...velmi zaujimavy clanok 😅 😉
...zaujima ma nazor /aj/ uzivatelov MK 😵
...pekny den...vsetkym 😵
..."dokazovy material"...ze zdroj bol uverejneny v dennej tlaci...i s provokativnym nazvom temy 😀
http://www.linkesch.sk/wp-content/uploads/clano...
...pre pripad zlyhania "centralneho spojenia" 😉
Z prejavu L. ELLISONA, prezidenta spoločnosti ORACLE, ktorý mal v máji 2000 predniesť americkým študentom…
„Absolventi Yale-skej univerzity, ospravedlňujem sa vám, ak ste už niekedy strpeli podobný prejav, ale chcem, aby ste pre mňa niečo urobili. Prosím poobzerajte sa okolo seba. Pozrite sa na spolužiaka vľavo. Pozrite sa aj na spolužiaka vpravo. A teraz sa zamyslite. Za päť rokov, za desať, a dokonca aj za tridsať rokov, akokoľvek sa to zdá čudné, bude osoba, ktorá sedí naľavo od vás, bude babrák. Človek po vašej pravici bude tiež babrák. A vy uprostred? No čo by ste čakali? Babrák. Spoločenstvo babrákov.
Keď sa teraz obzerám okolo seba, nevidím tisíc svetlejších zajtrajškov, nevidím tisíc budúcich lídrov tisícok rôznych odvetví. Vidím tisíc babrákov.
Ste nahnevaní. To je pochopiteľné. Ako vôbec ja L. L. Ellison, ktorý ani neskončil vysokú školu, môžem mať takú drzosť a kacírsky tárať ku triede absolventov jednej z najprestížnejších amerických inštitúcii?
Poviem vám prečo. Pretože ja, L. L Ellison druhý najbohatší človek planéty, som vysokú školu nedokončil, ale vy áno. Pretože Bill Gates, najbohatší človek na svete – teda zatiaľ – vysokú školu nedokončil, ale vy áno. Pretože Paul Allen, tretí najbohatší človek planéty, vysokú školu nedokončil, ale vy áno. A pretože ani Michael Dell, na zozname deviaty a stále rýchlo stúpa, vysokú školu nedokončil ale vy, ako som už povedal, áno.
Hmmm… ste naozaj naštvaní. To je pochopiteľné. Takže ma ešte chvíľu nechajte, aby som pohladil vaše ego úplne úprimným poukázaním na to, že ste svoje diplomy nezískali zbytočne. Väčšina z vás tu strávila štyri – päť rokov a mnohé s toho, čo ste sa tu naučili, vám bude v ďalších rokoch užitočné. Vytvorili ste si dobré pracovné návyky. Vytvorili ste si sieť ľudí, ktorí vám vo vašej kariére budú pomáhať. A vytvorili ste si celoživotný vzťah k tomu, čomu sa hovorí ostré lakte. To je všetko v poriadku. Pretože pravdu povediac, tú sieť budete potrebovať. Budete potrebovať pracovné návyky. A budete potrebovať aj lakte.
Toto všetko budete potrebovať, lebo ste skončili vysokú školu, a preto nebudete patriť medzi najbohatších ľudí na svete. Je pravda, že by ste sa mohli vyšplhať na desiate, alebo jedenáste miesto, ako napríklad Steve Ballmer. Na druhej strane vám nemusím pripomínať, pre koho v skutočnosti pracuje.
Alebo vari áno? Pre úplnosť, Steve Ballmer nedokončil postgraduálne štúdium. Odišiel síce neskoro, ale predsa.
Takže si myslím, že mnohý z vás a dúfam, že je to teraz väčšina premýšľajú: „Môžem s tým niečo urobiť? Mám ešte nádej?“. V skutočnosti nie. Už je neskoro. Absorbovali ste príliš veľa, myslíte si, že toho veľa viete.
Hmmm… teraz ste už ale vážne nasrdení. To je pochopiteľne. Asi teraz nastala dobrá chvíľa pre rady do budúcnosti. Nie pre vás, ročník 2000. Vy ste už odpísaní. Vy sa môžete zahrabať vo svojich smiešnych zamestnaniach na 200-tisíc dolárov ročne, kde vám budú šeky vypisovať vaši bývalí spolužiaci, ktorí z vysokej školy odišli už pred dvoma rokmi.
Radšej chcem dať nádej študentom z nižších ročníkov, ktorí tu dnes sú. Radím vám s najväčším dôrazom, akého som schopný – odíďte. Zbaľte si svoje veci a nikdy sa už sem nevracajte. Vypadnite. A rozbaľte to.
Pretože vám môžem povedať, že barety a taláre vás budú ťahať len dole, rovnako ako ochranka, ktorá ma práve sťahuje z pódia dol….“
😀 😀 😀
tak toto je sila nemam slov
v niecom ma pravdu, ze ludia sa priliz vedia sustredit na studium, myslia si ze bez neho su strateni a v tom je ich slabost a niekedy prave toto im znemozni dosiahnut co by dosiahnut mohli 😉
ale inak uplne hovadina 😀
a tiez tym chcel povedat, ze to, co sa v skole naucia ich posunie urcitym smerom, da im ako on nazyva, urcite navyky, ktore zase, znova, zabrania tomu aby dosiahli nieco co by mohli keby tieto navyky nemali.
bezva smysl pro humor - zvlášť to nedokončené slovo s tečkama.... 😀 😀
Recese
noo, mozno nieco na tom bude.. hovori sa "remeslo ma zlate dno" a dnes uz remeselne pracujucich ludi ubuda... ale uvidime... mozno je pre niekoho studium vela teorie a malo praxe... moj bratranec, odisiel z VS, skusal robit vselico a teraz sa zivi ako stolar, pretoze ho to velmi bavi...
a teraz uprimne, ten clanok je trosku na zamyslenie... ale ved v amerike musi nejako vyburcovat tych ludi, u nich clovek bez vs nic predsa neznamena..
Hlavně kdoví, jestli je to vůbec pravda, že takový projev někde zazněl 😉 Ono se nesmí všemu věřit...
Ale že VŠ není patent na rozum, to je jasný, znám dost blbů (s prominutím), včetně řady mých spolužáků, kteří mají VŠ 🙄
Jinak myslím rimmel, že je pravda, že kdo si myslí, že je například ztracený bez studia v obchodní sféře, tak ten je fakt ztracený, tam to o titulech asi opravdu nebude 🙂 Nicméně je dost povolání, kde by to bez toho nešlo, třeba lékaři a tak 😉
grettka a u nas clovek bez vs nieco znamena? ;)
ahoj expertka 🙂 zaujimava tema a taktiez zaujimavy clanok.... ked som pred 13-timi rokmi zacala pracovat (vtedy som mala 18, skoncila som akurat strednu skolu a na vysku som sa nedostala) v jednej z najvacsich financnych institucii na SK, zistila som, ze pokial clovek nema vysoku skolu, tak sa nikam nedostane... nepostupi v ramci organizacnej struktury a plat bude mat podla tabuliek uboho nizky...pracovala som tam tri roky, medzitym som nastupila do skoly na externe studium...kedze som spolupracovala s externymi firmami, dostala som zaujimavu ponuku, ktoru som vyuzila a myslim, ze do nastupu na matersku som si tam vybudovala slusnu poziciu... podotykam, ze tu nikoho nezaujimalo, ci mam VS, alebo nie... myslim, ze to skor "trapilo" mojich klientov, ktori ma nazyvali pani magistra (co ja teda neznasam 😝 ) takze dve rozne firmy, v roznych casoch, rozny pohlad na vysokoskolakov...
co sa tyka priamo podstaty toho clanku, dodam len tolko, ze doposial som nemala skusenost, ze by mi niekto vyslovene dal najavo, ze som VS - niktoska 😀 skor boli take narazky, ze som skolu odflakla, pretoze som studovala dialkovo a ze diplom som dostala vlastne "zadarmo" a pre "moje pekne hnede oci" 😠 to ma dost mrzi, ale nerozculujem sa nad tym... ja viem, co ma to stalo... kopec prebdenych noci a stresov, kedze som mala robotu, ktora m dost zmykala a pracovala som 12 hodin denne...
No já si teda dobrých řemeslníků vážím o moc víc, než těch výše zmiňovaných blbů 😉
...miluska.h...mas moj obdiv 😉
...ja som studovala obdobne...takze presne viem.."o com" pises 😉
...priznam sa...ze ma k zalozeniu tejto temy "vyprovokoval" samotny nazov temy 😅
ja s tym zatial problem nemam, mam strednu skolu technickeho zamerania a dokonca ma to pri niektorych konkurzoch dostalo do vyhody pred skoncenymi vysokoskalackami... ale zalezi pripad od pripadu...
...osobne....obdivujem vsetkyx..ktori si svoju pracu vykonavaju s plnym nasadenim... 😉
...bez rozdielu akehokolvek vzdelania 😉
...budme uprimni....VS vzdelanie poskytne teoreticky rozhlad s konecnym "razitkom"...nic viac 😉
..castokrat sa stava..ze VS je v praxi nepouzitelna 😔
no nastastie su povolania,kde je potrebne VS vzdelanie
tak já vim přesně co tim chtěl povědět, koukněte se kolem sebe, většina úspěšných podnikatelů vysokou vážně nemá, ale mají nadšení, mají odhodlání a hlavně se nebojí jít do toho po hlavě, většinou ani nepřemýšlejí a důsledcích a ono to vyjde 🙂 naopak všichni ostatní moc přemýšlejí o důsledcích a jsou až moc opatrní včetně mě 😀
navíc já osobně kdybych si měla vybrat znova, tak jdiu někam na řemeslo nebo na tu techniku jak psala grettka - tam uplatnění je, to co mám já tj.ekonomickou vejšku má každej druhej, no a tim pádem sem bez práce 😔
Vysokoškolský tutul má spoustu předností - pokud pracuješ ve státní správě, máš zařízen postup nahoru a můžeš vykonávat i nejvyšší místa a hlavně místa dobře placená.
Za druhé se jedná o jakýsi vzdělanostní přehled.
Za třetí, bavit se o VŠ, které vzdělávají vědce, lékaře, doktory, historiky, inženýry, apod. snad ani nemá smysl mluvit. Prostě bez vysokoškolského vzdělání nemůže být lékař lékařem. Apod.
To že má někdo hlavu na obchod a umí vydělat peníze je věc jiná a zde VŠ asi roli nehraje.
brum - ale většina těch pánů podnikatelů, pokud chce být úspěšná i nadále a chce vydělávat peníze, zejména v oborech technických, vědeckých novinkách, finančnictví, tak zaměstnává zase jen vysokoškoláky.
..ygreen...suhlas 😉 ...prispevok o 11.00
suhlas s ygreen 😉
ygreen - no možná, ale vydělávaj oni jako majitelé, nikoli vysokoškosky vzdělaní zaměstnanci 😀
Ahaaaa ja som to pochopila (aj s VS):
nikto nepojde na VS, rozbali ostre lakte a vsetci budeme strasne bohati!!!Kto nejde na vysoku skolu, dobre robi, lebo bude straaaasne bohaty!!!
Toto musel vymysliet zakomplexovany debil 😝
podla mna ma ten clanok nieco do seba 🙂
to asi zavisi od cloveka , jeho ambicii, odvahe, ale na tom clanku je vela pravdy . sa mi vybavilo ze v dobe osidlovania ameriky nemali pristahovalci vysoke a kolko s nich vyuzilo sancu a stali sa s nich bohaci , polozili zaklady pre velke rodinne klany s ktorych profituju aj ich potomkovia. ktory uz asi vysoke skoly maju ale mozno by nedokazali to co ich pradedovia tak neviem
Expertka 😀
Ono to ma podla mojho nazoru dve strany mince. Na jednej strane sme spolocnost, ktora sa drzi vysokoskolskych titulov ako mantry uspesneho cloveka. Ludia si davaju tituly na svadobne oznamenia, nahrobne kamene, schranky...proste ukazuju, ze su niekto. nes hocikto moze studovat vysoku skolu s hocijakym zameranim, je tu mnosztvo takych odborv, ktore pri vsetkej ucte neviem nazvat inak ako "pavedy", ale hlavne ze je niekto Mgr. Dobre to vyzera este aj na karticke poistenca alebo v sutazi s nejakym casopiom, ked si precitam zoznam vyhercov, tak vyhrala vonavku Bc. XY 😝 Takze titul ano, to sa nosi, vzdelanie nie je az take podstatne.
Na druhej strane ale sa hoc aj na strankach MK stretvam s nazorom, a to dost agresivnym, ze co tam po nejakych lekaroch, pravnikoch...su to len mudrlanti, suflikanti, co nic nevedia, iba mudrovat. Netrvdim, ze laik nemoze vediet niekedy viac ako napr. vystudovany pravnik (ved aj medzi odsudenymi je vela takych recidivistov, ktori ovladaju Trestny poriadok lepsie ako hocijaky pravnik 😀 ), ale nemyslim si, ze google.com dokaze nahradit skutocne pravnicke vzdelanie (alebo medicinske alebo hocijake ine).
Aby som to zhrnula, bazime ako spolocnost za titulmi, bez oladu na to, ci budeme vzdelanie vyuzivat, ale na druhej strane opovrhujeme tymi, ktori ten titul nejaky maju, lebo sa "vyvysuju nad ostatnymi".. 😕
myslim tym napr.kennedyovcov ich predkovia prisli s irska aby sa zachranili pred hladomorom, rocefeller, ....
je pravdou, ze vysokoskolske vzdelanie je v jednej oblasti dolezite, v inej menej dolezite alebo vobec nie... tak ako tu uz bolo spomenute, napr. vo financnom biznise ide o obchodneho ducha, komunikativnost, flexibilnost...nie je potrebne mat titul, viem o com hovorim... z vlastnych skusenosti... ale su povolania, kde ma VS naozaj opodstatnenie... napriklad moja svagrina uci na vyske, ma tri tituly, studovala okrem ineho aj v Cambridge university, celozivotne sa vdzelava, aby mohla svoje poznatky odovzdavat studentom a jej zameranie je tak specificke a ojedinele, ze je velmi ziadana a vzacna... v tomto pripade je to na mieste 😉
hmmm..asi na tom nieco bude. Obidvaja s mm mame VS. Mm pracuje vo firme, kde vacsina jeho sefov vratane majitela firmy ma len strednu skolu 😎
vždycky a ve všem jde o vědění a umění. Jak to získám je jedno. Dobrý řemeslník se musí naučit to co umí jako doktor nebo statistik, věděc. A jsou i špatní řemeslníci i doktoři.
Vysoká škola je prostředek ja získat odbornost. A zvlásť Bill Gates jasně vyhlásil, že do své fabriky přijímá jen nadané lidi s ukončeným vš vzdělání z toho důvodu, že ti prokázala důslednost, cílevědomost, smyl pro dotahování věcí do konce. V
Vzdělání je vždycky jen velké plus - jak s ním člověk naloží, jakou má povahu, emoční inteligenci k tomu se prosadit, je něco jiného.
Ten projev je mystifikací v tom, že to, že se někdo prosadil není díky tomu, že neabsolvoval VŠ, ale díky svým schopnostem prorazit, instiktu, podnikatelskému čichu a musel vědět alespoň tolik, aby se prosadil. Těch, co prorazili a mají vysokou jsou miliony. Analfabet bude vždycky kopat kanály.
Proto je ten článek vtip - vychází ze mylného závěru a staví na něm teorii.
kubaka - souhlasim, ale jen částečně, ano je to vždy o tom co kdo umí a jak to umí prodat; můj problém je, že jsem se něco naučila, něco umim, ale neumim se prodat na trhu práce - proto sem tam kde sem a né kde bych měla být 😝
na druhou stranu nesouhlasim s tim, že analfabet bude vždy kopat kanály, naopak bohužel znám pár takových, co jsou úplně s prominutim blbý jak štoudef, po základce až tak, že jediný na co mohli jít byl dřevorubec 😝 a dnes jsou to úspěšní podnikatelé a jsou za vodou - takže pravda je jako vždy někde uprostřed 🙂
čo sa týka toho článku, dobre som sa pobavila a veru zažila som vo vlastnej blízkosti človeka, ktorý nedoštudoval ani strednú školu a na slovensku je milionár a prečo? po 89-tom sa vedel vynájsť /hovorí sa tomu zlodejina/ a ako som na tom ja?
už sa to tu písalo, robím v štátnej správe a dovolím si tvrdiť, že som robila viac ako tí čo mali titul, ale zarábala som menej len preto, že ho nemám a tak som si ho vydrela na externom, mnohí si začali vymýšľať ako ho mám vybavený a aké je to ľahké študovať externe, ale je to ich problém a čo sa mňa týka - hovoria to tí, ktorí na dennom mali svojich známych doktorantov a tí im dávali vypracované otázky na skúšku, takže kritizujú len zakomplexovaní a tí čo sa boja ohrozenia.............
podnikateľom ich tituly netreba, lebo v dnešnej dobe je podnikateľ urážka slušnosti, veď si zoberte ako sa správajú k ľuďom a to preto, že majú pred menom titul podnikateľ ich robí lepšími? sú viac vulgárni ako tí, ktorí nemajú titul alebo ich aj majú...........
titul nie je patent na rozum - to je dokázaný fakt, ale bez neho sa ľudia berú ako menej podstatný, ale ako náhle idete kaderníčke a tá isto nemá titul tak ju beriete ako dôležitú osobu lebo vás super ostrihá a na tom je to celé postavené - si osobne myslím ja..................
🤐 Tak, tak....len do nas!!!! 😒 😒 😒
Ale co tym chcel basnik vlastne povedat???? 😨