icon

Prečo pri jednom dni zatvorených obchodov ľudia šalejú?

2. apr 2021

Myslim ze si to vsimol nejeden normalny clovek 😃 Ja vsak nepochopim naco su ludom pri 1-2 dnoch zatvorenych obchodov plne kose? Ja si vzdy pred sviatkami radsej nakupim dopredu pretoze viem co to v obchodoch bude. Bohuzial dostala som sa do obchodu az vcera ale isla som si zbehnut len po pecivo a dalsich cca 6 veci v kosiku co mi bolo treba. Ale to co som videla mne sa naozaj zastavuje rozum. Ludia plne kose, dobre ze nie 20 rozkov a prosim pekne bez srandy niekto mal v kosiku 3 chleby. To akoze vazne niektori len jedia a jedia alebo co? Proste ja tomu nerozumiem. Ja nakupujem s mierou ziadne taketo nakupy nerobim ci je otvorene alebo zatvorene, kupim si len to co bezne potrebujem ale ked vidim v obchodoch toto tak naozaj neviem ci su nenormalni ostatni alebo som nenormalna ja??? Az som sa vcera hanbila ze som mala v kosiku len 7 veci a nie plne kose kopcom ako ostatni 🤦‍♀️

littlebubble
2. apr 2021

Tak.My sme už nemali čo jesť a deň predtým sme nemali z čoho ani nakúpiť tak sa ti ospravedlňujem, že aj my musíme jesť 🤷.Tak to vyšlo proste.Či som mala počkať a ísť až po sviatkoch? Minuli sa mi už úplne všetky zásoby.

kisskiss
2. apr 2021

@jana_eyre_2 no ale sa to tu zvrhlo už na diskusiu či až hádky o inom, ako bol zakladajúci príspevok.. najprv sa nezmyselne urazili tí, čo bežne robia nákupy na dlhšie obdobie a začali kritizovať tých, čo chodia na drobné nákupy, potom sa zase urazili niektorí z tých a začali sa tu navzájom posmievať, či až pranierovať ako píšeš.. pritom je to celé nezmysel, lebo kritika bola mierená na megalomanské nakupovanie pred sviatkami.. plus len napísala info, že je celkovo bežne zvyknutá na menšie nákupy potrebných vecí.. tak asi to si niekto vysvetlil zle a už to tu ide na niekoľkých stranách. Proste mi príde, že ľudia sú hrozne domýšľaví a vzťahovační..

haanovajana
2. apr 2021

Mne sa včera tiež neušlo pečivo v obchode,ešte že som mala pól chlebíka v mrazaku.

laurika999
2. apr 2021

@amarilka26 No mňa napríklad tiež netrápi, ani to nesledujem, čo druhí nakupujú v obchode a koľko. Mám dôležitejšie veci na starosti

jana_eyre_2
2. apr 2021

@kisskiss nezmysel je hlavne to, riešit akékoľvek nákupy druhých - nech už sú veľké alebo malé.. to čo má kto v košíku je každého vec a záležitosť.. mne hlavne príde, že ľudia asi nemajú čo u seba riešiť keď potrebujú riešiť životy druhých (alebo riešia radšej cudzích a svoje nechávajú tak?).. a mám za to, že pokiaľ človek svojim nákupom nikomu neubližuje tak sa do toho nemá kto čo starať.. ak sa niekomu jedná o to, koľko sa toho vyhodi - tak ako som už povedala v inom príspevku - to absolútne nezávisí od plnosti košíka ale od šikovnosti človeka - JEDNOTLIVCA..

jankapepe
2. apr 2021

@kristiii ako premnožia??
Je logické že pondelok piatok sa pracuje...obeduje v práci.... donedávna aj deti v škole.....
Čo je stále čudné na tom že človek ak je v kuse doma pár dní spotrebuje viac ako keď si dá len raňajky a večeru??
Smetiaky? Skúmas? Keď máš taký prehľad? A áno často plné lebo počas sviatkov sa vývoz väčšinou nerobí a miesto raz za týždeň sa odvezie po dvoch týždňoch.

panelacikova
2. apr 2021

@jana_eyre_2 aj všetky ostatné, čo nakupujete raz za 7 alebo 14 dní.... myslím, že autorka mala na mysli niečo úplne iné, než čoho ste sa mnohé "chytili"... totiž vy chodíte raz za čas na nákupy a na veľké nákupy. to je OK, ja tomu rozumiem. ja idem väčšinou tiež 1x za týždeň a nakúpim na 7-10 dní - podľa potreby. ALE a tu dávam autorke za pravdu, lebo kedysi dávno som v potravinách pracovala. a je to jedna obrovská pravda, že ľuďom pred sviatkami akoby úplne preskočilo. ľudia, ktorí žili sami alebo v pároch, starí či starší, rôzni, aj mladí, ktorí dovtedy nakupovali "bežne", tak pred sviatkami akoby sa im mali žalúdky roztiahnuť 20-násobne! jednoducho je to fakt, že mnohí majú takú vnútornú obavu, že keď si ešte toto a ešte toto nekúpim, tak mi vypadne jedlo a čo budeme jesť? 😀 a to bola doba, kedy ešte počas štátnych sviatkov sa normálne robilo, boli potraviny otvorené. no i tak, akonáhle šli sviatky, konečná... čiže autorka tým asi nenarážala na rodiny, ktoré bežne nakupujú veľké nákupy, pretože tie sú bežne počas roka na týchto veľkých nákupoch a nie je "ich cítiť" v tom obchode, meste, nákupnom centre apod. práve je "cítiť" tých, ktorí zrazu majú pocit, že umrú od hladu 🙂

panelacikova
2. apr 2021

@kisskiss áno, tiež to presne takto vnímam. a je to jedna svätá pravda. pred sviatkami ľuďom (mnohým) ako keby poriadne zašibávalo.... čo sa teda nákupov týka.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
evamea
2. apr 2021

@kisskiss 🤣 Nevadí, ja si rada prečítam.
Každý nech robí tak, ako mu vyhovuje, len niektoré ženy to potrebujú riešiť ako krivdu. Autorka pritom pobehala celý obchod s pár vecami v košíku, len aby pozerala, kto čo má v koši, to je pre mňa nepochopiteľné, nie to, keď niekto potrebuje stráviť v obchode 5-10 minút. Opakujem, mne sa jedná o tie prechádzky po obchode, to je to, nad čím sa mi panenky pretáčajú. Za 5-10 minút si ani nevšimnem čo mám obuté ja sama, nieto ešte kto čo má v košíku. 🤪
Ja som len poukázala na to, že keď sa chce, tak sa dá a neberiem to ako výhovorky, veď vy musíte vedieť, ako vám to vyhovuje.
Nakupovanie pred sviatkami je des, to je pravda, ale robiť z toho drámu, tak to nie. Keby mám riešiť takéto malichernosti, už dávno mi pukne cievka. 🤭

erickatt
2. apr 2021

@kayyaa to musi byt mega taky nakup. 🤣🤣

hankm
2. apr 2021

@autorka zda sa, ze absolutna vacsina respondentov nepochopila co so svojoj otazkou/prispevkom chcela povedat. Ja s tebou suhlasim. Tych dovodov je samozjerme viac a boli tu popisane. Faktom vsak je, ze konzum vladne. Plytvanie potravinami je extremne a to sme este v ramci vyspeleho sveta na tom dobre. Predsa ekon situacia je velmi diverzifikovana a je vela domacnosti, ktore ozaj nemaju z coho plytvat. Nakupovanie ako take, nie je castokrat o potrebe ako takej, ale primitivne uspokojovanie ega. Jednoducho uspokojit mozog chemockou reakciou. Castokrat pohananu obycajnou ludskou zavistou “ked ma suseda, musim mat aj ja”. To take typicke pre nas narod holubici. Len tak predsa by developery nezasrali lukrativne pozemky v mestach hypermarketmi a shoping mallami. Bohuzial, ta spotreba u nas je castokrat na dlh, resp nad realne rozumne moznosti.

jankapepe
2. apr 2021

@panelacikova ono to je tým že zrazu v domácnosti je 3...4...5 ľudí na celodennej strave, čo boli počas bežného pracovného týždňa len na raňajkách a veceri. To máš pri 4 clennej rodine za 4 dni voľna 16 obedov naviac....plus nejaká tá desiata či olovrant čo možno bola v škôlke.
Plus veľa ľudí zrazu nie je na tyzdnovke či mimo Sk tam rataj nie obedy navyše ale celodennú stravu na 4 dni.
Ľudia nejedia viac, len jednoducho jedia doma 😁

kristiii
2. apr 2021

@jankapepe ľudia sú v kuse doma už ROK a necakaju vonku v radoch pred obchodmi tak ako napríklad včera. A ty sa netvár, že nevidíš, aké sú smetiaky plne po sviatkoch či bežne bez toho, aby si ich skúmala. Samozrejme, že vidím, či mám kam hodiť vrece s odpadkami ako počas bežného týždňa alebo či ho tam musím nasilu narvať. Nato sa ešte nemusím prehrabávať v kontajneri. Viac si prečítajte príspevky napr. @panelacikova , nebudem sa zbytočne opakovať, súhlasím a mám rovnaký názor, aj čo sa napríklad toho "premnoženia", o ktorom som písala, týka.

weronika171717
2. apr 2021

No možno nakupovali na chaty ku gulášu a pod. Ale jasne chápem tvoju otázku.... Bol to des... Ja som si išla kúpiť len ovocie a zeleninu včera do kauflandu a bola to čistá psychiatria🤪🙏🤣🤦‍♀️😅😳🥴

jankapepe
2. apr 2021

@kristiii ja doma nie som, ani manžel, aj dve deti z 3och sú pondelok až piatok v škole.
Miesta v smetiaku mám dosť 😁

jankapepe
2. apr 2021

@weronika171717 treba využiť hodiny pre dôchodcov 😉

oli18
2. apr 2021

Ja uz par rokov pred Vianocami a Velkou nocou do potrsvin nechodim. Mam nakupene riadne v predstihu. V min roku, takto na Velku noc, sme mali ist na pobyt a chcela som to zaviest aj na Vianoce ako pravidlo. Prave kvoli tomu, aby som nevidela ten blazinec vsade okolo. Tieto dva sviatky od revolucie pomaly, ale isto, stratili svoj pravy vyznam a sa stali sviatkami darcekov a obzerstva.

panelacikova
2. apr 2021

@jankapepe ale no... ja osobne som tiež chodila do práce, dcéra do školy, napríklad bývalý do práce... čiže šlo o 3 ľudí v 1 domácnosti a nemala som šialený nákup. proste som to vyššie popísala. premyslím, čo varím (varím tak, aby sa to zjedlo) a potom nakúpim potrebné... a robím to dokonca aj tak, ako
@oli18 že si postupne po kúsku-dvoch asi tak 2 týždne pred sviatkami pokúpim, či chladnička, či mrazák - znesú... a potom dobrý týždeň pred sviatkami už ani nejdem do obchodu. alebo ak, tak fakt že pre 1-2 veci. lebo nikdy som nemala rada tie tlačenice a teraz, posledný rok, som na ne normálne háklivá

jankapepe
2. apr 2021

@panelacikova no vidíš....ty si tak dva týždne robíš postupne zásoby, niekto to spraví v rámci 1 nákupu a ušetrí si xy ciest do obchodu.
Celé to je len o pohľade na vec ktoré nakupovanie je ,,sialenejsie,, 😁

panelacikova
2. apr 2021

@jankapepe nie dňa týždne si robím zásoby, ale minimálne dva týždne pred sviatkami pokupim, čo treba. A nie je toho veľa...

gulolo
2. apr 2021

Bez urážky, jedna žienka tu mala isto pravdu: Kiežby to všetko zjedli a nevyhodili to do koša. Chvála Pánu Bohu, že sme vždy mali čo jesť a veru, ani moja mama a starká neboli také, že by niečo do koša vyhadzovali. Je pravda, že mamina to mala vždy komu-čomu dať, chlieb sa sušil pre sliepky, alebo rožky na strúhanku, občas vyliala polievku pokazenú do WC, pokiaľ nemala nablízku niekoho, komu by poslúžila pre zvieratá. Ja si tiež neviem predstaviť, že by som niečo hádzala do koša. Jednak máme psa a mačky, ktoré pokazené veci zožerú, ale nesnažím sa im dávať plesnivé chleby, alebo čosi iné. Aj mne sa stane, že mi chlebík, keď ho dlhšie odkladám, splesnie, ale väčšinou ide max. o 1/4 chleba. Dám ho spáliť, lebo na hnoji sa zle rozkladá, alebo by ho mačky aj tak zožrali. Väčšina jedál - napr. jogurty, kyslé smotany, aj smotany na šľahanie a mlieko sú dnes tak spracovávané, že vydržia aj po záruke dlho. My ich jeme aj mesiac po záruke a nič im nie je. Ani nám. Skôr som mala skúsenosť, že som si kúpila Miláčik (teraz sa to asi volá Malíček) od TAMI a bola v ňom malá pleseň. Neurobila som z toho vedu, pleseň s okolitým jogurtom som vyhodila a zvyšok som zjedla - nedala som ho už deťom. Takisto viaceré údeniny, zvlášť suché salámy vydržia po záruke relatívne dosť dlho. Treba ovoňať. Ak by už trocha zapáchali, najlepšie je ich tepelne upraviť, napr. použiť na pizzu.
Takisto by bolo treba zmeniť legislatívu ohľadom jedla po záruke - myslím čerstvých potravín. Lebo viem zo spoľahlivého zdroja, že to všetko ide do KAFILÉRIE. Rozumiete - spaľujeme si jedlo!!! To čo je za hlúposť? Napr. mali v regáli so zlacnenými výrobkami pred zárukou ovčie a kozie jogurty v skle. Dnes v modernom trende zero waste je fajn, že sú v skle, ale je hlúposť, že sa tie sklenené poháriky spätne nevykupujú. Tak si neviem predstaviť, ako tie hádžu do ohňa a či to sklo sa tam roztaví, alebo tam majú zamestnaných ľudí, čo ten jogurt zo sklenených pohárov vyprázdňujú? A ak náhodou áno, čo ozaj pochybujem, tak kde skončia tie sklenené poháre - na skládke?
Proste vieme, že na Slovensku tiež hladom trpí veľa ľudí, najsmutnejšie je, ak rodičia nemajú čo deťom dať, ja mám tiež 4 deti, z toho dve sú v puberte, alebo predpuberte, čiže sú "žrúti" a 14.4. očakávame narodenie 5. dieťaťa. Takže viem, že jedlo sa ozaj NESMIE ZAHADZOVAŤ, ale využiť. Ja som si donedávna naivne myslela - skôr pre pokoj vlastného svedomia -, že tie potraviny dávajú hosp. zvieratám. Opýtala som sa panej, čo to preceňuje, či si to oni ako zamestnanci nemôže potom vziať zadarmo, na čo mi ona odpovedala, že nie, musia si to kúpiť s 88% zľavou. V dotyčnom reťazci pracujú aj rómske spoluobčianky, ktoré - neskromne si myslím - by si to vzali všetkými desiatimi a ešte by aj rozdali svojim známym. Odpovedala mi na moju myšlienku, že im to teda nedajú, jedine si to musia kúpiť a podľa nej sa na ne myslí najmenej. Ozaj pekné, že ešte niekto takto pracujúci má aj sociálne cítenie.
Či si myslíte, žeby svine, ovce, kravy sa urazili, keby ste im dali chleby, jogurty, salámy po záruke? Ja rozumiem, že na to treba pár problémov vyriešiť, ale hlavný je podľa mňa v logistike. Keď sa to po záruke čím skôr dostane tam, kam má, tak tam podľa mňa nemajú byť aké problémy so salmonelou a pod. A tie sú, koniec-koncov, aj tak väčšinou zo škol. jedální, vývarovní, reštaurácií a málokedy z jedla kúpeného bežne v obchode, ktoré doma zjeme.
V Nemecku ešte v roku 2004 už existovala charita, kde moja spolubývajúca prišla, dostala preukaz a mohla si vybrať jedlo pred, alebo krátko po záruke zadarmo. Dokonca aj kvety. Tak doniesla kyticu a gnocchi plnené syrom, čo som jedla 1x v živote. Bola zahraničná študentka a nik neskúmal, aký má príjem, či je tak extrémne chudobná, aby túto ich ponuku mohla využiť. Tak by to malo fungovať aj u nás.
A čo sa týka čerstvého mäsa, koľké útulky na Slovensku podporujú ľudia v dobrej viere za svoje peniaze kúpenými granulami? Však by stačilo zobrať nespotrebované čerstvé mäso, povariť asi 15 min., alebo podľa odporúčaní hygienikov taký čas, aby sa zničili príp. choroboplodné zárodky a úbohí psíkovia a mačičky by mali omnoho kvalitnejšiu stravu ako granule, ktoré obsahujú nejakých 15% bielkovín a z ktorých akurát smradľavo "prdia". Ani mňa by nebavilo jesť stále suchú stravu. Alebo psy a mačky milujú aj surové mäso. A pri dnešnej úrovni veterinárnej kontroly - zvlášť na Slovensku - si myslím, že by ani nemali dostať nejakú chorobu zo surového mäsa. Jasné, že tam treba zabezpečiť logistiku, aby sa mäso čím-skôr dostalo do útulku, ale som pevne presvedčená, keďže poznám pár ľudí, čo tam pracujú, že by boli ochotní aj na vlastné náklady doviezť to mäso. A nič by nevyšlo nazmar. Lebo takto je to až nočná mora, keď si človek predstaví, ako niekto vyhadzuje jedlo do koša, alebo ho páli v ohni. A to sme akože chudobné Slovensko. Keď to dokážu zabezpečiť v bohatom Nemecku, prečo my sme takí "geroji" a jedlo si vyhadzujeme? Kvôli sprostej legislatíve? Veď tá má predsa slúžiť ľuďom a nie my jej.
Tak toľko na zamyslenie ohľadom potravín, chleba nášho každodenného. A teraz k tej téme, ktorú začala dotyčná pani na začiatku.
Aj ja som včera bola na nákupe - bol zelený štvrtok a spoliehala som sa, že večer už bude v obchodoch menej ľudí, nakoľko cez obed ich tam bolo požehnane. Ale bolo ich tam veľa aj pred 20,00, ale v Tescu i v Kauflande bolo dosť pokladníkov, takže ani pri pokladni som nečakala dlho. Keďže máme obmedzený príjem, aj ja si rada nakúpim v zľave - napr. zeleninu, ovocie, pečivo, chlieb majú pred záverečnou v Tescu a Kauflande lacnejšie. Takže sa dá nakúpiť dobre a lacnejšie. Pravidelne navštevujem aj regály so zlacneným tovarom pred zárukou, či je to čerstvé mäso, údeniny, mliečne výrobky a niečo, čo spotrebujeme, tam nakúpim. Je to výhodnejšie a predídem zbytočnému vyhadzovaniu. Ale viackrát som sa presvedčila, že aj keď majú tovaru veľa - napr. včera mali veľa viacerých druhov knedlí, tak im dajú malú zľavu. Kupujem si rada varenú knedľu a zaujímavé je, že v malom Tescu dajú na ňu väčšiu zľavu ako vo veľkom, nakoľko máme obe tieto formy Tesca v meste. Takže som si ich nekúpila - dala by som do mrazničky, keďže som z nich nič nechcela pripravovať - lebo mali na ne malú zľavu. Popritom ich tam mali veľa. A keď som tam bola cez obed - mali na ne už zľavu, ale zamestnankyne si vraveli - dajme tam aspoň 60% zľavu, aj tak ich budeme vyhadzovať. Tak asi tak to funguje. Čím sa máme horšie, tým aj tieto reťazce viac zdierajú a dávajú nižšie zľavy. Kedysi dávali v Kauflande na tovar zľavu aj 90%, alebo za 0,01 eur, dnes max. 77%. Lebo prišlo nové vedenie a to s takými zľavami nesúhlasí, ako mi povedala zamestnankyňa. Ale súhlasí s vyhadzovaním. To je určite lepšie:(
Takže takto to na našom chudobnom Slovensku funguje. HANBA NÁM!
Bolo by fajn zorganizovať iniciatívu a pritlačiť na vládu, aby to konštruktívne riešila, nie vysielala dokumenty, koľko jedla sa vyhadzuje. A to ani nehovorím o škol. jedálňach, kde ma pani vedúca oboznámila, že ak si naše deti obed nepreberú, tak ho musia VYHODIŤ. Takže zase kafiléria. Nie pre zvieratá, ale rovno to spáľme. Ozaj smutné. Koľkí ľudia by sa potešili varenému jedlu a my ho radšej vyhodíme, lebo také sú zákony.
Ešte sa vrátim k tej téme o veľa ľuďoch v obchodoch pred zatvorením a plných košoch. Včera mi to nevadilo, nakoľko som zistila, že väčšinu predzáručného tovaru vykúpili. Len dúfam, že neskončí v koši. Ale inak tiež nemám rada to šialenstvo pred jedným zatvoreným dňom. Aj keď môžeme sa domnievať, že si nakúpia vo väčšom množstve, aby sa potom do obchodu už neteperili. Kiežby to bolo tak u väčšiny, alebo u všetkých takto nakupujúcich. Ale isto je aj pravda, že si ľudia nakúpia veľa a zistia, že nemajú 3 žalúdky ako kravy a potom jedlo vyhadzujú. Keď som teda ešte pred tými 17 rokmi bola v Nemecku - konkrétne v Bavorsku, už vtedy mali Kaufland otvorený do 20,00, u nás bol otvorený do 22,00, v sobotu do 19,00 a Aldi (to je niečo ako Lidl) bol otvorený v sobotu len do 18,00 a v nedeľu boli všetky obchody zatvorené. Takisto na všetky prikázané cirkevné sviatky a ľudia tam prežili. Ako je to možné?🙂 A dokonca aj my Slováci sme prežili, aj keď sme jeden deň mali zatvorený obchod. Funguje to tam doteraz, lebo moja mamina pracuje v Nemecku a tiež si vopred nakúpi chlieb, pečivo, keď vie, že potom bude obchod zavretý a žije si normálne. Ja si myslím, že kto pracuje v obchode, tak je šťastný, že aspoň 1 deň nemusí ísť do roboty a môže si oddýchnuť. Tak by to malo byť. Aj v tých nepretržite fungujúcich automobilkách, závodoch na nábytok je nočná práca zdieranie ľudí zo zdravia a zdravého rozumu. Človek nie je zviera a aj to zviera si potrebuje po výkone oddýchnuť. A málokedy pracuje v noci. Ja si myslím, že aj pečenie pečiva, chleba by sa dalo vyriešiť tak, aby tam v noci tí pekári/pekárky nemuseli byť dlho, alebo vôbec.
Ďakujem dotyčnej, že začala túto - životne dôležitú - tému, na ktorú som sa rozpísala. Lebo jesť potrebujeme stále a jedlom sa nikdy NEPLYTVÁ.

ravenman
2. apr 2021

chlieb a rozky dava niekto do mrazaku, vyberies a mas cerstve kedy treba

rainee
3. apr 2021

@gulolo určite sa plytva potravinami, ale nie tak ako na západe. je stále dosť ľudí ktorí majú čo robiť aby vyžili a nemôžu si dovoliť vyhadzovať jedlo. Ja sa tiež snažím kupovať rozumne a co sa da zamraziť. Do potravín chodím 2x do týždňa, jednak kvôli korone, ale aj masovkam v obchode. A co sa týka potravín, bohužiaľ veľa ľudí si nemôže dovoliť kúpiť kvalitné drahé bio eko produkty, tak kupujú lacný tovar prevažne z Poľska. V Nemecku, Rakúsku taky tovar nenájdete, tam by to domáci nejedli. A dokonca rovnaký produkt ma iný pomer surovín /zloženie tam a iný u nás, napr pracie prášky, čokolády atď. Už to bolo viackrát kritizované... A ešte za to u nás platíme viac 🙄

hettinka
3. apr 2021

Takze hlásim, u nás o 8:00 mama zobrala úplne posledný chlieb v Jednote 🤣🤣🤣 Že predavacka povedala, že ľudia po 4 chleby brali. Ide vojna asi 🤣🤣🤣 Muž bol po 10 deka šunky a že regale prázdne, ani 1 rožok, nič...
No nič, domáci voňavý chlebík je aj tak lepší.

katpox
3. apr 2021

Neviem, co koho potom, su to ich peniaze, ich vec aj my sme mali v kosiku 5 l mlieka, dva pecne chleba, desat rozkov, 10 jogurtov, maso, kura, pakel mineraliek atd.ale s tym, ze sme boli v stredu v obchode a pojde sa az v piatok dalsi tyzden... Na dedine mame male a drahsie potraviny, v supermarkete dam 1.60 za chleba 1 euro za salko, 44centov mineralma, a u nas 2,10 stoji chleba a 3 eura salko, mineralka okolo 90 centov

matabb73
3. apr 2021

@hettinka aj mne treba dokúpiť pečivo a už sa psychicky pripravujem, že nebude a ideme piecť.

hettinka
3. apr 2021

@matabb73 tak mohla by som úst ste do Lidl, billa, ale kašlem na to. Upeciem veku (to aj tak nikdy nekupujeme, domaca je lepšia), pizza-rožky a moravské koláče na raňajky. Do utorka vydržíme.

matabb73
3. apr 2021

@hettinka prosím si recept na veku, to by som vyskúšala. Ja som zatiaľ piekla len chlieb, aj to dosť dávno. Minuloročné kváskovanie som ignorovala.

hettinka
3. apr 2021

@matabb73 robím podľa tohto https://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-veka-n...
Len polovičné množstvo vody nahradím mliekom.
Z toho množstva 2 menšie veky mi vyjdu. A odporúčam akoby vyváľať hrubší plat a zrolovať, pred pečením už v bochníku nechať nakysnut. Pred pečením potieram mliekom.