Prečo pri svätom prijímaní neprijímame aj víno?
Ahojte, uz dlho ma zaujima, preco pri omsi pije vino spolu s Eucharistiou len farar a "obycajni" ludia len Eucharistiu? Ved Jezis kazal "toto robte na moju pamiatku", tak preco len farari a knazi a nie vsetci? Neviem na internete najst odpoved.
@mamina0078 veriaci iných cirkví chodia taxíkmi?
@elizabet173 pytala sa na nazor dala som jej nazor preco to tak je - mam to priamo od rim.kat. farara a ine cirvy neriesim co robia, preco a ako.
@mamula20 presne tak
@mamina0078 spýtaj sa pána farára, prečo to bolo bez vína aj pred mnohými desaťročiami, keď v dedine bolo jedno, dve autá, alebo žiadne
@elizabet173 ja ten nazor respektujem a suhlasim s nim takze nevidim dovod preco do toho by som mala zbytocne zaparat. 😂 Nehovoriac o tom, ze uz par rokov som v kostole nebola.
katolicka cirkev to neprekrutila, aj greckokatolici su katolici, prijimaju pod obojim. rimskokatolici prijimaju vacsinou telo, pri slavnostiach oboje, uz ti to bolo vysvetlene. ked si pozries eucharisticke zazraky vo svete, stalo sa, ze svata hostia krvacala. myslim, ze aj z toho je jasne, ze premenene telo obsahuje aj krv
@elizabet173 omsove vino je naj bio bio vino ake len moze byt. Su prisne podmienky na to, ze co moze byt oznacene ako omsove
@viestta chut jasne, kazdy ma rad ine.. len vravim, ze omsove je naj bio bio ake.moze byt... Tiez napr. Nemam rada ryzling
Mne tu nejde o víno a ani ma nezaujima. Vino doma nepijem ani nebudem. Ja tu hovorím o Kristovej krvi. Ak kázal, aby sme jedli jeho telo a pili jeho krv, prečo nám nedávajú aj tu krv.
Ja uz len cakam kedy tu príde ta moslimská fanaticka (nic proti moslimom) a zacne sa tu hadat a vsetkych presviedcat o svojej dokonalej viere ..
evanjelici si dajú aj vínko... a teraz pri corone sa nepije z jedného kalicha, ale z takých štamperlikov... už len si všetci navzájom štrngnúť...🙄
@matqa411211 hej a to je kto?
@guiseppinka viem, preto som to napísala, ale ja si dám radšej toho Matyšáka
Ak hľadáš pravdu, tak ju hľadaj na správnom mieste v Božom slove. Boh je duch,živá duchovná bytosť,k úprimným sa má úprimne,čiže odpovedá.
Hľadaj s modlitbou v písme a vo viere,že On ti povie.
Heb 11:6 "Bez viery však nie je možné zapáčiť sa Bohu. Veď kto pristupuje k Bohu, musí veriť, že Boh je a že odmeňuje tých, čo ho hľadajú."
@deti95060810 tak nebudem oznacovat 😅 staci si otvorit nejaku inu nabozensku temu a hned zistis
@desore vazne? Kradnu aby to potom zaplatili z vlastneho vrecka. No ty si mudra 🤦♀️
@desore a co take napisal? Ano,prehnala,ze pod parou. No ma pravdu,pije len jeden a to farar
Katolícka dogma.
V písme čítame a aj učeníci robili tak, že aj jedli a aj pili RKC zaviedla mnohé tradície, ktoré v rannej cirkvi neboli. Ak aj kňazi to menia a aj pápež...jezišov príklad je jasný.. rovnako to je aj s odpustkami atď.
🙂 Očakávaš veľmi jednoduchú odpoveď na tak zložitú otázku.
Toto nie sú jednoduché debaty a je potrebné si ujasniť pár vecí:
- si veriaca, praktizujúca katolíčka?
* ak áno, ako máš naštudovanú náuku Cirkvi?
* ak nie, dokážeš pochopiť náuku RKC, ktorú by ti teraz niekto začal komplexne vysvetľovať?
- ak ti niekto napíše odpoveď (to už aj napísal), si ochotná ju prijať, alebo si stále pôjdeš svoje a budeš čakať na niečo, čo si konkrétne prečítať chceš, teda očakávaš nejakú odpoveď a s inou nebudeš spokojná?
- je iné debatovať s veriacim, a je iné teologické náuky vysvetľovať neveriacim, pre ktorých je Eucharistia oplátkou a vínom. Ja to chápem, oni v tom nevidia to, čo veriaci človek a je to v poriadku, tam nemá zmysel začať debaty o viere tu na tomto mieste, tam tiež treba ísť od iného začiatku... 🙂
... nebudem viac pokračovať.... to len ako príklad.
No a veľmi stručne zopakujem - V Eucharistii pod spôsobom vína v každej jednej kvapke sa nachádza Kristus celý so svojou osobou telom i dušou. Eucharistická obeta je sprítomňovanie vyliatia Kristovej krvi, ktoré sa uskutočnilo iba raz. V Eucharistii pod spôsobom chleba sa však v každej jednej omrvinke nachádza Kristus celý so svojou osobou telom i dušou. Takže ono je to v podstate jedno, či na prijímaní prijmeš kvapku vína, alebo omrvinku chleba, prijímaš rovnako celého Krista.
Nuž a potom je tu taká historická a praktická vec - kedysi sa prijímalo pod obojím, ale veľa vína sa vylialo (premenenej krvi), je nehygienické piť z jedného pohára. Preto sa z toho upustilo a ostal len chlieb. A ako bolo povedané, v niektorých prípadoch sa podáva prijímanie pod obojím - namočením "oplátky do vína."

Pretoze niektori veriaci su aj autom a pred cestou sa nema pozivat alkohol ani v minimalnom mnozstve (omocena oplatka).