Prečo sú odsudzované ženy, ktoré nekoja?
Preco su na Slovensku tak silno odsudzovane zeny ktore nekoja? Nerozumiem co koho do toho ved ide len o stravu. Ved to nie je tak ze by tym umelym mliekom niekto svojmu dietatu ublizoval.
Ahojte, tiez som z mamiciek, ktore nekojili. Nemala som mlieko, takze maly bol od malicka na umelom. A VOBEC MI TO NEVADI. Netrpela som ani ja ako zena, lebo si nemyslim, ze kojenie je nejaka zalezitost, ktora by ma mala pozdvihnut na matersky gral. S malym mame krasny vztah, je to zdrave a spokojne dieta. V pripade dalsieho dietata si to kojenie neviem ani predstavit (nemam s tym skusenost) a nebudem sa do toho ani hrnut. Necham to na prirodu. Psychicky ma to nezlozilo, materstvo som si uzivala. V pripade mojej nepritomnosti u maleho mu mliecko pripravil ten kto s nim bol bez problemov.
ja som si ista, že matka miluje svoje deti rovnako bez ohladu na to či ich dojčila alebo nie. Rovnako ja milujem obe moje deti napriek tomu, že synčeka mam cisarskym a dcerku som rodila prirodzene. Tu nejde o to, že ta laska je menšia, ale skôr o narušenie akehosi prirodzeneho kolobehu, prirodzenych dejov, ktoré v tele matky a dieťaťa prebiehaju. Tak ako prirodzený pôrod tak aj dojčenie ma svoj vyznam v tom, že spôsobuje v živote oboch všetko tak ako to príroda, či Boh pre nas naplanovali. Samozrejme aj cisarsky rez aj umele mlieko v KRAJNYCH prípadoch zachranuje život. LEn mnohokrat sa tymto krajným riešením riešia situacie, ktoré sa nemuseli. Myslím, že tu nejde o odsudenie žien, matiek, lebo tie maju v tom najmenší podiel viny. A to, že žena je kolkokrat z dojčenia na nervy, že to nejde, že je to tak ťažké, to ma tiež svoju príčinu...
Ahojte, aj ja patrím medzi matky, ktoré nekoja, lebo som nemala toľko mlieka, aj keď som sa o to snažila. Nešlo to, tak sme na UM a malý je spokojný, predtým bol stále uplakaný, lebo bol hladný.
Jedna známa a tiež aj laktačná mi povedala, že také neexistuje, že žena nemá mlieko, že ho každá musí mať. Kúpila som si aj vitamíny na podporu mlieka senovku a benedikt, o čom ma presviedčala laktačná, že to pomôže a figu borovú, nič nepomohlo, mlieko sa vôbec netvorilo. Drobec je však spokojný, lebo je napapaný a nič mu nechýba. lebo lásku mu viem dať aj ináč, nie len prikladaním na prsník.
Inak som veľmi rada, že tu takáto téma vznikla!
Ahojte, i ja se pripajam. prvniho syna jsem kojila s velkymi problemy. narodil se malinky a hned se u prsa unavil, takze si nevytahl dost mlicka a casem se mi ztracelo. u druheho syna jsem mela mlicka az az, ale diky doktorum, kteri mi hned po porodu rekli, ze maly ma selest na srdicku a pujde na operaci a ze je chudokrevny a daji mu transfuzi, tak jsem plakala a stresem jsem dostala zapal a mlicko ztratila. uz jsem se setkala s tolika lidmi, co me odsoudili, ze nekojim. oplakala jsem to, ne ty lidi, ale to, ze nemam maleho u prsa. ale co mam delat, kdyz nemuzu. a na lidi kaslu. kdyz budou chtit ohovarat, tak budou. az se kazdy koukne na sebe. a diky za tuto temu
@soni1 podla mna je ovela horsie nechat svoje dieta hladovat ako dat mu susene mlieko. Ja som kojila obe svoje deti ale akonahle by som zistila ze maju hlad, tak by som ani okom nemihla a dala im flasu...
@vejula prirodzeny kolobeh? ak by sme zili viac prirodne, tak by vacsina z nas uz nejake to svoje dieta aj pochovala...volakedysi deti proste umierali bezne pri porode, po nom..., kedze medicina nebola tam, kde dnes...deti umierali aj na podvyzivu, kedze neexistovali umele mlieka....to bol prirodzeny dej: ziadne ultrazvuky pocas tehu, pravidelne vysetrenia...iba prirodzene porody doma na posteli....toto vsetko je prirodzene a pritom ked napisem, ze v UK sa prve 3 mesiace nechava tehotenstvo na prirodu a sa nezachranuje, tak sa tu spusti sprska na Uk zdravotnictvo, ze ake je zaostale...takisto je tu minimalne zasahov do tela zeny pocas tehu, ziadne vysetrenia zospodu a zase vacsina nadava, ze tu zanedbavaju a pod....takisto sa u nas vo velkom kritizuju porody doma, vraj taka matka je nezaodpovedna a riskuje zivot vlastneho dietata.....tak sa pytam, preco sa apeluje na prirodzenost len ked ide o dojcenie? co ten zvysok? preco sa vybralo len jedno a tym sa masiruju mozgy a hra sa na city matkam?
Ja poznam matku, ktorej dieta malo alergiu na laktozu v MM, to dieta bolo na tom fakt velmi zle, kym to nezistili...takze Boh to asi nenaplanoval rovnako pre vsetkych, ci?
@luciko a je syncek v pohodke? Zelam mu nech je bojovnik!
@sylarina15 jeste chodime na kontroly, ale v pohode. pribira krasne a smeje se na cely svet.
Ja som zacala kojit malinkeho uplne v pohode, ale bohuzial vdaka poporodnym komplikaciam sa nejako stalo,ze mlieko z velkeho stresu, anestezie kvoli zakrokom, nestacilo, uz v porodnici bol hladny, pocula som iba : to mu staci, to sa rozbehne, stale prikladajte... naozaj som prikladala stale, snazila som sa, ale neslo to, mala som hladne uplakane drobciatko, ktore namiesto prvych dni na svete neriesilo blizkost a lasku svojej mamy,ale to, ze mu nesla nabrat ani krv, ako ju mal hustu, nepriberal. napokon dostal UM, prespal s usmevom na tvaricke tri hodiny, pre mna to bol najstastnejsia chvila od porodu. vidiet dieta spokojne, napapane, ako sa k sebe tulime. tak sme popri kojeni este dokrmovali. kojit som skusala stale, neustale som aj doma na tom pracovala, jedla homeopatika,pila caje, syncek sa vedel prisat,vsetko technicky bolo super. znova prisla dalsia anesteza, stres, mlieko sa vytratilo a ostali sme na UM.
a vobec ma to netrapi, mozno mi chyba ta intimna chvilka, ked iba ja jedina som mohla nakrmit svoje dieta.
ked by som mala celkovo povedat co si myslim o kojeni ako takom, tesi ma,ze osveta ohladne kojenia je vascia, ze maminy maju kde ziskat informacie, pomoc. ale tiez je dolezite si uvedomit,ze ked to nejde,tak to nejde a matka nie je ziadnym sposobom menejcenna,ani neschopna. laska k dietatu nie je meratelna dlzkou kojenia,ani tym,ci ho nosim v satke,alebo ho krmim podla najnovsich vyskumov.
v dnesnej dobe je naozaj smutne,ako sa dokazeme porovnavat, svoj nazor a svoje sposoby povysovat nad ostatne a ohanat sa tym,co urcuje ten odbornik a ta vyskumnicka a pritom staci iba spolahnut sa na svoju zdravy rozum 😀
@aliza tak ja na ten system určite nadavať nebudem, mne by viac vyhovovalo, keby sa do všetkeho menej zasahovalo, a množstvo zasahov do tela matky počas tehotenstva je podla mna zbytočnych dokonca až kontraproduktivnych. Ak su vydobitky modernej vedy na dobro veci, samozrejme, bola by škoda nevyužiť to. Bola by škoda nezachranovať životy, ja nehovorím, že všetko čo je moderné je zle. Ja hovorím, že je zle, ked sa veci, ktoré maju svoj vyznam od nepamäti bagatelizuju, len preto, lebo to niekomu vyhovuje. MAtka ani dieťa to niesu 😉 Ak si pozorne čitala, ja berem aj cisarsky aj UM ako hranične krajne riešenie, ktoré treba využiť, ked je to NUTNÉ. Ale stojim si za svojim, že to, ako by to malo isť ma svoj vyznam. že v tele matky i dieťaťa nastavaju tak špecifické deje, ktoré ulahčuju nasledné veci spojene s materstvom a celkovo životom. A bolo by založených jednoznačne menej tem na MK 😉
@sylarina15 jinak jsem zapomnela napsat, ze doktori tak trosku prehnali a na operaci jsme jeste nebyli. ani transfuze nam zatim nedavali. doufam, ze ani k jednomu nedojde. zatim nas jen hlidaji a kontroluji. a moc dekuju 🙂
@luciko zelam len to najlepsie!!!
@sylarina15 velmi pekne a pravdivo napisane.. moje slova
@vejula ved ja rozumiem, ako si to myslela, len je velmi diskutabilne, kedy ide o nutnost. Preco sa rodi v nemocniciach? preco si zeny davaju pichnut epiduralky? preco lezia na stole a nechaju za seba rodit lekara? preco si nechavaju pichat oxytocin? aj toto je NUTNOST? preco sa bagatelizuje schopnost matky porodit bez zasahov? prirodzeny porod ma tiez obrovsky vyznam pre dieta...a nie taky napichany, vytrapeny, straveny hodinami neproduktivneho tlacenia na nejakom stole....ak by sa rodilo prirodzene, tak by i tych cisarskych bolo omnoho menej, takze ta tvoja nutnost cisarskeho je tiez diskutabilna 😉. Ja osobne nemam pocit, ze sa bagatelizuje dojcenie, prave naopak.
@aliza nie som sice vejula, ale napisem moj nazor - dufam, ze neva.
myslim, ze je to dobou. zijeme daleko rychlejsie ako nasi stari ci prastari rodicia. ved si zober len zmeny, ktore sa udiali za poslednych 20 rokov. nase deti ziju uplne v inej dobe ako sme zili my. a my zeny mame daleko väcsi stres ako mali nase stare mamy nedajboze prastare. nehovorim, ze to mali lahsie. po fyzickej stranke to mali urcite tazsie, ale po psychickej asi nie. nemali tolko informacii, nevedeli vo vsetko sa moze stat. ked sa ja rozpravam s mojou starkou (ma 90 rokov) tak mi vzdy povie, ake je to super, ze my mame uz take moznosti - rodit v nemocnici, epidural a neviem co vsetko. ona to nemala. jej tahali placentu za ziva - u mna za ziva len skusili (chyba v epi, tak bola potom plna) a mala som dost. ona to prezila, ja som bola rada za tu plnu, co som zrazu v tom momente dostala 😉
cize to vsetko ma vplyv na to prirodzeno. niekto ma k nemu vacsi sklon a viac si trufa (rodit doma, atd), niekto zas menej a radsej si uziva vydobytky doby. a to vsetko ma podla mna vplyv aj na kojenie a tvorbu mlieka. toje aj dovov, preco ma cim dalej, tym viac zien problem s tvorbou mlieka a musia si pomahat homeopatikami, nebodaj liekmi. a to uz podla mna tak prirodzene nie je, ak sa musim dopovat liekmi aby som mohla nasytit moje dieta. ci hej?
@bubelko suhlasim so vsetkym co pises, aj ked ja si myslim ze prave teraz je viac mamiciek co koja. napr. moja starka nekojila ani jedneho syna lebo nemala mlieko. moja mamina nekojila ani mna ani sestru, prave to mi povedali obe ze je ina doba, obela viac informacii co nemali v tej dobe, nevedeli ze sa treba rozkojit, vela prikladat, nevedeli co mlieko obsahuje, praveze teraz maju zeny vacsie moznosti kojit podla mna 🙂
Preco su odsudzovane zeny ktore nekoja??? Lebo nekoja, to je jednoducha odpoved....a odsudzovane su podla mna bud zenami ktore kojenie povysili na intergalakticke spojenie medzi dvoma dimenziami, alebo ludmi co sa tomu prd makovy rozumeju..ako stari chlapi 😀 Nemozem si odpustit pribeh mojej znamej...momentalne ma dve deti, prvu dcerku sa jej nepodarilo kojit, klasicka schema , ocitovala obrovske zlyhanie tak hnet zacali robit na druhom dietatku ale podarilo sa az po 2 rokoch..Neustale ospevovala ake je kojenie neskutocne oslobodzujuce , ake su matky v krajinach tretieho sveta ..ze oni koja celu rodinu pomaly vcetne svokrovcov..Ze jej nerobi problem kojit hocikde medzi regalmi v obchode a neznasa ako sa na nu tie zavistlive nekojace matere a stari dochodcovia pozeraju...ved kojenie je prirodzene ako nic na svete a bla bla blaaa..jedneho dna sme spolu tlacili kociky...jej syn uz ma 3 roky , dcerka 5..zrazu si mala zacala stahovat tricko pred cudzimi ludmi ukazovat im ciciky a na kazdeho kricala ..tu mas cicik..daj si..A moja kamaratka.."No pochopis co ta mala robi???ta telka je dnes plna sexu a erotiky aj poobede..co nevedia ze sa na to pozeraju aj male deti ??oni tomu este nechapu..Hovorim si v duchu, "Jasne...telka"...Aj ja som laktofilka, priznam sa, kojim oboch drobcov,,,a ked treba aj vonku, ale stavila by som sa o manzelov plat, ze ma nikto nevidi, viem byt nenapadna aj ked kojim za bieleho dna na lavicke..Priznam sa , je mi luto ak kamaratka co ma cerstvo babatko nekoji, hlavne ak sa to da este zachranit,...ale nikdy sa na to nikoho nepytam,nevnucujem rady, aj ja neznasam tuto otazku..Pochopit dokazem aj zenu co nekoji z pohodlnosti...Ludia by podla mna mali mat na vyber..vo vsetkom ..V tom ako budu rodit, v tom ci budu kojit, v tom ci budu ockovat, ci pojdu do roboty po 10dnoch alebo az po 3 rokoch....Ale to sme my, narod slovensky...Do vsetkeho pchame nosy...a s takou laskou ohovarame🙂)))Ach
co sa presne rozumie pod osudzuju?? 🙂
Ja som sa nad otazkou, ci kojim, nikdy nerozculovala. Zacinali sme velmi tazko, teoriu som mala 100 %-ne nastudovanu, no maly sa nevedel prisat. Kazda sestricka na sestonedeli mi davala uplne ine rady, ine polohy pri kojeni, vraj moje bradavky su nevhodne na kojenie, atd atd. Uz v porodnici som kombinovala UM s klobucikmi. Lenze mliecko sa zacalo vytracat, maly sa kojil vzdy minimalne 50 minut, ja som bola z toho vycerpana a unavena (hlavne v noci), UM sme davali castejsie a castejsie. LP radili stale prikladat, lenze maly bol nervozny, lebo mlieka bolo malo a ja som mala depky, ze maly je hladny. Kebyze sa drzim rad LP, tak uz davno nekojim. Nezvladla by som mat dieta "vkuse na cecku". Kazde druhe papanie som dala UM, takze mlieka som mala potom viac nasporeneho a malemu ta davka potom v pohode stacila, pekne sal a tym zvysoval produkciu mliecka.
Jedinu neprijemnost som zazila na prvej poradni, pediatricka bola dost neprijemna (kvoli tomu, ze davam UM). Sestricka mi vysvetlila, ze problemom su klobuciky. Tak som sa v ten den nahnevala a maleho 20 minut potrapila, ale nakoniec sa prisal a odvtedy sme klobuciky nepouzivali. Mlieka pribudalo, maly bol spokojny a po dvoch tyzdnoch sme UM uplne vysadili. Na dalsej poradni sa ma opytala: "No co, uz iba prikrmujete?" A bola prijemne prekvapena, ze kojim. 😉 Kojila som vyse 14 mesiacov, ukoncila som to ja, uz mi to proste nevyhovovalo.
Tiez som sa stretla s nazormi, ze mam slabe mlieko, malo mlieka, ked uz mal maly vyse roka, tak ze mu mam davat aj nieco ine na veceru, ze mlieko mam slabe, atd atd. Ja som si to vypocula a urobila som si po svojom.
A ked sa ma niekto opytal na kojenie, nemala som problem odpovedat. Ja sama som sa kazdej kamosky, ktora sa stala mamickou pytala, ci koji. Nepovazujem to za netaktne, ved sa to nepytam cudzieho cloveka. Dufam, ze vsetky deti budem kojit, ale ak nie, tak sa svet nezruti a tak isto aj potom rada odpoviem zvedavcom na ich otazku: "Kojis?" A to, ci sa im to bude pacit alebo nie, mi je srdecne jedno.
Suhlasim s @aliza
tiez som v uk a stale kojim..Clovek ako kolvek sa rozhodne, je to jeho vec.
Mne pridu na svk neskutocne predsudky voci zenam co nekoja...je jedno z akeho dovodu?
co je koho do toho?
tu v uk je bezne ze zena sa rozhodne NEKOJIT dobrovolne, dat UM - je to ich rozhodnutie. Mna do toho nic nie, tak isto nikoho ineho.
Kazdy ma pravo vyberu.
Preco sa tak isto nezaoberate tymi dobrovolnymi cisarskymi rezmi, ktore su tak popularne? a neodsudzujete zeny co sa to rozhodnu podstupit dobrovolne? ved aj to je neprirozdene ako podla niektorych nekojit 😎 😲
Tak a teraz cakam sprsku kritiky
@aliza a ja zase nechapem, o com vlastne pises.. zeny, ktorym zalezi na dojceni a na tom, aby sa znova zacalo brat v spolocnosti ako norma, co teraz urcite nie je, isto najskor zalezi aj na prirodzenom porode a podobne, to su veci, ktore, myslim, idu ruka v ruke.. preco sa rodi v porodniciach s umelym oxytocinom atd.? pretoze je to tu bezne a ked s tym nesuhlasis, musis si iny porod VYBOJOVAT.. takisto, ako si mnoho zien musi vybojovat dojcenie a potom su vdaka tomu povazovane za fanaticky, kojofilky a podobne.. keby bolo dojcenie uplne normalne, tak by sa to neriesilo a bol by pokoj.. aj od takychto tem
podla mna je dolezite, aby nekojaca matka s tym bola vyrovnana...vie preco nekoji a ak je to podla jej najlepsieho svedomia a vedomia, je to ok....a tak isto matky kojace ci uz odrastene deti, alebo kojace na verejnosti, tie su zase casto odsudzovane nekojacimi matkami....pre kazdu z nas je dolezite, aby to co robime sme robili tak, ako to povazujeme za spravne...vtedy nam moze hovorit kto chce, co chce....
a co sa tyka tych dobrovolnych cisarskych rezov...prvy porod som mala cisara v prvom rade zo zdrav. dovodov - ukazalo sa, ze ak by som bola byvala rodila spontanne pravdepodobne by to dcerka neprezila...druhy som uz inak ako cisarskym nechcela....tak ma sudte! 🙂
@aliza uplne suhlasim s tymi "prirodzenými pôrodmi" Ono sa dosť zamiena spojenie prirodzeny pôrod a vaginalny. Neznamená, že vaginalny pôrod je prirodzený, pokial ako pišeš je v tom kopa chemie a zasahov zo strany lekarov. A rovnako ako ty si myslim, že je to velmi na škodu veci. Aj epidural aj oxytocin aj prepicovanie vody aj prehnané monitorovanie, tlačenie na chrbte, samozrejme riadene... Určite keby sa toto obmedzilo, tak aj cisarskych by bolo menej, a myslim, že aj nedojčiacich žien by bolo menej, lebo neraz sa problemy s dojčením objavia v suvislosti z depresiami z pôrodu a rlznymi nevhodnymi zasahmi, ktorými je utlmovana schopnosť tela ženy vyplavovať tie spravne hormony, ktoré vplývaju aj na bezproblémové dojčenie.
Ad uvodna otazka: ja som sa s odsudzovanim nekojacih matiek v okoli nestretla. Len na nete v diskusiach, no za anonymnou obrazovkou je to ine ako z oci do oci. To je kazda mudra ako radio a ma rad ako by to ktora mala rozbehat vramci heso ked to mne islo - musi ist kazdej. Ono je to velmi intimne, nemali by sa druhi starat, je to netaktne ak su rady neziadane.
Lebo je sice dost matiek ktore na to kaslu a nechcu kojit lebo sa im nechce (kazit postava - prsia, zda sa im to prilis "naturalne" co sa tyka pocitov nemaju z toho dobre, flasa je pre nich aj casovo vyslobodzujucejsia - moze krmit iny clovek maju viac casu na seba atd.) ale tazko to rozslisit od tych ktore sa snazia. A hranicu pokial sa trapit ak su mensie ci vacsie problemy ma kazda inde a malo by to byt respektovane.
Ja som sa vsak stretla osobne skor s odsudzovanim dlhsie nez par mesiacov kojacich, po roku uz uplne. Ja som kazde dieta kojila vyse 2,5 roku a robila som to rada. Napriek tomu ma to stalo iste dobrovolne obmedzenia (na verejnosti som nikoho so starsim dietatom "nepohorsovala") za ktore na mna pozerali ako na blazna. Ze uz to dietatu nic nedava a preco to robim ved aj uplne nekojene su zdrave jak repy tak co este takto dlho preco...
Povedala by som ze ako v normalnom zivote je kazdy co trochu vytrca z radu odsudzovany, to je ten pricip...
@reanda no, pisem o tom, ze vela tych akoze 'kojofiliek' si lahne pri porode na stol, da si epi, nepyta sa, co s nou robia, co do nej pichaju, nechaju lekara odrodit za nich.....proste mi vadi, ze v niecom bojuju za tzv. prirodzenost, ale na druhej strane rychlo zabudnu na akukolvek prirodu....ako im vyhovuje a to sa mi nepaci.....
A ja teda nemam pocit, ze by dojcenie nebolo v dnesnej dobe povazovane za normalne 😕. Je uplne normalne, myslim pre takmer kazdu mamicku, rozdiel je len v tom, ze niektore maju potrebu robit zo seba nieco extra a vyzdvihovat seba nad vsetky ostatne, zranovat druhe matky hlupostami o tom, ze ich deti nebudu inteligentne, nebudu citovo vyrovnane a ze nebude vybudovane puto medzi dietatom a nedojciacou matkou 😠 . Prepac, ale toto je fakt cisty fanatizmus a len vdaka zenam s takymito nazormi sa zacala cela ta averzia voci dojciacim matkam. Nie pre samotne dojcenie, ale pre fanatizmus niektorych dojciacich mamiciek, ktore si myslia, ze MM je liekom na vsetko, ze je zarukou dobrej vychovy, emocionalneho a fyzickeho zdravia, zarukou laskyplneho vztahu medzi dietatom a rodicom, zarukou inteligencie....a pod.
lebo niektore zeny kojofilky sa nudia, nemaju mozno cim inym sa pochvalit ako tym, ze koja a citia silnu potrebu sa starat do inych🙂alebo im troska to mlieko lezie na mozog...a odsudzovat je tak slovenske;)
@amouramour ja som tu uz aj citala take veci,ze ked nekojis svoje dieta tak nebude dostatocne inteligentne,a podobne
@vejula no a predstav si, ze ja som mala fakt prirodzeny porod pri synovi, doslovne som si ho sama porodila bez jedineho zasahu, babica len sedela a pozorovala, nic nehovorila, nemusela 🙂, neskutocny zazitok....a aj napriek tomu sa mi dojcit nepodarilo. Totiz mne mlieko nastupuje az na 4 den (ach ta priroda 😠) a to uz bolo neskoro, maly mi kolaboval, suche plienky, rev od rana do vecera...z neustaleho prikladania a maleho zufaleho tahania mi tak rozdrasal bradavky, ze trvalo tyzden, kym sa to dalo do poriadku. Odsavat sa nedalo, tiekla len krv a hnis, bolest ukrutna.... maly mal krv dokonca na plienke....no proste cele zle a to len preto, ze som chcela vsetko uplne prirodzene, nechcela som prikrmovat, bola som presvedcena, ze kolostrum staci....ved tak to priroda zariadila, nie? ani v porodnom dome mi neverili, ze maly moze byt hladny, ze mu kolostrum nestaci..potom stiahol dve striekacky mlieka len sa tak zaprasilo....ale aj napriek tomu som len prikladala a prikladala a maly reval od hladu....ano, urcite som urobila vela chyb a preto to nevyslo, ale naozaj som sa snazila a dojcenie som brala ako samozrejmost, ani jednu flasku som doma nemala, nic...a teda, zrutila som sa z toho riadne, dokonca som mala vazne zdravotne problemy....az kym ma mama neprebrala a nenahucala na mna, ze ak bude maly na UM, tak sa nic nestane, ziadna tragedia....a mala pravdu. Malemu sa mu absolutne nic nestalo 😉. Zdravy, mudry, sikovny, dokonca mam pocit, ze viac citovo vyrovnany ako dcera, ktoru som dojcila rok, aj je samostatnejsi a vyzretejsi....a lubime sa sialene 😎. Takze ja osobne si myslim, ze dojcenie je precenovane....mam obe skusenosti a preto sa na dojcenie nepozeram ako na nieco posvatne...prave naopak, ked si zoberies, ako sa stravuju dojciace matky....no hruza, nic vyzivne....a zase telo nema neobmedzene zasoby, ze ano a aj tie zasoby musia byt z niecoho, ale pri dnesnej zivotosprave a la muka a cukor do vsetkeho, tak ani tie zasoby nemusia byt zrovna kvalitne....ved co to sledujem, tak najviac chorych a alergickych deti je prave medzi dojcenymi....takze ono naozaj este ta 'umelina' moze byt zdravsia....pisem 'moze', nie, ze je 😉 ....moja dojcena dcera mala napriklad anemiu, syn nemal....

@martuska75 ved o toto ide, svoje deti lubime ci uz dojcene alebo nie.