Prínos kresťanských cirkví v 21. storočí
Aky prinos krestanskych cirkvi (pozor nie viery, ale vyslovene cirkvy ako organizacnej struktury) vidite dnes, v tomto storoci?
Poslednú dobu sú tu strašne odveci otázky o náboženstve, viere, cirkvy, krstoch a podobne
@aurora33 preco klikas? Je to uz v nazve, takze si mohla rovno preskocit.
Rozne hospice, misie... konkretny priklad, mali sme znameho ktory cely zivot zil v zahranici, bol z tych chudobnejsich, neplatil si poistenie. Zistili mu smrtelnu chorobu, vratil sa domov.. nikto mu tu nechcel pomoct lebo vsak neplatil... vzali ho len do hospicu reholnych sestier kde sa prave staraju o taketo pripady, chudobnych a chorych.. tam aj dozil.
Ale ty nechces pocut pozitivne veci, si tu len preto aby si sa utvrdil v tom ze cirkev je na nic, ze veriaci su fanatici a len tvoj nazor je spravny.
Uz sa skludni a zober na vedomie ze nie vsetko je len biele a cierne.
autor/autorka, ak ta zaujima prinos misii, pozri si tento dokument, tento jediny priklad z tisicov prikladov a viac sa nebudes pytat
https://www.tvlux.sk/archiv/play/otec
Misia-napr jedna je v Rwande. Je to sirotinec spojeny so skolou. Pre ateistov nie je zaujimave tam pomahat alebo na to nemajú ini kapacitu, neviem. Tito tam su a nebyt nich, tie deti by doslova zomreli hladom na ulici. Takto maju deti nie len jedlo a postel ale aj zdrav starostlivost a vzdelanie.
Co sa tyka zdrav starostlivosti, s nou pomahaju miestnym celkovo aj s cim sa da (o co poprosia)
Aj na sk s romami je vela krestanskych organizacii a venuju sa im tam, kde stat nechce/nema kapacitu
Vieš čo, ja to beriem tak, že aj keby bola cirkev prínosná len pre samotných kresťanov, že im vytvára priestor na to, aby sa mohli stretávať na bohoslužbách, či mimo nich, aj tak robí obrovskú službu pre ľudí, ktorí chcú žiť takýmto spôsobom. A ak ešte aj robí charitu pre iných, než pre svojich členov, je to úžasná pridaná hodnota.
Take Sestry Matky Merezy ziju vo velkej chudobe a prevadzkuju sirotince, utulky pre zeny s detmi, postihnute deti a pod. Staraju sa o chudobnych, chorych...tam kde stat zlyháva
@amiaja ako vestica by si sa neuzivila
Komunita Čenakolo v Medjugori, alkoholici, drogovo závislí, majú inú formu liečenia a veľmi úspešnú.
Aký prínos má misia? Spýtaj sa rómskych detí v osadách, kto sa im tam v teréne venuje, či sú to štátne organizácie, alebo rehoľné sestry....
Čo tak útulok pre bezdomovcov v Žakovciach, spoločenstvo Oáza v Košiciach... všetko vedené cirkvou, pre opustených ľudí.
@nelca84 tak tak. Ako napriklad tato tiez https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/boli-ste-pokrsteni-proti-vlastnej-voli/
Niekto ma asi mierne vycitky svedomia z nedavnej diskusie o krstinach a chce sa uistit, ze jeho nazor je v poriadku.
@majla87 to znelo ako mamiiiiiii
Príde mi to kus provokativne
@majla87 nechce sa mi. Na cirkev ako inštitúciu mam svoj názor, mam výhrady k tomu ako fungovala, ako funguje ako celok. Môj názor je založený na historických faktoch, na tom ako sledujem dianie v nej, na stretnutí s jej clenmi. Ten názor nie je lichotivy, aj keď mam niekoľko desiatok, možno stoviek ľudí, ktorí sú členmi tohto spoločenstva, ktorých si ctim, uznávam, vážim a rešpektujem. Ale tých by som uznávalia, ctila, vážila a rešpektovala aj keby k cirkvi neprinalezali, pretože sú to ľudia, ktorí si to zasluzia už zo svojej podstaty.
A druha vec je, že nenechám sa tu lincovat, nemienim obhajovať svoje postoje pred takými, ktorí sú schopní vnucovať mi vlastne výklady toho co som napísala.
@zoro9836 trochu si si pomylil cirkev s nabozenstvom ale budis...
Dočítala som odpovede a zaujalo ma, že aj keď ma cirkev svoje chyby ma ich len Upraviť ale nie NApravit.
Toto je bud pokrytectvo alebo niečo ešte horšie.

@taga hladam uzitocnost cirkvi. Mozno niekto vidi vyznam tejto institucie a inspiruje ma