Prečo sa ľudia ženú za peniazmi?
Neviem čo je toto za dobu, no mám v okolí veľa ľudí čo sa naháňajú za peniazmi...Stále len robiť mať aj viac robot alebo brigád aby mali viac peňazí...Každý len hrabe a hrabe no čo majú z toho, veď do hrobu si peniaze nevezmú...Alebo rozhadane rodiny čo ledva čakajú kedy rodičia zomrú aby mohli po nich zdediť...Alebo dôchodci čo sú už na dôchodku, no nie aby si užívali konečne kľud doma ale tiež pracujú a hrabú sa aby mali viac peňazí...
Nikdy toto nepochopím prečo ľudia nespomalia a nežijú pre okamih ale len hrabú a hrabú aby mali viac peňazí.
Čo si o tomto myslíte vy?
Kedy mám 1900 euro dokopy z mužom akože vyžiť využijem o Tom potom ale nechcem len žiť ale užívať si život skrášliť si dom dvor , ísť na dovolenku, výlety, mala do tábora , plus kúpiť si všetko čo chcem a nekukat na to či môžem
nevidím nič zlé na tom, keď má niekto brigádu popri hl. práci alebo ak je dôchodca v dobrej kondícii a sem - tam sa privyrobí na brigáde...
Pretoze svoj zivot dali jednemu z demonov, menom Mamon.
Presne pre to. Patria peniazom, a hmotnym veciam. A on ich o tom neustale presviedca.
Ja sa za peniazmi až tak moc neplasim, ale žila som veľa rokov v zahraničí,kde som si naozaj za tie roky super ušetrila, z toho kúpila byt, chatku, začala podnikať.....a nedlhujem banke ani nikomu ani cent. Ale....teraz je fakt akési všetko drahšie,tie byty neskutočne išli hore, ja som to ešte vymakla pred cca 10rokmi. Myslím si, že ti, čo majú viac zamestnaní,tak musia mať....lebo výplata ide banke.
Autorka, vám to stačí, iným by to možno nepokrylo ani pravidelné mesačné výdavky.
Plus ľudia chcú cestovať, spoznávať, ďalej sa vzdelávať, chcú vidieť aj niečo viac ako len susednú obec, chcú dopriať deťom.
A čo úspory do budúcna, na nečakané výdavky..
Vám stačí, fajn.
Na čo riešiš čo robia druhí ?
Pre niečo to robia.
Keby zarobím 400 e a pracujem na pol úväzku bolo by mi zo seba zle. Aj keby môj muž zarobil dvojnásobok toho čo ten tvoj. Platiť za hypotéku 150€ je veľká rarita. My mame hypo 500€ a keby nemáme pomoc rodiny tak si za tu hypotéku kúpime tak maximálne dvojizbový byt. A to sme ešte v ako tak lacnom regióne co sa bývania týka. V Bratislave by sme si kúpili možno tak garzonku😂. Možno keby mate takú splátku tak inak rozprávaš. Deti asi tiež nemáte, alebo ak hej tak malé, lebo tiež by si takto nepremýšľala keby musíš živiť vysokoškoláka.
A teda ďalšia vec je, že teba nesere čo bude o 30-40 rokov? Ľudia zarábajú aby si dopriali, ale aj na to aby niečo ušetrili. S tým, že budeš mať dôchodok nepočítaj. A už dupľom nie, keď ani nezarábaš normálne
Prepáč, nás splátka a réžia v byte mesačne vyjde 1200e, takže čo máme sedieť doma, nepracovat? Ci to vidíš ako honba za peniazmi? XY ľudí v dnešnej dobe sa podľa teba "naháňa" nie každý dostane do vienka bývanie ak nechce bývať pod strechou so svokrou a neozenenym ujcom, koľko tu je takých diskusii? Ak. Nevidíš druhé účty, tak to nerieš, mňa nikdy v živote toto ani nenapadlo...
pretože tie peniaze sú prostriedkom k tomu, ako si obohatiť, skvalitniť život? chceme s partnerom žiť v peknom dome so záhradou - stojí peniaze, chceme cestovať a spoznávať svet - stojí to peniaze, chceme sa venovať svojim koníčkom, vzdelávať sa - opäť to stojí peniaze, chceme sa stretávať s priateľmi, chodiť za kultúrou, na festivaly, koncerty, do kín, divadiel, galérií - treba peniaze, chceme nášmu dieťaťu dopriať všetko, čo potrebuje a zabezpečiť ho do budúcnosti, vytvoriť si rezervu na dôchodok alebo keby sa nedajbože niečo zlé stalo - zas a znova treba peniaze...
niekomu skrátka nestačí mať dosť na vyžitie a chce od života niečo viac 🙂 a ak niekto vládze a má čas chodiť na brigádu, nevidím na tom nič zlé, lepšie, než byť vykotený pred televízorom.. a dnes už sa dá zarábať aj šikovnejšie - môžeš investovať, doplniť si vzdelanie a robiť prácu, ktorá proste stojí viac, nemusíš muklovať 220 hodín mesačne 🙂
Lebo napriklad su slobodne matky s uverom. Mat moznost 2 pravi beriem ju. Lahko sa hovori ked ma niekto dva prijmy v rodine.
ty sa pokladas za nejaky etalon nenahanania sa za peniazmi? Ty sa nenahanas, ale kazdy, co ma vyssi celkovy prijem ako ty s manzelom, tak sa nahana? Mne to zavana z tvojej strany závistou. 400 eur mesacne je neskutocne maly prijem.
.
@liusa82 áno aj v mojom okolí je veľa takýchto dobre situovaných ľudí bez vš, čo sa ucilo na 3 ( manželovi spolužiaci) ročník 74. Bol aj taky obrázok na jednej polovičke samojednotkar s 2 vš na úrade za 1000 mesačne a na druhej polovičke trojkar v BMW za 10 tis mesačne. Vychádza mi ze ti 3 karí sú nejak praktickejši v zivote alebo ako by som to povedala neboja sa riskovať, su otvorenejsi novým veciam ..nie sú takí nalinajkovani. Ak viete čo tým myslím.
Prečo sa naháňajú ludia za peniazmi? Pre žiadostivosť oči. Všetko čo vidia chcú mať.
Ja s tebou súhlasím. Netreba sa naháňať za peniazmi, robiť do umoru, vzdávať sa času pre seba, pre rodinu.
My sme si v Tom nastavili tvrdé hranice a peniaze prichádzajú veľmi pekne. Ale jasne, je potrebné na sebe pracovať, posúvať sa, pracovať kvalitné. Ale pre nás je podstatný work life balance
Ved pises ze mas 400 v cistom. Sorry, ale to mas na zivot malo, ty sa nechavas od manzela zivit. A bohuzial, nie vsetky rodiny to vedia utiahnut z jedneho (a stvrt) platu.
Nemas co sudit inych ludi, ktori chcu byt sebestacni, mat nejaku rexervu ked sa cosi v zivote pokasle.
Si predstav co bude ked ti muza zajtra zrazi auto, ci sa smykne a zlomi si nohu, alebo rodic dostane porazku a bude mu treba celodennu starostlivost. Ak nemate rezervu, tak vsetko pojde na zdravotnu starostlivost, aj vas cas, aj vase nervy.
Lepsie je zarobit a posetrit si, aby sa taketo krizove situacie potom dali zvladat s mensim stresom.
Ale ano, su aj ludia co im staci malo, ale potom sa ocitaju na ulici, lebo v hmotnejj nudzi, ked pride kriza jedna, druha. Alebo potrebuju v 40 pomoc od rodicov, dochodcov, co cely zivot odkladali, alebo od sirsej rodiny. Na tom sice nie je nic zle, ale je to blbe ked to pride od cloveka co nikdy nic nepotrebuje, nahanat sa nebude, a opovrhuje tymi, co sa "hrabu sa peniazmi".
@stanulienkat ani za socializmu nemali všetci rovnako. Ani zďaleka. Ako si na toto prišla?
Ok vy mate splatku 150e mesacne, my mame splatku 1000e mesacne, nemozes podla seba a podla svojich zivotnych standardov, kt stacia tebe posudzovat vsetkych ostatnych 🤷🏼♀️ ok vam staci, nam nie, chceme cestovat a nepozerat koncom mesiaca na ucet, ci si mozeme kupit pracku ak by sa pokazila. Dalsia vec je, ze ja pracujem lebo ma to bavi, bavi ma rast aj karierne aj sa zdokonalovat a ano s tym pride aj viac penazi, ale nepovedala by som ze ked je niekto ctiziadostivy, ze sa teraz nahana za peniazmi nevyhnutne.
ja si myslím, že táto téma sa tu recykluje dokolečka dokola 😄 Bohatí, vs. chudobní. Je to zrkadlo nevysporiadaného vzťahu k peniazom daného jedinca. Keď si taká spokojná a stačí ti, tak v poriadku, nemalo by ťa trápiť konto iných.
Neviem kedy a prečo vznikol v spoločnosti odpor k ľuďom kt. sú fajn finančne zabezpečení. Pohŕdania, odúvanie kyslej huby, klebety. My sa stýkame z rôznymi ľuďmi. Poznám bohaté rodiny, podnikajú od 90 rokov, aj vzdelaných, aj deti majú slušne vychované, študované, umenie, športy, precestovný celý svet, štúdia v zahraničí... konkrétne táto rodina dobrovoľníči tak na tajňáša, podporuje detský domov. Nechcú aby to niekto vedel, lebo aj to by ľuďom vadilo 🤔V meste kde žijem aj tak ľudia na nich gánia 😵 A čože také extra majú? Dom, chatu, 2 autá, dom v Španielsku... V dnešnej dobe nie sú jediní. Pritom nikomu nič zlé neurobili.
Ďaľšie kamošky sú jedináčky, majú jedináčikov. Samé sa vyjadrili, že viac detí nie, že chcú priestor pre seba a dieťa. Jednej syn študuje psychológiu, cestuje po svete, v teame lekári bez hraníc... Veľmi šikovný mladý človek.
Mám susedy... 1. rozvedená v podnájme, 35 rokov, bez alimentov, sem tam jej strážim ADHD syna, keď mám úrodu rozdelím sa, dám zaváraniny... Ruky, nohy by mi bozkávala. Drie vo fabrike 12 hodín, potom chodí upratovať, po nociach pečie... Deti nedostávajú starostlivosť a výchovu akú by mali, žiadne krúžky, hobby, výlety, dovolenka....
Druhí susedia: v podnájme, 3 deti. Nikdy sa nevyhrabú z podnájmu, úver im nikto nedá...Pani je pomocná sila v kuchyni, jej partner maká vo fabrike. Deti chodí strážiť starý otec. Deti žiadny krúžok, výlet. Pre nich je už kúpalisko luxus.
Vieš, drahá autorka, účty sa neplatia samé, nikomu z neba nespadlo, a 3 deti z taniera polievky nevychováš. Stačí ti návšteva obuvi, zubný strojček, podologická vložka do topánok, návšteva lekárne a si nahratá...
Dedenie? Moji rodičia rozhodujú o svojom majetku, nie ja. Ak sa mi ujde podiel, poteší, veď do hrobu si to nevezme nikto...
Ja mám pozitívny vzťah k peniazom. Peniaze sú sloboda. Nie zlo. Ak to má človek v hlave v poriadku, je zdravý a má €€€💰💰💰 nech ich užije= pekný dom, športy, cestovanie, vzdelávanie, venovanie sa tomu, čo ho baví, záslužná činnosť. A keby aj len tak niekto ležal celý život v sieti na pláži v Karibiku, doprajem mu. 💕😍
Ak vyhrám Euromilióny, som tam tiež 🌊⛵💙🌴🐬😎🌞🌅😘, v zime v chalete v Alpách. ⛷️🏂🗻⛰️🌞
Tak ja Ti poviem, že aby som dostala hypotéku potrebovala som dve práce. Stále sa naháňam za peniazmi, nie že by som nemala dosť, ale chcem trochu viac od života ako žiť od výplaty do výplaty. Bohužiaľ, nezarábam tisíce eur, nie som šikovná podnikateľka ani lekárka, právnička, ani IT mi nejde. Tak pracujem s tým čo mám. A keď chcem na dovolenku alebo si troška viac dopriať tak jednoducho musím.
@1ryba presne tak... Ja som dala za strojček viac ako 2 tis. €, čakajú ma 4 implantáty. Nie z rozmaru a krásy, mala som 2x zápal okostnice, zuby museli ísť von 😵 Teraz trpí zhryz, sánkový kĺb. Čiže nevyhnutnosť. Trpím ochorením.... ktoré môže mať veľmi škaredý progres, Pán Boh by dal aby nie... Ale tá informácia tu je. Tak potom na posledný pokus liečby (keď už by som nemala čo stratiť) by som potrebovala cca 60. tisíc eur a viac, vycestovať do zahraničia, na dôstojné dožitie by som tiež potrebovala možno asistenciu, DSS. Alebo eutanáziu. Aj tá niečo stojí. Mám v tom jasno. Peniaze sú potrebné v každej oblasti. A nie, nekrivia charakter. Len naň poukazujú (aký bol vždy) 🤔
Tak sa nezen a druhi nech si robia, co chcu.
Cize sa nechavas zivit chlapom? A to Ti nie je trapne, ked si mlada a zdrava? Co ak Ti chlapa zrazi auto stale budes spokojna so svojim zarobkom a chovat seba a deti z tych 400€?
@lizatko1009 1200€ iba za byt? To mas nejake velmi prehnane, co v tom vsetko mas? My mame byt v BA v novostavbe + dom pri BA a teda dokopy energie + hypo mame dokopy za byt aj dom cca 1300€ 😀
@autorka Pokiaľ má človek peniaze na úplne základné potreby, ostatné je o prioritách a o životnom štandarde. Niekto maká celý rok ako blázon, aby mohol potom 2 týždne ležať na luxusnej dovolenke s drahým drinkom v ruke. Niekto zvolí ľahšie tempo a na trávenie voľného času je nenáročný.. Niekto si myslí, že pre dieťa je lepšie zarobiť na luxusné vybavenie v izbe a veľa krúžkov, niekto si myslí, že jeho dieťa viac ocení to, že mama s ním bude doma čo najdlhšie.
Táto spoločnosť je nastavená na určitý štandard. Ľudia sú presviedčaní o tom, koľko musia zarobiť, aby mali zaručenú spokojnosť, sú presviedčaní, že základná bežná vec je to, čo je v chudobnejších krajinách luxus, že potrebujú aj to, čo je v skutočnosti navyše. Ľudia sa potom boja hovoriť o svojich platoch a o tom, koľko rokov boli doma s deťmi bez zamestnania, aby neboli kritizovaní - presne tak, ako teba skritizovaki za tvojich 400€.
Ja osobne si netrúfam povedať, čo je správne, netrúfam si kritizovať rodiny, ktoré to majú inak, ako my doma.
Ja osobne obdivujem ľudí, ktorí si dokázali vybudovať peknú kariéru ale aj tých, ktorí sa nebáli prestúpiť do horšie platenej práce, aby trávili viac času s rodinou.
Autorka, ak vám doma vyhovuje to, koľko hodín ste v práci a za koľko eur, tak je dobre 🙂 Dôležité je, aby ste vy, ako rodina, boli spokojní, tak kašlite na štandardy, ktoré vám vnucujú iní.

"...neboj sa som finančné gramotna..."
No to tazko ked pises
"Ja žijem z toho čo zarobíme, robím na pol úväzok mám 400 v čistom a som spokojná. Manžel zarobí 1500 v čistom a nám to stačí."
Tak len spi dalej a cuduj sa preco ludia okolo teba chcu zarobit viac ako im staci na zivot.