Prehlbujú sa rozdiely v životnej úrovni na Slovensku?
Ahojte, máte aj vy pocit že sa čoraz viac na Slovensku prehlbujú rozdiely v životnej úrovni? Že buď sa majú ľudia, aj mladí, dobre a môžu si dovoliť vlastne bývanie, dovolenky, kvalitné potraviny a ešte aj niečo odložia, a na druhej strane tí, ktorí na tom boli horšie, tak teraz prežívajú len tak tak? Veľmi to totiž vidím na prostredí, z ktorého pochádzam vs mesto, v ktorom už dlhšie žijem a pracujem. Všade však trávim cca rovnako času, tak si to naozaj začínam všímať a teda príde mi to veľmi smutné. Uvedomujem si že život nie je spravodlivý a vždy budú ľudia, ktorí sa budú mať horšie, aj že každý to má také, aké si to zariadi. Ale keď vidím, že kamarátka ma dve malé deti a boji sa v prenajatom byte zakúriť, aby neboli vysoké nedoplatky, alebo že druhej kamarátke bude chodievať muž na turnusy, lebo to už finančné nezvládajú, a ostáva jej na konci mesiaca 20 eur. O tom, že mimo väčších miest je zázrak si nájsť prácu čo i len za minimálnu mzdu, ani nehovorím ...
Aj ja mam pocit, ze po poslednych sialenych narastoch cien vsetkeho sa velke percento ludi (aj ta u nas takmer neexistujuca stredna trieda) zacne dostavat do problemov, nehovoriac o nedostupnosti byvania (nielen) pre mladych zacinajucich. To moze mat za nasledok pokles populacnych kriviek so vsetkymi dalsimi dosledkami ("nejsou lidi" - nielen zamestnanci, ale aj remeselnici, danovi/"dochodkovi" poplatnici). Zamestnavatelia jednoducho pri tom naraste nakladov nedokazu adekvatne navysovat platy, mnohi budu krachovat. Staci sa poprechadzat po slovenskych mestach kolko obchodnych prevadzok/priestorov/remeselnikov skoncilo a kde vsade su uz len azijske tovary/sluzby, herne ci kratkodobo modne zalezitosti (barberi...)
Ja v mojej socialnej bubline rozdiely nevidim, vsetci si zijeme cca podobne ak porovnam ci uz spoluziakov z VS alebo gympla, alebo ludi z prace, kamaratov...
@madeincssr ano krach menších predajcov a podnikov som zabudla spomenúť, za posledné asi 3 roky skončili u nás v meste 2 väčšie firmy zaoberajúce sa výrobou, veľa žien v strednom veku prišlo o prácu a teda naozaj je ťažké si nájsť niečo. Potom samozrejme to má vyplyv na celú rodinu, keď vypadne príjem.
@veklipo ...plus pandemia, plus vojny. Problemy su uz aj vo "vyspelych" krajinach a vo velmi vela zemi dopadaju volby neriesitelnymi remizami, prip. spoluvladnutim roznych extremistov.
Ano, prehlbuju... Kedysi som sa povazovala za strednu triedu a to este pred par rokmi, teraz uz za pracujucu chudobu. Nechapem, kde ludia beru tolke prachy na tolke dovolenky.
Tak áno, stredná trieda mizne.
áno, mizne stredná vrstva-teda normálne pracujúci ľudia čo by zarobili a mohli slušne žiť.
nikdy nebol život spravodlivý.Vždy sa mali ludia lepšie aj horšie.Ani nikdy nebude.Za socíku možno ešte vtedy to bolo ako tak.Lebo tu nič nebolo tak sa mohlo zdať,že ludia nič nemajú.Mňa socík nezachytil v 89 som sa narodila.Ale tak z rozprávania známych,rodiny atd
Jasné, ja chápem že vždy boli a vždy aj budú tie rozdiely, to je normálne. Skôr mám problém s tým, že slušný človek, ktorý pracoval/pracuje/bude pracovať len prežíva od výplaty ku výplate, bez vyhliadky že by našetril aspoň nejakú sumu keby sa niečo stalo. Ten rozdiel je naozaj výrazný, keď zoberiem to úvahy práve tie takmer nulové úspory.
My sme v kontakte s ľuďmi, ktorí sú na podobnej životnej úrovni ako my alebo ešte o niečo vyššej.
Žijeme v hlavnom meste. Ja sa vždy čudujem ako si spoločnosť opakovane dokáže zvoliť ľudí, ktorí pre ich kraj neurobili nič ale nič čo by vedeli za tie roky ich vládnutia teraz zúročiť.
Naposledy ma premklo zúfalstvo len z cesty z BA do Bojníc. Tie cesty, jedna katastrofa. A to je len špička ľadovca.
A áno na tak malom území ako je Slovensko sú neuveriteľné rozdiely životnej úrovne. Ale opakujem sa, je to aj o komunálnej politike a aj národnej politike.
Podla mňa, my ľudia z väčších miest nedokážeme pochopiť ľudí napr. žijúcich na východnom pohraničí, ich potreby, s tým čím sa stretávajú v každodennom živote a je to aj opačne.
Len treba si položiť otázku, ktoré kraje ako volia, aké sú preferencie. A to sa zase spája s tým, ako človek žije, či má možnosť kultúrneho a vedomostného rozvoja, aká spoločnosť a ľudia ho obklopujú a tým pádom aj formujú. Či má možnosť zažiť alebo vidieť spoločnosť, ktorá je vyspelejšia, ktorej životná úroveň je vyššia aj na základe ich správnych občianskych rozhodnutí. My tú možnosť máme, obrazne povedané za pár minút vieme byť za hranicami dvoch štátov, kde to funguje o niečo lepšie a životná úroveň je tam vyššia. Je to motivujúce k napredovaniu, sebazlepšeniu a sebazdokonoľovaniu sa, pomáha to získať rozhľad a nemať obavu pred novým alebo pred tým aby som svoje rozhodnutia nasmeroval inak ak to dlhšiu dobu nefunguje alebo vidím, že tie moje rozhodnutia neboli správne využité (aj keď nie priamo mnou - tým myslím voľby).
No trošku som sa rozpísala. Ale takto to vnímam ja.
@siska53 Z prace, investici, z roznych obchodov, dedenim je vela sposobov ako si zarobit.
Napr kupte auto za 5000€ tis a predajte za 7000€. Mate zisk 2000€ a takto to robite dlhodobo.
Kupte byt za 100 000€ predajte za 150 000€. Mohli ste kupit bitcoin ked stal 10€/100€/1000€ napr.
Vieš, ono sa to robí tak, že najprv si zabezpecim bývanie a potom deti. A nie potom vyplakavat, že nemám ani na jedlo a ci mi niekto nepodaruje oblecko na dieťa. Postup by mal byť taký, nie opačný.
Tiez som nasu rodinu donedavna povazovala za strednu triedu, teraz sa veru pozeram na ceny, planujem vacsie vydavky sa snazim rozvrhnut v case. Stale vieme zaplatit detom kruzok, ale tie peniaze miznu akosi rychlejsie a plat sa nezvysuje.
@xckaretxxx To neni tym dovodom u kazdeho. My sme zabezpeceni boli. Nemali sme deti tesne po skole, ale slusne zarobene, nasetrene.. Este pocas rodicaku ci aj istu dobu po nom sme mali rezervu, chodievali niekolkokrat do roka aj na dovolenky. Az tymto pokoronovym zdrazovanim je to tak. Rezerva sa minula...Platy prosto nedokazu dohnat inflaciu. A to mozeme mat stokrat dalsi byt, ktory prenajimame ( a platime dane a hypoteky).
Záleží od veku. Ja snáď nemám v okolí človeka, ktorý by nevlastnil investičnú nehnuteľnosť, príde mi, ze je to uz štandard dnešných 40-50 tnikov, čo som aj ja s manželom. A keď sme mali prvé dieťa v 25, nemali sme nič, bývali sme v byte u svokra a takto isto sme vypinali aj my kurenie a nedovolili sme si ísť na kávu, kočík po sesternici, vecičky pre dieťa podedene, my bez vs. Takže podla mna nie, nemajú sa ľudia horšie.
Stredná trieda určite nemizne len je chudobnejšia. Stredná trieda sú všetci ti s pravidelným mesačným príjmom teda všetci štátni zamestnanci zdravotníci, učitelia, úradníci ….
Tak určite a pri tejto konsolidácií to nevidím dobre.
S nástupom Dzurindu a naším smerovaním do EU sa po Mečiarizme začala u nás životná úroveň zvyšovať rapídne. Do toho Fico vyhral voľby a viezol sa na Európskych projektoch a investíciach, ktoré vybavil Mikloš s Dzurindom. To si ficovoliči neuvedomujú. No a teraz začína byť zas horšie, lebo jediná zo štyroch svetových strán pre nás bude tá na východ. Ako už bolo spomenuté, všetko je to o vzdelaní, ktoré žiaľ je v niektorých regiónoch mizerné. Ťažko si niekto, kto nepípne po anglicky, pozrie v TV čo je vo svete, či nebodaj sa tam aj osobne pozrie. Bolo by potrebné investovať do pobytov mladých vo vyspelom zahraničí, nech nevolia týchto zlodejov. Školstvo je u nás ťažko zanedbané a to nahráva súčasnej vláde a vzniku závislých, nevzdelaných a nemohúcich ľudí. Presne to, čo chcú. Je smutné, že mnohí prozápadne orientovaní ľudia sa sťahujú do vyspelejších spoločností, ale nikto z tých prorusky neodíde do Moskvy. Aj ten jeden, čo preplával na nafukovačke do Ruska sa vrátil sklamaný späť.
@siska53 ja som po skole vycestovala do zahraničia, niečo zarobila, kúpila byť, práca na SK a potom dieťa. Myslím, že som postupovala správne, ak som nechcela platiť podnájom a potom vyplakavat
Mne je luto akurat tak deti tych tvojich kamaratok, lebo skor ako si spravim deti, tak si 3x rozmyslim ci ich budem mat z coho uzivit a ci mam kde byvat a aj nejaku rezervu na horsie casy 🤷🏼♀️
Suhlasim ale s tym, ze ludia kt prepocitavali a isli na knap uz 2-3 roky dozadu to maju teraz velmi tazke. Kto ale chce, ten sa bude obracat a bude sa mat lepsie, nemusi mat ani vychodeny oxford a vediet 3 jazyky.

Vysledok 14ročnej vlády SMER - Sociálna demokracia.