icon

Prečo ženy jazdia v ľavom pruhu v meste?

5. mar 2025

Zaujimalo by ma to, lebo sa s tym stretavam kazdy den a z 10 ludi je to vzdy 9 zien. Ak neodbocuje dolava, ak jej vpravo nezavadzia auto ktore ide rovnakou rychlostou, ak nie je sprava pripajaci pruh. Ja to proste nedokazem pochopit, preco si v tom lavom pruhu ide 😁🤷‍♀️. Mozno na to budete mat vysvetlenie tie, ktore tak jazdite. Dik.

k47
5. mar 2025

Hej, vtedy nemá prednosť.

sylvester1
5. mar 2025

@maximiliana ja som sice robil vyhlasku 80ku a 100ku dneska nevim ake to ma cisslo, a uz tej dobe 35rokov do zadu bolo ze s prva sa neprebieha, ale dneska vseliako ucia napriklad u nas je taka sukromna autoskola, pre ktoru je stopka daj prednost, cervene na semafore je zelena, obmedzena ryclost idem 120

dobryden
5. mar 2025

@a_alexandra_a presne,tie medzery v kolónach aj mna vytláčajú.

euka210
5. mar 2025

Ze nemozes obiehat sprava...mna raz sprava cez pripajaci pruh obehlo Bmw 🤦‍♀️
...a idu v lavom, lebo v meste sa moze jazdit aj vlavo...tiez moj nazor. Ak su tam 2 pruhy, tak sa prerad do praveho a obehni...ja v tom nevidim problem 🤷‍♀️

maximiliana
5. mar 2025

@sylvester1 oki, nie je to priamo obiehanie, ale kedze v obci su vsetky pruhy rovnocenne, nie je vylucene ist v pravom rychlejsie ako v lavom...a technicky ju tym predbehne...

autor
5. mar 2025

@euka210 ja v tom vidim problem, lebo ti co jazdia takto radi vlavo si zrazu rozmyslia a bez pozretia sup vpravo to po prve a po druhe, ak je vpravo auto a nie je dost miesta na predbehnutie, lebo tam cusi v takej vzdialenosti ako keby bola/bol sam na ceste, vtedy nepredbehnes. Pozri keby nebol problem, tak ma to tak nena.iera a nezakladam otazku. Lebo uprimne ma to zaujima, preco to niekto robi

tiezjedna
5. mar 2025

@sylvester1 áno, z pravej strany sa neobieha. Rovnako tak sa v ľavom pruhu bezdôvodne nezavadzia👍Ale to sú pravidlá pre diaľnicu, nie pre mestskú premávku.

deedol
5. mar 2025

ja tak sice nechodim, len ked teda viem, ze budem odbocovat a ze sa tam potom uz nedostanem, lebo ma v hustej premavke nikto nepusti (co ma mimochodom stve ovela viac ako tento tvoj problem). mna by skor zaujimalo, ake rychlejsie auta blokuje, ked v meste je 50 a v BA idu vsetci 55-60. ci ty chces ist 70 a ta blokuju?

alexandra383
5. mar 2025

Ja jazdim na niektorych cestach v Ba tiez vlavo. A to z dovodu, ked su na tej ceste kazdych 100m odbocky vpravo a to ma otravuje. Chodim “predpisovo” 55-60 takze ak chces ist 70 a viac, tak si to obehni vpravo. Ale na tych konkretnych cestach sa to ani neda, kedze pravy pruh pred tymi odbockami vzdy stoji. Inde samozrejme idem vpravo, pripadne podla stavu vozovky, to je tiez kapitola sama o sebe, kde jeden pruh je ok a druhy tankodrom.

autor
5. mar 2025

@tiezjedna ale ano, pravidla su aj pre mestsku podobne. Princip je ze nemas dovod zavadzat vlavo, na dialnici nesmies zavadzat vlavo.

autor
5. mar 2025

@alexandra383 ale jasne ze je kopec ciest, kde sa proste ide dobre vlavo, clovek nikoho nebrzdi vtedy je to ok, a najma v hustej premavke
@deedol samozrejme ked clovek ide odbocovat, tak sa zaradi. O tom nehovorim. A nehovorim ani o hustej premavke. Hovorim o vodicoch, ktori aa bezdovodne trtulia vlavo. Ale mozno budu o 2 kilometre odbocovat, tak sa radsej uz zaradia a idu si tam svojim pomalym tempickom 😁

oli18
5. mar 2025

Dedko mal pravdu. Ak budes jazdit podla predpisov, je velky predpoklad, ze ti nik zavadzat nebude. Ja pretekarom v meste lavy jazdny pruh neuvolnujem 😆

danieli
5. mar 2025

Si nikdy nestretol matku co musi byt s detmi v case A v skole, v case B v druhej skole, v case C v praci, v kufri ma kruzky na cely tyzden a psa, ktoreho v case D este stihne vyvetrat? Vie, ze ten lavy pruh je rychlejsi a vdaka tomu usetri cas E, aby nakupila a cestou domov uz len obvola bezne terminy k lekarom, ale to uz stiha v pravom pruhu

oli18
5. mar 2025

@danieli v meste su rovnocenne

indiankaindi
5. mar 2025

@tiezjedna tak z ničoho nič sa asi nikdy nikto nepreraďuje, pokiaľ to nie je blbec, snáď mám blinker. A takto preradiť sa môže aj do ľavého, len tak...

indiankaindi
5. mar 2025

stále neviem, čo riešiš. Šup a preradiť sa do pravého môže rovnako ako nejaký blbec z pravého do ľavého, v ktorom si to šinieš. V meste sú oba pruhy rovnocenné, nie si na diaľnici. Tak jazdi obozretne, predvídaj a nerieš nepodstatné. XY krát sa mi stalo, že po zaradení sa vpravo, nás asi 5 áut šlo rýchlejšie, ako tie vľavo. A nikto nič neriešil. Si proste v meste. Okrem toho ja sa napríklad radím vľavo od jednej konkrétnej križovatky u nás v meste preto, lebo približne o 3 ďalšie križovatky chcem ísť vľavo a viem, že sa do toho pruhu už jednoducho nezaradím, ak by som šla vpravo. Ak niekto ide rýchlejšie, nie je problém, keď ide vedľa mňa vpravo a ak chcem meniť pruh, pozriem sa a dám blinker. Veď ty vlastne neriešiš jazdu vpravo alebo vľavo ale to, že vodiči nedávajú znamenie o smere jazdy a pchajú sa zjavne bez pozretia pred teba...

maryetta
5. mar 2025

Tak ak je v danom useku 50 tak ta plati pre vsetky pruhy. Ak ide vodic v lavom pruhu 50-55 je to este ok.
Najhorsie ked idu 30-tkou. Alebo proste ozaj doslova krokom...

bielasovicka
5. mar 2025

Nechápem tvoju otázku čo ti vadí, keď hovoríš o meste, tak v obci máš ísť rovnakou rýchlosťou vľavo aj vpravo. A ty prečo chceš ísť rýchlejšie ako je povolená rýchlosť? Véd to je potom tvoj problém, nie ich.

autor
5. mar 2025

Uz riesite uplne ine veci. Fakt je. Dlha cesta bez odbocovania a niekto si ide pomaly vlavo. Je jedno ci ide 45, 50, 60. Ak ma volny pravy pruh a ide niekto rychlejsie ako oni, maju uhnut bodka. Nie sa tam pomaly trtulit. Zakladne pravidla cestnej premavky. Ked je zapcha a niekde dalej sa bude zjednocovat pruh, nemaju sa auta zaradit do jedneho pruhu, ale byt v oboch az do konca a robit zips, aby nevytvarali kolony dalej do krizovatiek. Taktiez dat smerovku ked vychadzaju z kruhoveho objazdu. To su uplne zakladne pravidla, ktore by kazdy normalny vodic mal dodrziavat. Nic viac nic menej.
Tak ako na dialnici niekto nema trcat v lavom pruhu aj ked ide 130, ak ide niekto za nim rychlejsie, musi sa odpratat. Ze sa mi to nepaci? Ze porusuje pravidla? Ze nejde podla predpisov? Nevadi. Musi uhnut. Vyblikava? Stve ma to? Ano. Ale musim uhnut. Bodka.
Dakujem za normalne odpovede, niektore, samozrejme ze ked je narocna aituacia neda sa potom odbocit je to 100% pochopitelne. Ale ja sa dostavam do tychto situacii na cestach, kde to potrebne nie je, inak by som to neriesila. Ak sa touto diskusiou aspon 1 zena naucila ako sa jazdi v meste, aj to je dobre. Dobru noc

akje
5. mar 2025

@autorka ak su 2 pruhy v mestach, vacsinou sa z laveho pruhu na krizovatkach odbaca vlavo a z praveho odbaca vpravo. Nepoznam v meste dvojprudovku, ktora sa tvari ako dialnica bez krizovatiek.

Nevidim teda ani dovod na neustale preradovanie sa z jedneho pruhu do druheho, ak budem za 1 km odbacat. Zaradujem sa do pruhu, z ktoreho budem odbacat.

A ano, stretavam sa s autami, ktore spomaluju. Zaradim sa do druheho pruhu, ktory je rychlejsi, alebo volny. A nasledne, ked som za pomalym autom, zaradim sa po nejakom case naspat do pruhu, z ktoreho budem neskor odbacat. Pomaly, nie obiehacim manevrom.

natalka13
6. mar 2025

@akje presne v meste tie auta hladajuce skulinku na preradenie raz vlavo raz vpravo zdrzuju premavku.

dadis
6. mar 2025

@autorka Ja sa priznam, malokedy jazdim predpisanou rychlostou a teda ziaden problem so zdrziavanim nemam, iba ak sme v kolonach, ale to nijako neovplyvnim. Ak je premavka priebezna, preradzam sa vzdy do pruhu, ktory mam pocit, ze je rychlejsi. A pokojne to moze byt aj pravy pruh. Mesto poznam velmi dobre, viem, v ktorych miestach sa viac odbocuje, kde su "uzsie"miesta. Skor by som povedala, ze to svedci o tvojich horsich vodicskych schopnostiach. Mna rozculuje len, ked sa chcem pripojit na dvojprudovku a auto si ide v pravom pruhu i ked je lavy volny, ja ked sa mozem, preradim dolava a pustim ho.

autor
6. mar 2025

@dadis to, ze niekto brzdi premavku v lavom pruhu svedci o mojich horsich vodicskych schopnostiach 😂. Vyhrala si komentar dna 😁

dadis
6. mar 2025

Ano, svedci. Jednoducho su na ceste horsi vodici, ako starsi luda, zaciatocnici, slavnostni vodici alebo ty a skuseni vodici vedia, ze taka je cestna premavka v meste a nezakladaju o tom temy 😀. A najma tym neosocuju zeny. Lebov kazdom pohlavi sa najdu aj taki aj taki. Skus pozriet, kto jazdi medzi TT a BA v strednom pruhu..no napoviem ti, len zeny to nie su..

tiezjedna
6. mar 2025

@autorka nemyslím si. Ako tu už padlo, ak ide v rámci mesta niekto v ľavom pruhu preto, že vie, že mu to pomôže hladšie prekrosiť najbližšiu križovatku, na ktorej bude vľavo odbočovať, tak to je iná situácia. Pochopiteľná. Nepochopiteľné sú pre mňa niektoré komentáre typu, keď môžem, tak (bezdôvodne) neuhnem🙄 O tomto prístupe si myslím svoje...

pink_lady
6. mar 2025

Ak je v meste napr 70ka /je jedno aka rychlost/ a teba v ľavom "spomaluje" auto iduce 70kou, tak nie, nie je povinne sa ti uhnut, bodka. Inak ti zelam, aby raz na aute ktore bude pred tebou ta takto spomalovat (a samo ide povolenou max rychlostou) a ty sa budes na neho tlacit, tak sa rozsvietil napis "prosim zastavte" 😉
Uz som videla ako prave policajti schvalne pribrzdovali auto v lavom pruhu, (dali mu sancu spomalit bez pokuty) a tiez som videla auto ktore prekracovalo rychlost v lavom pruhu ako ho o par stoviek metrov dalej mali odstaveneho...
Uvedene v 1.vete neplati, ak v lavom pruhu ide auto s pravom prednostnej jazdy. Ale to da asi rozum.

autor
6. mar 2025

@pink_lady prestuduj si pravidla cestnej premavky. Nutne. Evidentne patris medzi tych vodicov “ja a nikto iny”. Lebo mozes nie? Ja ti zas zelam, aby si nikdy ziadnu pokutu nedostala a aby vodici ktori jazdia s tebou na cestach, jazdili rozumne.

pink_lady
6. mar 2025

medzery tu ma niekto iny ...
jazdim takmer 20 rokov denne a nikdy nikdy som nedostala pokutu 😉
neznasam arogantnych vodicov, ktorí prekracuju rychlost a je jedno ci v meste, ci mimo mesta, ci na dialnici.
A ak taky arogant spacha nehodu, tak vlastne vinný je ten co mu neuhol, že? Vlastne asi aj Dedečkovi mali vsetci poodskakovat z cesty aj z chodnika,...

pink_lady
6. mar 2025

mne to pripomina jedneho premudreleho pana, ktory mi na parkovisku pri kauflande tvrdil, ze nemozem prejst z jedneho parkovacieho miesta na druhy, lebo medzi parkovacimi miestami je plna ciarA 😎 parkovisko bolo takmer prazdne 🙂

autor
6. mar 2025

@pink_lady to ze si nesposobila nehodu neznamena, ze poznas pravidla cestnej premavky. Evidentne nie. Zostan pomaly jazdit v lavom pruhu ked druhy je takmer prazdny, rovno pred policajtmi, potom sa pobavime. Ale myslim si, ze keby si videla policajne auto tak zdupkas doprava 😁. Jedine, ze by si bola ako niektori vodici/vodicky, ktore spataky ani nesleduju. Lebo takych je tiez ako maku