Psychológ pre psa
Ahojte baby, obraciam sa na vas s nezvycajnou prosbou ale mate niekto skusenost? Nas psik je z utulku, ma cca 4-5 rokov a je u nas tak 2-2,5 mesiaca a v poslednej dobe sme u nej spozorovali ine spravanie ako mala doteraz. Uz pocas silvestra bola velmi vystresovana z tej pyrotechniky a v tomto obdobi aj prvykrat vybehla po mojej sestre ktora bola u nas na navsteve a o par dni aj po mojom ocinovi. Zacala vrcat a stekat. Mysleli sme ze asi je taka oťapená z liekov ktore dostala od veterinara na stres, a mozno sa len zlakla nejakeho pohybu. Od tejto doby sa vstak toto jej vrcanie a stekanie zacalo viac stupnovat a pravidelne opakovat. Hlavne teda na ocina, ktory velakrat len prejde okolo nej alebo sa načiahne zobrať niečo v jej blízkosti a naozaj bez nejakej priciny zacne takto agresivnejsie reagovat. Vcera sme ju boli dat okupat a strihat a pani vravela, ze sa podobne spravala aj tam, z coho bola prekvapena lebo predtym ked tam bola, ju chvalila ze bola pokojna a velmi zlata. Na mna osobne a na moju maminu taketo prejavy nema, viac sa to neopakovala ani na sestru, iba na ocina. Uz sa aj ona asi u nas viac adaptovala ako predtym a zacala sa prejavovat ale posledne dni som na nej spozorovala ze je taka nervozna, steka na vela zvukov ktore si predtym nevsimla, staci ze pocuje auto cez okno, ked ju hladkame tak chvilku sa necha ale po chvilke hned sa zacne ako keby hrat stylom, ze nam ide hryzt ruky. Predtym sme si mysleli ze to môze byt z toho buchotu co bol na silvestra alebo aj z tych liekov ktore na silvestra brala ale uz ich odvtedy neuzivala ale odvtedy sa to jej spravanie aj zhorsilo. Bol u nas aj kynolog ale nechceme jj vycvicit nasilnou metodou a trestami, ako nam on ukazoval, tahanim za obojok aby sme si u nej vybudovali maximalne tak strach a nie respekt. Tym ze bola tyrana takato metoda u nej moze vzbudit len zle spomienky lebo hned jak kynolog vytiahol voditko tak za zlakla a ako keby si myslela ze ju ide zbit. Veterinar odhadol ze tento stav u nej pravdepdoobne spustili neustabilizovane hormony po sterilizacii a strach z pyrotechniky, kedy mavala zle stavy a bala sa vencit. Bojime sa ze sa toto jej spravanie moze este viac zhorsit a nedajboze v buducnosti zautocit a pohryzt, a preto sa snazime zistit nejaku pricinu ktora v nej mozno prave vyvolala taketo spravanie a vedeli zakrocit kym nieje neskoro.
A hra stylom ide hryzt ruky je vhodna s prizmurenymi ocami len u steniat kedy prezubuju a mozu ich boliet dasna tak to by som bezpodmienecne hned stopla, tym nepriamo ju podporujete v tom, ze niekedy v buducnosti bude v poriadku ked aj silnejsie uhryzne...

Pomoze len vycvik, lepsia socializacia pod odbornym dohladom aby zistila, ze ludia jej neublizia. A ako najdolezitejsie naucit zakazovy povel najprv len formou hry aby pochopila neskor ho vyuzivat ked bude robit nieco, co nema.