icon

Príspevok na plat gréckokatolíckeho kňaza

26. mar 2025

Ahojte, neviem ci ste počuli, ale v gréckokatolíckej cirkvi je taký projekt, že kto chce môže prispieť na plat kňaza. Čo si o tom myslíte ? Keby ste boli veriaca, prispeli by ste ?

Strana
z6
janage
30. mar 2025

@tulipanik12 len kvalita práce tých našich je úplne inde ako tých v zvyšku EÚ. Ako inak by tu rezorty mohli viesť ľudia, ktorí o danej problematike nemajú šajnu. To akosi inde nevidíme.

tulipanik12
30. mar 2025

@janage ja nevravím, že chcem prispievať na platy politikov a rozhodne nie v tej výške v akej ich dostávajú, no cirkev v západnej EÚ nie je platená štátom, tak prečo u nás hej ? Ja ju k šťastiu nepotrebujem a kto potrebuje, nech si ju platí = LOGIKA !

janage
30. mar 2025

@tulipanik12 len na západe tie sociálne služby štátu sú úplne inde. Tu ich práve cirkvi supluju vo veľkom.
Mne osobne toto nevadí. Vidím ich prácu, aj keď s ich názormi nesúhlasím a mnohé ma rozčuľujú objektívne musím uznať, že robia mnoho dobrého pre celú spoločnosť
Vidím napríklad aj ako sa paprcia neveriaci rodicia, keď chcú dat dieťa na cirkevnú skolu lebo ma vynikajúcu úroveň a ich dieťa na primackach, keďže nie sú z tej či onej cirkvi dostane menej bodov. Nie veľa, ale strhnúú im. Snažia sa tak uprednostniť deti z danej cirkvi, keďže škola ma cirkevné zameranie. A očakáva sa tam určitá miera praktizovanie viery, jej rešpektovanie a budú sa pravidlá školy rešpektovať.
V prípade odluky by potom napr. rodičia týchto detí museli platiť omnoho vyššiu sumu školného. Už vidím to rozhorčenie, že cirkev robi rozdiely hoci hlása, že je tu rovnako pre všetkých nedopraje vzdelanie deťom. To by mnohí nepredychali.
To isté cirkevné nemocnice, hospicova starostlivosť.

tulipanik12
30. mar 2025

@janage úprimne a veľmi pochybujem, že by si akýkoľvek rodičia ateisti chceli dať svoje dieťa do cirkevnej školy. Ale fajn, povedzme, že takí existujú a museli by doplatiť školné. Avšak nech je to akokoľvek tento prípad sa mi zdá pritiahnutý za vlasy a ozaj veľmi neuveriteľný.
Cirkevnú nemocnicu detto nepoznám.
A čo robia dobrého pre spoločnosť to veru netuším, iba podchvíľou zaznamenávam v TV ako nejakí pedofilní kňazi tu či tam zneužili nejaké deti 😱

andreakotesova
30. mar 2025

@tulipanik12 poznám ateistov, ktorí majú deti na cirkevných školách.

tulipanik12
30. mar 2025

@andreakotesova možno na ďalekom východe v Košicoch, ale tu veru nie. A áno je tu zopár cirkevných škôl a to skôr s mizernou úrovňou, kde veriaci dávajú svoje slabo prospievajúce či integrované deti.
Ale je jedno čo tu napíšem, vy veriaci sa vždy budete zastávať 100% cirkvi, takže to nemá význam.
Ja len chcem odluku štátu od cirkvi bez ohľadu na to, ako nám strašne všetkým so všetkým pomáha.
Asi tak

domi995
30. mar 2025

@tulipanik12 INEKO 2023/2024 Žilinský kraj, rebríček najlepších základných škôl. Počítaj koľko je v top 12 práve cirkevných 🙂 aj dnes tu bola diskusia o cirkevnej škole zo Serede, ktorá je vraj najlepšia v meste..či je autorka veriaca alebo ateistka neviem, utvor si názor sama
https://www.modrykonik.sk/forum/galanta/skusenosti-s-cirkevnou-zakladnou-skolou-v-seredi/

andreakotesova
30. mar 2025

@domi995
@tulipanik12 ja som zo Žiliny. Tie deti ateistov navštevujú Zaymusku. Moje deti zasa Martinsku 🙂 V ZA mame aj cirkevne SŠ na vysokej úrovni.

tulipanik12
30. mar 2025

@andreakotesova
@domi995
ale mne je to milé a vážené úplne jedno, moje dieťa takú nenavštevuje a ani nebude.
Vy ste tu začali predkladať prospešnosť cirkvi.
Ja len zopakujem poslednýkrát a naposledy : Nechcem, aby cirkev bola financovaná štátom a bodka
Čokoľvek čo mi tu napíšete v prospech cirkvi je aj tak z pohľadu histórie aspoň z pohľadu na rimskokatolicku cirkev irelevantné, pretože vždy bude so svojimi počinmi v mínuse

andreakotesova
30. mar 2025

@tulipanik12 mne je srdečne jedno, ci su alebo nie su financované štátom.

Strana
z6