icon

Prečo ženy bez kariéry čelia kritike?

13. jan 2024

V poslednej dobe si vsimam tu na konovi, ze su tu zeny, ktore doslova odsudzuju zeny zato, ked ziju niekde trebars na dedine, robia na skrateny uvazok a neprinasaju do rozpoctu tolko, kolko manzel, lebo chcu travit cas s detmi a nevedia si to zariadit inak. Preco niekto nevie pochopit, ze su ludia, aj medzi zenami aj medzi muzmi, ktorym staci bezna praca a nepotrebujú robit karieru? Su ludia, ktori su dravi, chcu nieco dokazat, potom su taki, ktori su mozno dravi, ale casom chcu svoi zivot rozdeliť aj medzi rodinu alebo su tu potom taki, ktorym staci odrobit si 8 hodin, ist domov a doma riesit uz len svoje veci a nie pracu. Teraz nehovorim o zenach, ktore nic nerobia a nechaju sa zivit muzom. Ale trebars nejaka zena, ktora pracuje od pondelka do piatka , robi niekde v office, nezaraba nadpriemernu mzdu, ale tu maju potrebu zeny do nej kopnut, ze je nieco menej, lebo neprinasa do rozpoctu rovnako. Preco ste niektore take zle? Nie je podstatne to, ze ta zena sa snazi a pracuje? Preco sa vysokoškolsky vzdelane zeny maju potrebu porovnavat so zenami, ktore tu skolu nemaju a staci im robit aj za menej, ale mat klud? Alebo porovnávanie zien z casti Slovenska, kde nie je problem zohnat si pracu so zenami z dedin :D mne to niekedy pride vtipne citatt, ako sa tu niektore natahujete a snazite sa predbiehat medzi sebou, ktora ma.lepsi zivot

akje
13. jan 2024

Ahoj @autorka
Nie je na tom absolutne nic zle. Len niektore zeny nedokazu pochopit zivot inych zien. Bud im chyba tolerancia alebo uznanie. Ak sa teda jedna iba o slaboduche ponizovanie.

V inom pripade si myslim, ze sa snazia tu druhu iba motivovat a netrafia spravny sposob komunikacie a moze to potom posobit a aj to tak vyzera, ze ju ponizuje a kritizuje za svoj sposob zivota.

Kazdy sme nejaky 😊 Nemozeme vsetci zarabat miliony (obrazne povedane) ;) niekto musi robit aj manualnu pracu popripade menej ohodnotenu pracu. A mali by sme si takych ludi vazit. Lebo len vdaka nim mozeme my ostatni robit tie vyssie pozicie, ktore tiez nie su lahke. Kazdy kto pracuje, robi to, co mu ide najlepsie 😊 a ked je nespokojny, nech to zmeni.

mandzula
13. jan 2024

@justxme napisem ti SS.

euka210
13. jan 2024

vies co? neries druhe a druhych ludi a hlavne sa kvoli nim netrap. Kazdy si zije ako chce ci ako moze. A ako pises, rozdiely su v oblastiach SR, mesto-dedina, pocet deti,...ale vsetko je druhych do toho nic, pokial Ty si spokojna a aj tvoja rodina. Niekto je rodinne zalozeny a niekto potrebuje pracu na realizaciu....peniaze spokojny a stastny zivot nezarucia...

momoftwo35
13. jan 2024

takto odsudzovať druhých môže len niekto, kto nie je sám vyrovnaný so sebou a svojim životom a takých behá po svete tak 90%. Ono si treba uvedomiť, že vždy je niečo na úkor niečoho a žiadny extrém nie je dobrý. Ten, kto ide extrémne po kariére nemá zväčša voľný čas a nestrávi čas s rodinou, mnohokrát aj psychické problémy a obrovské tlaky. Ten, kto pracuje malo síce prichádza o lepší príjem a všetky výhody, ktoré si vie za to dopriať, ale má voľný čas, čas na seba a svojich blízkych.
Osobne poviem za seba, vždy som uprednostňovala zlatu strednú cestu a nehľadala na ceste za šťastným a vyrovnaným životom žiadne skratky. Máme dve deti, ktoré chcem vychovávať sama s manželom a aj preto sme dali staršieho až do predškolskej triedy, nikdy neprestanem byť vďačná za tie chvíle, ktoré sme mohli spolu stráviť a neuškodilo to nikomu, do dnešného dňa vyniká v každom smere. Zároveň som si nevedela prestaviť byť iba mamička v domácnosti, ja som žena, čo sa potrebuje aj odborne realizovať a venovať aj sama sebe a tak som roky pracovala na tom, aby som to vedela skĺbiť a zároveň mal dosť času n rodinu, manžela a seba a dokázala si užívať život, nielen prežívať zo dňa na deň v šialenom kolotoči. Získala som veľmi lukratívnu prácu z domu tak max na 2 hod denne, ale príjmom lepšie ako inde na 8hod, mám čas aj na svoje podnikanie, na seba, na deti, na všetko. Ale je pravda, že až tak extrémne po kariére nejdem, aj keď myslím, že za tú svoju sa naozaj hanbiť nemusím, ale ak by som išla, ide to na úkor pre mňa toho najvzácnejšieho- mojich deti, rodiny a najmä seba. Nie som na tomto svete, aby som veľa pracovala, ale aby som ten život žila šťastne a kvalitne. Ono netreba pracovať veľa, stačí pracovať múdro..A ktokoľvek to má inak, je to každého osobná vec, svet je rôznorodý a je to tak v poriadku. Nič nie je čiernobiele a to, čo sa tu píše a čo ľudia povedia o svojom živote je často prikrášlené a veľmi vytrhnuté z kontextu. Povedia A a nepovedia B..

maranta_leuconeura
13. jan 2024

Zle je na tom to, ze nema vlastne peniaze a je zavisla financne na muzovi. To je vsetko krasne, ze si takto pomahaju a hrkutaju, ale trva to len kym su zadobre. Zmeni sa to na nocnu moru, ked sa rozvadzaju, ked ju tyra a ona potrebuje odist alebo ked su ine nezhody. Samozrejme potrebuje odist aj s tymi 5 detmi s ktorymi bola 15 rokov doma.

katica06
13. jan 2024

Lebo tu je pomaly socka, každá čo nemá na dovolenku pri mori v exotike 2x ročne, splatené hypo aspoň na jednu nehnuteľností, minimálne dve autá v rodine, investované úspory vo fondoch a finančnu rezervu na rok

lonely66
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
13. jan 2024

Mne je táto potreba ponižovať druhých za prácu/vzdelanie/plat/ambície tiež totálne cudzia a nikdy som nepochopila prečo to vlastne niekto potrebuje robiť.. jediné vysvetlenie je v tom, že tie ženy ktoré sem prídu kritizovať ostatné a vyvysovat sa, majú vo svojom reálnom živote nejaký problém a potrebujú to hádzať ďalej.. niečo ako keď si deti robia zle..

jednému robí zle doma brat, tak si decko vybíja zlosť v triede na slabšom spolužiakovi.. a ten slabší spolužiak aspoň kopne do mačky.. určiti ľudia fungujú týmto principom celý život a nikdy si to nepriznajú..

akje
13. jan 2024

@jana_eyre_2 presne 😊

kristiii
14. jan 2024

@maranta_leuconeura toto je aká blbosť. Keby sa rozvádzali len nadpriemerne zarábajúce ženy, tak by nebola na Slovensku 50%-ná rozvodovosť. A to, že niekto nie je karierista, neznamená, že nemá rozum a má automaticky kopu detí. Toto neviem ako si si dala dokopy. Len chce mať možno po práci kľud a čistú hlavu.

elia112
14. jan 2024

Uuuuuuj… Tiež by som veľmi rada videla tie ženičky , čo majú plat v čistom nad 2000 .. 😃 že v akých odvetviach pracujú .. Stačí si pozriet profesiu , alebo iné portály s ponukou pracovných príležitostí a prečítať, aké platy ponúkajú . Nadpriemerne zarábajúci sú vrcholoví manažéri, riaditeľské funkcie , IT sféra , lekári, ešte možno slovenské elektrárne a tam ľudia , ktorí majú zodpovednosť za chod jadrovej elektrarne a sedia v blokových dozorniach pri jadre .. pochybujem, že je reálne , aby každá druhá zarábala 2000 EUR . A keby aj, nebude sa tým chváliť po fórach a vypisovať to tu .. Takže hlavu hore , netreba sa cítiť menejcenná kvôli niečomu, čo niekto napíše na sociálnu sieť . Siete toho znesú .. 😃

demonka5
14. jan 2024

@katica06 presne🤣

maminkadeticiek
14. jan 2024

@elia112 Su to zeny,ktore to nedostali ako nastupny plat,ale vypracovali sa.Trpezlivo,s pokorou,makali,aj s detmi.Takze netreba sa pozerat s posmeskom ani na taketo zeny,lebo zadarmo nam to tiez nikto nedal.

belle_vie
14. jan 2024

@elia112 na profesii sa uvadzaju minimalne platy na danu poziciu, bezne byvaju navysene. Ale teda tie zeny nad 2000 su okrem spominanych lekarok, manazerok a IT aj rozne ekonomky, prekladatelky, inzinierky kvality, HR, obchodnicky, nakup, pravnicky... Ale aj sikovne SZCO ( vychvalene kadernicky, trenerky, mozno i nechtarky)...

A ani si nemyslim, ze by si vymyslali zeny v diskusiach. Je tuvsiroka populacia. Len sa do diskusie vzdy radsej zapoji ta, ktora v niecom vynika ( v tomto pripade financie) a ostatne sa hanbia a su radsej ticho. Pokojnr si precitaj aj diskusie o vahe, tam zistis, ze vacsina zien na koni ma max 58 kg. Alebo pri diskusiach o detoch sa skor zapoja len maminy, ktore maju deti popredu.

elia112
14. jan 2024

@maminkadeticiek ja sa nepozerám s posmeškom na nikoho , len mi proste príde blbé tu doslova ponižovať ženy , ktoré sú spokojné aj napriek tomu; že možno nemajú toľko . Ja osobne som otehotnela v 20, v prvom ročníku vysokej školy . Štúdium som prerušila , manžel hneď prestúpil na externe štúdium a to študoval aplikovanú informatiku , aby začal makať a postaral sa o rodinu . Keď dcéra mala 6 mesiacov , začala som podnikať , no popri tom som si externe dorobila Ing štúdium . Dnes manžel sedí v elektrárni v blokovej dozorni na zodpovednej pozícii , ale teda 2000 v čistom zatiaľ nepresiahol . A ja keď som si skúšala pozerať prácu na rôznych portáloch som prišla na to, že moje podnikanie sa mi vyplatí oveľa viac , ako chodiť niekam na 8 hodín a dostať za to takú odmenu, akú ponúkajú . A to som fakt človek čo ma aj školu, aj cele roky chodím na angličtinu , zdokonaľujem sa .. Tak fakt neviem , kde teda hľadať tu prácu za 3000 EUR a podobne .

elia112
14. jan 2024

@belle_vie švagriná ma JUDr z práva a robí vyššiu súdnu asistentku na súde, nikdy sa za sudkyňu neposunie , pretože tam sú na to dosadení vopred .. Detičky a rodinka sudcov atď. Ono to je v dnešnej dobe skôr všetko o známosti tie fleky .. nie o šikovnosti a o tom, co ma človek v hlave .

mamina7070
14. jan 2024

@elia112 treba si uvedomit ze su tu aj tzv stare korcule ktore uz maju deti dospele a maju za sebou xy rokov praxe a aj posunu v pracovnej sfere

ty si asi najskor este mlada tj okolo 30 rokov a vyssie platy su vacsinou vyvazene casom zdravim atd co do toho tie zeny investovali a v neskorsom veku 45 + uz len tazia zo skusenosti/praxe

ale suhlasim ze je to aj o kontaktoch oni ta uz potom posuvaju ak sa dobre zapises (a teda to neni o RD tri roky, PN ci OCR) ale o makani aj po nociach atd tak uz to ide

ja robim v IT sfere. potom samozrejme su oblasti kde je to onrodinnych klanoch (ako sudnictvo aj medicina je obdobna ale menej)

maminkadeticiek
14. jan 2024

@elia112 No v Humennom,Michalovciach ai Namestove asi velni nie ak nemas vlastny biznis.

mandzula
14. jan 2024

@justxme @lonely66 Tak to teda napíšem sem. Som prekladateľka. Prekladám pre zahraničné e-shopy, ktoré sa chcú dostať na slovenský trh.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
mandzula
14. jan 2024

@lonely66 ja nikde netvrdim, ze to moze robit kazdy, tvrdim len tolko, ze ta moznost je a nie je to ziadna extra kariera. A nie je to ani o specialnych znalostiach cudzich jazykov, prekladam z cestiny.
V statke mam odrobenych 15 rokov, len tak na okraj.

marca12
14. jan 2024

Nestoji to ani za zamyslanie sa. Spokojna,stastna,inteligentna zena,nepotrebuje riesit ine zeny,nepotrebuje ponizovat a vyvysovat sa. Vsetko,co take pisu,vypoveda len o nich.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
mandzula
14. jan 2024

@lonely66 este drobna poznamka - ja som ten flek nevychytala, ja som si ho sama vytvorila.🙂

qwer2019
14. jan 2024

@sisa_s To si pekne napísala. Je to z extrému do extrému. Nech ľudia čokoľvek robia, vždy sa nájde niekto komu to bude vadiť. Či je človek karierista či rodinný typ

misulka22
14. jan 2024

Ja nie som karierne zamerana a to mam aj vs. A robim na polovicny uvazok lebo si idem popri tom robit canisterapiu, animoterapiu, vzdelavacie programy pre deti,kruzok na skole a prednasky. A nezarabam milion a myslim, ze okrem manzela je ostatnym do toho velky prd 🙂

qwer2019
14. jan 2024

Ja ti napíšem podľa seba. Nie som kariéristka, ale mrzí ma, že hlavný ťahač rodiny je manžel, keďže ja môžem kvôli zdravotne znevýhodnenej dcére pracovať len na polovičný úväzok. A tým pádom nezarabam veľa. Avšak na druhej strane viem, že dcéra potrebuje hlavne mňa (mamu) a že niekedy nieje všetko len o peniazoch. Máme svoj životný štandard. A hlavne Máme seba a veľmi sa ľúbime. Nikdy človeku nevyhovieš, nech robíš čo robíš. Čiže, keď vidíš také diskusie, usmej sa a buď rada za svoj život a za to že si ho žiješ tak ako sa páči tebe a tým, ktorím sa tvoj život ( ci život iných) nepáči. Srať na to, však ich už možno nikdy neuvidíš. 🙂🙂 mier s vami

charlottelavender
14. jan 2024

Každá práca tu je pre niečo, keby nie tak sa tá práca vytratí keby nie je efektívna ale ak to takto pôjde ďalej a budú sa všetci hrnúť po kariére a vysokých pozíciách som zvedavá kto bude robiť bežné zamestnania, potom zistia aké sú potrebné pre život, ľudia si nevedia vážiť aj to málo a začína sa dosť opovrhovať bežnými zamestaniami

ivankatal
14. jan 2024

@thoughtfulweirdo tam je podľa mňa problém nie v tom,že si to nevedia predstaviť, ale vedia,že taká situácia nenastane a tak si aspoň "kopnu" a urazia tych,ktorí tu moznosť majú 😄 podľa mňa ak nie každý,tak každý druhý dospelý človek by uvítal,keby do prace chodiť nemusel,je milión možnosti ako sa realizovať 🤷‍♀️

17alexis
14. jan 2024

Autorka, pokial si ty so sebou spokojna, moze ti byt jedno, co si mysli niekto iny a este k tomu vo virtualnom svete. Ja chcem tiez travot co najviac casu s rodinou. Vsimam si, ze cas je velmi cenna komodita. Moj muz robi v IT, ma na 99% home-office, v kancli sa ukaze iba ak niekto oslavuje alebo ho zavolaju, nech sa pride ukazat, pripadne ked treba urobit nakup - zijeme na dedine. 🙂 Ja som zacala podnikat, aby som sa po RD nemusela vratit do prace, ale bola s dietatom a zaroven mam z firmy velmi slusne peniaze. Manzel si da tento rok polovicny uvazok, aby sa tiez venoval viac firme lebo je toho uz dost. Velmi chceme, aby nasa dcera bola domskolak, aby sme mohli cestovat a uzivat si zivot, nebyt nicim obmedzovani. Taketo su nase predstavy, ak budeme na tom casovo a financne aspon tak, ako sme teraz. Tiez sa na nas okolie divne pozera, ale zasa v inom zmysle, nie pre nejaku karieru a mame na haku. Kazdy nech sa stara o seba. A to este co sa napocuvam, ak ozaj pojdeme do toho domskolactva...zatial to vie malo ludi, z rodiny radsej nikto. 😁