icon

Prípad Judity, ktorý sa stal pred dvomi rokmi

darja27
20. mar 2021

Sledoval niekto z vás prípad,ktorý sa stal pred dvoma rokmi
v Žiline?(Judita a Tomáš)
Nedávno som to niekde čítala tak som hľadala na nete ,našla som len články ako ju nespravodlivo obvinili ale nič z info ktoré vyšlio hneď keď sa to stalo.To sa niekde stratilo z médií.
Odkedy som to čítala chodí mi to po rozume.Blba doba tento covid 🥴

janulabb
26. mar 2021

@sslobodnamama777 tie nože neboli tie ktorými bol spáchaný čin

janage
26. mar 2021

@vevesh vsak hovorila ze sa jej smykali ruky od krvi že ledva niečo udržala, a nevedela poriadne dlaňami a prstami hýbať. Takže uchopenie a hrkanie tak, aby jej ten mobil nevypadol, je pre mňa nereálne.
Teda v čase vraždy nebola v bezvedomí hrkala s mobilom a pozerala ako neznámy bodá kamoša.
Za mňa sci fi

janulabb
26. mar 2021

@janage jednoducho spoľahnúť sa na údaje z appky je nekonečná blbosť, už len to že to vôbec vzali do úvahy je riadne cez 🙄

drahomirrra
26. mar 2021

@janulabb Pokojne mohli byt. Znalec sa k tomu vyjadroval. Teza “noz nesedi do ran” je bullshit najvyssieho rangu. Nakolko slachy a svaly sa mozu stiahnut.

Kopirujete tu casti zaverecnej reci, co dala von Judituna rodina a myslite si, ake ste chytre. Vsetko vydrapene z kontextu a uplne odveci.
Autorka temy, uz to zachadza niekam, kde to davno nema byt. Baby tu povymyslali polku sprostosti, hoci je na webe dostupne cca vsetko, ako co bolo. Neuvazujes nad zsmknutim temy?

janage
26. mar 2021

@kocurikpupcek no nabehla by ich v prípade že v strese chodila hore dolu a hybala sa. Ak by bola v bezvedomí a prebrala sa až po čine kto by s tým telefónom vtedy pohyboval?

nikyball
26. mar 2021

Tam nie je len to, že noze nesedia do rán, Ale nie sú na nich ani stopy po zasiahnutych tomasovych vnútorných orgánov.

vevesh
26. mar 2021

@janage ale ze sa smykali nevylucuje, ze sa silno netriasli v soku. Takisto vypadok pamete zo soku je normalny sprievodny prejav. Uznanie orientacnej appky krokomeru(aj na nete najdes, ze merania su LEN orientacne) s nameranymi 300 krokmi nie je absolutne doveryhodny dokaz, ze prave ona bola pachatel, lebo "appka merala"...

janage
26. mar 2021

@janulabb nesúhlasím. A opakujem ak by údaje z apky boli v Juditin prospech už ich majú na stránke, tak ako dôkazy čo vtedy na minúty presne pred vraždou vyhľadávala v mobile. Len to pasuje do obrazu, že pár minút pred činom nič neukazovalo na to, že má v úmysle Tomášovi ublížiť. Čo si aj ja myslím, že čin neplánovala. Pokiaľ im to zapadá v jej prospech dôveryhodné to je. Ak nie tak spochybňujú

deedol
26. mar 2021

stale sa vraciam k tomu, ze ako by mohol "niekto treti" odist z takeho krvaveho miesta cinu a nezanechat po sebe ziadne stopy (vytah, schody, chodba, vchodove dvere...) to sa da ako vysvetlit?

kristina284
26. mar 2021

@darja27 mňa tento prípad tiež hneď veľmi zaujal. Názor, či to urobila alebo nie nemám, ale chcela by som sa vyjadriť k zopár zaujímavostiam.
Ten chlapec, ktorý bol zachytený na kamerách, je údajne práve ten Matej P., ten vyššie spomínaný syn sudkyne, ktorý mimochodom býva v inom meste zhruba 15-20 km od miesta činu.
Súd nie je povinný vykonať všetky navrhované dôkazy. Tie, ktoré odmietne vykonať musí odôvodniť.
Jedna vec je, že platí prezumpcia neviny, druhá vec je, a veľmi podstatná, že platí zásada In dubio pro reo = v pochybnostiach v prospech obžalovaného. Práve to je motív zverejnenia spisových materiálov, očista dcéry a vyvolanie pochybností, ktoré pokiaľ sú, tak ju súd nemôže odsúdiť ako vinnú. Tento prípad je už len hra o procesné chyby, človek ktorý nič neurobil naozaj ťažko dokáže, že niečo neurobil. Protistrana má dôkazy, ktoré sa rodina Judity snaží spochybniť práve pre možnosť uplatnenia vyššie spomínanej zásady. A veru, z právneho hľadiska je to ten najlepší postup v tejto situácii, nakoľko je naozaj viac než zjavné, že vyšetrovanie nebolo vykonané dôsledne. Tým si nechcem nikoho zastávať, ale je to naozaj vada, prostredníctvom ktorej by mohol uspieť aj ozajstný vrah. Či ním Judita je alebo nie vie len ona sama.
Zároveň platí princíp formálnej pravdy, a teda sudca nezisťuje sám skutočný stav veci a nehľadá dôkazy, rozhoduje na základe dôkazov, ktoré predložia sporové strany. Preto je veľmi ťažké v pozícii sudcu neprihliadať na akúsi svoju ľudskú logiku ako " ale veď keď by tam niekto tretí bol, musel by byť od krvi a niekto by ho zbadal ", nám sa to javí ako logické a samozrejme je to podklad pre vytvorenie názoru, ale sudca musí rozhodnúť podľa toho, čo mu strany predložia. Takže keď Juditiny rodičia vyvrátia napr. už len to, že tam je druhý vchod a nikto ho neskúmal, súd si môže myslieť svoje že ale veď ten páchateľ nemohol sublimovať, žiaľ je to pochybnosť ktorá zakladá uplatnenie in dubio pro reo a protistrana neviem ako odôvodní nepodstatnosť skúmania druhého vchodu. Samozrejme sú aj ďalšie dôkazy, takže len na základe tohto sa ju nepodarí vyviniť, uvidíme či náležite spochybnia aj ostatné.
Som zvedavá, ako konanie dopadne na Krajskom súde a či vôbec niekedy zistíme pravdu, ako to naozaj bolo.

janage
26. mar 2021

@vevesh v takom prípade by sa jej mobil z rúk vyšmykol pri silnom trase vôbec by ho neudržala. Ved sama vypovedala, že mala problém ruky používať, pri volaní s operátorkou mala mobil na hlasno a nedržala ho. Za celú výpoveď žiadny tras celkový či rúk nezmienila.

janage
26. mar 2021

@kristina284 súhlas

janulabb
26. mar 2021

@drahomirrra jeden znalec tvrdí jedno a druhý iné, tak prečo bullshit?
Slušne diskutujeme, prečo by to autorka mala zamykať?

bubu62
26. mar 2021

Treba si prečítať všetky strany,všetko bolo povedané...

drahomirrra
26. mar 2021

@janulabb Lebo je rozdiel tebou zaplateny znalec zo zaranicia a znalec tu zo SVK ktory je viazany hrozbou trestneho stihania za nepravdivy posudok?

vevesh
26. mar 2021

@drahomirrra aj ten zo zahranicia je stihatelny za nepravidvy posudok a na sk si skor kupis posudok ako v zahranici. V zahranici ti nemoze len tak vystavit posudok v tvoj prospech, len preto, ze si to zaplatis- to je velmi naivna predstava....a kedze ani jeden z posudkov neidentifikoval noze ako vrazednu zbran, je to v juditin prospech ( ze to MOZE byt dana zbran, ale NEVEDIA to urcit, tak to je akokeby nebola, pokial nebude dalsi posudok, ktory sa prikloni na jednu alebo druhu stranu...)

kristina284
26. mar 2021

Ešte by som chcela doplniť, že názor na to nemám najmä preto, že odmietam veriť "Boomom " v médiách a takisto účelnému zdieľaniu niektorých častí spisu. Médiá nezaujíma ako to bolo, snažia sa napísať čo najlákavejšie články aby rozvírili rozruch a by ľudia čítali čo píšu, väčšinou je všetko prikreslené aby to bolo "pikantnejšie ". Na druhej strane, na stránke pravdaojudite sú síce zverejnené relevantné podklady zo spisu, ale stále sú to len útržky, nie celý spis, nepoznáme v podstate obhajobu Tomášovej rodiny inak ako zo správ.
Čítala som všetky posudky, pojednávanie, spisový materiál z vyšetrovania na danej stránke, ale keby sa mám riadiť len týmto, poviem že to neurobila, do utvorenia záveru mi chýba druhá polovica príbehu a teda obhajoba Tomášovej rodiny. Každá minca má dve strany, keby vidíme všetci celý spis určite si vieme utvoriť ten najpravdepodobnejší relevantný záver. Samozrejme úplne chápem rodinu zavraždeného, že neuplatňuje takúto taktiku ala "rozvíriť vzduch v médiách aby ľud mal názor ", pretože pre nich musí byť extrémne citlivé už len sledovať, že vôbec nejaké častí toho spisu sú zverejnené...

janage
26. mar 2021

@vevesh áno po právnej stránke stačia pochybnosti v jej prospech. Ja osobne a myslím, že ani nikto čo sa vyšetrovania zúčastnil, by som svoje dieťa s ňou osamote nenechala.
A ak by som verila, že je nevinná gro môjho úsilia by bolo nájsť toho kto to urobil. Aby moje dieťa bolo v bezpečí. Ja obdivujem Juditinych rodičov, že sa neboja, keď podľa nich ten vrah stále behá po slobode.

taga
26. mar 2021

@drahomirrra autorka temu nemoze zamknut, avsak ktokolvek ju moze nahlasit adminovi a ten by ju po zvazeni mohol zmazat..

taga
26. mar 2021

@deedol na prahu dveri ho uniesli mimozemstania. Inak neviem

vevesh
26. mar 2021

@kristina284 presne taky mam nazor- ja som napriklad ani necitala stranku juditinych rodicov, iba tie dokazove a procesne utrzky, co sa objavili. Ja sa napriklad priklanam skor k spolupachatelstvu. Ale pokial clovek nema vsetky dostupne informacie, stale je to len domnienka, ktora sa moze razom zmenit jednou potazujucou informaciou,(napriklad priamym dokazom)

kristina284
26. mar 2021

@vevesh čo sa týka tej stránky, tak ja som tiež čítala len dokumenty zo spisu, ktoré tam boli zverejnené a ešte vyjadrenia obhajoby a Juditinu výpoveď. Zvyšok som považovala za ich subjektívny názor.
Som tiež veľmi zvedavá, či niekedy budeme mať také info, aby sme si vytvorili názor.
Napríklad prípad Viola sa skončil doslovne fraškou, to ma veľmi mrzí, že neboli zverejnené žiadne podklady kde by si človek mohol spraviť názor. To ma celkom nahnevalo, že verejnosť si nemá na základe čoho overiť a potvrdiť/ vyvrátiť názor na záver prípadu.

drahomirrra
26. mar 2021

@kristina284 Presne toto som tu pisala niekde pred tebou. Ludia poznaju iba jednu stranu, pretoze prokurator a obzaloba musia mlcat. Z toho dovodu su vsetko toto tu iba spekulacie a fabulacie a to je zamer Juditinho tatku, ktory web spravuje. Urobit spolocensky tlak, objednavku a spochybnit dokazy, ktore su. Proste to po vzore mnohych uhrat na procesne chyby a dosiahnut vratenie veci na OS, popr stihanie na slobode.
Kazdy jeden dokaz proti Judite jej tatko oznacuje za sfalsovany, na objedavku, spiknutie, dokonca oznacil OCTK za zlocinecku skupinu. A samozrejme, dokazy v jej prospech (obstarane tymi istymi OCTK) su vecne spravne. 😀 😀 Ved aj skolkar musi vidiet, o co tu ide. Zaujimave, ze sa nesnazia najst teda podla nich spravneho pachatela a neurobili aspon identikit.
A takto, moji mili, sa ohyba pravda.
Beres moze byt skorumpovany kus blbca. Ale urcite nie je masochista, co ide vazbou tyrat dieta.

gabrielkaa
26. mar 2021

@lasskonka ja som len podľa tej reportáže usúdila, že niektoré s nožov nemožno vylúčiť ako vražednú zbraň. Veď ale toto bude vec dokazovania

kristina284
26. mar 2021

@drahomirrra prepáč, nečítala som všetky komentáre, ale je pravda úplne že jej otec sa snaží rozprúdiť krv aby verejnosť kričala a súd zmenil názor. Na jednej strane som rada, že som mohla nazrieť do inak anonymizovaného spisu a na druhej strane mi príde byť "vychcané " zverejniť len časti, ktoré sú v ich prospech a "otvárať nimi" verejnosti oči. Veľa ľudí si totiž po zhliadnutí tej stránky povie, že to jednoznačne neurobila a potlačia svoju logiku nevyvrátiteľných súvislostí (otec nájde druhý nôž vedľa prvého, páchateľa nikto nevidel nezanechal stopy). Ja sa venujem právu a týmto prípadom ako (čoskoro) právnik, preto už mám na takéto veci nadhľad, že hoc ako uveriteľne niečo znie, treba poznať všetky informácie na zhodnotenie toho, čo je pravda.

zuzanapjat
26. mar 2021

@janage a ja som vám zopakovala, že kričať nemusela mohla byť v šoku, ale pochybujem, žeby sa 16ročné dievča snažilo zabrániť chlapovi s nožom aby bodal človeka.

kristina284
26. mar 2021

@drahomirrra a áno, tiež si hovorím že ako veľmi pravdepodobné je to, že kriminalisti šupli nôž do zásuvky keď vyschol a prečo by to robili 🤷‍♀️ v niektorých veciach logika nepustí, existujú všelijaké konšpiračné závery ako niekoho kryjú, ale to tiež treba dokázať a takisto mi chýba motív, tak ako mnohým chýba motív prečo by Judita vraždila, mne chýba motív prečo by kriminalisti skrývali dôkazy. Skôr to jednoducho zanedbali, lebo boli presvedčení o jej vine alebo ak naozaj niekoho skrývajú, zjavne to musí byť mocný človek ktorý sa chcel pomstiť Juditinej rodine. Opäť však chýba motív a dôkazy 🤷‍♀️

gabrielkaa
26. mar 2021

@kristina284 presne toto si myslím aj ja.... keby tak rodina obete mohla (ako teraz nemôže) zverejniť všetky dôkazy svedčiace v jej neprospech tak potom by sme si mohli vytvoriť ucelený obraz.... nie len pohľad zo strany rodičov nepravoplatne odsúdenej , ktorí budú tvrdiť že je nevinná....

kristina284
26. mar 2021

@gabrielkaa myslím si, že rodina obete ani nechce praktizovať takúto taktiku, ich dieťa je mŕtve a je veľmi ťažké žiť s tým, že ho nevidia medzi sebou a nie to žiť tak, aby si každý deň pripomínali prečo už nie je medzi nimi. 😐 musí to byť pre nich veľmi ťažké, ale možno sa raz "nakopnú " k tomu, že očistia jeho meno a uvedú na pravú mieru ako to bolo a zverejnia svoju časť spisu.

gabrielkaa
26. mar 2021

@kristina284 presne tak