Prečo zrazu na Slovensku zalohujeme fľaše?
Ľudia len tak zo zvedavosti. Prečo zrazu na Slovensku zalohujeme? Pokiaľ viem, Česko to nerobí, Maďarsko detto… 🤔 čo je za tým? Kto sa na tom opäť nabalil?
@stary_ujco nemám s tým problém. Proste mi k všetkým ostatným smetiakom na triedený odpad pribudla ďalšia debnicka na vratné fľaše. Ale u nás je aj tak tých fliaš minimum, takže raz za mesiac tých pár vynesie. Na záhrade, kde nemame pitnú vodu sa len plastovnik zmenil na vtratkovnik a po víkende sa také isté vrece hodí do auta, akurát ho nevysypeme do plastovnika ale sa odvezie do obchodu.
@canis_lupus tak ale to je už úplne iná debata, že prečo napr veľký supermarket má len 1 automat na vracanie
Normálne rozmýšľajúci človek to nemôže vidieť ako prekážku
Je to trochu nepohodlne, ale nič viac
@pribinak vnímanie problému ako problém je vec subjektívna. Faktom je, ze nám poctivým sa proces nakladania s plastovymi flasami skomplikoval a toto navýšenie pracnosti nam neprinasa absolutne ziadny benefit oproti stavu predtým.
Čo je za tým? Akože hľadáš za zálohovaním plastových fliaš nejakú konšpiračnú teóriu alebo ako?😀 Malo to tu byť oveľa skôr, len proste kým sa nastavili procesy atď., to trvá.. hlavne na Slovensku, však jednu diaľnicu staviame xy rokov 😅 to že to nemajú niektoré okolité štáty je ich vec, zrejme to nevidia ako problém ktorý by mali riešiť… Naše priehrady, vodné toky a pod ale určite toto zálohovanie odbremení. Čiže sa udiala správna vec.
@stary_ujco ja to ako žiadny problém ani prácu navyše nevnímam
Žila som dlho v zahraničí, mam to v hlave inak nastavené. Hľadám výhody, benefity a nefrflem ako starý dedo či stará baba
@stary_ujco naozaj žiadny benefit? Neviem kde žiješ teda ty, ale v mojom okoli je podstatne menej fliaš a plechoviek pohodených len tak
Podľa mna je to skvelý benefit
Kto chce hľadá spôsoby, kto nie, dôvody
Mňa pobavil náš sused ... " ja to nosiť nikam nebudem, môžem osrať tie centy" ..
To je tak keď si dakto stojí na kábli a nepochopil...
@pribinak ja zijem medzi slusnymi ľuďmi. Takze neporiadok sme nemali ani doteraz.
Mam niekde fotku nasho potoka,a v casti kde je hradza boli vzdy roky rokuce flase, urobila sa brigada do pol roka zase. Teraz? Ani jedna. Neprehanam.
@stary_ujco však keď sa ti ich nechce nosiť do obchodu vyhadzuj ich do plastovnika. Nevidím v tom žiaden problém. Ty áno?
@slavomira236 viac budeš platiť za odpad nie kvôli vratným fľašiam ale preto,že drvivá väčšina obyvateľov nepochopila, že separovať odpad je nevyhnutné. Skládky na tuhý komunálny odpad sú už preplnené. Na nové nie sú miesta, pretože samozrejme nik nechce za domom skládku. My recyklujeme tak,že máme každý mesiac bedňu na odpad plnú tak do 1/4. Čiže ak by sme mali vývoz tko raz kvartálne žiaden problém. Platím ročne za vývoz teda smiešnu sumu. Susedia ale ktorí majú full bedne každý týždeň sa vždy sťažujú na platby. Nepochopili kde je zásadný rozdiel
K tej financnej motivacii bordelarov - ti, ktori boli bordelari pred zalohovanim, nimi vacsinou ostali aj teraz. Byvam pri lese s vytazenym turistickym chodnikom, dennodenne tam chodime na prechadzky. Les je napriek zalohovaniu plny zalohovanych obalov (to su ti tzv. milovnici prirody) a ten objem odpadu sa nijako nezmenil, teperim odtial cca to iste mnozstvo. Kto je raz blby, blby aj ostane.
@stary_ujco Super si to vystihol. My, čo sme poctivo triedili a nepotrebovali sme k tomu žiadne automaty, teraz miesto toho, aby sme to ako roky predtým proste dali do plastov, musíme to skladovať a stať v rade pred automatom. A to ani nehovorím, že tých fliaš nemáme nejak extra veľa, a skoro vždy mi polka tašky ostane, lebo ten automat neberie tie, druhý zas iné....
Presne. Pre tých, čo triedili aj pred tým, žiaden benefit.
@stary_ujco aj ja žijem medzi slušnými, ale môj okruh kde žijem nie je 100 metrov doprava a 100 metrov doľava a tak stretávam ľudí ktorí žijú rôzne nastavený život a k ním patria aj fľaše ktoré akože zabudnú v parku na lavičke či pri pizzerie
Nechcem sa mi s tebou sa ťahať za slovíčka, ale ak odniesť fľaše spat do obchodu vnímaš ako problém, tak mi je tá dosť ľúto
Pekný deň
@slavomira236 a možno zvýšené platby za odpad nás donútia ináč rozmýšľať. My separujeme všetko, a aj tak toho plastového odpadu mame viac ako všetkého ostatného dokopy. Keď si predstavím koľko ľudí je lenivých separovať a všetko konci v komunálne, ktorý sa niekde musí skladkovať a už ho ani niet kde, tak nič iné ako zvýšené platby ich nedonutia niečo s tým spraviť.
@stary_ujco Pri vykupe vsetkych starych plastov, by ako si povedal, stali u nas na hraniciach kamiony s odpadom z Ceska, Polska a Madarska. Vsade sa najdu chytraci, co chcu vyuzit system.
Prosím?? Slovensko posledné???? Tak sem so štátmi kde sa zálohuje okrem chorvátska? Ja žiadne nepoznám!
Žijem v rakúsku. Tu sa recykluje. Žiadne trápne zálohovanie plastu ci fliaš sa nekoná. Je to hrozne!! Keď vidím u mamky tu kopec fliaš a nemôžeš to ani pokrčiť. Otras!!!!!
V rakúsku sú také vysoké mesačne poplatky za ostatný odpad(zvyšný ci ako s ato vola na svk), ze každý si rozmysli ci tu plastovú fľašu recykluje čiže hodí do plastu alebo do obyčajnéh odpadu!!!
@pribinak nechápem, prečo je ti @stary_ujco ľúto? Veď to, čo píše, je úplne logické.
Aj my máme malý dom, do obchodu nejdem často aj týždeň. Takže to neni jedna fľaša. Musíš to skladovať, nezabudnúť pred odchodom vziať z domu, v obchode často štát 20 minút v rade pri automate, keď sa dostaneš na rad tak ti to napíše, že volajte obsluhu , že je plný (ako mne minule), 5 fliaš z 10 ti nezoberie, a ešte v rámci nákupu musíš myslieť na to, aby si ten papierik nezabudla dať predavačke. A zvyšných 5 fliaš musíš vziať domov a vrátiť ich inokedy do iného obchodu. Ako sorry, určite bolo jednoduchšie fľašu stlačiť a dať do plastov a aj mne to lezie na nervy, že kvôli blbým lenivým ľuďom, ktorí neboli schopní bez zálohovania triediť, mám kopu starostí navyše.
nekupujem nič v plastovych flasiach, naozaj nic - iba kuchynsky olej. Takže keby ste tie nápoje nekupovali, svet by neprodukoval tolko odpadu.
Ja sa pytam,preco uz nie pred 10 rokmi. Najvyssi cas,ze konecne sa nasli ludia vo vlade,ktori to uskutocnili
@kataina tiež sa čudujem nad tými idiotmi, ktorí majú normálne 100 litrové plastové vrecia naplnené prázdnimy plastovými fľaškami, keď na Slovensku máme jednu z najkvalitnejších pitných vôd z vodovodu. A nájdu sa idioti, ktorí si kúpia v Lidli tú istú čapovanú vodu z vodovodu ale musia za to dať 40 centov. Nechápu dokonca, že aj v tej vode sa tie plasty voľňujú a tí ľudia to pijú. Piju z dlhodobého hľadiska karcinogény.
@viestta neverím, že by niekoho donútili zvýšené platby separovať. Všetci by akurát tak frflali na vládu a tým to končí 😀 Jediné, čo by možno ľudí donútilo, by bol nejaký systém s čipmi a kontajnermi, ktoré by každému vážili, koľko kg odpadu vyhodí a podľa toho by platil. Ale aj to by sa skôr všetci snažili obchádzať 🙈 My tiež všetko triedime a napr. bioodpad mi príde, že triedi veľmi málo ľudí (jeden malý kôš na 5-6 bytoviek, a nikdy nie je plný ani do polovice). Najdojemnejšie je, keď nájdem pri tom koši na bio sklenenú fľašu s nejakými plesnivými zaváraninami, tí ľudia asi čakajú, že si to smetiari otvoria a vylejú do auta 😀 Vtedy si už proste fakt poviem, že ľudia sú úplne j*bnutí, keď takto "separujú".
otázne je či musíme kupovať balenú sodu prečo si ju nemôžeme vyrobiť doma
máš iné riešenie aby sa nepohadzovalo tolko odpadu po okolí
u nás je podstatne čistejšie a lepšie
za mna by sa aj sklo malo zálohovať
a niektoré balené veci ako šunka syr atd proste nemat zabalené len krajané na pulte , tým padom väčší pult a obsluha , tiež ako nechápem načo mášm 15 druhov šuniek zabalené po 100 g alebo 250 , bud väčšie balenie alebo potom pult kde sú tiež 5 druhov šuniek
nestačia ti tie smršte, neskutočné suchá čo sú tu čo sa musí stať aby si pochopila že Zem prestáva vládať
@stanulienkat presne tak. V lete varím sirupy na celu zimu, ale od smadu je aj tak najlepsia cista voda alebo studeny caj. Syn ma na pitie do skoly sklenenu flasu a plechovu termosku, neverim v nezavadnost plastovych flias. Aj ked na flasi pisu, že neobsahuje taky alebo onaky plast, tak je kopa skodlivin v plastoch, ktore este ani neobjavili a nepomenovali. A naozaj je ta flasa jednorazova a užitočna akurat tych 15 minut a po veky vekov je odpadom. Otazka je, ci by clovek nevedel existovat bez plastovych flias. To nech si vyriesi kazdy sam
Pretože sme ich neseparovali poriadne.
@sara07 presne tak. Slovensko má skvele vody, môžeme byt pyšní
Češi svoju Mattoni preslávili po svete, hoci naša Gemerka ma vyššiu kvalitu
To ešte chápem keď niekto kuouje takéto minerálky
Ale obyčajne stolové vody? Vedy ktoré sú v umelých fľašiach, 10x uvarene v kamióne, sklady v obchode tiež nemajú často ideálne podmienky, ale ľudia nakupujú akoby sme mali neviem aké nekvalitne vody vo verejných vodovodoch
O kvantach sladkých zbrnd ktoré sa vo veľkom nakupujú ani nehovorím ….. ale pre ľudí je zásadný problém odniesť fľaše spat do obchodu

Mne to je jedno ja vody nekupujem maximálne fľašku na Vianoce no keď vidím tých ľudí štát s tými mechmi v Kauflande v rade...inak už ho príliš že kôli tomu že tie fľaše sa vracajú späť do obchodu a nejdú na separaciu budeme viac platiť za odpad a vývoz a to ma teda netesi