icon

Presťahujme sa: Slovenky v Čechách II

androna
19. júl 2007

tak uz som na to prisla tak sa presunieme?

mmem
27. júl 2007

caute🙂 sa mate ze ste este take aktivne, ja by som len spala a spala a voooooooobec nic sa mi nechce 🙂 som uplne spomalila tempo, budete vsetky rodit v Podoli?

betka007
27. júl 2007

Ja suhlasim, takže Pražskeho povstani a o kolkej asi? Jej, sa teším 🙂

kate77
27. júl 2007

Nie ja Mmem-budem v Krči🙂
Dobre Betka tak P.povstání-a dáme ten obed?dúfam,že nebude vela ludí,tak by sme mohli radšej,že ako už 11.30 hm?

betka007
27. júl 2007

mmem : ja sa tam chystam určite. som tam zaregistrovana od 14.týždňa a teraz tam chodím do poradne

betka007
27. júl 2007

kate77: ok, kľudne si môžme dať dačo fajne 😉, čas mi vyhovuje

kate77
27. júl 2007

Dobre,tak idem napísat Zuzke-Susik na IP a keby dačo ešte v pondelok sa zkontrolujeme,či to platí či možte a tak..

mmem
27. júl 2007

kate77:ja sa tam chystam tiez,tak to sa mozno stretneme 😉 chodis uz do poradne? skoda ze je ten chodov tak daleko,ale ked uz bude maly na svete tak sa k vam rada pridam🙂

betka007
27. júl 2007

Dobre, ja predbezne pocitam s pondelkom 11:30 metro prazskeho povstani , idem si lahnut, lebo ma boli chrbat, prajem vsetkym pekny vikend,papa

mmem
27. júl 2007

aj tebe betka

zittka
27. júl 2007

ahoj maminy - čakateľky, smiem sa k vám pridať a občas nakuknúť?

susik77
27. júl 2007

kate, betka: super, plat v po 11.30 Prazskeho povstani. Tesim sa 😉
Ahoj zittka: jasne 😉 ja chodim sem-tam k vam do srpnoviek 😉
mmem: to by bolo super 😉

lullka30
28. júl 2007

holky, ja by som rada s vami išla na obedík aj s Natálkou, ale práve v pondelok máme poradňu a ja zubára- sakra!

musko
28. júl 2007

Baby Pražské, tak Vám trochu závidím - ale v dobrom - ako si to tam organizujete 😎 . Len si to užite! A dajte si niečo dobré!
Ja len premýšľam, že keby sme sa chceli stretnúť aj s deťúrencami, mám jeden typ - dá sa tam ísť aj na dovču ( my sme tam mali rozlúčenie so slobodou) - mrknite na www.rezidenceposledniraj.wz.cz
Zittka - vitaj a nakukuj 😉

zittka
28. júl 2007

som rada, že možem. krajanky mi občas chýbajú. Moje meno je Linda, som z Púchova a bývam tu rok.
všetkým prajem príjemnú sobotu.

musko
28. júl 2007

Bývaš blízko nás, tak keď sa malá narodí a budete sa mať dobre a trošku podrastiete, tak sa možeme stretnúť. Aj mne krajania občas chýbajú, preto smo rada, že mám virtuálne kamošky na koníkovi 😉 .

kajacz
28. júl 2007

Ahojte Slovenky! Možem sa k vám pridat? Pochádzam zo Spišskej Novej Vsi a v Čechách som už 6rokov, tiež mi chýba moja rodná krajina... ☹

ikka
28. júl 2007

Ahojte dievcata,
To je super ako sa tu rozrastame 🙂

zittka ja som zo Ziliny...ako si tvoja Janka zvyka na cestinu, chodi uz do skoly?

kajacz v hradci som pracovala skoro 3 roky, ale potom nas praca zahnala do Kolina. Hradec uplne milujem, je to krasne mesto a som strasne smutna, ze sme museli odtial odist. Mam tam vela znamych a kamaratok. Skoda, ze tam nie je tak vela prac. prilezitosti ☹ aspon ked sme tam boli...

kajacz
28. júl 2007

ahoj ikka, bývam v Jičíně- městě pohádek 🙂 je to kraj HK, asi by som si to mala zmenit v pase. Inak v HK som často, chodím tak do školy 😝

ikka
28. júl 2007

to si sikulka...chodis na pedagogicku? (inu tam nepoznam 😀 )
hradec bol pre mna fakt taky druhy domov, tu v Koline som si asi este moc nezvykla ☹

erika153
28. júl 2007

zdravim vospolok 😉

kajacz
28. júl 2007

chodím na lékarskú fakultu- bakalar pre zdravotné sestry, ešte posledný rok 😝 dúfam, že to zvládnem, doma budem mat prváčika-slováčika v českej škole a malé babatko...
Ako si užívaš materstvo?Máš nejaké kamarátky?

ikka
28. júl 2007

tak dalsia zdravotnicka, no super 😉
a Samko zatial rozprava po slovensky? mna toto hrozne zaujima, ako to tie deticky maju s tym jazykom 😅
materstvo je super, porod bol tiez super, takze kludne pojdem rodit znova niekedy 😀
kamosky mam, tu v okoli ale zatial len jednu maminu so skoro rocnym dievcatkom...ostatne su jaksi bezdetne 🙂

kajacz
28. júl 2007

ahoj Erika
ikka- Samko mal 1rok, ked sme prišli do ciech, po česky vie hovorit lepšie ako my s manželom...naučil sa sám v skolke. inak doma rozprávame po slovensky.
Ja som po prvom porode povedala nikdy viac 😅

ikka
28. júl 2007

tak s tou recou to bude u nas asi rovnako...sme obaja slovaci, tak malinka sa tiez asi nauci sama v skolke a doma po slovensky...a Samko teda rozprava pekne aj po slovensky s vami?
no a vidis zachvilku rodis znova 😉 ako sa citis? uz to mas za par...ja ked som bola v 39tt tak uz som to nemohla vydrzat, chcela som uz rodit a rodila som az presne v 41tt, tak som sa 2 tyzdne stale sledovala a stresovala 😉

kajacz
28. júl 2007

Samko prepína úplne perfektne, s čechmi česky, so slovákmi slovensky, i ked je pravda,že začíname mat doma svoj česko-slovenský jazyk, do slovenstiny sa nám dostáva čoraz viac českých slov

kajacz
28. júl 2007

to vieš, už by som chcela mat po porode, ale ked si tak spomínam, šestonedelie a hlavne kojenie bolo pre mna horšie...

ikka
28. júl 2007

s tym kojenim som bojovala aj ja...nikdy som si nebola ista, ci mala dobre pije a ci je vsetko ok...aj teraz to kolkokrat este riesim, ale uz som viac v pohode a kojime teda zatial uspesne dalej 🙂
a nikdy by som teda neverila, ze kojenie moze byt taky boj a uplne som ostala prekvapena, pretoze si nespominam, zeby niekedy niekto z mojho okolia o kojeni rozpraval...napr. moja svagrina, nikdy som ju nepocula sa stazovat na kojenie...hmm asi jej to islo 😉

inak mi tiez hovorime tak ceskoslovensky...niekedy si vobec nemozem spomenut na nejake slovenske slovo 😀

tak drzim palce, aby to vsetko dobre dopadlo, vsak Samko uz je velky, tak ti bude pomahat s malym bracekom (inak krasne mena ste vybrali)
ja mam synovca a ten tiez ide teraz do skoly 🙂

kajacz
28. júl 2007

ja som mala krvavé bradavky a 2xsilný zapal prsníka 😝 možno to bolo nesprávnou technikou kojenia, vtedy ma nikto nepoučil ako nato, bola som aj velmi mladá...to nás na zdravotke neučili
dúfam a verím, že to bude lepšie, predsa už som staršia a hlavne mám viac informací...
a Samko- to bude moj najlepší pomocník 🙂

susik77
28. júl 2007

kajacz, ikka: my sme tiez obidvaja slovaci, tak sme riesili tu cestinu-asi to tiez bude tak, ze sa mala bude ucit cesky v skolke, ja sice v praci hovorim cesky, ale so slov. prizvukom, ani v pisani nemam istotu hlavne s koncovkami-sklonovanie 😎 tak nechcem ju ucit zle...

musko
28. júl 2007

Ahojte!
No, u nás je to tak, že ja s malým hovorím slovensky a MM česky, zatiaľ nemá problém, tak uvidíme. V práci som to mala fajn - možem hovoriť aj písať slovensky - dokonca veď slovenčina je schválená ako úradný jazyk - som počula, takže nie je problém. Akurát keď som slúžievala na in t. p. prim. chcel, aby boli príjmacie správy písané česky 😠 . No, keď bola pohodová služba, tak som sa snažila, ale keď lietala RZP ako s nasoleným z..., tak som na to deda kašľala a písala slovensky. Pacienti sú tolerantní, zvykli si, akurát mladí prestávajú rozumieť a to mi je ľúto....