Pritiahneme si opasky?
Vo včerajšej relácii Na hrane premiér vyhlásil, že Slovensko si musí pritiahnuť opasky, pretože štátna kasa je poloprázdna.
Kde podľa vás máme rezervy (štát), v čom si vy osobne, prípadne vaše rodiny bez väčších problémov dokážete "pritiahnuť opasky"? (Otázne je, ako reštriktívne zásahy do peňaženiek prijmú tí, ktorí už teraz žijú na doraz.)
@deti95060810 ako vieš? Som samozivitelka btw
A inak neviem ci ste trosku nepochopili zle ten jeho výrok, nakoľko od začiatku hovorí o utahovani opaskov = znižovať štátne výdavky ale myslel. Nie na občanov..
@huginko nechodíš do práce? maminky post. detí do práce nechodia - a deti obedy zadarmo nemajú...
@oonnaganamakusai a ktore teda zrusime?
@deti95060810 do prace chodím. Ale to nie je argument, že ani iní nedostávajú. Dostávajú deti v rovnakom veku, moje nie. Preco
@oonnaganamakusai ale veď to je pointa, že tie mimovládky sa špecializujú na pomoc konkrétnym skupinám
Napr odchovanci detských domovov, bezdomovci, týrané ženy, umierajúce deti, podpora talentov, terapie pre telesne postihnutých, podpora športu, podpora kultúry, ….
Jedna mimovládka sa nemôže venovať 150 druhom aktivít
Ľahká odpoveď, treba znížiť platy najskôr im, nech zarábajú kľudne toľko, čo obyčajný ľudia!!!
@monika185243 kto sú obyčajní ľudia a koľko zarábajú?
@onnnaganamakusai - máš pravdu, niektoré si tu paranoicky domýšľajú kontext, ktorý im zapasuje.
Myslím, že voči humánne/charitatívne/medicínsky orientovaným mimovládkam zásadné výhrady medzi obyvateľstvom nie sú-. Výhrady sú proti politicky angažovaným, propagandisticky zameraným neziskovkám typu Open Society..., IVO, Slov. spoločnosť pre zahraničnú politiku...
@oonnaganamakusai tie mimovladky som vymenovala ja.
autorka, co je zle na "Oblasti pôsobenia
...
Ľudské práva a slobody
Organizácia sa svojou činnosťou snaží odstrániť zo spoločnosti rasovú neznášanlivosť, nenávisť, prejavy radikalizácie a pomôcť vybudovať inkluzívnu, nediskriminačnú a tolerantnú spoločnosť."?
Vyrovnany rozpocet treba,to sa jednoducho neoserie. Ci co myslite, vsak ked ideme na dlh (ako aj ideme) a nonstop budeme takto rozhadzovat,tak sa nam znizi rating. Znizeny rating znamena vyssie uroky. No pruser. Tu je krasna kalkulacka https://cenastatu.sme.sk/ . Inak kde sa da hned skrtat? Prezamestnanost statnej spravy, sme v top 10 v pocte uradnikov na obyvatela. Naco? 30% prezamestnanost.
Pritahnutie opaskov zasa bude znamenat zvysit dane pre pracujucich. Pre prizivnikov sa samozrejme nezmeni zasa nic klasika
@pribinak taký, ktorý zarobia v čistom 500 eur mesačne, rada by som videla, či by niektorý z našich poslancov z toho vedeli žiť...
@monika185243 500 v čistom už nezarobí nikto, minimálna mzda je vyššia
Ďalšia vec ak niekto robí za minimalku asi bude mat veľmi slabé vzdelanie a tu je potom otázka prečo by sa všetci mali orientovať podľa týchto ľudí
Nechcem sa nikoho dotknúť, ale poslanec bez vzdelania? To sme už mali, volal sa “kelna” a bola zo hanba na celu Európu
@monika185243 Otazka bola: "kto sú obyčajní ľudia a koľko zarábajú?"
Odpovedas: "taký, ktorý zarobia v čistom 500 eur mesačne"
Nuz, obycani ludia to moc nie su kedze zamestnancov co zarabaju do 840€ (v hrubom) je 10%. 90% "obycajnych" ludi zaraba viac ako 840€.
Áno, my si dokážeme utiahnuť opasok ak to bude nutné. Po žobraní našťastie nepôjdeme, tak ako aj ďalších 99,99% Slovákov. A ani nebudem vyplakávať, nie som ten typ. Čo sme si volili, to sa nám teraz vracia. Aj s úrokmi. Alebo to nazvi karmou... viem to už roky dopredu, že jedného dňa to príde. Ekonómovia každý rok vykrikovali k deficitu. Zdravotníci koľko kričia, že sme na hranici priepasti? Ale ľudia sú hluchí a slepí, kým sa ich to priamo netýka. A naďalej volia tých, ktorí sľubujú a rozhadzujú štátne peniaze. Ale ideme teraz kydať na ľudí, ktorí sú vo vláde ani nie mesiac, ach, aké typicky slovenské...
@pribinak tak asi žijem v inom svete keďže poznám dosť takých ľudí. S tým vzdelaním nesúhlasím, robila som vo fabrike kde niektorý ľudia mali vysokú školu a pracovali tam, lebo v danom meste nevedeli nájsť prácu vo svojom obore. Kiež by všetci poslanci mali adekvátne vzdelanie k svojim pozíciam 😀
@monika185243 no asi naozaj žiješ v inom svete, mame rok 2023 a minimálna mzda je 700 eur, to znamená že za 500 eur už nerobí nikto
Ak mam VS tak idem o dum dal a nezostanem na jednom mieste kde nemám uplatnenie
@hiro si to napísal, ako keby 840 (v hrubom) bolo v dnešnej dobe a pri dnešných cenách nejaké terno 😅 Ale súhlasím, minimálku zarába málokto, ale predsa sa nájdu aj takí. Na druhej strane mnoho z tých, čo majú na papieri minimálku majú v skutočnosti na ruku oveľa viac, skôr na toto by sa mal štát zamerať.
Inak ma zaujalo, ako väčšine najviac vadia práve vlaky zadarmo pre študentov. Však každá druhá diskusia o pubertakoch je tu o tom, že sedia celé dni zavretí v izbe na mobiloch a zrazu trajdajú všetci zadarmo vlakmi po Slovensku? Nejak mi to nevychádza 🤔
@kristiii tiez nechapem tu hysteriu s vlakmi zadarmo pre studentov. Ved tie vlaky jazdia tak ci tak, ze kvoli studentom v nejakej rannej spicke vypravia o 2-3 vagony naviac myslite, ze tymto skrachuje statna zeleznicna spolocnost? Bodaj by zeleznica bola u nas viac dostupna, za mna osobne najlepsia a najekologickejsia doprava. Trapia vas vlaky, tak podme spoplatnit aj studium. Preco by malo byt zadarmo? Ved chces byt vzdelany, zaplat si, ved ti to vzdelanie predsa potom prinesie benefit vyssieho platu a budes si zit lepsie a nie chobotiny studovat, len aby som bol Mgr. a potom robit pracu s nizsou kvalifikaciou. Ale toto nie, toto Vam uz nevadi, ved bodaj by, to by ste uz svojim detom snad museli platit vy alebo by si museli brat studentske pozicky. Dalej sa tu stale hovori o rozkradani a slovickari sa s miliardou sem, miliardou tam, ale nemam pocit, ze doteraz by niekoho zatkli. Ci to vazne len snad 2-3 ludia boli na Slovensku taky sikovny? Ved sme tu mali “novych” ludi, ktory vraj nekradli, bude sa o nich pisat ako tvrdia v knihach, tak kde su tie vysledky, kde su tie peniaze? To Vam nevadi? Co nie ste v uliciach? Mat plnu hubu slova kradnut a prizerat sa? Ci to je pre Vas hrdinstvo o tom pisat tu na MK? Urcite si to cita nejaky politik, vysetrovatel, prokurator a uz sa trasie, ze aka vlna nevole sa strhne, ked nezacnu konat, lebo mamicky idu do “boja”.
@jajajaja2 hlavne, ze ty tej sebareflexie mas az az. Recami to ano o tom ako ti “nejaky putler” zaklope na dvere, ten ta isto uz teraz strasi v snoch. Firmy vyrabajuce zbrane maju z takych ludi ako si ty radost, zarobia a ukrajinci akurat tak otrcaju kopyta. Ale co tam po ludskych zivotoch ze? Keby NATO malo gule, tak myslis zeby uz davno v rychlom konani neprijalo Ukrajinu, aby mohli vsetky staty patriace do tejto organizacie pomoct aj zivou silou Ukrajine? No nie, nikomu sa tam nechce ist umierat, zarabat je lahsie. Ale mozno aj toho sa dockas a niektore staty vyslu nejakych vojakov, potom sa kludne prihlas. Urcite nie jedno oko vyrobcu zbrani nezostane suche, kvoli stratam na zivotoch. Keby ludia neboli drbnuty, tak ziadne vojny nie su, nikto sa nezabija. K comu to je akoze dobre? Ja chcem celosvetovy mier a nie, nie som modelka 🤣 Konecne by bolo dobre keby ludstvo niekam sa posunulo a “dospelo”.
@pribinak Tie nove stihacky maju servis zadarmo? A ze sa kupia nove a akoze kto a kedy ti ich doda? Ved aj tie uz objednane meskaju. 4ks tu mali byt v roku 2022 a zvysnych 10ks v roku 2023, ja ich bohuzial este u nas nevidim. Len taky servis na nase armadne lietadla Spartan (2ks) bude stat za 4roky cca 42 milionov eur. A
@pribinak ako sa hovorí papier znesie 😀 ale nechajme to tak...Ok tak dám ti jeden príklad, aj keď neviem či to má zmysel 😀 Manžel vyštudoval VŠ v zahraničí, keď nastupoval do práce tu na SK vo svojom obore (je to práca ktorá ho baví a chce ju robiť) dostával fakt smiešne peniaze, ale povedal si že každý nejak začína, že časom sa mu plat zdvihne, ale ani po nejakom čase nešiel moc platovo vyššie a to len preto lebo vedenie nebolo ochotné dvihnúť platy, aj keď boli s ním spokojný, až teraz keď sa zmenilo vedenie išiel s platom a pozíciou vyššie, takže asi toľko k téme VŠ 😀
@duunlo tazko sa na taketo nezmysli reaguje. Ale skusim. To ci je vojna na Ukrajine alebo ine vo svete, neznizi pocet zbrani. Je to na velku debatu. Na to nemame ani ty a ani ja. A co sa tyka mieru, ktory tak strasne chces, tak sa poobzeraj okolo seba, zrataj si tri a tri, a snaz sa aby sa k moci nedostali ti, ktori ti ten tvoj mier donesu. Ale sa potom necuduj, ked budeme opat pod vplyvom RuZZka.

Naša vláda mala v prvom rade gazdovať tak, aby sme žiadnu pomoc nepotrebovali. Ale úplne do plaču mi je keď vidím dôchodcu, ako nemá na lieky, ako si v obchode nemôže kúpiť, čo potrebuje. Mladý človek si zarobí, ale čo taký dôchodca? V zahraničí sú to,, penzisti,, - užívajú si penziu, u nás je to,, dôchodca,, - už len nejak dôjsť do konca. Hanba štátu, ktorý sa nedokáže postarať o tých najzraniteľnejších. Nech uťahujú od seba, potom sa divia, že ľudia nechcú ísť k voľbám.