icon

Prečo sú na Slovensku drahšie potraviny ako v zahraničí?

lenkakravcova
26. júl 2025

Boli sme na nákup v Poľsku, v Biedronke. Maslo 80%tne za 1,13€ (prikladám fotku s cenou v zlotých). Áno akcia, ale aj tak.
Kedy tu bolo maslo za takú cenu v akcii?
Prečo sú na Slovensku potraviny drahšie? Na základné potraviny je predsa aj tu nižšia DPH. Či je to tým že potraviny dovážame a platíme tak za transport? Čo myslíte, čo najviac vplýva na cenu potravín reálne?

lenkakravcova
autor
26. júl 2025
tetapetra
27. júl 2025

@lenkakravcova pretože máme najvyššiu cenu práce, najvyššie dane, platí sa daň z finančných transakcií. Vysoká dan z cukru Od júla išlo hore mýto(40%) pre nákladné autá, asi tušiš, kde sa to premietne. To je len to čo mi napadlo

lenkakravcova
autor
27. júl 2025
@tetapetra

@lenkakravcova pretože máme najvyššiu cenu práce, najvyššie dane, platí sa daň z finančných transakcií. Vysoká dan z cukru Od júla išlo hore mýto(40%) pre nákladné autá, asi tušiš, kde sa to premietne. To je len to čo mi napadlo

@tetapetra o tej dani z cukru som nevedela, nejako som ju neregistrovala.. Teraz až pozerám. Uff. :(

tetapetra
27. júl 2025
@lenkakravcova

@tetapetra o tej dani z cukru som nevedela, nejako som ju neregistrovala.. Teraz až pozerám. Uff. :(

@lenkakravcova porovnaj cenu sladkosti a colu s minulým rokom a s týmto rokom. Teraz colu nekupis po 1€. Sladkosti stoja cca 89c. Minulý rok 69c

zuzana76
27. júl 2025

Sa čudujem, že toto ficovolicom nevadí, keby takto zdraželi potraviny za bývalej vlády, to by bolo reči

sevrin
27. júl 2025

Fico dlho nemal tlačovku o drahých potravinách, preto!

ma77
27. júl 2025

Nie len v PL sú lacnejšie potraviny aj v CZ dcera mi žije v Prahe a keď príde domov nechápe co mi tu máme za ceny keď ideme k nej autom urobím veľký nákup len napr,také mlieko kupujem po 0,40c

lenkakravcova
autor
27. júl 2025
@ma77

Nie len v PL sú lacnejšie potraviny aj v CZ dcera mi žije v Prahe a keď príde domov nechápe co mi tu máme za ceny keď ideme k nej autom urobím veľký nákup len napr,také mlieko kupujem po 0,40c

@ma77 presne za 40c bolo aj v PL včera mlieko 3,5%
Cereálie čo kupujeme na Slovensku v akcii za 3,9€ tam boli za 2,5€ bez akcie 😶

nikha2809
27. júl 2025
@zuzana76

Sa čudujem, že toto ficovolicom nevadí, keby takto zdraželi potraviny za bývalej vlády, to by bolo reči

@zuzana76 nevadí, ved potraviny hore nešli, to Šimečka klame 🙈 ach

hksls
27. júl 2025

@lenkakravcova do kedy má Poľsko akciu na Maslo? ďakujem

janinah
28. júl 2025

Lebo hlùpa slovač si zvolila mafiánsku vláda a tá robí vsetko možné,ale nič v prospech obyčajných ľudí.

lenkakravcova
autor
28. júl 2025
@hksls

@lenkakravcova do kedy má Poľsko akciu na Maslo? ďakujem

@hksls táto akcia na obr bola od 24-26.7 v Biedronke v PL. Ale mali tam aj iné masla mimo akcie, od iného výrobcu, čo vychádzali o 50c viac /čo je stále menej než v akcii na Slovensku/.

lenkakravcova
autor
28. júl 2025
@ma77

@ma77 tak to je ozaj biedne na Slovensku..
Ja som rátala s nákupom /za Slovenské ceny/ za 350€ (mesačný nákup potravín) a nakúpili sme za cca 190€
Ešte keď človek zaplatí v zlotých kartou, tak to dá ten lepší kurz a miesto sumy 197€ čo ukazovalo v Eurách nám stiahlo 188€ čo som bola tiež milo prekvapená. Vidím to tak, že väčšinu potravín budeme kupovať tam. Strašne veľký rozdiel v cene to je. Hlavne keď má človek väčšiu rodinu a to jedlo ide inak dosť so peňazí.