icon

Prečo sú odsudzované ženy, ktoré nekoja?

sylarina15
17. máj 2013

Preco su na Slovensku tak silno odsudzovane zeny ktore nekoja? Nerozumiem co koho do toho ved ide len o stravu. Ved to nie je tak ze by tym umelym mliekom niekto svojmu dietatu ublizoval.

sense
17. máj 2013

...myslim ze len tie "kojaciesupermatky" odsudzuju zeny co nekoja kt. nevedia co je to nemat dost mlieka napriek vsetkym snaham a mlieko im zrejme tieklo uz pred porodom, nastastie takych fanatickych supermatiek nepoznam vela a na druhu stranu matiek kt. napriek dostatku mlieka nekoja tiez nie je vela

moon1979
17. máj 2013

@sense už tu takú jednu máme 😀 vystačí si sama na celú diskusiu ...

trnka77
17. máj 2013

@mimik79 tie,ktoré nemajú deti sú vždy najmúdrejšie ☹ 😠

lucianka222
17. máj 2013

Súhlasím, že je to každého osobná vec, a ako vravím, každý je zodpovedný za svoje dieťa... My sme chválabohu nemali žiadne problémy s kojením, teda malý bol prisatý 9 mesiacov cez klobúčik a odvtedy kojím bez. Užívam si to a chcem kojiť drobca kým to pôjde. Aspoň do 1,5 roka 🙂 Tiež mi lezie na nervy z každej strany otázky kojíš? A momentálne - prečo ešte? Veď už mu daj kravské, už mu to je málo...
Nikoho neodsudzujem, ale priala by som každému zažiť ten pocit, keď to "ide" bez probléémov a užívate si to naplno... 🙂 Tú blízkosť 🙂 Tie maminy čo koja vedia o čom vravím, tie čo nemali to šťastie, si to nevedia predstaviť, nie je to o fľaši a o pute a týchto veciach... Nedá sa to opísať... Žiaľ - iba zažiť ... Držím všetkým palčeky - nech to dopadne podľa ich predstáv... Či už kojiť chcú a budú, či nie...

linda20111
17. máj 2013

@mishka0508 nemozes za to ty si to nevedela, kvoli comu je ten plac. ale myslim ze tie laktacne poradkyne a duly ktore presadzuju nasilu len vsetko prirodzene su psychopatky. preto ze oni su presvedcene o niecom vnucuju svoje nazory bezbrannym matkam ktore sa na nich spoliehaju, lebo si myslia, ze nieco vedia. ked sa neda tak sa proste neda. niekedy je lepsie dat umele ako dietatko trapit hladom, niekedy je lepsie rodit cisarskym ako by sa malo pri klasickom dietatko ohrozit. len tie hlupane to nechapu lebo si tvrdohlavo presadzuju svoje. treba sa vzdy drzat toho, co je pre babatko najlepsie, neohrozit ho. lebo babatko je na prvom mieste.

kattrin5
17. máj 2013

@digysa zaujimave ja zijem v usa a otazku ci kojim sa ma pytaju doost casto, uz v nemocnick som bola sestrickami nabadana len na kojenie dokonca tuna ku kazdej mamicke chodi laktacna poradkina🙂 ...ale k veci...ja si myslI'm ze kojenie je to najlepsie pre dieta ale neodsudzujem...len je ine ked mamicka nemoze kojit a ked sa jej nechce...

vejula
17. máj 2013

nemyslim si, že su ženy čo nedojčia odsudzované. Mna napríklad mrzí, že si nemôžem vysloviť pri preberaní tejto temy vlastny nazor bez toho, aby som bola zaradena do skupiny kojifilka 😖 Akože, ked mam nazo, že dojčenie je nenahraditelné, a že pre dieťa znamena viac ako len stravu, tak som hned nejaka fanatička? Prečo by som sa mala bať povedať to o čom som presvedčená? Prečo niesom tolerovaná? Lebo matky ktoré nedojčia nemôžu počuvať tie reči o dojčení a jeho vyzname? Tak to potom radšej nerozpravajme ani o deťoch, lebo ženy ktoré nemôžu mať deti, by sa citili menejcenné.
Nikdy v živote som nikoho neodsudila za to že nedojčí, žiadne krive slovo a to mam kamaratky, ktoré bohužial doplatili na nemocnicné praktiky už v pôrodnici. Nevediem s nimi rozhovory o dojčení, ale ked vznikne debata nechcem sa bať povedať svoj nazor, a nechcem aby hned nedojčiace mamičky, ktoré očiviDNE NIESU so svojim nedojčením zmierené, hned o mne hovorili ako o fanatičke.

moon1979
17. máj 2013

@lubikan nekrič "hop, kým nepreskočíš" ... diskusie, ktoré si založila na tomto fóre hovoria za vela ... tak neodsudzuj, neútoč a neurážaj ...

monikajaco
17. máj 2013

@simca06022011 mas pravdu .. ja zijem v zahranici a tu sa ma nikdy nikto neopytal ani pri prvom ani pri druhom dietati ci kojim .... doma ? na kazdom kroku !! btw nekojim ....

vejula
17. máj 2013

no a už to tu mame, krasne vyjadrenie o tom aké su LP psychopatky.... Takto keby sa niekto vyjadril o nedojčiacej žene tak sa tu spusti ina lavina. Ale o LAktačných poradkyniach, ktoré mnohé venuju vlastny volny čas radam, pri nete radia aj do noci, kvôli tomu su kolkokrat nevyspate tak su psychopatky. SUOER.. a potom kto je tu odsudzovaný... JA mam pocit, že prave nedojčiace ženy, ktoré maju z toho komplex odsudzuju najviac, a to všetkých, kto si dovolí robiť niečo pre to, aby bolo dojčenie normou a aby sa zmenili veci k lepšiemu, či už v pôrodniciach či širenie informacii matkam, či tehulkam...

kvetinka211
17. máj 2013

@sylarina15
Je skoda ak matky, ktore nemohli kojit maju akykolvek pocit natlaku zo strany spolocnosti ... spolocnost ma totiz rada normy: zhodou okolnosti na sk momentalne 6m kojit, potom este trochu a najneskor po roku rychlo rychlo odstavit. Kojit, ale pritom sa skryvat, aby nahodou nebolo vidno tento akt za ktory sa treba na verejnosti hanbit. Vsetko ostatne vybocuje norme a preto treba takehoto cloveka ohovorit, znosit pod zem, oznacit za krkavciu matku/kojofilku atd.

V kadzom pripade ako dlhodobo kojaca matka to mam vsetko uz vcelku pekne na haku 😀
Ale suhlasim ze spociatku pod vplyvom poporodnych hormonov ma tiez vytacali otazky ci mam dost silne mlieko ...

brumka
17. máj 2013

nehadajte sa tu, podla mna to je vsetko pol na pol... ja som dojcila 15m prestala som sama koli zdraviu, do roka ziadny caj nic len mm, ale to je vedlajsie... od kazdej som pocuvala a ty kojis a naco tak dlho staci len pol roka a bla bla. to mi strasne zdvyhalo na nalade a ja ze co co po pol roku dam UM? a v com je to lepsie. alebo sa mi stalo jedna baba po 2m sak vypadni na vikend prec nech sa muz postara a ja ze co s kojenim ze sak daj flasu ako to robia ine maminy a pod na vikend prec... mam zname co prestali kojit koli prsiam ako to bolo spomenute alebo pre pohodlie aby mohli nakrmit aj iny clenovia v rodine... ale to su podla mna teketo pohodlne baby pipky, co kazia meno zenam ktre fakt z nejakeho dovodu nemohli kojit ci zdravotneho alebo pre zlu informovanost a mali zlu techniku a pocuvli rady daj flasu a mliecko sa stratilo. podla mna kazda mamina chce pre svoje dieta to najlepsie ako najdu sa take co myslia na svoje pohodlie ale to je len dake percento... takze nehadajte sa neodcudzujte sa

terezka1947
17. máj 2013

@vejula no ja kojim VDAKA LP....a najma ANAG-odtial z MK...takze klobuk dole pred nimi a fakt si zasluzia uznanie....a priklanam sa k nazoru,ze je rozdiel ci mamicka nechce alebo nemoze z nejkeho dovodu kojit....a samozrejme,vzdy si zeny,kt.sa o kojenie nikdy nepokusili budu hladkat ego tym,ze budu relativizovat kojenie ako take...takze vzdy je to o zene....pausalne sa odsudzovat neda-ja chapem zeny,kt.to bo bolestivych niekolkomesacnych bojoch vzdaju...presla som si tym...a vratila sa ku kojeniu z poslednych sil 😀

palinkovamaminka
17. máj 2013

@sylarina15 Preco si myslis, ze ide len o stravu? Myslim, ze prave na taketo vyjadrenia niektori ludia reaguju podrazdene, ked kojenie niekto vnima len ako stravu.
Dalsia vec, velakrat sa hovori o tom, ze mnohe zeny nekoja preto, aby im prsia neovisli a podobne extremosti. Ja teda nepoznam ziadnu mamicku, ktora by nekojila kvoli takemuto dovodu, vy osobne nejaku taku poznate?

Mna sa raz jeden chlap, ktoreho som ledva poznala opytal ci kojim a ked som povedala, ze uz nie, zacal prednasku o vyhodach kojenia. Tak som mu zosiroka zacala rozpravat o cievkovani, odsavani, prikladani, o tom ako maly grckal krv z mojho prsnika atd, no poviem vam, velmi rychlo sa prestal vypytovat, len sa zhrozene na mna pozrel a zmenil temu😀

Inak ja nemam pocit, ze by ma niekto odsudzoval za to, ze som dlho nekojila, tiez su to skor vynimky.

lubikan
17. máj 2013

@moon1979 a koho urazam??

brumka
17. máj 2013

@palinkovamaminka mne jedna kamaratka povedala ze je rada ze kojila tyzden ze aspon sa jej neznicili prsia

palinkovamaminka
17. máj 2013

@brumka ale neprestala kojit kvoli tomu, aby si neznicila prsia, ci? jasne, ze potom uz clovek hlada aj nejake tie vyhody z toho 😅

bubelko
17. máj 2013

@livocka21 nie nepoviem ti preco sa zena, ktora moze kojit, rozhodne dieta nekojit. pretoze ma to nezaujima. je to jej vec, jej rozhodnutie, jej telo, jej dieta. nie kazdy pri kojeni zaziva extaticke pocity, nie kazdemu je to prijemne, nie kazdy ma chut a silu bojovat, ak je treba. a ak sa preto rozhodne aj s cisto estetickych dovodov - je to jej vec. tak ako sa jedna rozhodne kojit do 3 mesiacov, ina do pol roka a ina do 5 rokov. ak sa ma niekto opyta, ci som ja kojila, odpoviem mu po pravde - ano rok. ak sa opyta preco tak "dlho" odpoviem, lebo mi to vyhovovalo. ak sa ma opyta preco tak "kratko" odpoved je ta ista.
moj nazor je, ze kojenim sa puto k dietatu nevytvara. nedala som mu viac lasky a lepsiu starostlivost ako kamaratka ktora vobec nekojila. obe mame svoje deti radi rovnako. obe sme museli k nim vstavat, pofukat bolacku ked spadli, ist s nimi k lekarovi ak bolo treba a ked budu mat nase deti 20 ci 30 nemyslim, ze niekto bude na nich vidiet rozdiel, ze ktore z nich bolo kojene.

a vsetkym sa ospravedlnujem - som sa preklepla, miesto druheho "nekoji" malo byt koji, aj ked si to asi vsetci spravne domysleli 🙂

brumka
17. máj 2013

@palinkovamaminka tak povedala ze kojila tyzden a ze je aj rada. povedal ze to neslo ale z vlastnj skusenosti viem ze mliecko nenabehne hned zo dna na den mne sa normalna laktacia rozbehla skoro po mesiaci

livocka21
17. máj 2013

@bubelko ved ja nikoho neodsudzujem ani nic.... len som napisala, ze podla mojho nazoru je kojenie pre dieta lepsie ako umele mlieko a vobec nezastavam nazor, ze zena ktora nekoji miluje svoje dieta menej... to nie... len je materske mlieko podla mna najlepsie.... ako sa kazda matka rozhodne je jej vec... len som povedala nazor... nikoho som neodsudila...len tomu jednoducho nerozumiem...to je vsetko...

lussy23
17. máj 2013

to je smutne. Mne sa nepáči tá prehnana citlivosť matiek. Nikto nekojí, a hneď im je už ľuto toho bábätka a z matky robia krkavčiu. Myslím, že každý ma slobodnú vôlu. Každý ma svoj dôvod, prečo koná ako koná. Neodsudzujme, pokiaľ nepoznáme dôvod.

Najdôležitejšia je láska a maminy, ktoré nekoja určite milujú svoje deti rovnako ako tie čo dojčia.

sense
17. máj 2013

...ja som tiez za vela vdacna svojej lp nielen za rady, typy ale aj psychiclu podporu, takze si nemyslim ze LP su fanaticky do kojenia ...

martuska75
17. máj 2013

patrím tiež do tej asi nepočetnej skupiny ako @digysa čo si vyskúšali jedno aj druhe 😉 prvú dcéru som kojila 1,5 roka a druhú horko-ťažko mesiace a aj to s Nutrilonom. A určite to nebolo neochotou dojčiť ani nedostatkom trpezivosti alebo že by som nevedalo ako na to 😉 Som presvedčená o tom že pre deti je určite MM najlepšie a aj je to oveľa poholnejšie a vždy ohriade a vysterilizované ale zároveň som strašne vďačná aj za Nutrilon, lebo inak by moje dieťa bolo hladné a nemám pocit že by tým akokoľvek utrpela. Áno je to nádherný pocit dojčiť svoj dieťa, ale úplne rovnaký pocit som zažila aj pri druhej ked sme sa spolu túlili a nosili... Nemam pocit že by som mala s mojimi babami rozdielny vzťah alebo niektorú menej ľubila podľa toho čo jedli. Určite je dojčenie veľmi intímny a krásny zážitok ale rovnako veľa intímnych a krásnych zážitkov som prežila aj druhou dcérou.

bubelko
17. máj 2013

@livocka21 ja nikde ani nepisem, ze si niekoho odsudila. napisala si vsak, ze MM je to najlepsie a ja ti oponujem, ze najlepsia je laska. ostatne je vedlajsie. a to, ze rozhodnutiu inej zeny nerozumies, to je v poriadku. ona zas mozno nerozumie, preco niekto koji 2-rocne dieta.
a ci je MM lepsie ako UM - to je podla mna uhol pohladu. Neviem, ci MM vybojovane za stresu matky, ktora furt riesi ci dieta pribera, malo je, malo pije, dieta vela place, pripadne sa dopuje liekmi, ktore su povodne na nieco ine, len aby to mlieko tieklo, ale hlavne, ze dieta pije MM, veru neviem, ci taketo MM je lepsie ako UM. V takomto pripade by som sa asi priklonila k tomu, ze UM je lepsou volbou, lebo spokojna, kludna a vyrovnana matka je podla mna pre dieta vacsim prinosom ako samotne MM. Ale ak je to pre niekoho ta spravna cesta a chce kojit aj za takych podmienok, tak dotycnu urcite nebudem presviedcat, ze nech to nerobi, ale podporim ju v jej rozhodnuti kojit za kazdu cenu. Ak pride a povie, ze ma toho plne zuby, tiez nebudem do nej hust, ze ochudobnuje svoje dieta o to "najlepsie".
Tak ako by nikoho nemalo zaujimat a nemal by riesit, preco pani XY koji svoje 3-rocne dieta, tak by nikoho nemalo trapit a nemal by riesit, preco pani XY vobec nekojit. To je cele.

milacik33
17. máj 2013

ja som starsieho nekojila vobec,pretoze som nemala vela informacii a tak postupne sa mllieka cim dalej tym menej,a druheho som bola nutena prestat kvoli vaznym zdravotnym problemom,,,

zuzanockamt
17. máj 2013

@bubelko velmi pekne a pravdivo napisane 🙂 😉 ... uplne sa stotoznujem

alicka7
17. máj 2013

Je mi luto, ze v niektorych nemocniciach byva zanedbane prve prisatie a ze sa davaju detom flase. Ked prvorodicku personal porodnice nepodpori v zaciatkoch, kojenie je vacsinou zmarene. Neodsudzujem zeny, ktore nekoja. Odsudzujem zeny, ktore v 1. roku zivota dietata davaju kravske mlieko s agrumentom, ze umele je drahe. Ano je drahe, ale na to treba mysliet skor.

sylarina15
autor
17. máj 2013

@kvetinka211 to su hrozne otazky, co koho do toho... Ibaze sa spytat ci to nechce sama posudit 😒 NEUVERITERLNE

andelok
17. máj 2013

Podla mna je to o uhle pohladu...mozno niektori odsudzuju nekojace zeny, neviem..mne sa niekedy zas zda, ze na mna pozeraju divne, ze kojim 16 mesacnu dceru 🙂 A pritom je kojenie aj nekojenie kazdeho osobna vec.

digysa
17. máj 2013

@kattrin5 Mas pravdu...aj ja som bola v nemocnici podporovana na kojenie...prve som nezvladla, druhe som vdaka laktacnej sestre zvladle super...

@martuska75 a lubime ich rovanko...nie? 😎