Prečo rôzne lieky s rovnakou účinnou látkou pôsobia na mňa inak?
Dobrý deň, môžte mi vysvetliť ako to funguje, že sú rôzne lieky s tou istou účinnou látkou, ale každý pôsobí ina mňa inak? Ďakujem.
A zavisi kolko tej ucinnej latky tam je
Ci sa vstrebava zaludkom alebo je to cipok atd..
daj priklad liekov
@letter kventiapin a hedonín
@letter kventiax teda..
@taktotedanie tabletky, dáva sa 100 mg kventiax a hedonin, ucinna latka kventiapin.
Existuje originálny liek a potom generiká. Generikum používa tú istú účinnú látku a musí dokázať bioekvivalenčnou štúdiou, že sa v organizme uvoľňuje rovnako.
Generiká sú vlastne okopírované originály. Môžu používať iné pomocné látky, inak sú formulované ( pripravené) a to spôsobuje, že na teba pôsobia inak. Pri niektorých účinných látkach je to viac poznať, ako pri iných.
@zuzliq ďakujem Vsimla som si to aj na lieku na spanie, tá istá látka. Je velky problem ma nastavit na fungovanie :(
Tak toto nie su rovnake lieky...ja mam bud Kventiax alebo Questax...to su rovnake lieky...podla toho, ktory maju v lekarni. Tamtie musia mat aj ine latky este, cim sa odlisuju.
Svokra napr.berie Enelbin, ten bol casto vypadok, nahrada je iny liek s rovnakou latkou, ale jej nezaberal vobec, az kym jej nedali Enelbin. Inym ludom zaberali oba.

Tak k tomu základnému lieku sa pridávajú rôzne iné liečiva a prídavné lieky a tie sú v každom lieku iné