icon

Príspevok na plat gréckokatolíckeho kňaza

26. mar 2025

Ahojte, neviem ci ste počuli, ale v gréckokatolíckej cirkvi je taký projekt, že kto chce môže prispieť na plat kňaza. Čo si o tom myslíte ? Keby ste boli veriaca, prispeli by ste ?

maja22
27. mar 2025

@rozculena Aj ja by som bola za to. A nech povinne cely zivot plati kazdy, kto si urobi svadbu v kostole, da pokrstit deti, da odsluzit pohreb pribuzneho… Lebo tu mnozstvo ludi vyuziva cirkevne sviatosti, ako sa mu kedy hodi. Ak raz nieco od cirkvi chcem, tak do nej patrim a platim. Nie raz. Nastalo.

zuzinabila
27. mar 2025

A co ta to trapi?je to cisto dobrovolna zalezitost. Tak ako niekto prispeje niekomu na studium,zdravotne pomocky slebo nejaky start-up,niekto chce prispier knazovi na plat.bavime sa o greckokatolikoch,vsakze.oni maju knazsku sluzbu a bezne aj rodinu popritom.nechces ,neprispievaj.ja si o tom napriklad nemyslim vobec nic,ked si sa uz teda pytala.

zuzinabila
27. mar 2025

@mamina7070 aj greckokatolici su katolici🙂

zuzinabila
27. mar 2025

@isis234 joj,je vela dedin kde fara nie je🙂

mamina7070
27. mar 2025

@zuzinabila tak hadam si uvedomujes rozdiel medzi katolickym knazom a grekokatolickym
ci si si potrebovala rypnut aby si si urobila dobre ?

zuzinabila
27. mar 2025

@dobryden nejdem nikoho zastavat,ale taky podstatny detail..greckokat.knaz zije cely zivot s rodinou na fare,ktora nie je jeho. Ked ide na dochodok,kam pojde?a)do podnajmu, b) do nehnutelnosti ktoru si cely zivot splacal aby mal kam na dochodok ist. Takze s tym byvanim zadarmo cely zivot to nie je pravda.vela mytov koluje o tychto veciach, ludia nemaju sajnu, asi aj vratane teba

zuzinabila
27. mar 2025

@mamina7070 tak napises somarinu a potom sa oduvas. Jasne ze greckokatolici su katolici...asi si myslela v tvojom pripade rimskokatolikov,ci?lenze do katolickej Cirkvi patri vela roznych ritov, okrem ineho syrski, kopti atd.

zuzinabila
27. mar 2025

@mamina7070 alebo si mylis pravoslavnych s greckokatolikmi,neviem,kazdopadne,nepises spravne

aurora33
27. mar 2025

Kebyže mám na výber, radšej prispejem kňazovi, ako prezidentovi, alebo iným zbytočným z vlády.

mamina7070
27. mar 2025

@zuzinabila nemylim si, standardne ak sa uvadza katolik bez privlastku tak sa na Slovensku mysli rimskokatolik
aj v ramci vyznania viery sa hovorim verim v katolicku cirkev

ja velmi dobre poznam rozdiely ale ty si si prisla zarypat, zjavne preto ze nemam problem podporovat knazov rimskokatolickej cirkvi zo svojho prijmu a nehanbim sa za to

pribinak
27. mar 2025

@dobryden kňazi sa nezenia? Ako ktorí, že? Presne na takýchto príspevkoch vidno ako ľudia nemajú ani základný prehľad, ale mudrujú

Ženia…veď na Slovensku nemáme len katolícku cirkev, mame evanjelikov gréckokatolíkov, pravoslávnych, kalvinov……rabínov a rôzne iné menšie cirkvi (ktoré ja nepoznám a ty toez nie)

zuzinabila
27. mar 2025

@mamina7070 tak toto si zabila😀vo vyznani viery "verim v katolicku Cirkev " znamena presne to co tam hovoris,neznamena to,ze veris v rimskokatolicku Cirkev ale v katolicku(vratane vsetkych ritov katolickej ktorych je viac).a to ti hovorim ja,ktora praktizuje rimskokatolicky rít.akoze,mas to riadne popletene

dobryden
27. mar 2025

@zuzinabila do domaca dochodcov ako aj ludia krori mali svoj dom?Inak preco sa gerokokatolici ženia?

dobryden
27. mar 2025

@pribinak ja sa pytam preco sa ženia?Katolici to maju v tomto jednoduchsie ,a aspon sa im nikto nemusi skladat na rodinu.Zaujimave , ze ak sa jedna o slobodnú matku ktorej nema ani kto dieta postrážiť,vsetci jej radite aby si nasla dve roboty,dieta do jaslí,ale kňazovi brigadu nikto nenavrhne,bolo by to pod jeho uroven? Tak teda nech jeho zena ma dve prace aby sa nerobili zbierky kňazom.A neboj sa moja mama pravidelne plati kňazovi za spoved 10€,ty si myslis ze aj tie pomazania su bezplatne?A to su peniaze co si da rovno do vrecka.

zuzinabila
27. mar 2025

@dobryden u nás nedávno brigádoval aj greckokatolicky knaz v Kauflande . pointa bola uplne ina. nikto ti nemoze zakazat vyhlasit zbierku, mas na to zo zakona právo. tak si vyhlasili aj oni, no a co. kto nechce, nech neprispieva a mas po probleme.

pribinak
27. mar 2025

@dobryden prečo sa ženia? Pretože chcú rodinu. Toto pochopí kto vie napočítať do 5.

To že tvoja mama platí ja už nevyrieism

kavasmliekom
27. mar 2025

A tebe kto dobrovoľne prispieva? Keby som nevedela, čo s peniazmi, radšej dám na starostlivosť chorým, nie kňazovi. A to som veriaca. Ver, že kňaz sa má viac ako dobre, aj bez tvojho príspevku 😄

kavasmliekom
27. mar 2025

@maja22 asi budem teraz za trapnu 🫢 ale kňazi, alebo vlastne tí veriaci, ktorí idú za kňazom prosiť o sobáš, krst, posledné pomazanie....vždy idú s obálkou a štedrou. Si zober, že za týždeň urobí farár 5 krstov, 2 svadby...ma aj "výslužku" aj zaplatené. Takych 500e týždenne. Samozrejme mimo pôstu. A plus zbierky na kostol, faru...babky im nosia vajca, mäso zo zabíjačky.

zuzinabila
27. mar 2025

@kavasmliekom chudáci títo kňazi asi skončia v pekle🙂 ja zas poznám úplne opačné prípady, kedy nám kňaz opakovane povedal, že žiadne peniaze nechce za vyslužené sviatosti a mám aj skúsenosť, keď sme ako rodina boli na tom finančne slabšie, bola som na rodičovskej s 3mi deťmi a kňaz nám dal v obálke 500 Eur, aby sme si išli oddýchnuť na dovolenku, že my to viac potrebujeme. to zíraš, čo?

kavasmliekom
27. mar 2025

@zuzinabila takže sa ten kňaz nemá až tak zle, ak mohol dať niekomu 500e.

zuzinabila
27. mar 2025

@kavasmliekom a hlúpi sú tí ľudia, ktorí takto kňazov rozmaznávajú. našťastie som sa v živote stretla s tými uvedomelejšími, pre ktorých by bolo pod úroveň prijímať takéto dary a výslužky. doslova mi jeden kňaz povedal, že neznáša spôsob, ako niektorí ľudia kňazov kladú na piedestál. takže

zuzinabila
27. mar 2025

@kavasmliekom jemu dali dar, nech si ide oddýchnuť a on to prevzal s tým, že pozná niekoho, kto to potrebuje viac ako on😇...a to bola naša rodina. tá dovolenka pre nás vtedy bola spasenie🙂

kavasmliekom
27. mar 2025

@zuzinabila tam v tom prípade to bolo pekne gesto od neho. Tak či tak, ak by nemal z čoho žiť, asi by si nemohol dovoliť posunúť taky príspevok ďalej.

zuzinabila
27. mar 2025

@kavasmliekom a nebol jediný..tento konkrétny a ďalší, ktorých poznám, ak im núkajú obálku, tak povedia darcovi, že oni nepotrebujú ale vedia podporiť niekoho, kto potrebuje a už je na tom človekovi či to dá.

kavasmliekom
27. mar 2025

@zuzinabila a ja som sa s takým niecim nestretla. A to ich poznám viac.

zuzinabila
27. mar 2025

@kavasmliekom neviem, už triafaš pomimo , prečo by nemal z čoho kňaz žiť? tiež má nejaký plat. ide asi o to, že nezhromažďuje zbytočne a nejde mu o jeho pohodlie a komfort. sú takí , aj takí. ja som len napísala, že nie všetci kňazi sú takí mámonári, s akými si sa ty stretla.

kavasmliekom
27. mar 2025

@zuzinabila no ved píšem, že asi nepotrebujú až tak tie zbierky, lebo keby áno, tak nebudú rozdávať, posúvať ďalej.
Iné je, ak by robili zbierky pre také účely, že treba pomôcť nejakej rodine, či už na novú strechu, alebo základné potraviny.
Ale na plat kňazovi? Nevidím dôvod, prečo by som mu ja mala prispievať. Mne štát nezvysil príjem, tak nech nemá ani takú požiadavku.

zuzinabila
27. mar 2025

@kavasmliekom tak, otázka bola o greckokatolickych knazoch, ktorí maju rodinu...takže už miešame hrušky s jablkami. a dovod, preco by si mala ty prispievat nie je, neprispievaj. požiadavku oni mat mozu. ved aj ty si založ verejnu zbierku ked mas maly plat , nikto ti nebráni. a ti, ktori im chcu prispiet, prispeju.

viestta
27. mar 2025

Myslim si, ze je najvyssi cas aby cirkvi financovali veriaci, aby cirkev platila dane zo svojich majetkov a aby vyuzivala svoje majetky na svoje financovanie. Aspon na chod institucie. Na kulturne pamiatky a narodne kulturne pamiatky, ktore vyuzivaju im moze prispiet rezort kultury, na udrzbu, obnovu, ale "prevadzkove naklady" kazda cirkev nech riesi mimo statu a nasich dani. Teda aj platy zamestnancov cirkvi.

zuzinabila
27. mar 2025

@viestta aj to by bolo riesenie. len problém je, že Cirkev spravuje aj rozne školy, nemocnice a socialne služby, takže v tom prípade by muselo platiť, že neveriaci, ktorí ich využívajú by si museli riadne priplatit oproti nám veriacim, resp by boli odmietnuti. vsak, ja som za🙂 len doteraz to neveriaci tiež vedeli riadne využiť, strčiť dieťa do cirkevnej, lebo je kvalitná. na vyšetrenia ísť do nemocnice , ktoru spravuje Cirkev, leb tiež kvalitná. nehovoriac o hospicoch, stacionaroch a pod. takze áno, o nás sa postará Cirkev a o vás neveriacich Robko Fico😂držím palce!