icon

Putin vyhlásil mobilizáciu. Bude vojna?

21. sep 2022

Čo si myslíte, bude vojna?

liljana
22. sep 2022

@stanulienkat Ti co si pamataju vymyvanie mozgu zo socializmu, tak sa nedivia. Divit sa mozu iba nad tym, ze vtedy boli 3 komunisticke platky a dva programy, co chrlili propagandu. Dnes je internet, pristup k infoprmaciam a rusi uz zazili slobodnejsiu krajinu, nez to zacal Putin pritahovat. A pamataju si aj na 1968, ze invazie do druhych krajin pocas mieru nie su opravnene ani spravodlive.

5peta1
22. sep 2022

@stanulienkat OK. A ja som ti dala 2 príklady, kedy tá diplomacia zafungovala. Aj u Putina.
Ak by nechcel, nič z toho, čo som písala, by sa nestalo.

melynda
22. sep 2022

Je iné to čo chce národ a čo len Putin a toto bude podľa mňa taký nejaký zlom, kedy si to mnoho Rusov uvedomí a nebudú ho už až tak podporovať, ako to možno bolo doteraz

soldi
22. sep 2022

@5peta1 tato veta:

A áno, stojím si za tým, že Putinovi treba stanoviť pevné hranice, ktoré bude ochotný akceptovať.

nedava zmysel. nastavovanie hranic je o tom, ze druhej strane ukazes, toto uz je moc.
a nie o tom, ze Ty budes ustupovat az kym ta druha strana si nepovie, ze dobre, ze teraz mi uz staci. a obzvlast nie u putina, ktory hovori jedno a robi druhe. s takymi ludmi nema zmysel sa pokusat o kompromis ci dohodu.

vsak mal dohodu s ukrajinou a ako ju dodrzal? ziadno. a este sa hra na ukrivdeneho.

markus1
Odpoveď bola odstránená
5peta1
22. sep 2022

@soldi nemusíme sa v tejto diskusii chytať za slovíčka. Kto chcel, pochopil. Ty si očividne pochopila. A ja tiež chápem, čo mi chceš povedať. Ja ale nevidím iné východisko z tejto situácie. Chceš, aby sa rozpútala totálna vojna so všetkými zbraňami? Lebo Putin sa vyhráža. Čo reálne aj naozaj urobí, o tom môžeme diskutovať, ale stále to len budú dohady a názory.
Viacero zahraničných politikov sa čoraz viac prikláňa k názoru, že tentoraz Putin neblufuje (viď Vučič).
Stoltenberg upokojuje ľudí, že Putinov jadrový arzenál sledujú a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by tam nastali nejaké zmeny. To je omáčka pre ľudí, aby sa nezačali búriť. V skutočnosti nevedia vôbec nič. Veríš v to, že sa dá Rusko vojensky poraziť? Ja nie. Myslíš, že keď prehrajú, tak si len tak odkracaju a povedia si, čo už stalo sa, nevyšlo to?
Čo bude potom? Naozaj máme obetovať naše deti za kúsok zeme?
Ak by niekto zvrhol Putina, kde máš istotu, že miesto neho nenasadia ešte väčšieho blázna.

zuzanazu85
22. sep 2022

Putin už od začiatku nechcel diskutovať,bol rozhodnutý a vysmieval sa z tých,čo mu behali do Kremla,aby diskutovali. Zastávať a obhajovať vraha,násilníka,diktátora, okupanta nebudem. Nič ho neospravedlňuje,že napadol susedný štát a ničí školy,nemocnice,priehrady, obytné časti. Samotní Rusi utekajú z Ruska. A tí,čo sa mu postavia,buď skončia v base,alebo ,, vypadávajú z okien". Ukrajina bojuje za svoju slobodu,Rusko za svoju nenazranost. A podľa mňa je Putin zaspaty tajný agent USA. Rozšíril NATO, ,,zahubil" ruský jazyk vo svete,spojil demokratické štáty. Toto sa mu podarilo tým, napadnút ,, bratskú" susednú krajinu.

soldi
22. sep 2022

@5peta1 myslim, ze je uplne jedno, co chcem, comu verim, nemam na to absolutne ziadny dosah. mam dosah na to, aby som pomahala ludom okolo seba, aby som sirila lasku miesto nenavisti, mam dosah na to, aby som sa chovala ekologicky, aby som minala menej energii, benzinu, mam dosah na to, aby som si tvorila uspory, ci zasoby jedla, toto su veci, ktore robit mozem a ktore robim.

diskutovat o putinovi, vojne, USA nema ziadny vyznam, lebo vsetko su to len dohady a my, obycajni ludia na to nemame ziadny vplyv. nase nazory a ani nase diskusie

hefo
22. sep 2022

@5peta1 "Ak by ku mne vtrhol niekto so samopalom v ruke, tak by som zbalila saky paky, utiekla preč a zavolala kompetentné úrady, aby riešili, čo sa mi stalo."

A ten "kompetentný úrad" je v prípade konfliktu štátov kto presne?

5peta1
22. sep 2022

@hefo OSN (ktorá žiaľ zatiaľ zlyháva na plnej čiare). Turecko (ktoré sa o to už dlho snaží), India... Akýkoľvek štát alebo množstvo štátov, ktorí vedia robiť diplomaciu.
Vieš o tom, že napríklad také Mexiko sa ponúklo za sprostredkovatela rokovaní a predostrelo aj konkrétne nápady? Taliansko tiež (to bolo ešte na začiatku). UA ich ale zaryto odmieta. Mexického prezidenta obvinili, že si robí politickú kampaň, Draghimu sa vysmiali tiež.
Erdogan sa snaží koľko vládze, ale čo sám zmôže.

5peta1
22. sep 2022

@soldi nie je jedno, čomu veríš a čo si myslíš. Názor každého z nás je dôležitý. Bez nás by tí hore boli ničotné nič. My sme si ich zvolili, my ich môžeme odvolať.
Akýkoľvek názor a podnet, ktorý nejakým spôsobom napomôže k ukončeniu tohto šialenstva je dôležitý.
Po celom svete prebiehajú protivládne a protivojnove demonštrácie. Ale my sa tu o tom sťažka dozvieme. Vieš to zistiť z diskusií, zážitkov ľudí, ktorí sa zúčastnili.
Alebo na pobavenie tak, že sa tam náhodou ocitneš, ako moja dobrá priateľka, ktorá bola na výlete v Sofii minulý týždeň.
Absolútne súhlasím s tvojim názorom, že dobrý svet môžeš dosiahnuť tak, že ty sama budeš vytvárať dobro na tomto svete a povedieš k tomu svoje deti.

soldi
22. sep 2022

@5peta1 pokial su konkretne napady ze nechajte rusku krym, tak rozumiem, ze odmietli. a pokial si spravne pamatam sled udalosti, tak ukrajina mala volu rokovat, avsak po krvavych jatkach v buci a pri postupnom odhalovani coraz vacsieho mnozstva masovych hrobov civilistov, ich to preslo.

soldi
22. sep 2022

@5peta1 ja mam nazor jednoznacny. ale neverim tomu ze moj nazor ako jedinca nieco zvrati. a na slovensku bohuzial stale prevlada velka vacsina ludi, ktori maju opacny nazor ako ja. resp. ja som z takeko mesta, kde je kazdy druhy kotlebovec, sama korupcia, uplatky. ja proti tomu bojujem ostro, ale bohuzial, konkretne vysledky sa stale nedostavili.

panda6
22. sep 2022

Vsetci sa snazili este predtym ako Rusi napochodovali na UA. Dokola volali a stretavali sa s Putinom. Kto zlyhal na plnej ciare je jedine Putin.

soldi
22. sep 2022

o demonstraciach viem, ale co zmeni protivojnova demonstracia? co ti demonstrujuci navrhuju ako konkretne riesenie na ukoncenie vojny?
agresorovi sa neustupuje. lebo bude chciet viac a viac a viac

5peta1
22. sep 2022

@soldi navrhujú začať rokovať a diskutovať. Toto je tak vážna situácia, že akékoľvek emócie musia ísť jednoducho bokom. Ak tých dvoch (resp. troch - tým myslím USA) nedostaneme k rokovaciemu stolu, tak sme skončili - všetci. A predtým, ako ma niekto obviní zo šírenia poplašnej správy, tak to citujem mnohých odborníkov, ktorých vyjadrenia sú voľne dostupné v mainstream-ovych médiách.
Prebehne stretnutí desať, dvadsať, tridsať a nakoniec sa dohodnú. Ale musia začať

hefo
22. sep 2022

@5peta1 A koľko vojakov má OSN? Či ten tvoj kompetentný úrad bude tiež len diskutovať a rokovať? To by som si predsa len radšej požičal ten samopal...

liljana
22. sep 2022

@5peta1 Ako sa chces dohodnut, ked Rusko chce jednoznacny vysledok - nechat si uzemie patiny (20%) Ukrajiny.

5peta1
22. sep 2022

@panda6 prepáč, ale nie, nesnažili sa. Ignorovali Putinove požiadavky na plnej čiare. Na čele s USA. Nechce sa mi to tu rozpisovať, sú to bežne dostupné informácie. Je to aj v tom článku, ktorý som poslala vyššie.

liljana
22. sep 2022

@5peta1 Ty si trol? Co ma USA s tym, ze Rusko zautocilo na Ukrajinu? Putinove poziadavky su ako Hitlerove poziadavky, ked chcel v 1938 odstupit od CSR sudetske pohranicie a cast Slovenska dal Madarsku. A nakoniec mu to aj tak nestacilo a zobral si vsetko.

panda6
22. sep 2022

@5peta1 putinove poziadavky???a co si on mal davat ake a preco?? Vlastne mi nemusis pisat odpoved lebo zacinam mat pocit ze mu drzis stranu

5peta1
22. sep 2022

@liljana to je ako obchod. Ty si predavač a ja kupujúci. Ty chceš za tovar 200eur, ja chcem kúpiť za 100eur. Nakoniec sa dohodneme na 150eur. Obe budeme spokojné.
Je úplne v poriadku, že každý do vyjednávania vstupuje tvrdo s nejakými poziadavkami, pretože vie, že bude musieť zo svojich nárokov poľaviť.
Nikto z nás naozaj nevie, čo je reálny Putinov strop, to minimum, ktoré je ochotný akceptovať. Ale bez rokovaní to ani nezistíme

panda6
22. sep 2022

@5peta1 🤦

liljana
22. sep 2022

@5peta1 Tak sa dohodnime. Chcem, aby si na mna prepisal tvoj dom, byt a vystahuj sa do troch dni. Ber ako ustupok, ze si mozes zobrat veci na oblecenie.🙂

liljana
22. sep 2022

Kedysi bol vtip. S kym susedi ZSSR? Odpoved: S kym chce. Ked Rusko nieco chce, tak to proste obsadi a spolieha sa na to, ze vzhladom na velkost a jadrove zbrane sa nikto neodvazi nic povedat.

5peta1
22. sep 2022

@liljana tak mi za to niečo ponúkni 😂
@panda6
Ženy, nebudem sa zapájať do taktejto formy diskusie. A nebudem na to reagovať. Nie som ani troll, nenadŕžam ani Putinovi, ani Zelenskemu. Obaja majú dobre za ušami. Putin je pre mňa terorista, ktorý sedí na sude s pušným prachom a nás všetkých má ako rukojemníkov. Zelensky je vazal USA, či sa ti to páči alebo nie.
Prečítaj si ten článok, čo som poslala. Stačí koniec. Tam boli vypísané aj tie Putinove požiadavky - ešte pred vojnou. Týkala sa napríklad neutrality UA a pod.

althejka
22. sep 2022

@5peta1 ee to je ako ked ti vtrhnem do obchodu /ty predavac/ rovno so zbranou, zoberiem tovar a prachy a ked na teba mierim tak urobim ustupok a bude to na jednu ranu. Alebo si poviem ze troska mucenia by mi spravilo den. Lebo nemam chut na ustupky.
Putin je diktator a s takymi sa nevyjednava po tom co urobil. A akonahle vyhlasil mobilizaciu co pochopili jeho ludia ako zdrhnut z Ruska, nie ist bojovat, alebo protestovat a sup im povolavacie rozkazy, stale v tom je nejake vyjednavanie? Kasle na vsetko aj na vlastny lud je to chora kreatura

panda6
22. sep 2022

@5peta1 nemusim si citat co si poslala, celu situaciu som sledovala od zaciatku... Aj tie jeho hlupe ,,poziadavky,, co boli podla mna len vyhovorky aby to mohol spustit...mam na to vsetko svoj nazor. Tak ako ty svoj. Tazko sa dohodnut s niekym, koho slovo ma cenu zdrapu papiera...

5peta1
22. sep 2022

@soldi súhlasím. Agresorovi sa neustupuje. S agresorom sa vyjednáva. Alebo ho môžeš ešte odstreliť. Na koľko je to reálne, to ukáže čas. Ak ho budeme mať

harvanovasimona
22. sep 2022

@elenka.k a čo z toho keď kopa ich už utiekla