Pritiahneme si opasky?
Vo včerajšej relácii Na hrane premiér vyhlásil, že Slovensko si musí pritiahnuť opasky, pretože štátna kasa je poloprázdna.
Kde podľa vás máme rezervy (štát), v čom si vy osobne, prípadne vaše rodiny bez väčších problémov dokážete "pritiahnuť opasky"? (Otázne je, ako reštriktívne zásahy do peňaženiek prijmú tí, ktorí už teraz žijú na doraz.)
@jajajaja2 hlavne ze ty pises len mudre veci 😹🤦🏻♂️ jasne, volby na Slovensku rozhodnu ci bude aj mier vo svete 🙃 blbost ako voda v kosi. A so znizenim poctu zbrani nemozem suhlasit, lebo teraz krajiny sa zbavili dost vela zbrani (hlavne starych, ktora likvidacia je drahsia ako ich predat este ukrajincom) a hovori sa o mesiacoch az rokoch, kym sa doplnia mnozstva. Ale tebe to pisat nemusim, ty to predsa vies najlepsie. Sorry za tie blbosti😜
Ber to tak, ze co by robili tisice darmozracov, ktory sedia na stolickach po uradoch? Za pasom by sa asi uplatnit nechceli 🤣 a hned to aj lepsie vyzera, ked je vyssia zamestnanost🙂 este aj cesi maju menej uradnikov ako my.
@duunlo "lebo teraz krajiny sa zbavili dost vela zbrani (hlavne starych, ktora likvidacia je drahsia ako ich predat este ukrajincom)"
Po spravnosti ano je drahe skladovanie a likvidacia - ale predat? Ktory stat im tie stare sroty predava? Ako pozeram tak USA darovalo = nepredalo napriklad zbrani za 46 miliard $... Ostatne krajiny tiez darovali (ok, nektore vratane nas sa dohodli - darujeme, nieco od ine dostaneme). Potom by sa asi nasli nejake firmy ktore im nieco "predali" ale nechce sa mi googlit (ani nie som za to plateny ani kym umrem tak nemam tolko casu a energie to hladat) ze to nebol nejaky vymenny/penazny obchod ktory realne UA bude stat peniaze.
@hiro tak vidis googlit sa ti nechce a blbosti vypisovat ano 😅 minuta a ujo google vyplul toto
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-u...
Firmy na nich zarabaju jedna basen. Ale naco ti to pisem, ved zbytocne uz len tymto citanim zabijes kopu casu…

Zrejme po voľbách dôjde k adresnému vyplácaniu dávok - viem si predstaviť reptanie tých, ktorým by trebárs vláda okresala daňový bonus, či vyplácala prídavky v závislosti od príjmov rodiny ("Načo platím dane, keď z nich nič nemám? Len platím a platím a vláda ma vycuciava, fuj").
Myslím, že značná časť úspor v štáte by sa dosiahla radikálnou reformou a redukciou štátnej a verejnej správy, od ministerstiev až po obce. Je potrebné, aby obce s počtom 500 či menej obyvateľov mali na plný úväzok starostu, matrikárku a účtovníčku? Redukcia VÚCiek je taktiež žiadúca. Od r. 1992 po každých voľbách rástol počet zamestnancov štátnej správy, .a prirodzene ich agenda bujnela tiež , napriek digitalizácii.
Niekedy v zime som v hn čítala, že Fínsku, ktoré má porovnateľný počet obyvateľstva ako Slovensko, na kompletnú prevádzku štátu stačí o tretinu menej zamestnancov štátnej a verejnej správy. Keď to oni dokázali, prečo by to u nás (napriek početnému rodinkárstvu a klientelizmu v týchto sektoroch) nešlo?
Avšak u nás je dosiaľ iný trend - "Zlatko, potrebuješ flek? Veď my ti už nejaké to ministerstvo (funkciu...) vytvoríme."