Presťahovali (by) ste sa na iný kontinent?
Otazka velmi specificka, ale myslim, ze som tu postrehla par mamiciek vratane @miadi ktore ziju v Kanade.
Mam moznost prestahovat sa do Kanady (s pracovným povolenim a prácou, ale zda sa mi, ze su tam dost nizke platy v pomere k nakladom na zivot).
Nemam tam nikoho. Na Slovensku byvame blizko mojich rodicov, je to neuveritelna pomoc pri detoch. Pracu mame s muzom obaja super na Slovensku.
Ale zároveň, vždy bol moj sen vyskúšať pozit v anglicky hovoriacej krajine, idealne amerika, kanada.. uz som si hovorila, nejaký rok po porode, že musim sa asi uz vedome toho sna vzdat. Ze s dieťaťom to nepôjde.. A zrazu mam tuto moznost. dieta mam uz skoro v skolkarskom veku, cize v Kanade by muselo chodit uz do škôlky, na co zvyknuti nie sme.. ale zase fajn by bolo ze sa tam moze naucit angličtinu
Je to uplne individuálne pre každého.. ja viem.. ale mozno niekto mate aj konkretne skusenosti 🙂
Autorka poznas dennik kanadskeho emigranta?
15 Decembra . Dnes konecne svezilo.... bola to krasa. Uzasne som si zamakal pri lopatovani snehu, aj na fitku takto usetrim. Milujem Kanadu.
17 Decembra. Zase sneh. Supeeer! Ide sa na to.
18. Decembra. Dalsich 15 cm. Boze, chrbat zacina trochu boliet ale to nevadi, treba sa dat do kondicky. Kanada je skvela.
20. December. Pre krista pana. Zase dalsi sneh. Ved to uz nemam kam odpratavat. Naco som sem isiel?
23 Decembra. Tie bile hovna zase cez noc padali. Ludia co tu ziju su chori na hlavu. Toto nie je normalne.
Tak hlavne co hovori na to manzel. Lebo mozem sa ja chciet prestahovat ked muz je zasadne proti, ma dobru pracu, je patriot, tu na SVK v rodnej obci mu je najsamlepsie a nepohne s nim nic. Tak co, pojdem sama ? Ci ako ? Ak ste obaja nakloneni ze ist, tak by som ja osobne urcite sla a vyskusala zivot v zahranici a v Kanade urcite.
@miadi Boze, ti bezdomovci a socky... na to som zabudla... to bol riadny sok ked som to prvy krat videla v Toronte... normalne zdravi (teda na pohlad), mladi ludia zobru... to je hrozne.
@andreatytler haha mà to vyhodu ze mm mà bager sneh odhrna z prijazdovky hop šup. Fakt zalezi na detajloch ani Neviem ze som v Kanade co sa tyka snehu.. u nas to stihaju cestari upratat. Hokej tu nefrci a medvede tu nie su uplne mimo toho co si ludia pod Kanadou predstavuju .. Ale tak je to 2najvacsia krajina sveta Takze rozdiel je pestri fakt zalezi kde presne clovek zije zas Vancouver uplne ina klima. A Asi aj vsetko..
Inak z tych 87K co si pisala keby si zila u nas vo svojom dome tak ti ostane tak 10-20k za rok ale tak este zalezi ci by ste sli von jest ci na vylety nemusi ostat nic. A kym nema dieta kruzky Tak este usetris. Lebo taka tanecna je 500$ Na rok ..
Áno ale dom by som nechala prvé roky aj tu s možnosťou vrátiť sa
Autorka teraz citam ze dieta bude mat 3 roky. Take dieta vam do skolky nezoberu. DO skolky beru az od 4 rokov.
Ak sa dieta narodi kedykolvek v 2019 tak ho zoberu do skolky v septembri 2023... skor nie.
Dovtedy budete musiet hladat jasle a tie su vsetky sukromne a extremne drahe. V Toronte na mesiac $1500 min.
Aj ked teraz vlada prijala zakon ze znizia poplatok za jasle, neviem ci to zastihne vas a aj koli vasmu vysokemu prijmu, neviem ci to bude platit aj pre vas.
@andreatytler neplatilo by to pre nich lebo by mali len pracovne viza dieta nie je kanadan vlada nema zanho ziadnu zodpovednost.
@zemiakovysalat na Bali? minule som sa rozpravala s jednym ..ktorý ma tam rodinu...bolo to fakt zaujimave....žiadne pridavky na deti, podpora...dochodky nič...absolutne od štatu nič človek nedostane..😖.preto tam rodina musi veľmi držat pokope., pracovat v produktívnom veku...aby uživil deti ...svojich starých rodičov ..čo sa staraju o vnučata....vačšinou biela a hneda ryža, rožne druhy ovocia zeleniny...bananov...školky a školy štatne a sukromne...sobáš musí odsuhlasit vyšší duchovný.,ktorý ma na starosti region , v ktorom mladí žiju...a počet deti a kto im bude pomahat s vychovou...z ktorej strany rodiny, kurzy vodičskeho tam nie su...kto vie a chce može jazdit...rovnosaty v školach...🙂a ešte viac toho bolo...zaujímaveho....
@andra77 na Bali ziju moji znami ,a pracuju online pre Nemecku firmu. Jasne ze by som tam neokopavala zemiaky...
Ja by som išla 🙂 v Kanade je veľa slovákov a čechov ..kamarátov by ste si určite našli 🙂 pracu ak mate tym lepšie..mozete ist skusit na 5 rokov napriklad, naucit sa špičkovo jazyk (nie len vy ale aj decka) a ak by sa niečo udialo viete sa vrátit na SVk 🙂 takato skusenost vam len moze prospiet ci uz v kariere alebo aj v osobnom zivote 🙂
@andreatytler len tak zo zaujimavosti, kolko ma priemerne zamestnanie napr.zdravotna sestra narok dovolenky za rok? Kolko dni? Je platena dovolenka?
@zemiakovysalat určit nie....tam viac ryže ako bandurok....🌞
@dreamss okrem nejakých severných teritórií nikde nie je zima -20 -40 celú zimu.
1. za posledných 20 rokov (žijem tu už pomaly 19 rokov) sa aj tu oteplilo.
2. Ani pred 20. rokmi tu nebolo vkuse zima, striedajú sa teplejšie a chladnejšie obdobia počas zimy, tých -20 cez deň trvá pár dni, týždeň, výnimočne 2 a potom sa zase otepli
3. Síce tu jar príde neskôr a zima skôr, je úplne normálne tu mať ešte v októbri teple slnečné dni nad 20 stupňov a relatívne teplo, čiže nič pod -10 aj cely november. Marec je tiež zima už len mierna, april už začína jar, asi ako kedysi na Slovensku.
Toto platí pre Albertu.
Taktiež s kanadským pasom v USA pracovať nemôžem, potrebujem na to pracovné povolenie, ktoré vôbec nie je jednoduché získať. Žiť tam môžem po dobu 6 mesiacov, ale nesmiem pracovať.
Tak ako všade v západnom svete, za kvalitné jedlo sa platí, “chémia” v jedle bude veľmi podobná tej chémii v potravinách, ktoré sa predávajú na Slovensku. Výrobky majú informácie o zložení, takže treba si podľa toho vybrať.
Neviem, v akej minulosti bol východ na tom ekonomicky lepšie, ale od kedy sa ťaží ropa v Alberte sponzorujeme celú Kanadu a hlavne práve východ Kanady. Tento rok budeme asi jediná provincia, ktorá bude mat v štátnom rozpočte zisk a len dúfam, že po zmene provinčného premiéra sa to pohne správnym smerom a tento sponsoring celej Kanady sa v blízkej budúcnosti skončí a viac peňazí ostane v našej provincii.
Zdravotná starostlivosť chvalabohu u nás nie je ako na Slovensku
@elenkaba nie som zdravotná sestra, ale robím v zdravotníctve. Dovolenkové hodiny si musíš nazbierať, po odpracovanom roku, 15 dni, po myslím 3 rokoch 20 dni, po 10 rokoch 25 dní…
Taktiež si zbierame hodiny na PNku, podľa odpracovaných hodin. Ja robím vyše 10 rokov a málokedy bývam chorá, dosiahla som maximum, čo po prerátaní je 6 mesiacov PN v plnej výške. OČR nie je, ale môžeš si zobrať neplatené voľno, keď je dieťa choré.
Autor - ak by si mohla získať neplatené voľno na rok z roboty, tak by som to skúsila, za rok by si zistila, či je to niečo pre vás. Škôlka je tu okolo $1500 mesačne za kvalitnú so stravou a programom na úrovni, často aj s čakacími listami, takže s tým treb rátať. Ak máte radi nedotknutú prírodu tak radšej Vancouver, bližšie do hor
ano ja by som vyskušala aj Australiu
a praveze qj s detmi.Vzdy som vycitala rodičom prečo sa neprestahovali tvoj maly bude vediet anglicky od škôlky
@elenkaba Myslim ze lepsiu odpoved ako @sisaka ti nedam co sa zdravotnictva tyka.
Dovolenka je rozdielna v kazdej firme. Ja pracujem v logistike pre sukromnu firu. V minulosti to bolo tak ze cim dlhsie clovek v nasej forme pracoval, tym viac dovolenky mal. Zacal s 2 tyzdnami pri nastupe do prace a po 20 rokoch mal clovek narok na 6 tyzdnov a to bolo maximum. Ale to zrusili a teraz maju vsetci len 2 tyzdne s tym ze sef nam moze dat dalsi neobmadzeny pocet dni dovolenky. Akurat teraz mame skvelu sefku a ta dava kadzemu tolko tyzdnov kolko chceme. Za slobodna som mavala okolo 4 tyzdne a pracujem tam 18 rokov, ale tento rok som napriklad uz teraz vycerpala asi 6 tyzdnov, lebo som casto doma s chorym malym synom. Ak pracujes v statnej sprave, mas ovela viac dovolenky, lebo vsetky tie fleky maju odbory. Je to flek snov. Takzo ho ziskat.
@sisaka v Toronte marec nie je mierna zima ani nahodou. Ani stopa po teplejsom pocasi. Ak nahodou pride teply tyzden alebo 2... ale to sa stane hocikedy aj v januari. Este aj april je extremne studeny a bezne so snehom. Jar tu nie je. V maji pride rovno leto... ludia menia cizmy rovno za sandale.
A zabudla si povedat ze v Alberte vam kludne nasnezi aj v auguste.😀 jasne ze nie nejake haldy ale prijemny pohlad to teda nie je ked je travnik pred domom rano zasnezeny.
@andreatytler sneh v Auguste veľmi výnimočne, a ak sa stane raz za 7-8 rokov, tak to aj rýchlo zmizne, posledné letá horúčavy, otepľuje sa to veru všade…
Halloween zvykol byt na snehu, zima, decká hrubé zimné vetrovky, oteplovaky a teraz posledné roky tak nanajvýš nejaká tenká vetrovka, syn mava kostým na hrubej hoodie a v pohode, zväčša ešte ani sneh nie je….
Tak jar je pre mna niečo, ako slovenská zima 😅 , keď viem, že -20 už určite nebude, tak je to jar.
Autorka chce ísť aj tak buď Vancouver alebo Toronto, tak je to v podstate jedno. Vo Vancouveri síce nebude mať -20, ale sa ľahko stane, že niekoľko mesiacov neuvidí slnko, celú zimu je viac menej zamračené a prší… u nás keď je zima, aspoň svieti slnko, neviem, či by som vedela fungovať v zime vo Vancouveri, v lete je tu ale super… Akurát sme tu teraz na dovolenke na Vancouver Island. My mame radi more, tak nás to sem vždy ťahá a radi sa sem vraciame
@sisaka Ani ja by som nevedela zit vo Vancouvery prave koli tomu dazdu. Radsej tyzden -20, ale slnecno.
@andreatytler presne vela dni bez slnka je depresivne.. napriklad v uk mi nevadilo ze casto poprcha ale aj slnko bolo Preto tam je taka zelena trava non stop. U nas je jar onicom pre mna ked na Svk uz vsetko kvitne tu este vsetko hnede a potom az maj je jar ale zato jesen je tu krasna a dlho tepla my sme sa este aj koncom septembra zaciatkom November kupali v jazere ked su take teple dni babie leto. A tie farby jesene krasne 😍
@miadi Nas travnik na zahrade je zlty kaducky rok uz od jula... ale behat sa po nom da aj tak.🙂
Kym som zila na Slovensku, neznasala som jesen. Bolo to take sychrave pocasie a znamenalo to koniec leta. Tu je to moje najoblubenejsie obdobie roka. Tie farby sa mi nikdy nezunuju a velmi malo prsi, horucavy su uz prec. Proste idealne. Aj svadbu som mala na jesen.

@andreatytler tak uz Neviem kolko aj u nas su domy nove za milion pri jazere. Raz som kukala daku show ze predali dom v Toronto za milion bol taky uzky 3poschodovy a hladali co za to mozu mat nikde ine v karibiku ci taliansku… u nas zas ziadne strielanie kriminalita nie je.Ani bezdomovci., ci socky . .