bola mladsia a bezdetna, vadilo mi to velmi, na dovolenky som chodila iba do adults only. A potom sa to narodilo... mam 2 deti, restiky maju uz zmaknute, sedia na riti a jedia, nehucia. Ale... trvalo to..
Dnes ked vidim jacajuce deti, osobne sa pousmejem, po prve aka som bola za mlada sprosta a po druhe, ze ja to dieta nemusim riesit.
A inak poradim, skus ist do drahsich restauracii, tam su tie deti vacsinou vychovanejsie...

@tosomja strašne si sa do toho zamotala uznaj 😀 raz píšeš tak, potom tak.