icon

Prečo niektorí veria na Boha a iní nie?

16. aug 2024

Tak som uvažovala, prečo sa na niečo verí a na niečo nie?
Napríklad boh, ježiš, atď., tomu miliarda ľudí vie uveriť (a netvrdím, že neexistuje) ale napríklad duchovia, čarodejnice, upíri, tak to nie? Nemyslím tým čarodejnice ako z filmu ani Salvatorovcov z TVD. Prečo sa dá veriť na Boha a na všetko okolo toho, ako vytvoril svet, ako všetko riadi, aký je dokonalý,.. ale netvor, ktorý sa živí ľudskou krvou alebo osoba, ktorá má určite schopnosti, to je už vymyslené?

tlr
18. aug 2024

@mizoko Čo sa týka biblického Boha, tak slovom „zatratenie“ sa myslí „koniec existencie“. Večné mučenie v pekle je katolícky výmysel.

Ježiš totiž (a je to napísané aj v katolíckej Biblii) povedal, že človeka je možné „zničiť“. V zmysle telo i „duša“. Preto nič také ako nesmrteľná duša neexistuje. V tebe ani vo mne nie je nič nesmrteľné nie je. Všetci sa narodíme „dočasní“.

Tento život každý z nás dostal ako darček od toho, ktorý to tu celé stvoril. Počas neho sa môžeme rozhodnúť, či chceme žiť s tým, ktorý nás stvoril. Je to dobrovoľné. Ak nechceš, nemusíš. Tvoja existencia zanikne. Možno si vytrpíš adekvátny trest za to, čo zlé si napáchala. Vytrpíš si to preto, aby nikto z tých, ktorým si ublížila nemohol povedať, že sa mu stala krivda. Ale v konečnom dôsledku prestaneš existovať. To bude ten najväčší „trest“. To je to „zatratenie“.

Toto zatratenie však nie je „pomsta zlého Boha“. Je to reakcia milujúcej bytosti na tvoje slobodné rozhodnutie nežiť s ním naveky. On ťa miluje, preto ťa stvoril, dal ti všetky dary a talenty. A bude rešpektovať, že chceš niečo iné. Lenže on nič iné nemá. Má iba seba a svoju lásku.

Je to ako v partnerskom vzťahu. Ak niekoho nechceš, potom ten človek nevie urobiť nič, iba ťa nechať odísť. Vo vzťahu s Bohom je to trochu komplikovanejšie, lebo on ťa aj stvoril. Ak ho nechceš, nechať ťa odísť znamená ukončiť tvoju existenciu.

mizoko
18. aug 2024

@tlr to už má väčší zmysel,ďakujem za vysvetlenie aj keď to u mňa nič nemeni 🙂

ivana62
18. aug 2024

@mizoko ❤️

mizoko
18. aug 2024

@tlr "študujem" osobnosť Ježiša už dlho,je to moja "záľuba", neviem ako inak to nazvať. Aj keď to neberiem z tej náboženskej stránky ale historickej,je to pre mňa zaujímavá osobnosť a rada sa o nej bavím s kýmkoľvek kto ale nie je hneď útočný a urazený keď mám na niektoré veci iný názor. Ono je dobré čerpať z viacerých odlišných zdrojov aby človek nemal pohľad ako kôň s klapkami,len jedným smerom. A tiež to hce veľa premýšľania

mizoko
18. aug 2024

@tlr je vidno že ty nie si zvyknutý zastrašovať ale skôr vysvetľovať 😉 má to rozhodne lepší efekt.

viestta
18. aug 2024

@tlr ja som si Bibliu otvorila, precitala. A zistila som, ze toto je sice zaujimave citanie, dalo mi to tolko ako mnoho inych knih, ktore som precitala, ale aj tak som ostala "neosvietena". Cirkev uz davno oddelujem od viery, cirkev je institucia so svojimi, nie prave najslnecnejsimi dejinami. Viera je v cloveku. Kazdy moze verit v co len chce. Ja v boha neverim. Neverim ani v trojjedineho boha, ani v ziadneho ineho, neverim na vily, skriatkov, duchov, certov ani ziadne ine nadpozemske bytosti. Verim v dobro v kazdom cloveku a uznavam prirodne zakony. Ale bytostne sa ma dotyka, ak ti co veria v Boha sa povazuju za lepsich ludi a poucuju ma o tom, ze bez viery ma caka vecne zatratenie. Po smrti pre mna nebude nic, len par kil biologickeho materialu, ktory sa vrati do prirodneho kolobehu, lebo hmota je vecna, ostane po mne nieco z toho co som spravila a spomienky u tych co ma poznali. Ked sa pominie aj to co som spravila a aj sa pominu ludia, ktori si ma budu pamatat ostane po mne len par zaznamov v matrikach a nic viac. Smrtou to pre mna skonci.
To je vsetko co som v tejto debate chcela povedat.

mizoko
18. aug 2024

@viestta ďakujem za zhrnutie aj mojej zivotnej filozofie,aspoň to už nemusím písať 😜😉😁 ale mám obavu že veriaci ( aspoň väčšina) to ako vysvetlenie neprijmú a vždy budú mať potrebu ( lebo tak im to bolo prikázané) presviedčať nás o svojej pravde a samozrejme podľa nich v našom najlepšom záujme nás obrátiť na ich jedinú pravú vieru 😜 v prípade že sa im to nepodarí nás aspoň zastrašiť peklom a pod 😅

ivana62
18. aug 2024

@viestta @mizoko Vasu komunikaciu smerom ku mne, som vnimala od zaciatku ako vysmech a urazku Boha. Ale podla mojho vedomia som reagovala vecne. Ak mate pocit, ze som sa vyvysovala, mrzi ma to. Nie je to tak a urcite som tak nechcela posobit. Majte sa pekne

viestta
18. aug 2024

@ivana62 ako moju komunikaciu vnimas ako urazku Boha tak tu uz tazko cokolvek napisat. My predsa nemozeme urazit nieco, co podla nas neexistuje. A to, ze sa ti vysmievame? To je tiez len tvoj pocit, ktori prameni z toho, ze nechces pochopit, ze niekto to moze mat v zivote inac nastavene ako ty. Ono ani chapat by si to nemusela, ja tiez nechapem ako moze niekto verit, tam mi uchadza akakolvek logika. Stacilo by akceptovat, ze niekto iny veri v nieco ine, napriklad ineho boha, ine nadpozemske bytosti. Ja verim v dobro v ludoch. Ja akceptujem, ze ty veris a preto pises co pises, ale nevysmievam sa ti ak ti nenapisem "Ano, ano!!! Je to tak ako pises, idem sa obracat na vieru" Preco vy som to pisala ked to nie je v sulade s mojim vnutornym nastaveniem? mam ti zaklamat, len aby si mala dusiscku na pokoji?

ivana62
18. aug 2024

@viestta Len aby som mala dusicku na pokoji?
Akceptujem, ze veris ako veris. Pozrela som si este raz nasu komunikaciu.. len som odpovedala na Tvoje otazky.. ani nie na vsetky..kde ta neakceptujem? Viac krat som napisala, ver ako chces, slobodne

mizoko
18. aug 2024

@ivana62 ak to čo som písala ja podľa teba bola urážka boha tak si naozaj stratená. Lebo ja sa nikdy z presvedčenia niekoho iného nevysmievam,nevidím na to dôvod. Naopak,ty sa celú dobu vysmievas z iného ako náboženského pohľadu na svet. Prečítaj si svoje odpovede a porozmýšľaj nad nimi či to naozaj nie je tak ako píšem. Ja sa rozprávam s ľuďmi kt sú hlboko veriaci o takýchto témach a nikto z nich nereagoval tak ako ty,nikto sa nevysmieval tomu druhému prave naopak, viedli sme vždy vecnú a poučný debatu ktorá obohatila obe strany. Nikto sa ma nesnažil zastrašiť ani nasilu obrátiť a rovnako ani ja ich. Z viery sa nevysmieva ale môže sa o nej debatovať,tak ako o čomkoľvek inom. Ale len ak sú obe strany ochotne sa vypočuť bez odsudzovanía. Ja síce nerozumiem potrebe viery v niečo nadprirodzené,ale rešpektujem danú vieru a dalo by sa povedať že aj obdivujem. Na mojom pohľade na svet to ale nič nemeni

ivana62
18. aug 2024

@mizoko Kde som sa vysmievala?

bloger
18. aug 2024

@ivana62 S nimi sa tu nenahádaš. Ja ťa ale obdivujem za trpezlivosť. Ako krásne reaguješ s úctou a láskou.

trojnasobnamama
18. aug 2024

@thirstymonk minule som čitala,že voľakedy dávno slovania pochovavalí ľudí v dreveniciach v lese a aby sa ktomu nedostala zver tak na vyvyšenych miestach na tzv stračich nožkach.A z toho vznikli ježibaɓy ktorymi strasili ľudia deti ,že hlboko v lese je ježibaba ktora ich zje.Zrejme aby nechodili okolo mrtvol?

dominikamacakova
18. aug 2024

Marketing...

viestta
18. aug 2024

@bloger my sa nehadame, my diskutujeme. Korektne debatujeme aj ked mame diametralne ine nazory. Ked ty tu vidis hadku, bude niekde inde chyba ako v nas co vedieme tuto debatu

trojnasobnamama
18. aug 2024

@ivana62 to je krazne napísané❤️

ivana62
18. aug 2024

@bloger ❤️

trojnasobnamama
18. aug 2024

@ivana62 vidno ,že hovoriš s duchom svätým🙂

tlr
18. aug 2024

@mizoko Pre mňa Ježiš začal byť zaujímavý až potom, keď mi Ježišov otec (Boh) zmenil život, lebo som sa Ježišovi rozhodol odovzdať život. Preto ja neviem, ani nemôžem hovoriť „nestranne“. Predtým som vedel byť „nezávislý“ a dať „šancu“ aj iným náboženstvám, iným cestám. Avšak v momente, keď Boh vo mne, na mne a na moju vlastnú žiadosť (inak to ani nejde) zrealizoval svoj plán a narodil som sa znova, vidím jasne ako deň, že iná cesta neexistuje.

Oproti iným „lídrom“ iných náboženstiev a ciest je Ježiš výnimočný práve vo svojom vzkriesení, vo svojom oživení. Niet iného lídra, iného vodcu, ktorý bol po smrti oživený, aby sa potvrdili jeho slová, že každého čaká smrť a iba on je riešenie, ak niekto chce ostať nažive.

Jeho jedinečnosť dennodenne dokazuje aj dátum. Niet iného vodcu, kvôli ktorému by niekto začal počítať existenciu, počítať roky od čísla 1 (a áno, sú tam nejaké nepresnosti, ale pointa ostáva).

hiro
18. aug 2024

@ivana62 "Je to ako verit, ze hodinky na rukach vznikli same.. evoluciou... postupne milionmi rokov sa dokonale usporiadali pliesky, vsetko"
Veru je tak. Môžme filozofovať či dokonale, ja si to nemyslím, na človeku a živote nie je nič dokonalé, keby bolo tak by sa evolúcia skončila. Ale ona stále prebieha.
Nuž a ako môže vzniknúť život z chaosu tak tu to máš, kukaj:

https://www.youtube.com/watch?v=0hKrtFQxIbk
hendikep
18. aug 2024

@mizoko neviem kto je mimo, hovorim len o tom ze v Boha neveris ( podstata ateizmu) a nasledne hovoris o Kristovej obete ako o niecom co sa stalo … tak ak Boh neexistuje, potom nas nemohol vykupit 🤷🏼‍♀️

tlr
19. aug 2024

@hiro Lenže otázka existencie Boha nie je o tom ako vznikol život z chaosu, ale ako vznikol život „z ničoho“. Google už niečo mal, niečo „predvytvoril“ (náhodné dáta) a potom spustil nejaký samovoľný proces. Toto však nereflektuje predstavu, že na začiatku bolo „nič“ a na konci „niečo“.

Za mňa osobne som toho názoru, že evolúcia nie je veda. Podobne ako Veľký tresk nie je veda. Je to viera v niečo. Je to „náboženstvo“, ak sa to tak dá povedať. Treba tomu veriť, lebo sa to nedá vedecky dokázať.

Veda je totiž postavená na vedeckej metóde. A vedecká metóda je postavená na neoveriteľných predpokladoch (nedokážem vedeckou metódou overiť vedeckú metódou). Jedným z týchto predpokladov je opakovateľnosť = predpokladám, že moje pokusy je možné zopakovať a dostať rovnaký výsledok.

Lenže tento predpoklad implikuje (očakáva), že svet, v ktorom robím pokusy nefunguje náhodne, ale má nejaké pravidlá (nemá zmysel robiť pokusy v náhodne fungujúcom svete). A ak má tento svet nejaké pravidlá, potom má nejaký dizajn. A ak má dizajn, potom má Dizajnéra.

Takže nielenže veda samotná je dôkaz existencie Dizajnéra (dôkaz existencie Boha), ale navyše evolúcia nie je veda. Pretože nikto nedokázal urobiť rovnaký pokus s rovnakými výsledkami. Evolúcia je viera v niečo. Verím, že takto to bolo. Ale neviem to dokázať.

hiro
19. aug 2024

@tlr Nuz, vznikol z nicoho? Celkom neviem odkial sa toto berie. Velky tresk nevybuchol z nicoho ale z niecoho skoro nekonecne husteho a horuceho.
"Veľký tresk nie je veda. Je to viera v niečo. Je to „náboženstvo“, ak sa to tak dá povedať. Treba tomu veriť, lebo sa to nedá vedecky dokázať."
Nuz, vidime historiu vesmiru dozadu az na nejakych 300 tisic rokov po velkom tresku. Takze vieme ako vyzeral vesmir celu jeho historiu - tych 13 miliard rokov minus par stotisic. Vidime ako vznikali prve hviezdy, galaxie, skoro cely priebeh. Ano tie roky predtym co nevidime su teoria ale to je ako ked mas natocene horenie taboraku 99999 minut a chyba prvotna sekunda tak si vies dopocitat co sa asi vtedy stalo.
A celkom nerozumiem ze "Evolúcia je viera v niečo. Verím, že takto to bolo. Ale neviem to dokázať."? Evolucia bola, teraz prebieha a aj v buducnosti prebehne. Je dokazana. Ako si myslel tu vetu?

viestta
19. aug 2024

@tlr na evolucny vyvoj existuju fyzicke dokazy. V Darwinovych casoch to bola len teoria, ale odvtedy bola dokazana, dokazom su napriklad skameneliny. A evolucia este stale prebieha. Len taky drobny dokaz evolucneho vyvoja je vyvoj bakterii rezistentnych na ATB. Ich pritomnost je sice (aj) zasluhou cinnosti cloveka, ale je to hlavne evolucny vyvoj, ktory zabezpeci preztie len tych odolnych druhov, ktore sa dokazu prisposobit zmenenym podmienkam (pouzivaniu ATB u hostitelskych organizmov). Tak isto mutacie virusov su dokazom prebiehajucich evolucnych procesov. Vznik mutacii je zaciatkom evolucneho vyvoja, lebo len najschopnejsie mutacie preziju v danych podmienkach.
Evolcnym vyvojom sa napriklad u cloveka stavaju osmicky zuby zbytocnymi, lebo sa ludom zmenila strava, preto sa uz dnes rodia ludia, ktori osmicky ani nemaju zalozene, alebo ak ich aj maju zalozene, tak nikdy nevyrastu.

tlr
19. aug 2024

@hiro Napísal som „ničoho“ v úvodzovkách, lebo chápem, že niektorí došli k hypotézam, že predsalen tam niečo bolo. Preto som dal tie úvodzovky.

Išlo mi však skôr o pointu, že všetky zákony a fungovanie sveta vznikli z ničoho, resp. z „ničoho“ v úvodzovkách, resp. z niečoho, čo je „nekonečne husté a horúce“. Išlo mi o pointu, že toto „nič“ nevie „stvoriť“ to, čo tu máme teraz. Toto, čo tu máme teraz, tento svet, má dizajn. Dizajn je schopný vytvoriť iba inteligentný dizajnér. Preto existencia Boha je nespochybniteľná. Môžeme diskutovať, že ktorý je to ten pravý Boh, ale existencii Stvoriteľa ako takého sa nedá vyhnúť.

tlr
19. aug 2024

@hiro K druhej veci... v tom, že vidíme a poznáme históriu vesmíru by som sa s tebou nestotožnil. Určite ju nepoznáme. Hlavne preto, lebo nevieme zistiť ako je niečo staré. Nevieme to zistiť. Nevieme zistiť, či nejaký kameň alebo kosť má 1000 rokov alebo 10000 rokov. Jednoducho to nevieme. Uhlíková metóda je nespoľahlivá. Preto sa vieme opäť len domnievať.

Navyše zdokumentovanie niečoho nie je veda. Nie je „tá pravá“ veda typu, že urobím pokus a potom ďalší a ďalší za rovnakých podmienok a na konci pokusu mám vždy to isté. Toto je veda. A keďže nevieme urobiť pokus, že si máme „nič“, resp. niečo „nekonečne husté a horúce“ a potom z toho vznikne taký svet, v akom žijeme, tak potom Veľký tresk nie je veda. Je to niečo, čomu musíme veriť, že to tak bolo, lebo nám to niekto tak povedal.

V istom zmysle to, čo napísané v Biblii v knihe Genezis ako Boh stvoril svet a Veľký tresk sú na rovnakej úrovni. Nevieme to overiť. Neboli sme tam. Nevieme to zopakovať.

Takže logicky máme dve možnosti a teraz ide o to, že ktorá dáva lepší zmysel a ktorú si vieme nepriamo overiť. A logickejšia je tá možnosť existencie Stvoriteľa, ktorý všetko stvoril. Navyše si existenciu Boha môže každý overiť sám. Tým, že sa po ňom bude pýtať a bude čakať, kým sa mu tento Boh dá zjaviť, kým sa mu dá spoznať. A on to urobí. Pretože sám má záujem, aby ho tí, ktorých vytvoril, spoznali.

Práve preto máme Bibliu, lebo Boh chcel, aby sme si poznačili, čo a ako robil. A to, čo je v Biblii vieme z historického pohľadu overiť (opisy historických miest, dôkazy, iní autori). Na rozdiel napríklad od takého Koránu, ktorý opisuje nejakú oblasť, nejaké mesto, ktoré však nie je Mekka. A teda moslimovia chodia do Mekky, ale v Koráne Mekka opísaná nie je. Nesedí to. Navyše to tam všetko aktuálne asfaltujú a betónujú, aby sa to už nikdy nedalo overiť.

tlr
19. aug 2024

@viestta Skameneliny nie sú dôkaz evolúcie. Skôr potopy opísanej v Biblii. Pretože za normálnych podmienok skamenelina nevznikne. Hodím niečo mŕtve na zem a o nejaký čas to tam nie je. Spracovalo sa to. Ako teda vznikajú skameneliny?

Dočítame sa, že vzniknú tak, že živé organizmy sú v krátkom čase zavalené sedimentom (napr. hlinou). Jedno veľmi rýchle zavalenie sedimentom vzniklo, keď sa voda valila po zemi počas potopy.

Tak vlastne vzniklo aj uhlie. Pretože sa dočítame, že uhlie sú skameneliny rastlín. Potopa z Biblie okrem živočíchov, z ktorých vznikli skameneliny, ktoré máme dnes v múzeách, zavalila aj rastliny. A vzniklo uhlie. No a potopa bola pred plus-mínus 4000 rokmi.

Navyše skameneliny vodných živočíchov sa našli na Mount Evereste. Ako sa tam dostali? Ako sa dostali ryby na Mount Everest? Hlina sa navalila do vody, zavalila aj ryby a bolo. Počas potopy tiež došlo k pohybu zeme, vznikol Mount Everest a tak sa skamenelé ryby dostali hore.

tlr
19. aug 2024

@viestta Čo sa týka evolúcie baktérií a mutácie baktérií, tak toto nie je evolúcia v takom rozmere ako potrebujeme, aby sme dokázali, že človek vznikol z opice a podobne. Totiž ani zmenené baktérie, ani zmutované vírusy nie sú medzidruhová evolúcia. Je to evolúcia v rámci druhu. Baktéria zmení svoje vlastnosti alebo vírus zmení svoje vlastnosti. Je to ako šľachtenie psov. Daný pes zmení svoje vlastnosti.

Nikdy nikto a nijakým spôsobom nedokázal ani nezdokumentoval, že sa z jedného druhu stal iný druh. Napríklad z ryby jašterica, z koňa pes, zo psa mačka. A práve táto evolúcia (hovorí sa jej „makroevolúcia“) neexistuje. Evolúcia v rámci druhu (hovorí sa jej aj „mikroevolúcia“) existuje. Táto však nič nedokazuje. Keď budem šľachtiť kone a z „poníka“ spravím „mustanga“, nič mi to, čo sa týka evolúcie nepomôže. Potreboval by som z raka urobiť psa alebo ryby jaštericu. A to je nemožné. Preto evolúcia je nemožná a jediná možnosť je inteligentný dizajn. To znamená, že niekto nadizajnoval rybu, nadizajnoval jaštericu, nadizajnoval koňa. A to je ten Dizajnér, ktorého hľadáme.

viestta
19. aug 2024

@tlr veda nie je o tom, ze robim pokus a opakujem ho, ale aj o tom, ze opisem a zdovodnim javy. Popisem a zdvodnim ako prebieha travenie skrobu v traviacej sustave cicavca.