Ahojte. Obraciam sa sem s nádejou možno, že mi niekto poradí ak bl v podobnej situácií, prípadne čo zaberá na chlapa atď.
Môj, už teraz to vidím ako problém, spočíva vo vzťahu, ktorý už trvá takmer 5 rokov. Študujem posledný rok na VŠ- denné štúdium. Priateľ má 30, dokončené 3 VŠ všetky externe. Zo začiatku všetko klapalo, naozaj som myslela, že to je ON s kým si to viem predstaviť. Lenže prešlo nejaké to obdobie zamilovanosti a ružových okuliarov a niektoré veci vidím už inak ako na začiatku. Celé sa to týka v podstate peňazí. Nikdy som nebola s nikým pre peniaze, výhody, či niečo s týmto spojené. Chcela som normálny vzťah, bez väčších nezhôd, hádok, kde je podpora, pomoc hocikedy, kde keď potrebujem aby bol ten človek pri mne, miloval ma a žili by sme pekný život s tým že keď sa niečo pokazí nevyhodí sa to hneď ale budeme na tom obaja pracovať. Aby som prišla k pointe.... Priateľ je jedináčik s veľmi málo členmi rodiny, ja pochádzam z väčšej rodiny. Nikdy sme nemali nejaký nadbytok, žili sme normálne. On presný opak, celá pozornosť vždy na neho, lebo bol jediné dieťa, jediné vnúča z oboch strán rodičov atď. Keďže už je to 5 r čo sme spolu, prichádzajú na rad hádky, prevažne na 90% o peniazoch alebo o tom ako sa ku mne správa. Nebývame spolu, on má svoj byt a občas tam prespím, pár krát do týždňa. Popravde mám strach bývať s niekým už na 100%. O to ale nejde. Nikdy odo mňa nepýtal peniaze na nejaký nákup v potravinách, avšak nikdy si nechodím robiť nákupy s ním a čo kupujeme spolu, je vždy zopár veci na večeru prípadne raňajky, kým sme spolu, vždy pár eurová záležitosť. Viackrát sa už stalo, že som zrovna nemala pri sebe peňaženku a niečo som chcela, s tým že mu peniaze dám hneď. On mi to buď nechcel kúpiť alebo v obchode priamo začala hádka o to že keď niečo chcem mám si zarobiť a nezaťažovať ho atď. Toto sa mi deje aj keď ideme po meste a zastavím sa pri výklade, buď pokračuje ďalej, alebo si začne niečo robiť na telefóne a nevníma. Keď mu niečo ukážem v časopise, výklade či už niečo na oblečenie alebo prípadne niečo do možno nášho budúceho spoločného domu, tak sa ma opýta že koľko zarábam a že keď t chcem nech si zarobím. Nerozumiem tomu a dosť ma to zraňuje. Ja to od neho nechcem, iba mu ukazujem čo sa mi páči. Každý rok mi píli uši s tým, že chce ísť k moru. Jasné s jeho platom žiaden problém, keď mu však poviem, že som študent a nemám na to aby som išla na ALL k moru podľa jeho predstáv, tak sa začne sťažovať, že nezarábam atď. Už som mu povedala, že pôjdem ale proste chýba mi na tú dovolenku a vyhádzať z peňazí sa nechcem , tak ho nenapadne doplatiť mi to aj keď som mu to navrhla. Minulý rok rovnaká situácia s dovolenkami, navyše som nemohla celý júl lebo som mala brigádu, čo jemu nevyhovovalo. Prišiel ma raz pozrieť do práce na pár hodín, trocha mi pomohol a môj šéf mu dal za to 50e za tých pár hodín, ktoré som dúfala, že mi nechá, keďže to bolo prekvapenie od môjho šéfa a nikto nečakal že mu dá peniaze keď mne pomohol. Tie peniaze si vzal a dal mi ich o pár dní k narodeninám akože od neho príspevok na dovolenku. Dalo sa mi plakať. Postupne stále viac cítim akoby nedocenosť ku mne, že si ma neváži, robím čo môžem, niekedy niečo povie ,čo ma až zarazí, že to môže človek povedať tomu koho má rád. V poslednej dobe som viac nešťastná ako šťastná, podvedome ho odmietam aj sexuálne. Tento problém sa ťahá už asi rok. Navrhla som že ma to trápi a že JA študent zaplatím partnerskú poradňu, odmietol, že on nemá problém a keď ja mám nech si idem sama. Na jednej strane mi vraví ako ma ľúbi, že chce byť so mnou, no potom príde niečo ako vyššie písané a celé sa to pokazí. Nikdy som sa nechcela porovnávať, ale keď vidím aké vzťahy majú moje kamošky, čo pre ne robí priateľ, rozmýšľam, či tomu môjmu by nebolo lepšie samému, ako bol zvyknutý celý život v podstate. Myslím si, že problém je v tom, že bol jedináčik, nevie sa podeliť, nevie prejaviť príliš city, nikdy ma len tak nepohladil , nedoniesol len tak kvetiny hoci len natrhané lúčne. Nikdy mi nič len tak nekúpil, nedoniesol akože pre radosť, že na mňa myslel. Na sviatky len maličkosti. Na promócie mi nič nedal. Všade kam ideme na výlety musím si platiť všetko sama, stravu, ubytovanie, letenky. Všetko ide presne na polovicu a nehľadí na to, že on zarába a ja síce mám brigádu ale zďaleka to nie je to čo on zarobí. Určite vás napadne, prečo to píšem sem, že by to trebalo jemu povedať. Áno , povedala som už niekoľko krát. Vždy keď to nadhodím začne hádka a začne hovoriť že ja vyvolávam hádky, že ja fňukám, že mám byť rada , že som rada. On vraví že keď raz budeme manželia tak budeme mať spoločné účty atď. Ale po týchto 5 rokoch sa mi tomu nechce veriť. Celkovo za posledného roka spolu spávame minimálne, vyhýbam sa tomu a ani nemám z toho žiaden pôžitok. Cítim sa nepríťažlivo, stratila som sebavedomie. Mám pocit, že nič neviem, nedokážem. Chápem, že na zhodnotenie celého tohto je nutný názor dvoch, no budem rada ak mi niekto povie svoj názor, prípadne čo by mohlo naňho zabrať aby sa trošku zmenil a bol viac citlivejší a vnímavejší. Strašne by som chcela aby to bolo zasa všetko dobré.
Dobre si to rozmysli,život s lakomcom a vypočítacom je strašný. A čo keď budeš s dieťaťom doma na materskej a nebudeš zarábať,ako sa zachová.
S takym chlapom by som nebola ani sekundu, zgrlos... Si predstav, ze s nim budes mať dieťa a nebude ti davat ani cent... A z tej almužny asi ťažko vyzijes aj s dieťaťom... Posli ho kade ľahšie...
Neverím že v manželstve by ste mali spoločný účet. A ked aj. Za každý tvoj výber kartou alebo platbu by si dostala vynadane ze minás jeho peniaze. A to netušís ako sa zachová keď budeš na materskej.
Nie nie. Takýto život by dom nechcela. A odpoveď na tvoju otázku z nadpisu- áno on je divny
@otaznik16 ale naco mi to hovoris, aj ja som precestovala celu Europu, v zahranici som bola aj viackrat za rok, na dovolenku kazdy rok. Ja som pomahala drobne prace doma od 3 rokov a viac som pomahala od 9 rokov, ak sa chces porovnavat. Ale aspon si si to zhrnula, tak si to este raz precitaj a rozmysli si, ci chces byt s nim, lebo on sa nezmeni.
@slimstar myslím, že sa autorky dotkla tvoja veta: "lenže nesmie cítiť, že ho chceš využiť"
Myslím, že v tomto vzťahu skôr on využíva ju (veď ju za všetko kasíruje a má lepší prehľad o jej financiách ako ona sama) a ona očakáva len drobné všímanie si partnerky, občas pozvať na kávu, občas natrhať kvety a tak.
@0silvia0 no, keby niekto ma chcel vyuzit, tak ja ako osoba, by som to hned vycitila. Urazat sa nie je preco, dnes je taka vyuzivacna doba. Jej prispevok mi tak vyznel, skor som si ju predstavila ako pipku na vydrziavanie, ako fakt a stale len o peniazoch vsade. Tak naco je s nim a ako ju vyuziva a kedy, ked chodi do skoly a potom na brigadu a on vsetko ma. Mne to pride, ze to je vymyslene.
@otaznik16 ahoj ja som bola student tiez na vs a moj terajsi manzel zarabal a ked som nezarabala zobral na dovolenku vsade proste jeho by urazilo ze by som mu mala daco platit, teraz ked sme manzelia a zarabala som (teraz som na MD) tak mame spolocny ucet vsetko vidim kolko zaraba a co ja prispievam kolko sa mina, chcem tym povedat ked uz teraz mate take problemy co budete robit o 10rokov?nedajboze budes mat s nim dieta?ty budes zit z prispevku od statu s dietatom a on zaraba tak bude mat pre seba peniaze?moja rada znie utekaj od takeho zgrlosa co najdalej lebo taky sa nezmeni a najkrajsie roky zivota premrhas s nim...
@slimstar no na jednej strane to tak mohlo vyznieť, ale na druhej strane fakt nevidíme do ich vzťahu. Ona sa možno porovnáva s kamarátkami a tam vidí, že tam to funguje inak. Tak isto možno prebrala priateľovu rétoriku, keďže on vkuse rieši prachy, tak to rieši aj ona prioritne a vidí, že hlavne peniaze sú hlavným problémom vo vzťahu, tak preto je príspevok o financiách.
@0silvia0 tieto mladsie co poznam, su na peniaze ako drak, su schopne ist aj cez mrtvoly, aby ich dostali a nemuseli nic robit. Poznam take osobne, hlavne do skoly chodit hadam do 30, kde tu nejaka brigada a natrcat ruku, vyjadruju sa zhruba takto ako ona. Ked nedostanu tak su ofuknute, to je teraz taka generacia. Aj ja riesim prachy, ako by sme inak vyzili, ale nepremietam to tymto sposobom do vztahu. X ludi jej tu poradilo, ale ona mi pride, ze tu bude pre nieco zotrvavat, v tomto vztahu. Este ked uz sme u nej, pisala, ze vsetko si musi za seba zaplatit, takze on ju nemoze logicky kasirovat, ked si ona kupi nieco pre seba. Takze pisala, ze pocestovala, tuto cast mojej rady moze preskocit. Treba dokoncit konecne tu skolu, zamestnat sa a najst si ineho chalana, ale v tomto poradi. Tento ked sa tak chova, to uz sa neda zmenit, on ma nieco zafixovane a tak to ostane.
Celé zle určite by som s ním nebola ako je aj vyššie písané nie kvôli problému s peniazmi no charakteru. Má ho veľmi krivý k žene otrasné utekaj čo najďalej vôbec si ťa neváži.
Nechapem preco ho neposles do riti,
@slimstar nemusíš ju zasa hádzať do vreca s tými cezmrtvolovými mladými pipkami, ktoré poznáš. Ak by bola cezmrtvolová pipka, tak by s takýmto chlapom nebola, veď by z neho nič nemala... Zlatokopky sa držia tých chlapov, ktorí si takú babu aj odfinancujú a tento je škrob, ak si si nevšimla. To kasírovanie som myslela v zmysle, daj polku na dovolenku...
@slimstar no veď áno, na svoju dovolenku, ale on chce ísť aj na tri dovolenky. Baba na tie tri dovolenky nemá a jeho ani nenapadne aspoň na jednu ju pozvať, ale dáva jej najavo, že ako to že nemá... Jasné, treba ho kopnúť jednoducho do prdele. Fakt želám zakladateľke nech sa jej čo najskôr otvoria oči a uvidí tohoto týpka v jeho skutočnej nechutnej podstate.
Trochu som sa pousmial nad 2 vecami ...
1) Este na strednej, aj vyske, baby davali prednost pred nami starsim. Boli vraj mudrejsi, skusenejsi, vyspelejsi,... a pri peniazoch, lebo uz zarabali. Nadavali sme, ze ake su to vypocitave muuu. To nastve najst si starsieho, s peniazmi a deb.l nechce platit dovolenky. No ake fuj.
No bud si najdi si seberovneho, obidva budete mat holy zadok a chodievajte na studentske dovolenky - stanovacky, splavy, poznavacky po Europe,...
Alebo mu povedz, ze date za rok jednu lepsiu, dve lacnejsie dovolenky a nech Ti na ne prispeje nejakou castou (napr. tretinou).
2) ze ak mi pocas chodenia nezaplati dovolenky, tak mi nebude davat peniaze na deti. To je naozaj super vyberove kriterium na partnera - platenie dovoleniek. A ked sa nieco nebodaj stane, zostane dlho chory, bez prace, ci zostane na voziku a uz naozaj jej nebude moct platit dovolenku, tak sa na neho vys...te? ;)
@majkeel za 5 r zistíš kto má aký vzťah k peniazom.To, že jej dal peniaze z brigády na narodeniny je fraška.Kazda žena, ktorá plánuje dieťa či vzťah, spoločné bývanie tak ju zaujímajú peniaze, tak ako chlapa zaujíma čo žena má rada deti, či vie variť, či je vôbec rodinne založená.kazdy má priority a nie je nič smutnejšie, ak on má a nedá.lebo žena je na materskej závislá od muzovich financií do istej miery
@majkeel skús si to prosím prečítať ešte raz, akosi si to nepochopil... alebo skôr nechcel pochopiť. Ona neočakáva, že jej bude cvakať dovolenky, lebo doteraz si ich cvakala sama. Ona očakáva, že jej nebude vyhadzovať na oči to, že nemá na 3 dovolenky nakoľko je študentka. Ak už chce aby s ním išla na dovolenky, na ktoré ona nemá, gentleman by ju aspoň na jednu pozval. Ale on nie je gentleman, on je škrob, lakomec, vypočítavec. Od takého ruky preč, pretože to, že on má prachy, dievča akosi ešte nepocítilo, takže neviem prečo tu píšeš všeobecne o nejakých zlatokopkách...
@otaznik16 bez od neho preč čím skôr aj keď ťa to asi bude veľmi bolieť.Moj bol celkom o.k,kym sme spolu chodili a kým som pracovala,prispievala som na nájom cca tretinou,potraviny atď ako kto mal čas,zhruba polovica.Nikdy!sme sa kvôli tomu nepohadali.Po 5r sa narodila dcérka..má rok a to čo sa u nás deje kvôli peniazom je zúfalé.Kedze môj príjem klesol o viac ako polovicu a chlap(svokra) cakaju,ze budem mať na to aj viac ako predtym.Chlap chce aby som mu dala polovicu za byt a garáž,ktory kúpil este 9r predtým ako má spoznal.Vlastnik je samozrejme iba on.Teraz ideme na 4dni na prvú!dovolenku,na ktorú som z materskej musela naskrabat ja a rodičia mi doložili.Na detskú vkladnú knižku,sporenie atď dávam iba ja a moji rodičia.On a svokra nikdy.Keby som toto čo len tušila,nikdy s ním bývať nejdem.Presne ako u teba,len výčitky,nemas na to,na tamto,musi má živiť atď.Svokra tiež v tom narobila paseku.Musela som byť slepá veď nejaké signály museli byť a prehliadača som ich.Ty máš signály úplne jednoznačne a to nemáte ani spoločnú domácnosť.Vies sama,ze to sa nikdy nezmeni-On sa nikdy nezmení.
@kubkovamama by som ho poslala do riti a na dovolenku sla s detmi bez neho. Ako to ci je ze zena ma setrit z materskej. Segra sa rozvadzala minuly rok, lebo on financoval mamicku a seba a ona nemohla nic... a to chodila do roboty a zarabala...
utekaj preč od neho...ja som si zobrala náboženského fanatika, spolu s jeho materou a je to strašné - prestrašné
@otaznik16 myslim, ze si sama rozhodnuta s nim nezostat a po tejto diskusii sa iba odhodlas to naozaj spravit. z vlastnej skusenosti viem, ze to obcas trva, ale nakoniec dojdes k tomu co ti hovori zdravy rozum napriek nejakym citom...
takze skor len rada do buducnosti odo mna, ktoru som ja raz dostala, postaraj sa o seba ako vies, zabezpec sa co najviac tak aby si nebola na muzovi zavisla (alebo len minimalne). Inymi slovami, po skole zacnes zarabat uz si budes moct aj nieco odlozit tak to sprav. Ked pride novy vztah, nehovor mu hned vsetko, ale postupne az uvidis aky je a ci to s tebou mysli vazne. Cely vztah ziska inu dynamku ked ho tvoria dvaja samostatny ludia a dobrovolne sa rozhodnu ze budu vsetko zdielat. Navyse ak budes mat na uvod svoju rezervu, tak sa budes na veci divat inak napr. ked sa nieco pokasle alebo ked by sa predsalen z noveho partnera vyklul dalsi debil. Je ine s niekym byt lebo chcem a ine lebo musim/lebo ma zivi. Jasne ze obdobia ako MD/RD je cas kedy muz musi zabezpecit rodinu, to je normalne a malo by byt pre oboch. Hovorim skor o zvysku casu, kedze MD/RD je oproti zvysku zivota len kratucke obdobie. Je tu vela diskusii kde sa zeny trapia vo vztahoch (kvoli muzovi/jeho rodine) a neodidu lebo nemozu. Alebo muz ich opusti a ony nemaju kam ist. Je strasne ze sa to deje, ale deje sa to.
Este na zaver, mala som vztah kde nebolo vsetko spolocne a ja z velkej lasky som do toho vztahu vrazala vela energie, citu i penazi. Kdezto on daval menej lebo mal pocit ze tolko staci a co sa penazi tyka, tak dal kolko mal pocit ze je ok a ani cent navyse. Lenze s tym svojim akoze zvyskom vzdy spravil radost sebe. Najprv mi to nedoslo ale na elektronike a inych blbostiach pre seba vzdy vsetko rozflakal a nikdy nemal odlozene. Neplanovany vydavok takeho cloveka uplne vykolaji a je potom fer aby som ja zo svojich podstivo usetrenych taketo veci zatiahla? nebolo to fer, ale niekolko krat sa to stalo lebo som bola zalubena a vtedy mi to nevadilo. Dnes to neriesim, peniaze boli a budu, ale krutim hlavou sama nad sebou ze som na taky "system" pristupila. Dnes vidim ze sa to da aj inak. Celkovo vo vztahu nie len s peniazmi A to je to podstatne.
je mi to veľmi ľúto ale v tomto vzťahu nevidím budúcnosť on sa nezmení, je tak vychovaný, a ty tým trpíš
sú ľudia ktorým by to nevadilo, ale teba sa to dotýka takže nemyslím, že sa s tým nejako vyrovnáš
jednoznačne podľa toho čo píšeš, on vlastne vôbec nemyslí na tvoje blaho, len na svoje a to sa netýka len tých peňazí, ale aj toho, že niečo považuje za tvoj problém a nie váš problém, a aj toho že sa ťa nedotýka.. keď niekoho ľúbiš, rád robíš tomu druhému radosť maličkosťami, pohladením alebo tým, že ho zoberieš na dovolenku aby mu bolo dobre, aj keď si to on nemôže dovoliť.. možno budeš musieť do toho rozhodnutia dozrieť, ale myslím, že prídeš časom na to že existujú aj muži, ktorí by ťa na rukách nosili len preto aby si bola vysmiata a šťastná.. kým nemáte deti, dá sa to nejako vydržať ak je to len občas ale ak budeš na materskej nebudeš si môcť kúpiť na seba ani blbé pančušky, on ti určite na teba peniaze nedá.. je to smutné
ale on za to v podstate nemôže, bol tak vychovaný a pochybujem, že ho niečo zmení.. silno držím palce
verím, že nájdeš odvahu a ukončíš to, isto prijde niekto druhý, ktorý bude šťastný, že ťa má po svojom boku
inak aj to že spolu po 5-tich rokoch nebývate, lebo sa na to necítiš, je signál, že niečo v poriadku určite nie je
@otaznik16 preboha, taká šikovná baba a si s takým hovadom, nebola by som s ním ani sekundu, nie kvoli peniazom, ale kvoli jeho "úžasnému" charakteru, absolútne nechápem prečo mu hovoríš o svojich financiách, ked on ti o svojich nepovie nič?