Prečo tak veľa ľudí neobľubuje nemčinu?
Ja mám nemčinu oveľa radšej ako angličtinu. Keď som sa učila aj po anglicky slovíčka a tvorila si vety, tak pritom som si rýchlejšie vybavila slovíčka a vety v nemčine. Ale možno je to tým, že nemčinu som sa učila už od mala a mám dobré základy. A tiež som už počas základnej školy chodila na súťaže po nemecky a na pobyty.
nemčina je moja srdcovka ♥️
unglaublich 🙂 🙂
Od 3.ročníka na ZŠ som sa učila AJ. Na strednej som bola jedna z 3 najlepších v triede. Bol to môj naj predmet. Ale nechápala som spolubývajúce, ktoré sa učia tú hnusnú, ťažkú nemčinu. Doteraz nedokážem prečítať ani 1 slovo nemecky bez zakoktania. Chlap samozrejme robí v nemecky hovoriacej krajine. Ked sa uči slovíčka, tak som ho ich skúšala. Moja smrť naozaj. Keď počujem jeho kolegov ako ,,škriekajú" tak mám dosť. A keď spustia tou švajčiarskou nemčinou, tak som v 🍑 úplne 😁. Ale pár slovíčok už ovládam 🙂. Inak u mňa ten odpor spočíva aj v dejepise. Hitler=Nemecko=zlo. Neviem, ale prečo.
Kto plače nad zloženými slovami na tri riadky v nemčine sa asi nikdy neučil maďarsky 😂 számítógép je ešte jedno z tých kratších (sú to tri slová dokopy). Ale vážne, na Slovensku je to tak podľa môjho názoru aj z historických dôvodov. Ak sa niekoho opýtam, ktorý jazyk mu je najnesympatickejší, bez váhania dostanem odpoveď, že nemčina… a keď sa opýtam, že a čo maďarčina, tak odpoveď je vždy, ježiši, ano, maďarčina a dotyčný ozelenie, ako keď kusne do citróna 😂
Pre mňa je nemčina rodný jazyk po otcovi a žiadne slová mi nie sú milšie. Samozrejme, mať matku neznášajúcu nemčinu a navyše vzdialenú príbuznú Hurbana spôsobilo, že som vyrastala “na slovensku po slovensky”. Moje najmilšie roky sú na nemeckú škôlku a jasle a na vianočné nemecké koledy. A slovo Schmetterling milujem, ako keby ma niekto hladkal po brušku… 😍 Bohužiaľ, hoci nemecky viem, rozumiem a goetheho si môžem čítať v origináli, bitky od mamy spôsobili, že zo mňa nevylezie jediná schopná nemecká veta a tento blok si môžem akurát tak riešiť s psychoterapeutom, ktorého stále odsúvam na “potom”…
Ja nemcinu milujem. Ale zase nemusim angličtinu. Nie pre jazyk samotny, skor pre jej natlacenie sa vsade. Ale je fakt, ze som ma Sk dobru nemcinarku nestretla. A už vôbec nie s dobrou nemcinou. Hoci, syn vyhmatol nemcinarky take p*ce (to nie je nadavka, to je ich popis), az to okolo uši hvizda, hoci ich nemčina je nepochybne perfektna, ale spôsoby ich vyucovania zrejme spisali autori kladiva na carodejnice a velitelia gestapa. Obavam sa, ze moje mladšie dieta sa prida do hufu nemcinu neznasajucich....
Nemčina ma živí celý život, takže dakujem vsetkym, co ju nemaju radi a priklonili sa k AJ. Sme tým tym vzácnejší🙂
@bmolko moja reč 🤩🤩🤩
Kvôli historickým súvislostiam, myslím, že to ide od starších generácií a ja osobne ju neznášam kvôli učiteľom z VŠ. Boli ako gestapo. Dovtedy som bola OK s nemčinou. Od VŠ ju neznášam.
@maciatkolulu kukni aj v tejto debate, zo 3-4 baby napisali ze im jazyk sprotivila ucitelka. Jasne ze to neplati na 100%, ale mam v okoli veeela ludi, ktori nemcinu preto nenavidia.
Ja ak nieco neznesiem tak americku anglictinu. Preafektovana, hlucna. Za to nadherna britska…ach 😍
Pravdepodobne z historických dôvodov... Je to už navždy jazyk väzenských dozorcov a SS...
@gladys_07 britská angličtina je aj moja celoživotná srdcovka! ❤❤❤
@deninka233 to si mala nejake fakt cudne detstvo🥺
Inak ja som musela do madarciny dozriet. Tiez mi bola nesympaticka cely zivot. Az raz som pozerala na stv2 trilogiu od rezisera Istvana Szabo v povodnom zneni s titulkami a tam mi zacala madarcina krasne zniet v usiach. Som bola z toho sama v soku. Uplne sa mi to samo zmenilo.

Nemčinu som sa začala učiť od 3tieho ročníka na ZŠ spolu s Anj, Anj bola pre mňa ľahšia ako nemčina, neskôr sa mi nemčina začala miešať s angličtinou, teraz aktívne hovorím po anglicky, po nemecky viem akurát tak narátať do 10 😀 na SŠ mi ju znechutila profesorka, od vtedy ako počujem nemčinu pchám štuple do uší 🤣