Prečo štát nemyslí na výnimky?
ahojte, dnes som sa trochu yvtočila. Videla som ako matovič hovorí o príspevkoch pre rodiny s detmi. A čo keď nemám rodičov ? čo keď žijem sama na vlastné náklady a zišli by sa tie peniaze aj mne ? stále sa študujem a pripravujem sa na povolanie. Ach už mi je blbe žit u frajera ale ak chcem študovať nemám inú možnosť.
ak "sa budeš stále študovať", tak budeš študovať asi do smrti 🙄
@cocolino234 To sa velmi zle cita, ze si musela cakat 6 mesiacov na sirotske. V dnesnej dobe, ked sa podklady a zaznamy daju posielat elektronicky... Smutne.
@cocolino234 ale prosím ťa, nerieš to. keby autorka napísala pod svojim nickom, iste by som sa snažila poradiť. ale keď vidím tie kvantá čudných diskusií denne, nedalo mi. mimochodom, ak sme už pri tom, poznám niekoľko rodín, ktoré sa starajú o ťažko postihnuté dieťa, a teda jeden rodič nemôže pracovať a z platu druhého ledva ledva vyžijú a nemajú nárok na ošetrovné, lebo o pár eur presiahli akúsi hranicu. smutné, že? ak autorka píše pravdu, je mladá, zrejme má zdravé ruky, nohy a aj hlavu (dúfajme) a môže ísť brigádovať. aj v tejto covidom postihnutej dobe vidím denne dosť ponúk práce pre študentov-brigádnikov. plus, ako píše aj
@pribinak dá sa požiadať o iné formy príspevkov. to by ale musela prelúskať stránky sociálnej poisťovne alebo stránky ÚPSVaR a nie modrého koníka 🙂
@pribinak výživné mám 39€ od oboch rodičov. Žijú bezomna, zriekli sa ma, sú alkoholici. Štipendium dostávam 40 mesačne a zo 120 si fakt zaplatím len ubytovňu a nejaké jedlo, nemohla by som študovať a vlastne by som prišla aj o tých hlúpych 40
autorka: tak napíš do JOJ alebo Markízy alebo RTVS, aký máš ťažký životný príbeh. nech to všetko prešetria (u rodičov, aj na úradoch) a verím tomu, že ak píšeš 100% pravdu, tak sa nájdu dobrí ľudia, ktorí ti aj pomôžu.
Požiadaj o vyššie výživné, tým pádom aj vyššie náhradné výživné. Najnižšie mizne výživné je cca 32 EUR čiže spolu minimálne 64 EUR
To že sa tá zriekli, teba nemusí zaujímať.
@pribinak mala som vyzivne 70 ziadala som vyssie a oni im ho znizili na 39
teda konkretne 64
autorka: a už trepeš hovadiny. znížili ti ho na 39. teda konkrétne na 64 😀 😀
@cocolino234 nebrigadujem lebo dochadzam 15km do školy zo školy pridem okolo 16 a to fakt nemám čas sa ešte aj učiť a robiť
@panelacikova napísala som, že som mala výživné 70 a znížili mi ho na 39, to konkretne 64 som myslela tak, že som nemala celých 70 ale 64. Musíš všade hľadať problém ???
@panelacikova niee,pisala 70,upravila na 64 a znizili na 39,aspon tak to chapem ja🤷♀️
študujem za kozmetičku, nie každý má šťastie ako ty
autorka: vážne? ŠTUDUJEŠ za kozmetičku? to fakt?
@cocolino234 ty máš asi iné štúdium, ako autorka...
@tncka tak ja už neviem... mne to znelo presne, ako znelo. a teda: mala 70 a žiadala zvýšenie. a oni jej ho znížili. na 39 (ako uvádza v pôvodnom príspevku). potom sa autorka spamätala, lebo jej
@pribinak napísala, že vraj (len citujem jej slová, nie som z fachu) minimum je 64, tak sa ešte autorka opravila, citujem: "teda konkrétne 64".
no a teda medzi 39 a 64 je poriadny rozdiel. ale možno som to naozaj len zle pochopila....
@panelacikova tak či onak, jediná pomoc je na konci jej ramena. Žiaľ má smolu na rodičov
Snáď mas dve ruky aj nohy zdravé a môžeš ísť brigádovať. Kde je vôľa tam je cesta 🤷🏽♀️
Ja som brigádovala od 14tich na všetko som si vždy musela zarobiť sama, v 20tich som porodila prvé dieťa a ani raz ma nenapadlo nadávať kvoli nejakým príspevkom😅
Vzchop sa dievča ešte ta len budú vytáčať iné veci 😬😬
@panelacikova a čo je na tom??? aj len s výučným listom si môžem založiť salón
čakala som, že ma tu budete odcudzovať. Lebo maturita a výsoká sú dnes všetko, no nie každý na to má peniaze
Najdi si brigadu, idealne v obore, postupne prehadzaj na hlavny pracovny pomer, trvrdo makaj, kasli na rodicov (ked oni kaslu na teba), pracuj, vzdelavaj sa a hlavne necitaj temy socialnych davok na modrom konovi (len ak pre povavenie). Nic ti to neprinesie, akurat otvori oci, jak niektori ziju. A to urcite nechces
@jjanulienka vystihla si to na jednotku 👍
Autorka: Ved privyrabat ako kozmeticks si mozes uz teraz. Zeny chcu chodit na taketo veci po praci, po 17tej, to by ti praveze malo vyhovovat.
Alebo zober cokolvek ine - vypomoc v obchode a pod.

Keď nemáš rodičov tak máš nárok na sirotské a náhradné výživného rodinne prídavky a štipendium. To sú dokopy celkom pekne peniaze