Rasizmus zo strany učiteliek
Dobrý deň.Nedá mi nereagovať na rasizmus zo strany učiteliek.To, že učiteľky vytvárajú počas vzdelávacej aktivity skupiny kde rozdeľujú ròmske a neròmske deti.To ,že sa učiteľka nechytí ròmskeho dieťaťa len preto,že je tmavý.Pretože nie je šikovný taķ sa mu nebude venovať.Je mi z toho zle.Nehovorím máme Ròmov a Ròmov ale zas máme Neròmov a Neròmov.Ja osobne som nikdy nerobila rozdiel a hlavne pri deťoch to by mi srdce nedalo.Veď dieťa nemôže za to, kde sa narodí a akých ma rodičov je to nevinné stvorenie, ktoré ešte ničomu nechápe.Nechápe tomu, keď mu niekto povie ,že je čierny,keď sa ho niekto nechce chytit alebo sa s ním spolužiaci nechcú hrať.Toto máme učiť deti už v škôlke? A ešte k tomu uciteľky?Potom sa nečudujme ,že máme toľko zla v našom svete.Každý ma názor na túto tému a ja si ho rada prečítám ak keď tu bude viac negatývnych komentárov ,no to už ja ovplyvniť nemôžem len prosím neútočte na deti.Veď ony za nič nemôžu😊
@zoro9836 Vieš, problém je aj v Tom že Majorita chce od nas Rómov aby sme sa im alebo Vám prispôsobili...
Ale my Rómovia sme etnikum ktoré má určite črty svojho správania a nemieni ich zmeniť ... napríklad hlasné rozprávanie ....alebo aj inak v inom smere chápeme veci...
A za ďalšie v jednom z komentoch píšeš o zanedbanej hygiene, áno deti z osád majú určité zanedbanú hygienu ale nemôžu zato...a preto by to nemali ani pocítiť....
V osadách často není voda....v tej kde som pracovala si ženy ,lebo muži sú po robotach v ČR musia veeelmi ďaleko chodiť po vodu a keď má doma deti plus je napríklad tehotná si vieš predstaviť že sa jej chce po tu vodu ísť...
Niektoré veci sa asi nikdy nezmenia...
Ešte píšeš že neveríš že si toto v dnešnej dobe nejaká učiteľka dovolí? Toto tvoje vyjadrenie je TOP, a dovolím sa nad ním zasmiať že si strašne naivný....alebo nie naivný máš asi ružové okuliare nasadené pretože rasizmus na školách funguje vo veeeeelkooom
@vanda323 on (@zoro9836) nie je naivny, ani nema ruzove okuliare. Je rasista a ako taky zneguje dokazane fakty a vyhlasi ze neexistuju a tym padom sa s nimi netreba trapit.
@zoro9836 Ak niekto nema rad vsekych romov preto ze ma zle skusenosti s romami tak je rasista. Zle vlastne skusenosi ti nedavaju pravo sudit celu etnicku skupinu... alebo teda sudit ju kludne mozes, ale robi to z teba rasistu. Ak nechces byt oznaceny za rasistu, tak sudit a neznasat mozes len tych konkretnych ludi co ti robili zle.
@zoro9836 keď príde do škôlky dieťa z osady, ktoré nemá hygienické návyky, tak to treba riešiť s matkou. Väčšinou stačí pohroziť sociálkou. Ani lekár sa takého dieťaťa nedotkne?
@zoro9836 Áno to máš pravdu, funguje to tak...že zle predchádzajúce skúsenosti....no ako píše @andreatytler zle skúsenosti ti nedávajú právo na to aby si si spravil názor má všetkých...ako teraz nemyslím teba konkrétne...
Zober si to tak, ak ti niekto "biely" urobí niečo zlé automatický odsúdia všetkých? Nie však? Deje sa to len u Rómov
@elizabet173 Socialkou pohroziť? Noooo skús ...za prvé ktovie na akú Romku narazis...môže ta aj udrieť pretože to sú vyhrážky a za druhé deti není kam umiestniť takže keď ich ak nahlasis Max to prídu skontrolovať a ani ich nemusí pustiť dnu, nie raz som utekala pred psom...kolegyňa -zlomena ruka...facka a tak ďalej takže záver?
@vanda323 Nie, neoslovovali ma tak, keďže nie som romkou, ale vravím.. Bohužiaľ šikana zo strany pedagogických pracovníkov nemusí byť len u rómskych. Moja triedna s romskymi problém nemala. Mne dávala rôzne prezývky skrz vzhľadu a podpovala sikanu zo strany spolužiakov. Zámerne ma nechavala sedieť samu lebo so mnou sedieť nechceli lebo som bola "iná". Taktiež samozrejme niekoľko slov o tom ako nikam nemám sa hlásiť na strednú atď. Za zmiznute veci som mohla ja, hoc som nikdy nebola na to odkázaná..
Ja chápem čo vravíš a nevravím, že neexistuje rasizmus. Len bohužiaľ pedagogovia sú ľudia ako ostatní. Sympatie u niektorých silno prevažujú nech to dieťa je akokoľvek slušné atď...
My na skole sme mali osobitnú školu pre romov, no aj tak mi na wc nejake robili zle a nik to neriešil... Proste šikany je všade dosť. Predsudky tiež, stačí byť iným a nemusíš byť hneď róm..
@vanda323 To nechcela som myslieť tak aby ti to bolo ľúto. Len viem, že ťa trápi to ako si to mala ty. A je to hrozné.. Len som chcela, že sa to deje aj v "bielych" triedach. Proste nejaké dieťa učiteľke nie je sympaticke a hotovo. Je to všeobecne globálny problém, že na školách sú učitelia, ktorí tam nemajú čo robiť. Keď nedokážu byť profesionálni
To nie je o farbe pleti. To je o tom, ako sa ktoré dieťa správa. A keď ťa 4 ročne pošle do p... Prípadne ťa sem tam opluje, alebo zbije kamošit sa s ním nebudeš, keď si dieťa vôbec, keď si učiteľka, spravíš to čo musíš.
Bohužiaľ , dnes sa za rasizmus považuje všetko, čo menšine nevyhovuje a pre väčšinu je to bežná vec.
@zoro9836 zle skusenosti mozes mat s konkretnym clovekom. To, ze si niekedy zazil neprisposobiveho roma neznamena, ze teraz sa voci kazdemu romovi budes spravat obozretne.
Aj romovia su rozni, tym, ktori normalne ziju tiez vadia ich neprisposobivi spoluobcania.
U nas v TT je jedna kolonia (tak to nazyvaju, tu v meste nie je klasicka osada), do ktorej boli v 70tych rokoch privedeni romovia z vychodu Slovenska. Niektori ziju ako v osade, neprisposobili sa a cast romov sa prisposobila a ziju pekne a staraju sa o seba, deti, okolie. Ono to asi nejde tak rychlo.
My sme vzdy mali v triede romov, aj moje deti. V triede som chodila do skoly s velmi znamou romkou teraz na celom Slovensku. Dokonca som byvala 25 rokov s rodicmi v byte nad romskou rodinou, moja mama pracovala s romami. U nas doma sa ziadne rasisticke kecy nepestovali. My sme s nimi nejako prirodzene fungovali, ale nikdy to neboli ziadni neprisposobivi obcania. Normalni ludia.
@vanda323 skúsila som, zabralo. Aj u bielych, aj u Rómov, nie síce zrovna pohrozila, dá sa aj slušne rozprávať a dohodnúť. Ale nebolo to teda dieťa z osady, to ej fakt
@kittykat22 sama si si odpovedala.Ano je to chyba rodičov,Mladí sú málo motivovaní.Osvetu? No a ako vieš ,že ju nerobí.A je to tu zase.Súdiš knihu podľa obalu.Zbytočne sa k tomu vyjadrovať.Na MK sú prispevky ktoré by ma ani vo sne nenapadli,že také veci človek môže riešiť.A ty ideš súdiť môj príspevok? Problém ,ktorý máme na dennom poriadku? Nič mi neostáva len sa zasmiať nad tvojím komentárom
@nikyball mpja odpoveď len je nezažiješ nepochopíš.4 ročné dieťa ktoré ešte ani poriadné nepožná celú slovnú zásobu ròmske dieťa ,ktoré rozpráva len po ròmsky a nerozumie čo od neho učiteľka chce ma byť odstrkované len preto ,lebo sa učiteľke nepáči? To čo je za komentár.Nikdy by som žiadne malé dieťa neodstrkovala len preto že ma oplul alebo mi nadáva je to dieťa ono samo nechápe čo robí. Takže s tebou nesuhlasím.
@portret7 tento komentár je ale že úplne od veci.Nič to nemá spoločne s prispevkom, ktorý som napisala.Áno o takých veciach sa nehovorí no ja si myslím, že sa nehovorí o viacerích dôležitých veciach o ktorých by sa hovoriť malo.
si zaujata a pises to, akoby tento problem bol preto, lebo romovia su v tom nevinne a vsetci sa spravaju dobre a spravne, ucitelky su nespravodlive. Kolko uciteliek dostava po cumaku od romskych rodicov a deti a potom maju k detom negativny postoj uz z principu. Vytahujes rasovu kartu v sekunde ked sa ti to hodi. Ja toto tak nemam rada. Pokial je dievcatko v pohode, nic sa nedeje tak ta ucitelka sa k nemu bude spravat normalne. Pokial mas pocit, ze sa nesprava normalne tak sa jej slusne spytaj, ci je vsetko v poriadku, ze nemas ten pocit.