Prečo ženám na materskej dovolenke klesá sebavedomie?
Aj vy ste to na sebe postrehli mamičky?
Môže to byť preto, lebo vačšinu času sa venuju deťom a domácnosti, ale samozrejme nie pre každú to platí, ja mam 3 deti, starám sa o ne, aj o domácnosť, ale zvladam aj seba
Mne s detmi narastlo sebavedomie, sice moj mozog ledva funguje a obcas mam robotu poskladat suvislu vetu…praveze po tom co vsetko s nimi zvladam, sa citim ako bohyna💅🏻
Ano, ja to na sebe velmi citim a uprimne ani neviem preco to je 🤷...Napriklad ja som sa v zivote nikdy nestarala o svoj vzhlad tak velmi, ako teraz 😳. Predtym som nikdy pravidelne nechodila cvicit, neriesila tak velmi kg hore, ci dole a podobne. Manzel sa ma uz minule pytal, ci si hladam noveho chlapa 😅. Naposledy som mala taku vahu, ako teraz na zaciatku strednej skoly a stale nie som spokojna 🤦. Nehovoriac o tom, ze sa normalne bojim nastupu spat do prace lebo mam pocit, ze som za tu dobu urcite vsetko zabudla a osprostela 🙄. Mam pocit, ako keby sa moje naroky na samu seba velmi zvysili odvtedy, co som matkou. 🤔
Nie kazdemu a nie vzdy... prve dieta som mala mega narocne, nespalo, nejedlo, stale plakalo. Ja som bola nevyspata, nervozna, mala som depresiu, nikam som nechodila, lebo s placucim dietatom sa nedalo a citila som sa opustena a ako posledna socka, tak to sebavedomie bolo na nule. Teraz mam druhe dieta a to, nastastie, pekne spinka, papa, je spokojne, aj ja som si predsavzala, ze sa narodenim druheho dietata nastavim inak. Sice nemalujem sa, nechodim vyobliekana ako zo zurnalu a nemam kazdy den umyte vlasy, ale socializujem sa, staram sa o deti, domacnost a aby mi nezakrpatel mozog a nevypadla som z pracovneho kolotoca, tak vypomaham este v praci a sebavedomie mi nekleslo.
🌞 Fixuješ sa na bábätko, asi nemáš čas čítať, vzdelávať sa, venovať sa sebe, ... človek osprostie a cíti sa škaredý a psychicky - na houby 😉 Ak navyše chýbajú sociálne kontakty a jediným spoločníkom sú 4 steny, ak ta nikto nepochváli, nepovzbudí, nezloží ti kompliment - ako dobre vyzeráš, ... nerealizuješ sa, netvoríš,... nemáš spätnú väzbu napr,od manžela aká si pekná, úžasná, že to všetko s prehľadom zvládaš, tak duša stráda, chradne. Máš pocit, že za nič nestojíš, na svete je smutno a si často unavená. Skús si nájsť okruh mamičiek s ktorými budeš konverzovať, občas sa stretni s priateľkami, chod niekde bez bábätka, kúp si niečo pekneé na seba, zájdi ku kaderníčke, zmeň proste izoláciu a činnosť. Bude lepšie, nebooój. 🍀
Osobne som to nepostrehla. S narodením dieťaťa sa pre mňa nič vzhľadovo nezmenilo, stále sa o seba starám rovnako, aj zvonka aj zvnútra. Ale viem, že veľa žien na seba zanevrie a dajú sa na posledné mieste co je veľká škoda.
Nie, nepostrehla. Sice mam stale +8kg, vecne som strapata, mam kruhy pod ocami a vyhadzanu bradu ale stale sa citim pre seba atraktivne
@1ryba a kedy to prešlo? Čo vam nato pomohlo?
Celá pozornosť je sústredená na bábätko, žiaden čas na mejkap, vlasy, obliecť sa pekne. Prvé mesiace som bola stále spotená a unavená... Pri druhej dcérke o to viac. Manžel prichádzal z práce spokojný a usmiaty a jakeby som vyšla z pod zeme... Moje sebavedomie dostalo zabrať. Ale je veľa žien, ktoré vyzerajú krásne aj hneď po pôrode. Proste to s prehľadom dávajú.
@nika23t aj u vás predpokladám že pomohol až nástup do prace? Som rada že o tom niekto otvorene hovorí ❤️
Pretože tie, ktoré pracujú (aj za cenu že pôjdu od dieťaťa v jasliach do práce) častokrát ponižujú tie ženy, ktoré sú doma s deťmi.
mne nekleslo, tá sociálna izolácia bola skôr smútok (a nekonečná únava) než pokles sebavedomia... rozdiel som spozorovala až keď išiel malý do škôlky a ja som mala na seba viac času, mala som všetko čo dovtedy plus dieťa plus druhý dych do života, úplná explózia energie 😁 čiže po 3 rokoch mne práveže raketovo sebavedomie vyletelo 😎
@lenkakravcova našla si sa v tých ponižovaných či tých ktoré ponižujú? lebo ja žiadnu takúto skúsenosť nemám, nevšimla som si nič takéto vo svojom okolí
nemám takú skúsenosť...
@lenkakravcova s týmto som sa ani ja nestretla. To je smutné, ak máš takúto skúsenosť...
Áno, nástup do práce pomohol, lebo som sa dostala medzi ľudí, zrazu som riešila aj iné ako deti, zrazu sa našli ľudia, ktorí mi povedali, že dobre vyzeram, že mám krásne vlasy, peknú sukňu atď (nechválim sa, nebolo to denne ). Takže moje sebavedomie opäť rástlo 😊
Nesedela som doma na zadku a išla veľmi skoro pracovať.Nic nie je sebavedomejšia,ako matka,ktorá vychováva dve deti a buduje kariéru.
Nie.
@zuzanka.zuzu v tých prvých. Už som si vypočula že som prizivnik.. že rodím ako cigánka, že len na utieranie detských zadkov sú také ženy (ako tu jedna vyššie spomenula rozplýva nie sa nad detským kakom - presne také priblble poznámky..) A podobne hlúposti. Od cudzích žien, ktoré sa k tomu vlastne nemajú ani čo vyjadrovať. 🙃
@doriiis po akej dobe ste išli do prace? Tak ste neboli ani tri roky doma? Ja tiež plánujem dať dieťatko skor do MŠ, ako 2,5 ročne
Podla mna ma na tom ciastocne podiel spolocnost, ciastocne my same. Zo spolocenskeho hladiska- neprispievas do systemu, si financne zavisla na davkach a partnerovi. Do toho hormonalne zmeny, ktore navonok posobia ako " vykojeny mozog". Tvojou prioritou sa stane pohodlie dietata, prisposobis tomu zivot, co cloveku zvonka pride ako prehananie.
Viem, ze ja som sa strasne snazila nebyt " klasicka" mamicka, aspon ciastocne pracovat, vzdelavat sa. Bojovala som s vlastnymi predsudkami na sebe samej 🙂. Teraz to uz tak vobec neberiem, je to krasne a velmi dolezite obdobie v zivote rodiny.
Ale- mne osobne sebavedomie prudko kleslo tym, ze som sa nemala cas starat o seba. Nevyspata, vycerpana, s mastnymi vlasmi. A nonstop spinava od soplov alebo chrumiek ( a to som bezne velmi elegantna zena :D).
Autorka....pri staršom po 2 rokoch,pri mladšej po roku.Sedenie doma naozaj nie je pre mna

Lebo sa na náš vrchol pyramídy dostane totálne závislá osoba - bábätko. Kontakt s ľuďmi je menší, nie je toľko energie čítať a v práci predsa len človek aj keď nechce, učí sa. A navyše času a energie na starostlivosť o seba je prirodzene menej...ale ono to prejde. Bude lepšie.