Prečo sú odsudzované ženy, ktoré nekoja?
Preco su na Slovensku tak silno odsudzovane zeny ktore nekoja? Nerozumiem co koho do toho ved ide len o stravu. Ved to nie je tak ze by tym umelym mliekom niekto svojmu dietatu ublizoval.
@rora len zo zvedavosti aky je skutocny dovod toho , ze sa zena dobrovolne rozhodne nekojit ??? ak ma problemy s tvrobou mlieka to zial, nie je jej dobrovolne rozhodnutie....ja z mojho okolia poznam ( nastastie) len 1-2 pripady ked sa tak zena rozhodla z obav a svoje prsniky .. co je pochopitelne, lebo to uz nikdy nebudu tie prsia ako predtym 🙂 takze pre mna je aj tento dovod pochopitelny..ma taka zena potom psychicky trpiet a ist pod skalpel????
@sonagolisova prsia si neznicia kojenim.. prsia sa menia tehotenstvom.. a hlavne vekom.. ak to nie je pravda.. tak potom zeny, ktore nie su matky by mali mat dokonale prsia aj v 50tke 😀 😀 😀
@danim prsia sa určite menia aj vekom. A napriek tomu, že som počula vela vyjadrení o tom, že dojčenie nevplyva na pevnosť prsníkov, si to nemyslím. Dojčim vkuse vyše 3 rokov a ide to doslova DOLU vodou 😅 Ale neberem to tragicky, prsia su určene v prvom rade na dojčenie, ostatné funkcie su už sekundarne. A navyše môj muž je v tomto skvelý, a tvrdí mi, že je všetko tak ako ma byť, že on je šťastný, že už ma po svojom boku ženu maminu, nie mladu žabku. Proste to je život, tak to ide, a tak to aj beriem 🙂
takze ja este dietatko nemam, ale mna ani brata mamina nekojila vobec a tu sme 🙂 cele detstvo sme boli obaja zdravi a dokonca nas obisli aj bezne detske choroby, vztah s mamou sme mali obaja velmi blizky ... nepochybujem, ze je materske mlieko pre dieta to naj, ale zas nie je na mieste to ani precenovat 🙂
@danim nebolo to myslene doslovne...tak sa to hovori, ze kojenim sa vytahaju ....a zial u mna to plati... samorzrejme menia sa aj vekom , pokozka ochabuje ale ked ma zena v.3 pred tehotenstvom, pocas gravidity sa jej este o 1-2 cisla zvacsia a potom koji taky rok.... ten tvar sa rapidne rychlejsie meni ako keby nekojila..to je ale len moja osobna skusenost...a to som odkojila 2 deti...mne ale nastastie nie je luto , ze sa mi prsia zmenili 🙂 beriem to len ako konstatovanie
@sylarina15 Vysvetlim ti to jednoducho... lebo u nas sa spaja kojenie hlavne s 2 vecami. 1. usetris peniaze, 2. zena, ktora je doma do 3 rokov - inymi slovami k 1. vela rodin zije z jedneho platu, materska ci RP su doslova ako almuzna, preto je vyhodnejsie kojit, lebo mlieko äakekolvek) je drahe, k 2. je jedno, preco, ale ak zena nastupi coskoro po porode do prace, uz je odsudzovana... Nikoho nezaujima, preco, ale ze nechala dieta!!! opustila ho atd. Pritom v inych statoch je to normalne, dokonca aj par rokov dozadu - teda konkr. moja generacia, materska bola pol roka a sup do jasli, nikto sa nepytal, doma ostat mohli len ti, co bud mali dostatok financii alebo ti, ktori mali dostatok znamosti, aby zena neprisla o miesto...
Takze vsetko je len o mentalite nasho naroda. Ked som prisla so starsou na prehliadku v Rakusku asi v roku (uz nepamatam presne) k Dr. a pytala sa, co papa a ja ze este kojim - cela miestnost stichla!!!! A pritom som kojila len vecer, mala som mlieko, tak preco nie.. Pozerali sa na mna ako na inu - presne opacne ako na SR 😀
A to nevravim, ze ked som kojila niekde na verejnosti, ked bola dcerka mladsia, tak som bola za atrakciu 😀
Ze som po narodeni druhej nastupila takmer hned do prace? Ojojoj, co som si vypocula. Ale suhlasim s tebou, ak sa venujes dietatku inak, kojenie ci bytie s nim doma do 3 rokov je uplne o inom. Ak mozes kojit a mas dobre mliecko, da to dietatku dobry zaklad, ak nie, tak naco sa trapit? A ked vidim 3r citovo labilne deti, ktore koji matka len preto, lebo jej chyba partner, nezdravo sa mojkaju atd. to je totalna katastrofa,ktora neskor prinasa dietatku taku psychicku ujmu, ze az... ale to uz je o inom... 😉
Okrem toho, ze sa ine maminy do mna pustia, prosim, mam to uz par rokov u malych deti odsledovane... a vlastne deti som kojila do 16m a 12m, prsia vytahane nemam, "nepouzivala" som ich na dudlanie, uspavanie, ale len na kojenie. Laska sa da prejavovat inak, ako aj autorka tohoto prispevku pise...
@vejula vek, tehotenstvo a isto aj dojcenie ma na prsia vplyv... ale nie je to isto tak, ze si matky myslia, ze nebudem dojcit, tak sa tomu vyhnem 😀 😀 lebo to somarina... ja mam tiez skveleho chapaveho a rozumneho chlapa 😉 presne ako ty pises.. ale mne je to jedno, nech si kazdy krmi dieta cim chce.. ( ked zena nechce kojit, tak nebude .. to mi je jasne ), ja som rada, ze nase su dojcene a to je pre mna dolezite 🙂
Fuuuha ake zaujimave pohlady...ja som bola velakrat upozornovana ,,mudrymi" ze chuda zena co malo je...ako ja 😠 nemoze mat dost mlieka a babatka mi pekne priberali do polroka ciste na materskom mliecku...
...vsetky som kojila este rocne a to som uplna citlivka podla niektorych ze neviem povedat dietatu,,dost"...
...tak ma naozaj udivuje ze toto este niekto riesi...proste su ludia ktori ta odsudia ze kojis tak jasne ze aj taki co ta odsudia lebo nekojis...
....ja nie ale kamaratka ma jedno dieta kojene dva mesiace a druhe tri roky...intelektualne su na tom obe nadpriemerne...imunitu maju ako hrom...vecne ufulane deti...co ja stale umyvam tym mojim ruky .. sa mi vzdy ,,vysmievala"...naco k alergologovi ...ked nemaju alergiu...a pod.
proste imunita je o niecom inom ako dojceni..
....je tam aj dedicny faktor...
... hygiena alebo prehananie s hygienou...
......myslim ze aj sposob porodu...
{neriesim lebo niektore cisarcata ako tie moje poznaju aj tlaky a konktrakcie, citala som ze to zaverecne zovretie teda trenie porodnymi cestami pri vaginalnom porode su pre imunitu klucove ...aby bola v prenatalnom zivote ukoncena...}tak mame smolu...nebola ukoncena vyvojova faza imunitneho procesu pri porode
😀
...proste skoda reci.....
Naivne som si myslela ze casto chorlave deti potrebuju posilnenie imunity sirup na jej podporu...uplne opacne...toto prave nastavi organizmus na zlenivenie a prirodzenu pasivitu teda nebojuje lebo to spravi zanho sirup......teda ziaden umely zasah neposilni imunitu???
Preco su vlastne odsudzovane zeny ktore nedojcia?...no asi v Afrike su...lebo tam nemaju peniaze na umele mlieko a potom hladuju ked matka nekoji...musi jej kojit dieta suseda...
😉 U nas v civilizovaom svete... 😝 😝 😝 neriesme.ok?
@vejula a napriek tomu tam mnozstvo deti zomiera na podvyzivu, napriek dojceniu. Staci si par krat odskocit do Afriky (Kena, Sudan....) a budes v obraze ako to tam chodi s dojcenim. Ak mamina npr. na SK chce dojcit a nemoze, tak jej dieta prezije vdaka UM. Väcsina zien chce dojcit, potom je minuäimum takych, ktore sa boja znicenia si prsnikov a preto nedojcia a su aj zeny, ktorym je dojcenie vyslovene neprijemne lebo maju problem ked sa im niekto dotyka prs, mnozstvo zien musi dojcenie ukoncit, lebo idu do prace (je velmi malo povolani kde ti umoznia dojcit). Kazdy ma svoje dovody preco ano a preco nie. Mne sa vsak nepaci to odsudzovanie resp. prehovaranie, ze dalo sa urcite dlhsie ak by si spravila to a ono, ak by si zavolala laktacu a bla bla....
Prečo sú odsudzované ženy, ktoré nekoja? Nuž, lebo sme netolerantné a takmer každá si myslí, že jej osobná skúsenosť je najlepšia a má byťsmerodatná pre ostatné. Na jednej strane sú tu biomatky, ktoré horlia za prirodzený porod, látkujú, neočkujú a koja aj školkarov, na druhej strane moderné matky, ktoré plánujú sekcie, poznajú všetky UM na trhu doma aj v zahraničí a všetky typy jednorázových plienok a uprostred stoja normálne ženy, ktoré najma ak sú prvorodičky sa z toho možu aj zblázniť, lebo aj oni chcú pre svoje dieťa to najlepšie a nevedia si vybrať, čo to najlepšie vlastne je.
Tiež som študovala všetko možné a po plánovanom prirodzenom porode som skončila sekciou a som za ňu dodnes vďačná. Po niekoľkohodinových bolestiach mi bolo jedno, aj keby ma rozrezali od krku nadol a dieťa vybrali po častiach😀 A reči sestier, laktačnej poradkyne, iných mamičiek....o kojení ma priviedli za 5 dni v porodnici k depresii. V prvom rade som nevedela a nikto mi nepovedal, že prisatie dieťaťa tak neskutočne bolí. A ako bolí odstriekavanie mlieka zo zapáleného prsníka... Z porodnice som odchádzala s plačom, bez mlieka, s pocitom zlyhania a s racionálne zmýšlajúcim mužom, ktorý kúpil krabicu Nutrilonu. Mlieko sa mi spustilo do 2 týždňov doma a po ťažkých začiatkoch som v pohode kojila 11 mesiacov, potom sa malá odstavila sama za týždeň - rozjedla sa a bol koniec, prešla som hneď na kravské z automatu a tak fungujeme dodnes. Aj zato som si vypočula všeličo... Osobne som videla výhodu kojenia najma v tom, že som nemusela x-krát denne umývať a sterilizovať fĺaše a vstávať v noci kvoli príprave UM. Laktačnú poradkyňu, kebyže je dnes stretnem, za reči a sekcii a neschopnosti kojiť zavraždím. Ja osobne som vďačná za pokrok a dobu v ktorej žijeme. Radšej sekcia, ako doživotné následky na dieťati alebo na mojom zdraví, UM je skvelý vynález, matky ktoré ho dávajú deťom sú rovnako milujúce ako kojofilky a deti, ktoré sa ním živia nie sú o nič horšie ani chorľavejšie ako deti kojené a čas ktorý by som strávila praním plienok radšej venujem dcére alebo svojim záľubám. Moja dnes 88 ročná babka porodila doma 6 detí, z toho 2 zomreli - jedno sa narodilo predčasne a pri druhom nemala mlieko. V tom čase mali podobnú skúsenosť mnohé jej rovesníčky. Afriku so Slovenskom neporovnávam, ale moj muž často cestuje pracovne do Indie, doverne pozná Kalkatu aj indický vidiek a neraz videl na vlastné oči ľudí umierať vedľa cesty, fotky tamojších detí, ktoré urobil nebudem komentovať... až vtedy si človek uvedomí, čo máme.
@heleninamama ty si napisala taku obrovsku pravdu
@patkobo moja svagrina ma podobneho, tiez do roka do neho vela nedostala a ked moj (su rovnako stari) bastil vsetko zaradom, jej len vybrane jedla...zelenina a ovocie tam veru neboli...maskovy po tatovi. Cakaju druhe babo a ked jej nabehlo kolostrum, ktoreho je pomenej, zrazu zacal jest poriadne, dokonca aj normalne mlieko a uz ma vraj aj pupok 🙂 ...zeby riesenie druhe dieta? 🙂
Je to individualne, niektore dojcene nemaju s jedenim problem a niektore veru ano, ja som preto zacala pomalicky uz po 5m a nie po 6.
J aosm pretala kojit ked mal maly 3 mesiace a 1 tyzden, kojenie bolo utrpenie pre mas vsetkych, maly bol stale len na cecku, ani odpojit som ho nevedela, hodinu jedol a hodinu spal, aj cez noc, priberal ukazkovo aj 300g za tyzden, ale vobec vobec nebol spokojny, vkuse sa stazoval, mrncal, normalne nespal, ja som nespala 3 mesiace od porodu, dostala som sa do stavu ked som nevedela kde je maly, zaspala som aj ked som ho kojila, alebo som zabudla ze som ho uz dala spat a hladalo som ho na mojej hrudi, nikomu to nezelam. Chvala bohu moj manzel mal dost rozumu a zatrhol cele kojenie a kupil flasu, sterilizator a UM, dieta mi vymenili za takeho anjelika, vstaval len raz za noc a konecne sa zacal aj hrat a smiat.
Inak to co ma cakalo po porode s prsiami tak na to som nebola pripravena, tak strasne sa mi naliali ze ani bradavky mi vydiet nebolo, maly sa nevedel prisat a mlieko mi neslo, sestricky mi nahrievali prsia a ja som si rucne po kvapkach vytlacala mlieko so slzami v ociach, nikomu to neprajem.
Ked som prestala kojit tak sa na mna niektore matky pozerali jak na dementnu, nevzdelanu krkavciu matku co svoje dieta nemiluje a urobola najhorsiu chybu vo svojom zivote a dieta bude urcite aspon vrah.
Ale moje dieta sa zatial javi normalne, zdrave, zive a citovo na mna naviazane.
@zuzana76 zuzi, problem je u teba 😉. Ty mas problem ho odstavit a za stav, v akom dojcenie u vas je, si mozes vlastne sama....to v dobrom. Docjenie 3 rocneho dietata by malo byt obmedzene uz len na rano a vecer pred spanim, vsetko ostatne je zavislost. Ja neviem, ale ja si myslim, ze dieta by sa malo vo veku 3 rokov ukludnovat inak, ako prsnikom....a takisto, 5 x za noc sa dojcit 😕. Nechem byt mudra, ale predstav si, ze by si v noci pila 5x mlieko ty, ako by sa ti spalo? mysli na to, ze noc nam bola dana na oddych, ma oddychovat telo aj dusa, tak to priroda zariadila, spanok je pre deti nevyhnutny, zivotne dolezity a preto treba urobit vsetko, aby organizmus nebol namahany a aby si oddychol. Ale ak celu noc travi, to nie je dobre pre tvojho synceka. A ak nepije, len dudluje, tak najvyssi cas s tym skoncit 😉. Takto z neho nebude citovo nezavisly a vyrovnany cloviecik, prave naopak...
Ty mas problem ho odstavit, nie on..., treba mysliet na maleho, aby si mu tymto svojim postojom viac neublizila...deti by sme mali viest k samostatnosti, aby si vedeli v zivote poradit aj bez nas ( bez prsnika...). 🙂
Netreba odsudzovat zenu ak neodojci...jedna vec ale teraz mi neda...
... kedze sa toto zvrtlo na to ako je ,,nezdrave mojkanie...prepacte ale neda mi sem supnut jeden fakt o ekologickom dojceni...
ak niekoho urazim...vopred...sa ospravedlnujem...
,,,Dieťa potrebuje blízkosť matky k správnemu psychickému vývoju. Matka ho nežnou fyzickou blízkosťou nerozmaznáva, dáva mu seba samu, čím preň vytvára atmosféru pokoja a bezpečia. (Rozmaznávanie je súhlas alebo ignorovanie nevhodného, prípadne priamo zlého správania dieťaťa, či vyhovenie akýmkoľvek jeho rozmarom.) """
http://www.lpp.sk/index.php?option=com_content&...
teda kojenie do doby pre kazzdehoindividualnej...kym sa dieta samo neodstavi nemozeme povazovat za rozmaznavanie..... 😵
Vo Francuzsku sa zase za "chore" oznacuju matky,ktore koja viac ako 3 mesiace. 90per deti tam vyrasta na umelom mlieku a ked si pozriete statistiky zdravia vo Fr, tak kde su oproti nam...vysoko, vysoko...aj napriek tomu, ze teda deti su kratko dojcene, niektore vobec. Kamaratka vo Fr dojcila 11 mesac dieta na ihrisku a ze to ste mali vidiet tie pohlady matiek a dokonca lekari na nu pozerali, akoby padla z jablone, ze este koji, nechceli tomu ani verit, mali ju za nejaky ukaz....:D Nepisem to preto, zeby som bola zastancom nekojenia alebo naopak dlheho kojenia, ja sama este kojim a maly ma 1,5roka, pricom dokrmujem aj UM...len som chcela poukazat na fakt, ze aka krajina, taky mrav a vsetko je to len o moralke a okolitom tlaku spolocnosti.... 🙂 🙂 🙂
@heleninamama si ma rozosmiala 😀 , mas nad vecou nadhlad, super
@aliza ano, ja mam problem odstavit ho, ja viem, proste s dojcenim som vysporiadana, dojcenie podporujem, az na to odstavenie, zda sa mi dlho, aby sa dieta dojcilo povedzme do 5. rokov prirodzene a taktiez sa mi zda drsne odstavit ho nasilu. Ano, niekto zacal s odstavovanim uz v 6-tich mesiacoch a potom postupne nabiehal na stravu, dieta si to este neuvedomovalo,ze je odstavovane. Len ani s tym som nebola vtedy vysporiadana, mala som blok a pocit, ze ho o nieco oberam kvoli svojej pohodlnosti.
Ja mam pocit, ze (minimalne v mikrosvete modreho konika) nie su odsudzovane matky, ktore nekoja, ale aj matky, ktore koja "prilis dlho", ktore ockuju, neockuju, nosia deti, nenosia deti, davaju UM, davaju pribinacikov, davaju obycajne mlieko....a tak by som mohla pokracovat 🙂 vzdy sa najde niekto, kto tu ineho skritizuje. Pritom kojenie je osobna vec, preco by som sa mala starat do inych matiek?ved mi moze byt jedno, ako si stravuju svoje deticky, pre mna je prvorade to moje 🙂 Ale na filozofiu zi a nechaj zit sme tu na MK zrejme este nedozreli. Moja skusenost: kojim 16 mesiacov a kojim rada. Rodila som sice sekciou, ale kojenie sa mi rozbehlo v pohode a islo to "samo", tak preco to nevyuzit. Odstavovat sa mi este nechce, leniva som 😀 A dcere to ocividne vyhovuje. Poznam zeny, ktore kojit chceli a nedalo sa, nuz tak su na UM. A co ma byt?Ja neviem, vzdy som si myslela, ze materstvo zeny spaja (podla toho, ze okedy mam malu, hocikedy sa dame s neznamymi matkami do reci na ulici), ale niekedy ked otvorim konika, tak mam skor pocit, ze rozdeluje. Cest vynimkam, inak by som sem nechodila 🙂
@sylarina15 tak to by som rada vedel aj ja ... mám dvoch synov ... prvého som kojila mesiac a druhého 5 dní v nemocnici kde ho aj tak prikrmovali ... odvtedy sme na UM .... a nehanbím sa za to .... proste nemám na to prsia a riešiť to nebudem, aj tak s tým nič nespravím a žeby som sa trápila teraz celý život preto? nie .... deti mi rastu a pekne priberajú tak ako majú a sú zdravé .... tak to neriešim ... Slovensko je v tomto veľmi konzervatívne v iných krajinách sa nad tým nepozastavujú .... kojiíš - tak koj ale ak nie tak je to len tvoja vec .... tiež nechápem čo je koho do toho, či žena kojí alebo nie ... myslím si, že je to dosť intímna záležitosť a je to výlučne len medzi matkou a dieťaťom .... toť môj názor 😉
@vonicka takisto individualne , su deti ktore papaju lepsie bez MM a deti ktore to neovplyvni...
...
...mne na detskom odeleni pred rokmi radili lekarky odstavit patnastmesacne lebo malo papa a udajne si kompenzuje tuhu stravu materskym mlieckom....blbost....ked sme prestali... o nic lepsie nepapal...akurat viac priberal po umelom mliecku si myslim...
...teraz som stupila na tenky lad pisat v tejto teme o bio dojceni..
...ale napriklad tretie dieta uplne odlisne od prveho a druheho.....tie spali v postielke...nevadila im flasa...teraz prechadzame z prsnika priamo na pohar...flasa je nas nepriatel....papa a pribera dobre...ale ked dlhsie nema prsnik , papa este lepsie... spat samo nebude....zvlastne ako sme boli,, iracionalni"pred virozou to bolo same,,odstavit, odstavit " teraz lekari vravia len kojit kojit nadalej....
Su nedojcene deti nervoznejsie? tiez vec nazoru....ked ste boli s babom v nemocnici ten rozdiel je velky...nedojcene pol dna a niekedy aj v noci vyvadzaju...kym dojcene ukludnuje mama prirodzenym sposobom...
....ak je cumlik pre niekoho ukludnenie v poriadku a je to neprirodzene....umele davat dietatu do pusy silikon.....prepacte 😅 ....
...preco by nemohla byt mamkina bradavka na upokojenie v poriadku...uplne ,,natural"sposob si myslim... 😉 pride to cudne u patrocneho? lizanka so syntetickymi farbivami alebo gumene cukriky su zdravsie????prirodzenejsie????
Mne sa tiez nemusi pacit co robi druha mamina ale ked citam coby malo a co by nemalo robit tak a tak stare dieta...je mi fakt do smiechu...ak mate viac deti zistite ze nie je vsetko,,pravidlo" to co platilo pri prvom pri dalsich vobec nemusi....hoci maju rovnake prostredie a geneticke predpoklady....aj tak ich netreba tabulkovo vnimat si myslim...kazde dieta je jedinecna a neopakovatelna osobnost 😉

@zuzana76 ja som prvu zrusila v 15 m prave preto.. lebo som posledne tyzdne od 1 v noci do rana sedela a nespala... a to uz bolo ozaj na prasky.. nikam to neviedlo. nikam.. sla som spat vedla.. a dieta sa zobudilo o 5 rano !!!! tatino ju polozil k sebe na postel a spala.. sila.. keby som ja bola v izbe, tak je dovtedy hore 3x a len moja naruc.. + fakt od 1 v noci uz nespala.. a bola unavena.. my s nou... otras.. ( no naco je to takto dobre ?? ) , pri druhom som povedala, ze od roka pojdem spat vedla 😀 😀 a druha to asi tusila... od 11m spala celu noc 😉 ja si myslim, ze kojit 2r dieta je uuuplne dost.. a netreba to nejak silit. ved potom je uz skoro skolkar.. ( 3r ). ak ty budes mat v hlave jasno, ze uz staci, dieta to vyciti a nebude cirkus, len ty musis vediet co chces.