Prieskum - áno, povoliť zákonom potraty, nie zakázať
Robil som už tento prieskum v práci aby som vedel ako je spoločnosť nastavena k životu detí. Väčšina za...Tak spravím ho aj tu.Potom to zhodnotíme...
@zoro9836 akoze ona nemoze otehotniet? praveze aj jej sa to tyka. vychovavat nutene dieta "na stare kolena"(dufam ze sa viestta neurazis, to nie je myslene na tvoj vek ale hovorova fraza) tuzi kazda z nas...
Ešte žiaden zákaz potraty úplne neeliminoval, po zákaze automaticky nastupuje potratova turistika a najma rôzne pokutne metódy ukončenia tehotenstva, ktoré priamo ohrozujú ženy na živote.
Plus nikde nešpecifikujes, či ide o potrat z vôle ženy, alebo aj potrat z dôvodu VVCH.
Môj názor - interupcia dostupna do 12tt, bez postupného handrkovania sa s x lekármi, dostupná potratova tabletka.
Neskôr potraty na odporúčanie lekára pri vývojových chybách nezucitelnych so životom.
Lebo to, ze by som ja potrat nepodstúpila, neznamená, že iná žena to nemá inak. Som za to, aby každá mala možnosť voľby.
Zarytí odporcovia potratov si proste neuvedomujete, že takýmto zákonom by potraty nezmizli, len by sa presunuli niekam za hranice, v lepšom prípade, v horšom by ich vykonávali kadejakí šuflikanti a v najhoršom by sa ženy/dievčatá snažili "poradiť si" samé? Som si istá, že všetky čo tu píšeme o tom, že žena má mať možnosť voľby, si naopak od vás vidí ďalej od nosa a vidí aké by to by malo dôsledky. Lebo ak sa raz žena rozhodne, že dieťa nechce (ani len anonymne porodiť, lebo táto možnosť tu existuje aj teraz), tak si ho proste nenechá.
@jozef11111111 Povolit potraty. Kazda zena ma pravo sa rozhodnut
@zoro9836 prezije plod do 24 tyzdna mimo maternice? Nie, takze stale je to rozhodnutie zeny, co spravi so svojim telom. Konecna. Ked sa ti nepacia potraty, tak na ne nechod. Inak mozes akurat tak suchat nohami.
Ked krestania chcu ovplyvnovat na zaklade svojej viery niekoho ineho co o to nema zaujem, ja navrhujem nieco podobne. Co takto uzakonit, ze deti nemozu chodit do kostola, lebo vacsina fararov su uchylaci. Zachrante deti 🥹
@beronsche a rovnako ich nezaujíma co bude ďalej s tým dieťaťom, ako bude žiť, ako bude o neho postarane. Však vidíš, oni by ho hodili štátu na krk, nech sa stará. Keď už sú takí humanisti, mali by sa o tie deti postarať oni. Už vidím ako stoja vo fronte pred porodnicou aby si zobrali tie deti do opatery.
Žena, ktorá sa rozhodne neporodit svoje dieťa má na to závazné dôvody. Taka žena si tento krok dobre zváži a pre 99% z nich to nie je vôbec jednoduché rozhodnutie. To zvyšné jedno, to je priestor pre pro life aktivistov. Tam nech sa angažujú.
@jozef11111111 podľa toho kam sa diskusia dostala je zrejmé prečo je tak často téma potratov zneužívana ako zástupny problém. Prečo inak by život a práva 12-týždeňoveho embrya omielali kreatury ktorým absolútne nezáleží na živote a zdraví detí ktoré sa narodili. Keby skutočne záležalo na živote detí tak máme funkčné a naozaj bezplatné školstvo a zdravotníctvo. Stačí sa ísť pozrieť na ktorúkoľvek onkologicku kliniku. Polovica pacientov by tam nemusela byť keby existovala poriadna prevencia. Ale testovať každému onkomarkery predsa nemôžeme, to by bolo drahé! Radšej z času na čas postaviť pomnícek pre nenarodených, tliachat o tom aké sú potraty zlé a tváriť sa nadradene. Nehnevajte sa ak som sa niekoho dotkla ale túto tému fakt neznášam. Na margo kresťanstva a úcty k životu embrya - pripadá mi to ako novodobý spolitizovany trend. Keď sa v Prahe robil archeologický prieskum stredovekých odpadových jám a skeptikov tak sa najčastejšie našli vajíčka parazitov a semena borievky netata. Moja prababka bola hlboko veriaca ale predzahradke hneď vedľa rozmarínu pestovala rutu.
@acrobaleno ako vies ze väcsina?
Kde je uvedene konkretne cislo?
Vazne,mna by to zaujimalo.
Lebo je to skor tak,ze koli tym par zvrhlikov, Sa cela katolicka cirkev takto skratka zaskatulkovala a uz si do nej veselo kazdy kopne.
Cize ked na Slovensku bude jeden lekar gynekolog obtazovat Patienten,tak hodime vsetkych do jedneho vreca s nim...
A budeme si potom same predpisovat aj tie Vase potratove tabletky ....ci?
@viestta oni si proste myslia, že všetky ženy, ktoré sa rozhodnú ísť na potrat, sú nezodpovedné, kade-tade sexujuce.. Ale tých je naozaj malinké % (za mňa kľudne nech žene pri druhom potrate podviažu vaječníky, tiež nie som za chodenie na UPT ako na manikúru), väčšina žien má ale úplne iné dôvody. Ja mám napríklad tri kamošky, čo otehotneli aj cez telieska. Čiže prevencia bola, žiaľ zlyhala. Potraty sa nesmú zakázať, ale treba sa snažiť im predchádzať. Ja stále hovorím, že sexuálna výchova+rodičovstvo a finančná gramotnosť by mali byť povinné predmety na školách. Len to by sa zas kresťania prežehnávali a deťom zakrývali oči nad učebnicami
@osky ale zvrhlíkov v cirkvi vôbec nie je len pár ako píšeš. Ak nechápeš pointu,tak tkvie v tom,že hlásajú čo hlásajú a pri tom robia ohavnosti. A ten príklad s gynekológom je totálne debilny.
@kristiii sexuálna výchova cez kresťanskú lobby v tomto štáte neprešla už niekoľkokrat. A v rámci sexuálnej výchovy by sa učil aj o zodpovednosti v sexe. Keď sa pred rokmi malo o tomto hlasovať v referende, ja si pamätám tie vášnivé debaty na MK. O tom ako ich deti nikto nebude poučovať o antikoncepcii, nikto ich detom nebude žiadnu antikoncepciu vnucovať... Dokonca niektoré došli tak ďaleko, že predpokladu, že na sexuálnej výchove budú aj praktické ukážky plodenia deti. A kto za tým stal? Bigotni kňazi vtedajšieho vedenia katolíckej cirkvi na Slovensku, ktorí rozposielali pastierske listy svojim ovečkam. Pritom nikto z nich ani netušil co by bolo osnovu predmetu Výchova k rodicovstvu.
Zato zmeny v interrupcnych zákonoch to je povinná jazda každý polrok. Furt sa nájde iniciatívny blbec, ktorý potrebuje rozhodovať o cudzích materniciach a najnovšie do toho zahrnuli aj pánske korune klenoty.
@hazelgracegus a co azda po kazdom znasilneni zena automaticky otehotnie ? Existuje tabletka escapelle, urcite rozumnejsia forma pred nezelanim tehotenstvom ako ukoncenie tehotenstva zijucemu plodu v 12 tt.
@monicka976 jasne, Leno žena ktorá nemá na antikoncepciu si kúpi tabletku po znásilnení za 30 eur. Veď vlastne to ju prvé napadne keď z nej násilník zlezie. Niektoré na neprestávate udivovat
@hazelgracegus znásilnenie nie je len to, že niekde v parku ta nejaký uchyl ozvali a zneužije. Znásilnenie je každý vynuteny sex, aj v manželstve. A také ženy aj keby neviem ako chceli, o sexe s ochranou môžu len snívať. Na antiku im častokrát nevyjdu peniaze, lebo ledva uživia tie už narodené deti. A taka žena, by tabletku po kupovala aj 3x v týždni. Nerobme si iluzie, že to tak nie je. Pre takú je problém naskrabat peniaze na zákrok. Potratova tabletka by pre nich bola lepšia voľba. Aj tak mnohé sa ani na zákrok nedostanú a rodia nechcené deti. Tak ako si to ta pro life lobby predstavuje. Len keď už porodila, tak ich ta pro life lobby ma úplne na háku.
@lenkasarka prosim ta co tu stale pisete len o znasilneniach nemate iny argument ? Co sa ides tvarit ze je u nas kazda druha zena denne znasilnena a automaticky tehotna? Ja tvrdim, ze kto sexualne zije,ma brat aj zodpovednost. A tiez podla teba ked nema znasilnena 17€ cca na tabletku PO tak cca 300€ na potrat vezme odkial ??
@monicka976 nemienim sa s tebou doťahovať. Tebe Unika pointa a tým pádom nemáme my dve o čom.
@hazelgracegus presne tak, respektujem tvoj nazor, ja som napisala svoj nazor na otazku vo verejnej diskusii a tam to konci.
@lenkasarka inu odpoved som ani necakala ale suhlasim, nemame si co povedat

@zoro9836 ty kokos, ty si riadny hulvat. Ale uistim ta, že na rozdiel od teba, čistého teoretika bez maternice, mňa sa táto téma ešte stále týka.