icon

Prečo niektorí veria na Boha a iní nie?

16. aug 2024

Tak som uvažovala, prečo sa na niečo verí a na niečo nie?
Napríklad boh, ježiš, atď., tomu miliarda ľudí vie uveriť (a netvrdím, že neexistuje) ale napríklad duchovia, čarodejnice, upíri, tak to nie? Nemyslím tým čarodejnice ako z filmu ani Salvatorovcov z TVD. Prečo sa dá veriť na Boha a na všetko okolo toho, ako vytvoril svet, ako všetko riadi, aký je dokonalý,.. ale netvor, ktorý sa živí ľudskou krvou alebo osoba, ktorá má určite schopnosti, to je už vymyslené?

ivana62
17. aug 2024

@mizoko A co by sa ti pacilo? Vsetci vrahovia, zlodeji vsetci co odmietaju a nenavidia Boha budu s nim zit vecne?

76california
17. aug 2024

...keď tak čítam príspevky tu v tejto téme si opäť poviem vetu, ktorej významu aj "verím"...

Ešte že Boh nezmýšľa ako my 😉

viestta
17. aug 2024

@ivana62 vies, my sa v tomto nezhodneme. Mna splodili rodicia, zijem tak sa najlepsie da ako najlepsie mozem. Sice bez viery ale v konecnom dosledku uplne spokojne a viem, ze tak ako som nebola nic pred narodenim, okrem kopky popola zo mne nebude nic ani po mojej smrti. Ja zijem tu a teraz. A preco neverim? Neverim ani vo vzkriesenie ani v nijaky posmrtny zivot. Jednoducho neverim. Staci?

ivana62
17. aug 2024

@viestta 🙂 ako len chces

viestta
17. aug 2024

@ivana62 vsak aj ty ako chces...

hendikep
17. aug 2024

@mizoko mas pravdu, nie je to záväzné… v tom je slobodná vôľa.. odpusť mu , že zomrel za Tvoj hriech 🤷🏼‍♀️čo si to dovolil.. sranda že tvrdíš že si ateistka a zaroven sa bojis ze Jezisova obeta Ta k niecomu zavazuje… tak veris ci nie?

mizoko
17. aug 2024

@hendikep ty si úplne mimo 🤣🤣🤣 ty si tak nainfikovaná že nie si schopná pochopiť to že človek nemusí veriť v to čo ty,že niekto nepotrebuje vieru v nadprirodzené na to,aby dokázal fungovat 😅 ži si ako chces ale prestaň svoje pocity aplikovať na iných 😜 takto to nefunguje. Tvoje pocity sú len tvoje a mne ich budeš zbytočne pripisovať 🙂 ja nemám obavu že mňa čin niekoho iného k niečomu zaväzuje. to ty to tak vnímaš. Ty sa cítiš zaviazaná za niečo s čím si ty ani nemala možnosť niečo spraviť. To je v poriadku ak ti to vyhovuje. Ja nemám komu čo odpúšťať ak sa sám rozhodne niečo spraviť s čím ja nemám nič spoločné aj keď ty tvrdis,že to spravil pre vsetkych🙂 to je voľba každého a vzťahuje sa iba naňho,zbytočne to chces ty globálne pripisovať aj inym. Každý je zodpovedny za svoje činy nie za činy niekoho ineho

37373
17. aug 2024

Každý verí v to čo veriť chce. Ja napríklad verím v Boha a môj manžel je neveriaci. Ja ho nenútim veriť a on ma nenúti neveriť. Vážim si, že sa z mojej viery nevysmieva, lebo to je v dnešnej dobe vzácne. Mne viera v Boha dáva veľa, každý deň mi pomáha, veľa krát, som v duchu prosila o pomoc v práci, v škole, pri chorobách a vždy mi pomohol aj keď sa to zdalo nemožné, alebo beznádejne. Takže z mojej viery čerpám veľa výhod.

mizoko
17. aug 2024

@ivana62 takže ateisti podľa teba nenávidia boha? Ale tak to nie je 🙂 my v neho akurát neveríme. Veríme v prírodu,v človeka,v jeho schopnosti. A nemáme potrebu o tom niekoho nasilu presviedčať. Ty to globalizujes že každý kto neverí v boha je zlý človek. Nikto nemá patent na morálku,ateisti ani veriaci. Všetci sa snažíme žiť najlepšie ako vieme a tak aby sme iným neublizovali.

mizoko
17. aug 2024

@37373 áno viera prináša veľa výhod a ja to nepopieram. Naopak obdivujem to 🙂 je jedno čo ťa poháňa vpred,aby si bola lepší človek

viestta
17. aug 2024

@ivana62 a co s takymi co neveria vo vasho Boha ale veria v nieco ine a pritom nemusia byt ateisti a uz vobec nie zlodeji a vrahoviai? Tych je viac ako Krestanov... (mimochodm aj medzi veriacimu je dost zlodejov a vrahov)

ivana62
17. aug 2024

@viestta Naozaj ta to zaujma, co bude s ludmi, co neveria v neexistujuceho Boha?

ivana62
17. aug 2024

@mizoko Viera v prirodu znamena co? Ze existuje? To aj ja verim, ze existuje 😀 A ako vznikla ta priroda?

mizoko
17. aug 2024

@ivana62 viera v prírodu znamená,že ona je tá ktorá nás živí a dáva nám všetko čo potrebujeme. Ona je naša "matka" a bez nej by sme neexistovali,nedokázali by sme prežiť lebo všetko je spolu prepojené: človek aj živá a neziva príroda 🙂
Viera v človeka znamená,že každý človek sa snaží robiť to najlepšie pre spoločnosť aj prírodu bez ohľadu na to,akej je viery,farby pleti,národnosti,pohlavia a pod. Že sme schopní ( či aj ochotní je iná debata) spolu fungovať v prospech všetkých a v prospech prírody bez ktorej ako som už písala,by sme neprežili. Že pokrok kt so sebou prinášame nám bude viac dávať ako brat,že bude prospešný spoločnosti a prírode,že na s bude posúvať smerom dopredu a k ľudskosti nie smerom dozadu a k nenávisti osočovaniu,brutalite a pod

viestta
17. aug 2024

@ivana62 mňa zaujíma čo bude s ľuďmi, ktorí veria v iného boha ako je ten tvoj. Pre nich je ten ich Boh rovnako jediný a jediný správny ako je pre teba ten tvoj. Aj oni veria v to co ich náboženstvo učí. Je dôležitá viera ako taká alebo viera v toho správneho? Ktorý je ten správny?

mizoko
17. aug 2024

@ivana62 mne osobne je úplne jedno kto v čo verí pokiaľ to násilne (tým myslím aj slovné) nepresviedca iných o tom,že len jeho pohľad na svet je ten jediný správny,že len on má patent na morálku a má teda právo určovať kto si čo má myslieť a v čo verít. A to platí pre veriacich aj ateistov. Považujem vieru za tak osobnú vec,že jej ukazovanie na verejnosti je pre mňa nepochopiteľné. Ja nechodím po ulici a nepresviedcam ľudí aby sa stali ateistami. Nenosím žiadne symboly ktoré by na môj ateizmus poukazovali,nechodím na žiadne procesie (lebo ani nie sú) aby som verejné deklarovala že som ateista. Je to naozaj osobná vec každého a vôbec pýtať sa niekoho na to je podľa mňa nevhodne

mizoko
17. aug 2024

@viestta každý z nich ti povie,že ten jeho. A keď v neho neveríš,tak budeš zatratena. Z toho mi vychádza,že nech verím alebo neverím v čokoľvek vždy podľa niekoho budem zatratena. Takže de facto sme všetci na jednej lodi zatratencov 🙂 to je tá krása nabozenstva

ivana62
17. aug 2024

@mizoko Viem, co je priroda. Ale ako vznikla?

mizoko
17. aug 2024

@ivana62 ty si sa ale pýtala,čo to znamená viera v prírodu a na túto otázku som ti odpovedala 🙂 a o biogeneze a evolúcii si sa určite učila. Na všetko zatiaľ ale odpoveď nemáme a ja ani netvrdím že ju mám. Len vravím,v čo verím ja. A teraz ti položím obdobnú otázku: ako vznikol boh? Nerypem,je to tiež len otázka,tak ako tvoja 🙂

ivana62
17. aug 2024

@mizoko Ak by ti bolo uplne jedno, kto v co veri, tak si tu nevypisujeme. Ani neprezentujes svoju vieru.
Niekto sa pyta, niekto odpoveda. Normalna diskusia.

Skutky apoštolov 1:8 SEB
[8] Teraz však na vás zostúpi Svätý Duch, vy dostanete jeho moc a budete mi svedkami v Jeruzaleme, v celom Judsku i Samárii, až po kraj zeme.“

https://bible.com/bible/465/act.1.8.SEB

Ateisti nemaju poslanie svedcit o nicom, ale nasledovnici Jezisa Krista ano.

Majte sa pekne dievcata, vsetko dobre vam zelam 🙂

https://wave.rozhlas.cz/bible-je-cernobila-rika...

tu je link, uplne dobrovolny, pokojne ho skipnite, ked chcete 🙂

tam sa mozete dozvediet odpovede na vase otazky

ivana62
17. aug 2024

@mizoko asi myslis TEORIU o evolucii
Boh je vecny

hiro
18. aug 2024

@ivana62 Boh je ľudský výmysel. Večný? Môže byť ze určitá časť ľudí bude v to veriť večne. Evolúcia je fakt. Niečo čo existuje a deje sa od vekov naveky.
Človek je len smietka vo vesmíre a človeku podobných či lepších bytostí je plný vesmír. Život má ďaleko rôznorodejšie podoby ako si vedeli predstaviť ľudia keď vymýšľali prvé zrodenie a prvé príbehy.

ivana62
18. aug 2024

@hiro Ako moze byt Evolucna teoria fakt? Ked je to teoria? Akoze nic vybuchne a vznikne z neho z neziveho zive... Akoze "kamen" je predok cloveka. Tomu ja naozaj nedokazem uverit. Ani samotni vedci tomu neveria, az na tych, ktori uz vopred vynechaju moznost Stvoritela, lebo sa im to nepaci.
Je to ako verit, ze hodinky na rukach vznikli same.. evoluciou... postupne milionmi rokov sa dokonale usporiadali pliesky, vsetko... Ked je do oci bijuce, ze je za nimi dizajner.
Dalo by sa tu o tom pisat naozaj dlho, aj podrobne, ale naco? Kto to naozaj vidi ako otazku, ktoru chce preskumat, nebude len debatovat na koniku 🙂
Ale pokojne verte comu len chcete, slobodne. Pozdravujem vas.

viestta
18. aug 2024

@ivana62 my nepotrebujeme citat Pismo, my vieme, svoje. Neuveris, ale niektori z nas to pismo aj citali a napriek tomu sa nic neudialo, snad len to, ze sme zistili, ze toto k zivotu nepotrebujeme. Vy si svojho Boha nechajte pre seba. Nas nechajte sa slobodne rozhodnut comu verit budeme a comu nie. O tom je ta vysa slobodna vola, ktoru sme (vraj) dostali. Ale slobodna vola je nase rozhodnutie, nie je to dar od nikoho. Ty si sa slobedne rozhodla verit v Boha, my sme sa slobodne rozhodl neverit vo vasho ani ziadneho oneho Boha. Je pre teba taky problem akceptovat nas vyber, ked my akceptujeme ten tvoj (vas)?

mizoko
18. aug 2024

@ivana62 a ty myslíš teóriu o božom ( vyššou bytosťou) stvorení sveta že 😜 tzv kreacionizmus. Skús si po sebe prečítať čo píšeš a ako to píšeš lebo z toho srší výsmech toho v čo verí niekto iný. Ale keď sa ti nastaví zrkadlo tak ťa ide rozdrapit lebo veď o božom stvorení sa predsa nediskutuje a tobôž sa z neho nemôže vysmievať. Sama robíš to čo iným vyčítas. Ubohe. Smiešne prirovnanie z hodinkami alebo kameňom je len bonus 😉 ja dokážem priznat že zatiaľ veda nepozná odpoveď na všetky otázky ale ty nedokážeš ani pripustiť že veci nie sú také,ako si si ich ty vysnila,že stvorenie sveta vyššou bytosťou môže ale zároveň nemusí byť pravda. Môžem veriť že mlieko vo fľaši je čerstvé ale kým tu fľašu neotvorim a nepresvedčim sa o tom ochutnaním napríklad. Dovtedy to je stále len moja viera a nič iné 😜

ivana62
18. aug 2024

@viestta Nerozumiem, preco stale pises. Niekto ta nuti? Pisat tu ani citat nie je povinne. Uz si napisala, ze neveris v Boha. Povedali sme si ok. Odpisujem niekomu inemu, co tu sa tiez slobodne vyjadril. Len teba niekto stale do nieco nuti?

mizoko
18. aug 2024

@ivana62 ďakujem,mala som na výške biblické dejiny a bibliu mám naštudovaní nepotrebujem žiadne citáty z biblie. Mne je jedno v čo veríš ale nie je mi jedno že to nasilu presadzuje s a snažíš sa vnútiť ostatným ako jediné možné a správne lebo to tak nie je. Áno ateisti nikoho nasilu nepresviedcaju to je vaša parketa ako si už napísala 🙂 vždy sa budem brániť proti takým,kt nasilu nanucuju svoju vieru hoc len takýmto vypisovanim a zosmiesnivanym názorov iných. Zažila som si na škole šikanu zo strany deti z veriacich rodín,dokonca aj v práci. Takže áno,ohradim sa zakaždým keď niekto začne robiť to čo ty 😉 vieru ti neberiem,ale nechaj si ju pre seba a neobťažuje ňou ľudí kt o to nestoja.

mizoko
18. aug 2024

@ivana62 ty prezentujes svoje videnie a ostatné zosmiešňujes a a na to reagujem a reagovať aj budem 😉

tlr
18. aug 2024

K úvodnému príspevku... každý verí niečomu. Nemá na výber. Viera v niečo je automatická súčasť života. Nedá sa neveriť. Podobne ako sa nedá nedýchať. Jednoducho vždy existuje niečo, čomu veríme, čomu dôverujeme. Vždy je niečo, čo je pre nás autorita, na ktorú sa spoliehame. Otázka je len, či to, čomu veríme je pravda alebo to pravda nie je. Či je objekt našej viery, to, na čo sa spoliehame, spoľahlivé alebo nie.

tlr
18. aug 2024

@viestta Viera ako taká nie je podstatná. Väčšina ľudí si myslí, že náboženstvo = viera. Zažili v kostole náboženstvo a domievajú sa, že je to viera. A pretože sa im náboženstvo nepáči, odmietli Boha.

Pritom Boh neposlal Ježiša vytvoriť náboženstvo. Ježiš neprišiel so sadou pravidiel, ktoré treba dodržiavať. Ježiš nám oznámil, že náš najväčší problém je smrť a on (jeho obeta na kríži) je to riešenie. A potvrdenie jeho slov (dôkaz, že hovoril pravdu) bolo to, že na tretí deň bol vzkriesený (oživený). On dobrovoľne zomrel za to čo hlásal. A aby sa potvrdilo, že nebol podvodník, Boh (ten, čo tu celé stvoril) ho vzkriesil.

Ježišovo oživenie nebol žiadny podvod, žiadna „schéma“ na obohatenie sa jeho nasledovníkmi. Jeho nasledovníci totiž sami boli ochotní sa nechať mučiť a zabiť za to, že hlásali ľuďom to isté, čo Ježiš.

Takže ja by som odporúčal sa nad tým celým ešte raz zamyslieť, zistiť si, prečítať si niečo. Ale nechoď cez náboženstvo (cez RKC). Otvor si Bibliu a tam si prečítaj o Ježišovi. Konkrétne jeho slová, čo on hovoril. Nie preformulované, pozmenené a ovplyvnené. Choď ku zdroju a hľadaj pravdu.