Prenájom bytu

xckaret
10. aug 2016

Je tu niekto, kto prenajíma byt - PRENAJÍMATEĽ? Potrebujem sa niečo spýtať, ako si zistím informácie o záujemcoch o byt (či sú napr. seriózni....)

sue
10. aug 2016

Ja prenajímam byt. Čo ťa zaujíma?

bernyovka
10. aug 2016

@xckaret Ahoj pronajím část domu, jako Pronajímatel. Pronajímám od r. 2010. Na lidi, co tu bydleli , mimo těch prvních jsem nevěděla nic. Určitě člověk pozná, jací lidé jsou, podle toho, jak se chovají, jak platí. Dobré je si vzít třeba i 3 nájmy dopředu. Možnost se na byt během měsíce jít podívat, musíte jim to předem oznámit, že tam jdete .... A uvidíte sama. Za jedním nájemníkem došel i exekutor, tak letěl .... . Mám to trochu jinak, pronajímám vrchní patro RD veliké 3+1 cca 120m2. Více méně to byli lidi, co spolu pracovali v jedné firmě ... . Už 4tý rok tam mám stejné nájemníky, kterým prodlužuji smlouvu jen na rok .... Kdybych mohla ještě s něčím pomoct, stačí napsat. Jana

dominika6
10. aug 2016

@xckaret
nijak...ak sa ti navonok nepáčia tak ich neber...
mala by si vziať do predu 3 mesačné nájomné,..
ak po 4 tom mesiaci meškajú a vyhovárajú sa,hned to riešiť,nedávať šance...
hlavne si postav zmluvu tak aby ste mali jasno vo všetkom,čo sa týka platieb,termínu,vybavenia bytu ,preplatkov a nedoplatkov..

xckaret
autor
10. aug 2016

@dominika6 ozval sa mi totiž cca 50 ročný pár - divné, že v týchto rokoch nemajú vlastný byt. Dnes sa mám s nimi stretnúť. Bývajú tiež v prenájme (vraj sa im nepáči poloha bytu). Môžem si od nich vypýtať kontakt na predchadzajúceho prenajímateľa?

dominika6
10. aug 2016

@xckaret
myslím že to nieje vhodné pýtať kontakt..
hlavne sa opýtaj,prečo chcú nájom,na ako dlho a či súhlasia s platbou vopred..
či majú domáce zvirera,či sú fajčiari atd atd..

vierkainka
10. aug 2016

@xckaret nemyslm si že je čudne že v 50tke nemaju vlastne byvanie...može za tym byť všeličo.....mohli svoju nehnutelnosť predať,darovať deťom....mohli o nu prisť....može to byť par,ktoremu taketo byvanie vyhovuje ked sa raz nedajbože rozidu,tak nemusia riešiť delenie majetku atd atd....tych možnosti je neurekom🙂 vypytaj si 3 mesačne najomne vopred,zmluvu daj pozrieť,alebo napisať nejakemu pravnikovi,to už je na tebe ako sa rozhodneš..čo sa tka toho kontaktu na predošleho prenajimatela,tak moj nazor je že aj ten dokonca može klamať....može o nich hovoriť negatvne a nemusi to byť vobec pravda....ja osobne som mala skusenosť,že moja prenaimatlka brala vysoky najom a neodvadzala zalohove platby...riešilo sa to cez pravnika a poviem ti že prenajimatleka na mna dobreho slova nema,pretože pravnik jej dokazal že si tie peniaze nechavala...tento 50 ročny par može tvrdiť že im nevyhovuje poloha bytu a pravda može byť uplne inde,,,,,nespolihala by som sa na recenziu byvaleho prenajimatela.....ak sa ti zdaju seriozni,tak ich zober,ak začnu robiť problemy,jednoznačne najom ukončiť

mawka
10. aug 2016

chapem, aka je doba divna, ludia su divni, ale za to, ze niekto nema vlastne byvanie v 50. este neznamena, ze su ti ludia neseriozni. tiez mam za sebou drzkopady, sracky, exekucku a ta este bezi a najom si platim riadne na cas a nie som problemova, ani asocial ani delikvent ani nic. nikdy nevies, aky osud postretol cloveka a nikdy ho nesud za exekuciu. poznam jo ludi na urovni a dostali sa do poriadnej kase a aj tak ziju nadalej slusne.
a co sa tyka navstevy exekutora - sak to neni ich byt, hoci by tam mali trvale bydlisko. neviem, ci moze takto si dojst exekutor mirnix dirnix a rovnako nemoze zabavit zariadenie, ktore je preukazatelne majetok niekoho ineho, rovnako kvoli najomnikom v exekucii nezatazi list vlastnictva exekuciou. ako o co tu ide?
@bernyovka

asi najhorsie je, ked najomnici neplatia najom a nicia ti byt.

tyelde
10. aug 2016

my tiež prenajímame...a men anpr. vôbec nepríde divné nemať vlastný byt, jasné, má to svoje nevýhody, ale rovnako ťa to fixuje na jednu lokalitu, kopa ľudí sa sťahuje za prácou napr. alebo im to proste vyhovuje takto....my napr. teraz prenajímame byt výskumníčke čo tu bude max. rok-dva a potom sa sťahuje zase niekam do inej krajiny a tiež má už cez 40....a ako si o nich zisťujeme...nuž, zvyčajne s nimi skočíme na večeru napr., jednak prebrať podmienky a jednak sa aj o nich niečo dozvedieť...a áno, nie je to najspoľahlivejšia možnosť samozrejme, ale väčšinou tých šudných vieš spoznať...a ak by boli problémy, vždy sa to dá riešiť 🙂

sisaka
10. aug 2016

@xckaret tak ako citam Slovensko ma zase svoje specifika, ja prenajimam byt ale v zahranici, je uplne normalne, ze zaujemca mi poskytne tel. cisla na predchadzajucich prenajimatelov a taktiez sucastneho zamestnavatela, bez toho sa ani nemusia unuvat vypisovat ziadost.

sendy1977
10. aug 2016

@xckaret ako vieš že nemajú vlastnú nehnuteľnosť? Naši známi dávno po 50 r. bývajú v BA v podnájme kvôli práci a tu na východe majú pekný 3 izbový byt a nový 2 ročný dom.

xckaret
autor
10. aug 2016

@sendy1977 už sme sa aj stretli, neskutočne vymýšľali...ony majú rustikálny nábytok, sedačka 4 m dlhá....bla, bla, bla. A to idem prenajať 2 izb. byt. Fotky na internete mali detailne....Vraj sa vrátili zo zahraničia a bývajú v lepšom byte ako ja ponúkam....Rýchlo sme sa rozlúčili...

bibistec
10. aug 2016

treba si osetrit zmluvu teraz su kratkodobe su tam podmienky toto si nastuduj + treba tam dat aj formulaciu ohladom vypratania ak by nahodou - toto vsetko najdes na webe. problem je v tom ze ty ako prenajimatel a majitel bytu tahas za kratsi koniec cize nemas pravo im tam chodit bez ich vedomi aa pod. a nemozes ich len tak vyhodit ani keby ti neplatili...my to robime tak ze peniaze inkasujeme na ruku cize prideme tam a uz nas pozvu dnu lebo nebud take veci preberat na chodbe a tym padom uz vidime ako to tam vyzera ci nie je nieco znicene a tak. a aj susedia nam povedia keby nieco. a aj prvy dojem moze napovedat ale vzdy idete do rizika

sisaka
10. aug 2016

Baby a neda sa Vám to zmluvne ošetriť? My mame v zmluve aj návštevy s tým, ze sa im vopred ohlasime, ze prídeme, aby to nebola prepadovka.

timea7
10. aug 2016

@xckaret úplne chápem tvoje obavy a bez okolkov by som si kontakt na bývalého prenajímateľa od nich vypýtala. Ak bolo všetko OK, nemali by s tým mať problém. Viem,o čom píšem, súdili sme sa štyri a pol roka, našťastie to konečne dospelo do víťazného konca,mali sme zmluvu vypracovanú právnikom, ale aj nájomca bol veľmi dobre právne podkutý a vedel, ako čo obísť.... Tiež to bol pár päťdesiatnikov, tiež žili v zahraničí....Najlepšie skúsenosti sme mali paradoxne s prenájmom cudzincovi, čo by si možno nečakala, veľmi seriózny človek, milá celá rodina, normálne nám bolo ľúto, že sa odsťahovali do zahraničia. Držím palce, poriadne ich preklepni, poraď sa s právnikom, čo sa týka nájomnej zmluvy.

mattuliatko30
28. jan 2021

@sue ahoj mozem sa ta spytat nieco ohladne prenajmu bytu...?? Potrebujem poradit

bernyovka
28. jan 2021

@mawka asi nejhorší bylo, že když došel exekutor a měla jsem napsané skříně, postel, tv atd ... a že jsem mu pronajala třeba jen 1 pokoj, tak chodil po celém patře oblepoval všechno a chtěl po mě doklady o tom, že jsem to pořídila a je to moje .... proto je dobré v té smlouvě mít napsané snad všechno nebo si udělat evidenci majetku a označit to čísly. Aby exekutor aspoň něco "odvezl". Vše to jsou zkušenosti. Když k ničemu nedojde, je to v poho ....... .