icon

Presťahovali (by) ste sa na iný kontinent?

16. aug 2022

Otazka velmi specificka, ale myslim, ze som tu postrehla par mamiciek vratane @miadi ktore ziju v Kanade.
Mam moznost prestahovat sa do Kanady (s pracovným povolenim a prácou, ale zda sa mi, ze su tam dost nizke platy v pomere k nakladom na zivot).
Nemam tam nikoho. Na Slovensku byvame blizko mojich rodicov, je to neuveritelna pomoc pri detoch. Pracu mame s muzom obaja super na Slovensku.
Ale zároveň, vždy bol moj sen vyskúšať pozit v anglicky hovoriacej krajine, idealne amerika, kanada.. uz som si hovorila, nejaký rok po porode, že musim sa asi uz vedome toho sna vzdat. Ze s dieťaťom to nepôjde.. A zrazu mam tuto moznost. dieta mam uz skoro v skolkarskom veku, cize v Kanade by muselo chodit uz do škôlky, na co zvyknuti nie sme.. ale zase fajn by bolo ze sa tam moze naucit angličtinu
Je to uplne individuálne pre každého.. ja viem.. ale mozno niekto mate aj konkretne skusenosti 🙂

Strana
z7
deti95060810
16. aug 2022

kdeže... ja isto nie.
nedokázala by som sa presťahovať ani do okresného mesta....

zemiakovysalat
16. aug 2022

Do Kanady urcite nie
Ale na Bali aj hned.

pbra40
16. aug 2022

Nevyskus, budes si to vycitat. Vratit sa da vzdy 😉

tenerifka
16. aug 2022

ja ano, ale to musi byt v cloveku, som dobrodruzna povaha, prestahovala som sa 4000km od Slovenska a som tu uz 23 rokov, stale EU, ale ostrov v Atlantiku

baskustek
16. aug 2022

Ja teda do Kanady určite nie. To je krajina, ktorá ma absolútne neláka ani kultúrou ani ničím. Skôr niekam do tepla, ostrovy v rámci EU, Maledivy, Ázia, Austrália, to skôr..

drakvak
16. aug 2022

Kanada je super, bola som tam kedysi celé leto u kamošky Slovenky, ona je tam od roku 1998, našla si tam aj partnera Čecha. Najprv žili dlho vo Vancouvri (tam som u nej bola, nádhera) a teraz asi 5 rokov už sú na východe v Halifaxe. Asi záleží aj na tom, do ktorej provincie by ste sa sťahovali. Jej dcéra chodila do francúzskej školy, takže okrem angličtiny ovláda aj francúzštinu a slovenčinu/češtinu. Ja som z pobytu v Kanade mala dojem, že je tam všetko pre ľudí, môžeš ísť všade s dieťaťom, s kočíkom, žiadny problém (to bolo v roku 2000). A čo sa týka platov, myslím, že si žijú na naše pomery nadštandardne, veľa cestujú, často chodievali do Čiech a na Slovensko (od korony neboli). Akurát letné prázdniny boli problém, keď mala dcéra voľno a oni museli do práce, takže chodili na leto starí rodičia a súrodenci vypomáhať a zároveň dovolenkovať. Ja odporúčam vyskúšať, ak je taká možnosť, vždy sa dá napríklad po roku vrátiť naspäť. Vlastne aj tá moja kamoška išla len na rok, mala vtedy 21 rokov, a už tam zostala žiť, je to 24 rokov 😉🤷🏻‍♀️

abbey1
16. aug 2022

Áno, do niektorých krajín určite. Ja zvyknem hovoriť, že treba skúsiť a domov sa dá vždy vrátiť.

petrofka
16. aug 2022

Išla by som keby som nemala dieťa.. Teraz už nie..

kornelies
16. aug 2022

Zila si niekedy v zahranici? Ja ano, cast mojho bytia sa spaja s NYC. Necakaj pecene holuby rovno do ust, budes mat pred sebou tazke 1-2 roky zivota, vzhladom k tomu, ze mas dieta. Bez 20 000E na ucte ani neskusaj prekrocit hranice.

7lenka11
16. aug 2022

Isla by som aspon na rok a potom uvidite. Dieta je male, nauci sa anglicky, vy si vyskusate novy zivot a vratit sa da predsa vzdy..

autor
16. aug 2022

@kornelies nie. Nezila. Je to odjakziva moj sen, ako som vyssie spominala. Financne nam je na Slovensku myslim ovela lepsie, ako by bolo v Kanade, ale nejde mi tak o peniaze, ako o ten splneny sen, vyskusat zivot v zahraničí

autor
16. aug 2022

Ale teda prácu tu mam takú, ze naozaj mam co stratit, ak pojdem "len na rok".. plus ten strach ze byt bez pomoci, rodiny na blizku..

bessie12
16. aug 2022

na iny kontinent by som nesla. Mozno len na dovolenku, ale zit nie. Nezijem na Slovensku, ale stale je to krajina v EU.

dettilv
16. aug 2022

Ja by som išla. a keby sme si nevedeli zvyknúť tak by sme sa vratili

zuzanka.zuzu
16. aug 2022

aj hned... vsetky moje zahranicne skusenosti prebiehali tak ze som isla a ved uvidime (to este pred dietatom). musi byt super ak uz ides s vopred dohodnutou pracou 😉 teda ak sa nebavime o utierani zadkov nemeckych dochodcov na 2t turnusy ale o prestahovani celeho "zivota". napr.kamos lekar takto odisiel

oslo1
16. aug 2022

Ja som iba v UK, Londyn. Ja by som isla, lebo ked nepojdes, tak si to budes v buducnosti velmi vycitat. Ides tam s manzelom, tak sa o deti vzajomne postarate, vsak urcite maju afterschool club a aj holiday clubs.
Na Slovensku ste zvyknuti, ze vam rodicia s detmi pomozu, vo svete to vsak samozrejmost nie je. Ja som sama na syna a nejak to musim zvladnut. Ked este manzel zil, tak starostlivost bola malina.
Co sa tyka financii, neviem, ake su tam zivotne naklady, to sa aj v UK velmi lisi podla toho, kde clovek byva.

miadi
17. aug 2022

Ahoj Ja som akurat doletela domov do kanady . A nejak mam EU na 3-5r dost ☺️ Pred covid som chodila kazde leto ..,Home sweet home. Platy su ako vsade zalezi co robis z minimalnej mzdy ledva prezijes ci na Svk ci v Kanade. Ked si zubar zarobis milion za rok.. Kanada je krajina pre rodinu bezpecie klud ak ide o $ tak viac moznosti je v usa 🇺🇸 ale aj dost vacsia kriminalita. Skolka nie je povinna az od 5r. Dovtedy je len sukromna potom statna . Ak by ste mali zit z minimalnych platov a ste zvyknuty na pomoc dedkovcou moc by sa vam Nova skusenost nepacila. Ja som zvyknuta byt na deti sama sme partaci ale aj vdaka mm si mozem dopriat ten luxus byt doma kym nepojde maly do skolky. Keby si bola single bez deti tak poviem Jasne chod spln si sen aj s hocijakou pracou. S dietatom je to komplikovanejsie. Financne narocnejsie. A na rok sa to moc neoplati za ten rok ta skusenost je taka 2D nemas uplne Jasnu perspektivu ides od nuly.. Ale ako skusenost to nie je na skodu. Vratit sa mozes vzdy . Vela zalezi aj na tom kde presne by ste zili v ktorej provincii ci v meste ci na dedine., kde by sa vam konkretne pacilo viac.? Ale aj to by ste zistili az na mieste. Ak by ste neprisli o tie istoty ktore mate na Svk tak za skusku to stoji.

andreatytler
17. aug 2022

Prestahovala som sa do Kanady pred 18 rokmi.
Ja ti poviem: Urcite chodte. To najtazsie (pracu) uz mas a kedze je to uz dohodnute, nebude to nejaka minimalna mzda.
Pacit sa vam v Kanade nebude, ale ked to zvladnete, budete na seba velmi hrdi. Je to test vasej osobnosti, schopnosti, huzevnatosti a aj toho ako sa navzajom lubite. Takato skusenost moze slaby par rozbit, ale dobry par este viac posilni. Okrem toho ze spoznate seba, spoznate aj svet a to je lekcia na nezaplatenie. Ohromne sa vam otvoria oci a obzory. Budete sa na vela veci pozerat inak a s nadhladom a ziskate jedinecnu zivotnu lekciu.

h2
17. aug 2022

Ak máš super prácu, vďaka ktorej ti je finančne lepšie, než by ti bolo v zahraničí, tak by som nešla. Väčšina ľudí, čo idú žiť do zahraničia, tam ide preto, aby sa mali lepšie (áno, hlavne finančne) a nie horšie, než na Slovensku. Prečo mám ísť dobrovoľne niekam, kde mi bude horšie?

bluka2
17. aug 2022

Hneď by som išla. Poznám tu v Pekingu komunitu Kanaďanov a sú skvelí

beata_k
17. aug 2022

Od kedy mam deti, tak nie. Boli situacie, ze som bola rada za blizkost rodiny.

anjelicek26
17. aug 2022

Nevidim ziaden dovod neist. Dobra kamaratka sa prestahovala pred desat rokmi, vybudovali tam firmu, zazemie, deti su tam doma....ale aj tak vidis, ako strasne jej chyba rodina... prestahovat nazad neprichadza do uvahy, skor sa snazi presvedcit ich - ist za nou 😂Pokial tam nemas jazykovu barieru, mas tam pracu, Kym ti dieta nenastupi do skoly, mas vsetky moznosti otvorene, potom je to uz cele zlozitejsie...my sme s muzom teraz velmi zvazovali, ci sa neprestahujeme niekde uplne na juh, uz kvoli podnebiu, ale deti nechcu, su tu "doma", maju zazemie kamartov a hlavne - skolu - takze vyzera, ze stahovanie sa odklada na neurcito, kym tie mini osoby opustia hniezdo 😂

andreatytler
17. aug 2022

@h2 Preco? Za dobrodruzstvom, zmenou, rozsirenie si obzorov, poznat svet. Podla mna to stoji za ten 1-2 roky kedy im bude horsie. Neplanovala by som emigraciu natrvalo, to urcite nie, ale na skusy, ano. A kto vie... mozno im bude aj lepsie a ostanu natrvalo.

pragmaticka
17. aug 2022

Žijem v zahraničí, na svk by som sa už nevrátila. Ale na tvojom mieste by som nešla!! Máte dobrú prácu, rodičov vedľa. Vôbec netušís o com je život v zahraničí, máš totálne skreslenu predstavu, k tomu ako píšeš by si išla ešte do horších platovych podmienok!! Za mňa určite nie!!!

lavender273
17. aug 2022

Byt s dietatom v zahranici, bez akejkolvek pomoci za mna je to o drzku.

h2
17. aug 2022

@andreatytler Je to možné, že im napokon bude lepšie. Keby bola autorka slobodná bezdetná žena, poradila by som jej určite, nech ide. Ale ona už má deti (píše o nich v množnom čísle). Čiže už nerozhoduje len za seba. Ja viem, že mamičky, čo žijú v zahraničí a je im tam dobre, budú toto rozhodnutie obhajovať, ale ty si išla do Kanady, ako slobodná, bezdetná a rodinu si si založila až tu, to je rozdiel.

guiseppinka
17. aug 2022

Tiez zijem mimo svk a mam ten isty nazor ako
@h2 a @pragmaticka. Na 1 alebo 2 roky sa to neoplati, to by sa akurat vybudovalo nejake to zazemie a po 2 rokoch by sa clovek zacal citit doma... Na svk to nie je prechadzka ruzovou zahradou, ale pokial sa mate nadstandardne, tak zivot je jednoduchsi... Raz sme boli u kamosov a kamoska stale tocila, ze ako by hned sla kdekolvek mimo svk zit (konkretne at) a druhy kamos jej povedal, ze nech si porovna vydavky tu a tam a zisti, ze na svk sa ma ako prasa v zite.

andreatytler
17. aug 2022

@h2 Ja ti neviem... nepride mi ze mat deti je az taky problem. Pojdu cez den do skolky kde sa im bude pacit (tu chodia vsetk deti radi do skoly). Lekarov aj skolky (skoly) ma zdarma. Jedinny problem je to ze nema rodinu ktora pomaha s detmi. My tiez nikoho nemame a pride mi to ako uplne normalne, nepocitujem to ako problem. Cloveka to nauci sa spoliehat sam na seba. Ak by mali malinke deti do 4 rokov, to by bolo ine, lebo jasle su velmi drahe. Ak by nemala tu pracu, tak by som tiez radila radsej ostat na Slovensku. Ist bez prace s detmi je prilis velke dobrodruzstvo.

elizabet173
17. aug 2022

možno Austrália, Kanada, USA nikdy, ale v mladšom veku, teraz už to doklepem tu 😎

nominativ
17. aug 2022

Hneď by som šla. Toto je jedna vec, ktorú ľutujem. Nikdy ma to nelákalo do zahraničia, ale mohla som, veľmi veľa kamarátov žilo kade tade. A až po 30tke som to začala vnímať ako premárnenú šancu, ktorá sa mi už ani nenaskytne - moje manželstvo pravdepodobne krachne, muž nikdy nedovolí, aby som sa niekam odsťahovala s deťmi. (Zato, on už teraz má plán, ako pôjde "von", ak sa rozvedieme. :D :/ )

Strana
z7