icon

Prehlbujú sa rozdiely v životnej úrovni na Slovensku?

7. jan 2025

Ahojte, máte aj vy pocit že sa čoraz viac na Slovensku prehlbujú rozdiely v životnej úrovni? Že buď sa majú ľudia, aj mladí, dobre a môžu si dovoliť vlastne bývanie, dovolenky, kvalitné potraviny a ešte aj niečo odložia, a na druhej strane tí, ktorí na tom boli horšie, tak teraz prežívajú len tak tak? Veľmi to totiž vidím na prostredí, z ktorého pochádzam vs mesto, v ktorom už dlhšie žijem a pracujem. Všade však trávim cca rovnako času, tak si to naozaj začínam všímať a teda príde mi to veľmi smutné. Uvedomujem si že život nie je spravodlivý a vždy budú ľudia, ktorí sa budú mať horšie, aj že každý to má také, aké si to zariadi. Ale keď vidím, že kamarátka ma dve malé deti a boji sa v prenajatom byte zakúriť, aby neboli vysoké nedoplatky, alebo že druhej kamarátke bude chodievať muž na turnusy, lebo to už finančné nezvládajú, a ostáva jej na konci mesiaca 20 eur. O tom, že mimo väčších miest je zázrak si nájsť prácu čo i len za minimálnu mzdu, ani nehovorím ...

Strana
z2
milanemila
7. jan 2025

@abab uplne z duse mi pises, do bodky suhlasim

tramtada31
7. jan 2025

Nemyslím si, že to je kvôli Smeru, ale skôr covid nás načal a vojna na Ukrajine dorazila. Len si vezmime, koľko od vtedy vzrástli úroky (splatky hypoték) a ceny všetkého. Nie vzdy opodstatnene. A už to pociťujeme aj my. Volakedy som sa nemusela pozerať na ceny, bez rozmýšľania som si kupila dizajnérsku kabelku, chodili sme do reštaurácie aj 6-7x do týždňa. Keď vyšiel nový iPhone, šla som si ho hneď kúpiť atd. Teraz som zo štandardu podľa mna ubrala a napriek tomu s mužom minieme viac ako 3kk mesačne a to teda si nemyslím, že zijeme nadštandardne, ale platim hypotéku, mame dve deti,…)

xckaretxxx
7. jan 2025

@tramtada31
@tramtada31 6-7 krát do ruštiny....chore

xckaretxxx
7. jan 2025

@xckaretxxx restiky

alkoholik
7. jan 2025

@tramtada31 Smer mal 12 rokov nato aby sme sa tu mali lepsie. Co spravili? Kazdy clovek vidi zdravotnictvo,skolstvo,dialnice ako to je na SR. Od Meciara cakame na dialnicu BA- Kosice. Ano moze zato AJ hranaty a jeho nochsledi ale najviac tento hlupy narod. Zial prisiel covid 19 ( bol na celom svete) a vojna na Ukrajine. Ale to nic nemeni na podstate ze keby tu boli platy ako v napr Rakusku/Nemecku tak sa nam uplne inak zije aj s cenami ake su.

siska53
7. jan 2025

@xckaretxxx sak to je v poriadku. Ved my mame vlastne byty, z toho jeden prenajimame.

siska53
7. jan 2025

@xckaretxxx Ja netvrdim, ze na nic nemame, niekto by povedal, ze sa mame slusne, ale moje ( aj muzovo) vnimanie je, ze si nemozeme dovolit tolko, co predtym a nedari sa nam nasetrit. Omnoho viac musime pozerat na to, kam dat peniaze. To som predtym nemusela (ani ked som bola na RD) ...az posledne 3 roky. A to sa aj platy zvysovali.. Lenze inflaciu rast platu nestiha dobehnut, preto sa uz povazujem skor za pracujucu chudobu, nie za strednu vrstvu, ako som sa dlhe roky predtym.

tramtada31
7. jan 2025

@xckaretxxx chore? Keď robis nadčasy, makas 14-16 hodín denne, tak si odbehnes na obed a na teplu veceru do restiky z officu. Alebo má byt človek celý deň hladný? Stravovanie v reštikách je tiež podporovanie gastro sluzieb a podporovanie prace čašníkov, kuchárov,… Navyše, keď pracuješ hlavou, potrebuješ sa aj odreagovať. Pred 10 rokmi napríklad obedové menu v Bratislave stálo 4 a 4,5 eur. Za to si uvariť každý deň čerstvú polievku a hlavné jedlo doma pre 1-2 osoby bolo nereálne

Strana
z2