icon

Prečo pri svätom prijímaní neprijímame aj víno?

13. feb 2022

Ahojte, uz dlho ma zaujima, preco pri omsi pije vino spolu s Eucharistiou len farar a "obycajni" ludia len Eucharistiu? Ved Jezis kazal "toto robte na moju pamiatku", tak preco len farari a knazi a nie vsetci? Neviem na internete najst odpoved.

Strana
z2
mamina0078
13. feb 2022

Pretoze niektori veriaci su aj autom a pred cestou sa nema pozivat alkohol ani v minimalnom mnozstve (omocena oplatka).

elizabet173
13. feb 2022

@mamina0078 veriaci iných cirkví chodia taxíkmi?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamina0078
13. feb 2022

@elizabet173 pytala sa na nazor dala som jej nazor preco to tak je - mam to priamo od rim.kat. farara a ine cirvy neriesim co robia, preco a ako.

elizabet173
13. feb 2022

@mamula20 presne tak

elizabet173
13. feb 2022

@mamina0078 spýtaj sa pána farára, prečo to bolo bez vína aj pred mnohými desaťročiami, keď v dedine bolo jedno, dve autá, alebo žiadne

mamina0078
13. feb 2022

@elizabet173 ja ten nazor respektujem a suhlasim s nim takze nevidim dovod preco do toho by som mala zbytocne zaparat. 😂 Nehovoriac o tom, ze uz par rokov som v kostole nebola.

janetinka27
13. feb 2022

katolicka cirkev to neprekrutila, aj greckokatolici su katolici, prijimaju pod obojim. rimskokatolici prijimaju vacsinou telo, pri slavnostiach oboje, uz ti to bolo vysvetlene. ked si pozries eucharisticke zazraky vo svete, stalo sa, ze svata hostia krvacala. myslim, ze aj z toho je jasne, ze premenene telo obsahuje aj krv

viestta
Odpoveď bola odstránená
guiseppinka
13. feb 2022

@elizabet173 omsove vino je naj bio bio vino ake len moze byt. Su prisne podmienky na to, ze co moze byt oznacene ako omsove

viestta
Odpoveď bola odstránená
guiseppinka
13. feb 2022

@viestta chut jasne, kazdy ma rad ine.. len vravim, ze omsove je naj bio bio ake.moze byt... Tiez napr. Nemam rada ryzling

autor
13. feb 2022

Mne tu nejde o víno a ani ma nezaujima. Vino doma nepijem ani nebudem. Ja tu hovorím o Kristovej krvi. Ak kázal, aby sme jedli jeho telo a pili jeho krv, prečo nám nedávajú aj tu krv.

matqa411211
13. feb 2022

Ja uz len cakam kedy tu príde ta moslimská fanaticka (nic proti moslimom) a zacne sa tu hadat a vsetkych presviedcat o svojej dokonalej viere ..

deti95060810
13. feb 2022

evanjelici si dajú aj vínko... a teraz pri corone sa nepije z jedného kalicha, ale z takých štamperlikov... už len si všetci navzájom štrngnúť...🙄

deti95060810
13. feb 2022

@matqa411211 hej a to je kto?

elizabet173
13. feb 2022

@guiseppinka viem, preto som to napísala, ale ja si dám radšej toho Matyšáka

anaj_janka
13. feb 2022

Ak hľadáš pravdu, tak ju hľadaj na správnom mieste v Božom slove. Boh je duch,živá duchovná bytosť,k úprimným sa má úprimne,čiže odpovedá.
Hľadaj s modlitbou v písme a vo viere,že On ti povie.
Heb 11:6 "Bez viery však nie je možné zapáčiť sa Bohu. Veď kto pristupuje k Bohu, musí veriť, že Boh je a že odmeňuje tých, čo ho hľadajú."

nevenka
13. feb 2022

@autorka, uz som Ti napisala, hladaj ine zdroje ako MK. Skus zacat tou knihou a pripadne sa modli za najdenie knaza, ktory podava prijimanie pod obojim, ak chces.
Nejde mi tu pridat odkaz, pouzi uja googla. Opakujem este raz, R. Cantalamessa - Eucharistie, nase posveceni.

matqa411211
13. feb 2022

@deti95060810 tak nebudem oznacovat 😅 staci si otvorit nejaku inu nabozensku temu a hned zistis

desore
13. feb 2022

@viestta Tvoj komentar o knazoch bol hodny kocisa. Pokial nie si veriaca, skus si svoje nazory nechat pre seba alebo pre jednoduchych zakaxnikov. V potravinach v Hornej Dolnej s nimi uspejes.

zdena1990
13. feb 2022

@desore to kde si nabrala že predavačky kradnú robila som 15 rokov v živote by som si nedovolila nič zobrať ... Normálne si urazila asi podľa seba súdim druhých

desore
13. feb 2022

@zdena1990 To patrilo viestte, aby si uvedomila, co pise. Ako moze povedat, ze knazi piju? Piju tak ako predavacky kradnu. Sama si tuto pracu vykonavala, vies, kde je pravda.

zdena1990
13. feb 2022

@desore predstav si že u nás kňaz nafúkal pil len omsove víno ... Slúži omšu aj v susednej dedine On veľký pan si myslel že môže ... Pomstilo sa mu to česť výnimkam existuje aj nealko

petulda333
13. feb 2022

@desore vazne? Kradnu aby to potom zaplatili z vlastneho vrecka. No ty si mudra 🤦‍♀️

petulda333
13. feb 2022

@desore a co take napisal? Ano,prehnala,ze pod parou. No ma pravdu,pije len jeden a to farar

veja2208
13. feb 2022

Katolícka dogma.

veja2208
13. feb 2022

V písme čítame a aj učeníci robili tak, že aj jedli a aj pili RKC zaviedla mnohé tradície, ktoré v rannej cirkvi neboli. Ak aj kňazi to menia a aj pápež...jezišov príklad je jasný.. rovnako to je aj s odpustkami atď.

rusalinka
14. feb 2022

🙂 Očakávaš veľmi jednoduchú odpoveď na tak zložitú otázku.
Toto nie sú jednoduché debaty a je potrebné si ujasniť pár vecí:
- si veriaca, praktizujúca katolíčka?
* ak áno, ako máš naštudovanú náuku Cirkvi?
* ak nie, dokážeš pochopiť náuku RKC, ktorú by ti teraz niekto začal komplexne vysvetľovať?
- ak ti niekto napíše odpoveď (to už aj napísal), si ochotná ju prijať, alebo si stále pôjdeš svoje a budeš čakať na niečo, čo si konkrétne prečítať chceš, teda očakávaš nejakú odpoveď a s inou nebudeš spokojná?
- je iné debatovať s veriacim, a je iné teologické náuky vysvetľovať neveriacim, pre ktorých je Eucharistia oplátkou a vínom. Ja to chápem, oni v tom nevidia to, čo veriaci človek a je to v poriadku, tam nemá zmysel začať debaty o viere tu na tomto mieste, tam tiež treba ísť od iného začiatku... 🙂
... nebudem viac pokračovať.... to len ako príklad.
No a veľmi stručne zopakujem - V Eucharistii pod spôsobom vína v každej jednej kvapke sa nachádza Kristus celý so svojou osobou telom i dušou. Eucharistická obeta je sprítomňovanie vyliatia Kristovej krvi, ktoré sa uskutočnilo iba raz. V Eucharistii pod spôsobom chleba sa však v každej jednej omrvinke nachádza Kristus celý so svojou osobou telom i dušou. Takže ono je to v podstate jedno, či na prijímaní prijmeš kvapku vína, alebo omrvinku chleba, prijímaš rovnako celého Krista.
Nuž a potom je tu taká historická a praktická vec - kedysi sa prijímalo pod obojím, ale veľa vína sa vylialo (premenenej krvi), je nehygienické piť z jedného pohára. Preto sa z toho upustilo a ostal len chlieb. A ako bolo povedané, v niektorých prípadoch sa podáva prijímanie pod obojím - namočením "oplátky do vína."

Strana
z2