icon

Psychologické príčiny hromadenia vecí

16. máj 2025

Caute. Mate skusenost s tym, ze niekto vo vasom okoli (kamarati, rodina, partner) skreckuju doma veci ale v extremnom mnozstve a kazdu hlupost? A ked chcete cokolvek vyhodit, je z toho hadka ako keby nastala tretia svetova vojna? Partnerova rodina to takto ma, jeho mama odlozi snad vsetko, nie je schopna vyhodit ani len plesnivy banan a musia to urobit ini rodinni prislusnici. Ked sa s nou o tom rozpraval alebo ked ktokolvek (jej muz, dalsi syn, moj muz) cokolvek vyhodil, spravila z toho hystericku hadku ako keby jej niekto fyzicky ublizil. Skreckuje doslova vsetko. Stare casopisy, oblecenie po rodinnych prislusnikoch, ktori uz nie su medzi nami, oblecenie po synoch ked boli babatka alebo nabytky po nich a stale sa obhajuje ze to sa este zide, je to kopa na kope, plno prachu, plesne. Mna z toho chyta priam uzkost ked to vidim, mam pocit, ze to je dosledok nejakej psychickej poruchy alebo nejakej zivotnej traumy ale nkkto nevie ze co sa stalo, lebo vzdy to prejde do absurdnej hadky, ktora postrada logiku. Na vonok posobi ako fajn, kultivovana pani, prajna, ale ked ju niekto zacne s tymto konfrontovat, peklo na zemi nastane, ked jej niekto nieco vyhodi, je schopna mu to predhadzovat roky, nieco sialene. Nemate s tym skusenost? Alebo nejake informacie o co by mohlo ist z psychologickeho hladiska? Chceme to aspon pochopit, kedze pomoct si neda.

Strana
z2
autor
17. máj 2025

Deti su este male *

pieksamaki
17. máj 2025

Ani som to nedocitala.....myslím ze každému je jasne, ze psychiatrická diagnóza. ....... históriu rodiny nepoznáme detailné.....no znak svpjpravnosti je keď sa spýtať bezne otázky a odpovie ti clovek ktorý má ešte ako takú sudnost.....napr ze vie ze tie veci za svojho života nevyužije....bez ohľadu na to aký má vek.....životu ohrozujúce situácie počas vojny veľakrát spôsobili takéto....ale odtiaľ potiaľ.....vtedy ma zasiahnuť najbližšia rodina......pretože to spôsobuje nedostojnost staroby

bosorkabb
17. máj 2025

Moji svokrovci majú veľkú pivnicu pod domom. Cca 100m2 a tá je plná kresiel ,nábytku, rôzne vypínače, žiarovky všetko tam nájdeš aj knihy.
Nikdy netrpeli nedostatkom vždy aj počas komunizmu mali všetko vďaka svojej práci. Vždy výhody. To isté ich rodičia. Ale nevyhodia ani starý plesnivy koberec. Že čo keď sa zíde. A pritom majú peňazí na rozdávanie.

januska12323
17. máj 2025

Je to choroba, ktorá vzniká z nejakej neliečenej traumy. Vlastnenie vecí im spôsobuje pokoj asi ako niektorým dobré jedlo a potom majú 300 kíl. Závislosť na veciach. Bez liečby sa z toho nedostane.

sova7
18. máj 2025

Ocd obsedantno kompulzivna porucha. Môže sa prejavovať tak že človek všetko odklada zhromažďuje veci zbiera kraviny vlaci do bytu odpadky. Potom sú cistici čo sa v kuse umývajú. Kontrolóri čo xy krát všetko rátajú sledujú majú divne rituály. Je to psychická porucha dohovaranie nepomôže mame takého v rodine z domu má sklad raroh na dvore skládku

Strana
z2