Prečo sú cintoríny prevažne na kopcoch?
Ahojte neviete preco sa pochovava hlavne na vrchy? nehovorila vam o tomvasa babka alebo dedko?
Kdesi som čítala, že je to preto, lebo poľnohospodárska pôda bola vzácna. Tak na cintorín ostal len svah, často strmý, nevyužiteľný na iné účely.
@deti95060810 u nas 2stare cintoríny na takom svahu ze dovidenia 🙈 a novy normálne uz na rovine ale ten vznikol okolo roku 1995
@zvedavec666 akoze kopce, u nas v Humennom je tak na veelkom kopci, aj v dedinach je tak. Len tak ma to zaujima ze preco vlastne
@zvedavec666 Niečo sa mi marí, že kvôli podzemnej vode. Proste keď to mám tak sproste napísať, tak aby tie mŕtvoly neležali a nehnili vo vode, ktorá sa potom dostane ľuďom do studní (keď voľakedy nebol vodovod, mohli z toho byť zdravotné problémy).
@zvedavec666 Je to kvôli vode, ako ti tu píšu.
Sú na to normy - koľko metrov ma byt najbližšie zriedlo podzemnej vody + vzdialenosť od tečúcej vody. Na kopci máš podzemnú vodu ďalej od mŕtvol, a zároveň väčšinou tam nikde do 50m netečie potok alebo rieka. 🙂
zaujimava otazka, asi som sa nad tymto este nezamyslala ale logicky mi z toho vychadza riziko povodni, ale poznam obce, kde ho maju normalne v rovine.

@zvedavec666 na to, ako pochovavat je vraj nejaky zakon