Presťahovali (by) ste sa na iný kontinent?
Otazka velmi specificka, ale myslim, ze som tu postrehla par mamiciek vratane @miadi ktore ziju v Kanade.
Mam moznost prestahovat sa do Kanady (s pracovným povolenim a prácou, ale zda sa mi, ze su tam dost nizke platy v pomere k nakladom na zivot).
Nemam tam nikoho. Na Slovensku byvame blizko mojich rodicov, je to neuveritelna pomoc pri detoch. Pracu mame s muzom obaja super na Slovensku.
Ale zároveň, vždy bol moj sen vyskúšať pozit v anglicky hovoriacej krajine, idealne amerika, kanada.. uz som si hovorila, nejaký rok po porode, že musim sa asi uz vedome toho sna vzdat. Ze s dieťaťom to nepôjde.. A zrazu mam tuto moznost. dieta mam uz skoro v skolkarskom veku, cize v Kanade by muselo chodit uz do škôlky, na co zvyknuti nie sme.. ale zase fajn by bolo ze sa tam moze naucit angličtinu
Je to uplne individuálne pre každého.. ja viem.. ale mozno niekto mate aj konkretne skusenosti 🙂
@andreatytler a co ten travnik nepolievate? Aj u nas zltne front yard je moc velky a nemame zavlazovanie ale hnet ako zaprsi ozelenie.
@andreatytler 😂
@miadi Nemame zavlazovanie a este k tomu mame drenaz v celej zahrade, lebo je zosvahovana k domu. Mne je skoda davat pitnu vodu trave. Ja by som nepolievala ani kvety. Co preziju, preziju a co nie, skusim na rok nasadit ine... viac odolnejsie suchu. Nechavam to na prirodu. Muz polieva kvety. Je prilis lenivy aby polieval aj tranik. Uzivame si pekny zeleny od maja do jula. Mame dalsi dom v Barrie a ten je krasny zeleny cely rok... a prito
@andreatytler co ? Tato voda Neni taka dobra ze by ju bolo treba lutovat dat trave 😄Mne je skor luto ked kvet zivy uschne.
@miadi Sranda... ja mam k vode iny vztah... mam taku bytostnu potrebu ju setrit. Mozno preto ze sme vyrastali na dedine, kde v lete nebolo vzdy dost vody.
@andreatytler ale toto nie je tak kvalitna voda ako na Svk . Tam by sa to dalo chapat. Tato voda je tvrda a casto nie uplne vhodna na pitie max varenie.
@miadi Mne tu voda velmi chuti a ja som velky connoisseur na vodu. V tej dedine sme mali super kvalitnu a chutnu podzemnu vodu, tak som sa naucila.
V Toronte praveze nemame tvrdu vodu... je z jazera Ontario. Podzemna voda je tvrda, ale taka je praveze najlepsia na pitie. Ma vela mineralov ktore su dobre na srdce.
Ja sa veru cudujem ked vidim ludi kupovat haldy vody, ktora je pravdepodobne tiez z Ontaria ale okrem toho sedi v tych plastovych flasiach cele mesiace a mozno aj roky.
Na benzinkach mavaju flase s vodou pred obchodom v celych baloch a ta voda sa tam v lete na slnku doslova uvari v tych plastovych flasiach. Cez noc schladne a na druhy den to iste. A tym teplom ani nechcem vediet ake chemikalie sa dostavaju z toho plastu do vody. Nemohla by som zit niekde kde mi nechuti voda z vodovodu.
Určite choď ak máš takú príležitosť! Presne ako povedali niektoré baby, také niečo sa naskytne raz za život a ak to v Kanade nepojde, stále sa môžete vrátiť 🙂
mali sme tiež možnosť odísť do USA,a mala som velke obavy a vahania,že ako to deti zvládnu v skole a ja ako bez minimum vedieť anj.Este som tu na SK mala tatina o ktorého som sa starala a nechcela ho tu nechať. Nakoniec prišla korona a nechali sme to tak. A teraz hovorím mužovi,že predajme tu domy a kľudne môžme odísť,že už ma tu nič nedrží
Ak by som mala všetky deti ešte v skolkarskom veku a ja by som vedela reč, áno šla by som.. bohužiaľ ja som muža zabrzdila ísť mimo sk lebo neviem reč.. teraz aj keby som chcela už si myslím že je neskoro.. deti sú veľké na takú zmenu, ale ešte malé aby takú zmenu sami chceli..
Chod, je to príležitosť ktorá sa nemusí zopakovať. Keď si už dlho o tom snívala necuvaj. Kanada je krasna krajina. Nechaj si tu zadné vrátila ak by si sa chcela vrátiť aby si mala kam. Spoznáš niečo nové, zahraničie ti otvorí obzory a zazitky ti ostanú ma celý život. Vždy je lepšie ísť ako byt na Slovensku a nadávať tu na všetko lebo aj takí sú.
na rok dva ano .. dlhsie uz nie ..kedze sama zijem v zahranici ale nie tak daleko viem ako malej strasne chyba rodina-babka dedko sesternice etc.. vzdy sa pyta preco ostatne deti chodia k starkym na navstevu vylety etc a ona ich vidi len raz za rok .. vratit sa na sk uz nevratime .. kedze zivot kde sm ma lepsi ale keby mam na vyber pedrym ako zacala skolu tak sa vratim .. a dalsia vec .. pokial ta praca nieje lukrativna a budes zarabat priemer -vsetko zozeru uzty poplatky zdravotna takze si vela neodlozite ., zivot v zahranici je pekny doma pozerat na nete alebo v tv..ale zit ho uz tak lahke nieje
Síce sem tam premyslam, že je skoda, že som v minulosti neodišla na nejaky čas žiť do zahraničia, ale teraz s deťmi by som už asi skôr nešla ako išla. S malinkými áno, ale väčšie si tu postupne uz vytvárajú priateľstva, majú svoje prostredie, zázemie (ja tiež, čo si budeme…) a len tak sa zbaliť a ísť ma už až tak neláka. Ale toto, že som nešla v minulosti, beriem ako dosť premarnenu sancu “v mladosti”.
Dakujem vam za komenty. Potesim sa samozrejme aj dalsim, idealne, ak by sa vyjadrili aj mamičky, ktoré sa stahovali s malymi detmi do zahranicia, alebo mamicky, ktore ziju priamo v Kanade, ze ako to vnimate vy.
Rozhodli sme sa s muzom ist, takze zaciname podnikat kroky k nasmu stahovaniu.
Dom na Slovensku predavat nebudeme. Prveho pol roka ani prenajimat, aby sme sa, ak bude zle, mohli kedykolvek vratit.
Financnu rezervu mame, takze ak aj stratime nejake istoty, ktore su pre nas teraz dolezite - obaja mame super pracu, ktoru mame radi, plus to pohodlie rodiny na blizku, ideme risknut to, ze o ne mozeme prist - vzrušujúcim krokom do neznama. Nebude to ružové, to som si ista :D ale dobrodružné určite...
Kamaratka tam isla a vravela ze ozaj su tam male platy a ze aj ta beru ako nulu. Prerobila na tom a necitila sa tam dobre. Ak tu mate dobru pracu, radsej tu ostan. Mas tu aj blizkych a asi vsetkym usetris aj nejaky stres.
Jasné že to vyskúšaj, nevyskúšaš, budeš si to vycitat 🙂
Žila som rok v Kanade-Vancouver,určite by sme tam ostali,keby nám predĺžili víza 😔 toľko je tam možností,kde sa sa ísť počas voľného času, krásna krajina....ale že tam išli tiež ceny rapídne hore....my sme tam boli ešte bezdetní a žili v podnájme 3izb byť cca 1800dolarov...zároveň sme aj pocestovali a vždy sa nám podarilo jeden plat ušetriť....na druhej strane,keď tam už je človek s deťmi náklady stúpajú, nakoľko musíte častejšie riešiť zdravotníctvo + školstvo....určite by to bolo s deťmi náročné,ale zvládnuť sa to dá a myslím,že by ste neľutovali...sú tam úplne iné možnosti, zážitky, skúsenosti...nám keby sa podarilo,išli by sme znova aká s dvoma deťmi,čo už máme
hned by som odisla zo Slovenska, aj ked nie do Kanady, ale inde, nemala by som problem sa odstahovat, keby som na to mala financne prostriedky
Ja by som isla. Zaciatok by bol asi tazky. Akurat minule som citala rozhovor s jednou slovenkou, ktora odisla s manzelom na rok do japonska, aj s malymi detmi. Deti mali asi 4 a to druhej asi 7, a ze sa skvele naucili po anglicky, a zilo sa im dobre. Nakoniec zostali 4 roky. Skusenost si nevedia vynachvalit. Mali 8 mesiacov na pripravu. A to Japonci su uplne Ina kultura
Super tak vela stastia 😊ja by som na vasom mieste ten dom prenajala hnet da sa urobit zmluva na pol rok a potom predlzif .. nemyslim ze by bolo tak zle ze by ste po par mesiacoch utekali domov. A Keby ste chceli ostat musite mat odpracovane minimalne 3roky potom mozete ziadat o resident.
určite áno.. vždy sa môžete vrátiť. 👌👌👌😍
keby viem jazyk a mam takuto ponuku, urcite idem!!! a dieta len ziska👍
Urcite to skus. 😍😍😍 A deticky sa prispôsobia.
Ahoj my sme sa stahovali presne ked mal maly skoro 3 roky. Na konci mojej materskej mi prisla pracovna ponuka ist do Uk. Nevahala som ani minutu. Jasne prebrali sme to doma s manzelom ale ako tu bolo pisane, vratit sa da vzdy. Maly nastupil do skolky, pre neho to bol idealny cas, kedze pred tym v skolke nebol, nemal s cim porovnavat. Jazyk sa naucil velmi rychlo. Nastupil v septembri a na vianoce uz plynulo rozpraval anglicky. (Nebolo to dokonale ale dohovoril sa). Manzel si nasiel pracu a zdokonalil anglictinu. Teraz sme tu uz 4.5 roka a ani raz sme to neolutovali. Jasne rodina nam chyba, na vsetko sme sami ale zato si jeden druheho viac vazime a naucili sme sa spoliehat sa len sami na seba. Vsetko sa da zvladnut. Pre deti su rozne clubs (druziny) pred aj po skole, cez prazdniny tiez. Maly zacne 3ti rocnik v septembri a velmi sa mu v skole paci. Na nom vidime, ze sme spravili najlepsie rozhodnutie ake sme mohli v danej chvili. Ak mas otazky, kludne sa pytaj.
Drzim palce pri rozhodovani. Chod si za svojim snom, dalsia prilezitost nemusi prist. Aby si si to nevycitala neskor.
@miadi v mestách je vodný program. Green môžeš polievať koľko chceš. Yellow musíš pozerať čo môžeš polievat a trávniky tam nie sú. Red je zakazane vseko polievať - zeleninu aj kvety lebo hladina a vody je nizka.
Ak polievas tak ta rýchle odhalia. Susedia nemajú travu ale ty áno. A dostaneš pokutu.
@solemami to je trosku odveci.. susedia v zivote nepolievali a vzdy maju zelenejsi travnik Lebo maju vela tien zo stromov a mensiu plochu. Niekedy staci tak malo k velkemu rozdielu. Ja teda front and back yard nepolievam Lebo je to obrovska plocha ., polievam len kvety na verande a verandu.
s rodinou,pracou,v nejakej peknej stvrti ,ano ,isla..
Neviem či si autorka poriadne čítala ale pisali ti že také malé dieťa ti do škôlky nevezmú a jasle sú mega drahe tak ako tam chces pracovať? Ja to vidím tak že prídeš akurát o peniaze. Treba rozmýšľať racionálne.

@miadi
@sisaka
Sme ako pravi Kanadania... najvacsia debata je o pocasi.😀