Rasizmus zo strany učiteliek
Dobrý deň.Nedá mi nereagovať na rasizmus zo strany učiteliek.To, že učiteľky vytvárajú počas vzdelávacej aktivity skupiny kde rozdeľujú ròmske a neròmske deti.To ,že sa učiteľka nechytí ròmskeho dieťaťa len preto,že je tmavý.Pretože nie je šikovný taķ sa mu nebude venovať.Je mi z toho zle.Nehovorím máme Ròmov a Ròmov ale zas máme Neròmov a Neròmov.Ja osobne som nikdy nerobila rozdiel a hlavne pri deťoch to by mi srdce nedalo.Veď dieťa nemôže za to, kde sa narodí a akých ma rodičov je to nevinné stvorenie, ktoré ešte ničomu nechápe.Nechápe tomu, keď mu niekto povie ,že je čierny,keď sa ho niekto nechce chytit alebo sa s ním spolužiaci nechcú hrať.Toto máme učiť deti už v škôlke? A ešte k tomu uciteľky?Potom sa nečudujme ,že máme toľko zla v našom svete.Každý ma názor na túto tému a ja si ho rada prečítám ak keď tu bude viac negatývnych komentárov ,no to už ja ovplyvniť nemôžem len prosím neútočte na deti.Veď ony za nič nemôžu😊
Zijes v blizkosti romov? Skoly, kde je ich vela, inak fungovat nemozu, ucitel musi rozdelit triedu na skupiny, kedze niektore deti, ktore by mali byt v osobitnej skole, su zaradene do zs, oni proste nemaju mentalnu vybavu na to, aby stihali detom, ktorym sa ridicia venuju. Rodicia, ktori si to vedia zariadit, svoje deti prihlasuju do inych skol, vznikaju sukromne skoly v takychto obciach…a kludne sa pridi poprechadzat po dedine, kde ich je vela, odporucam vecer😉 bicykel ani lopatu si nezamykaj, svoje deti si nechaj sikanovat od tych ukrivdenych deti… najskor si zazi realitu a potom zakladaj prispevok a moralizuj, hrdinka s bielymi susedmi. Pekny vecer.
@portret7 Co to splietas o mentalnej vybave? Aku uz len dieta potrebuje mentalnu vybavu na to aby sa ineho dietata drzalo za ruku pocas prechadky?
Tu sa bavime o skolkaroch a o tom ze biele dieta nechce chytit romske za ruku preto ze je ako ho nazvalo "cierne".
Ta mentalna vybava ocividne chyba tebe.
@andreatytler hovorim zo skusenosti, ty tiez?
Tak ja napíšem tiež svoju skúsenosť zo škôlky, kde tento rok chodia povinne do predškolskej triedy aj rómske deti, my ako rodičia aj učiteľky ich prijali v pohode, ale teda to čo stvárajú ich rodičia to je nonsens, do školky ich nevodia, keď učiteľky upozornia že je povinná predškolská príprava, tak už po učiteľke hulakaju, hneď vyťahujú rasizmus, vyhrážky, že prídu o prácu... Deti nevedia doslova nič, ani len základy hygieny, ale škôlka není na to aby ich to učila, škôlka má deti predprimarne vzdelávať a nie ich učiť splachovať záchod... Ja teda obdivujem učiteľky ako to zvládajú, ale teda nezávidím im...
@zazvorka87 no lenže oni takéto deti zaclenuju normálne do škôlok, ja ako rodič a ani deti s nimi nemajú problém, ale zas chápem učiteľky, že ich dávajú sedieť samostatne, nie preto, že ich odclenuju z dôvodu farby pleti, ale práve preto, že im musia dávať úplne iné úlohy ako ostatným a inak sa im venovať, oni sa ešte len učia vôbec držať ceruzku v ruke, strihať nožnicami... Niekto v tom hneď vidí rasizmus a segregáciu, ale ono to má hlbší dôvod... Niekedy mám pocit že práve rómska komunita je veľmi precitlivela na všetko okolo nich, a nevidí širší kontext napríklad aj takéhoto rozsadzania deti v škôlke pri cvičeniach...
@vanda323 Reagujem na Tvoj príspevok o 7.18 Ako teda riešiť osvetu v osadách? Rodič bežne odpovie, že jeho dieťa nemá vši, jeho dieťa je čisté, jeho dieťa nechodí v špinavom a v smradľavom oblečení. Jeho dieťa nekradlo, nepobilo sa atď. Vyhrážať sa im nemôžeš. Čo teda zaberá? Kde vidíš riešenie? Ak Ty Rómka odtiaľ musíš občas utekať, je vôbec možné dospieť k zlepšeniu situácie? U nás skončia ZŠ a v 16ich sú tehotné, SŠ nedokončia. Kto im to má vysvetliť, že toto nie je cesta k šťastnej budúcnosti? Oni si to vybrali sami a sami sa takto rozhodli žiť.
@elizabet173 Pravidlá v triede určuješ Ty ako učiteľka. To isté môže povedať aj spomínaná učiteľka v úvodnom príspevku. Nepoznám ju, len som poznamenala ako aj iné prispievateľky, že môže mať na to, čo a ako robí svoje dôvody, a tie dôvody nemusia byť rasistické. Chápeme sa?
Hmm. No asi by som sa v prvom rade ozvala. Problém je v mlčiacej väčšine. Ktorej to síce vadí ale nič nepovie, lebo si nechce narobiť problémy. Slušne a milo, ale jasne a na rovinu. Ja sa ozvem keď sa mi niečo nepáči. Snažím sa svoje námietky naformulovať tak, aby som sa nikoho nedotkla, ale zároveň aby druhá strana pochopila. Pri tejto učiteľke by som sa zahrala na sprostú s by som sa opýtala, že prečo ich takto delí? A potom by som povedala "môj Jožko sa kľudne môže hrať / byť v skupinke aj s jurkom, mne to nevadí". Tým jej vlastne naznačíš, že sa správa neprimerane, aj keď v tomto prípade si myslím, že moc toho nezmeníš, keď ich ani za ruku nechytí 😕. Treba syna/dcéru viesť ináč, aby sa s nimi hral, aby ich volal hrať sa a aby sa zapájal do ich hier🤷.
@loliki Ahoj, napísala si to presne....ja dodnes keď vkjdem do osady v ktorej som pracovala, vyberiem z nej ľudí kt. Chcú žiť inak a snažia sa o to, len na to nemajú...
A som si na 100 percent istá že keby som ich dala bývať medzi "bielych" nezahanbia má.
Budem reagovať ďalej...na to čo si písala že ich deti smrdia majú vsi a aj tak tvrdia že nie....OK ....hanbia sa to priznať, rozumieš? Nemajú na lepší život a za toto sa neskutočne hanbia...
Ďalej možno ich treba nechať tak...ja sama milujem ísť do osady...keď som tam cítim sa doma. Ak si odmyslím ten bordel....ak by som mala bývať v čistej osade hneď menim panelákovej bývanie. Je tam super atmosféra.
Asi sa stým už budeme musieť proste zmieriť že kto chce bude žiť normálne či už v osade alebo inde a kto nie tak proste nie....treba začať brať Rómov tak ako sú...
Napíšem to na plnú hubu....deti v 16 ok maj ak si si vedomá toho že nič viac už nedosiahnes....prečo niekoho za každú cenu meniť? Ak jemu ten spôsob života vyhovuje
@vanda323 ja naozaj celkom nechápem tu mentalitu, chcú tak žiť, tak ich tak nechajme...? Môjmu dieťaťu keď sa nebude chcieť učiť a bude chcieť celý život preležať na gauči, tak ho mám tak nechať, lebo chce tak žiť? Kam by sme to ako spoločnosť takto dotiahli, s týmto prístupom? Možno práve pre tento prístup je rómska menšina tam kde je a žije ako žije... V 16-tich deti... Ja som najskôr riešila, či budú mať moje deti kde bývať a čo jesť a až potom som ich mala... Nie opačne... A preto mám len dve, lebo z môjho platu viac neuživím, pokiaľ im chcem dať jesť a vzdelanie... Bordel v osade... Aj ten máme rešpektovať, že tak proste chcú žiť? To ako vážne? Niektorí sú tam celý život doma, nepracujú a ani len poriadok si nevedia urobiť? Čo potom robia celý deň? Hlučné správanie... Kazdí vie byť hluční, aj arogantní... Ale som človek, tak hádam sa viem aj ovládať...
@vanda323 Asi tu je ten pes zakopaný. Niektorým to vyhovuje sčasti a nie sú ochotný urobiť nič (učiť sa, získať lepšiu prácu), aby sa ich situácia zlepšila. Len sa dožadovať všetkého možného, lebo majú svoje práva. A veľakrát to robia veľmi nepríjemným, nekultivovaným spôsobom. Na jednej strane ich máme ľutovať, lebo chúďatká deti, oni za to nemôžu, tak majú obedy zadarmo, unimobunky-domčeky grátis, drevo z lesa detto. Ja chápem, že potom sú všivaví v takom prostredí a smrdia z toho dymu z nekolaudovaného kúrenia. Ale potom nech sa nečudujú, že ich deti iné deti obchádzajú. To nie je o farbe pleti. To je o životnom štýle tých ľudí, ktorý si vybrali a nechcú, nie sú ochotní na tom nič zmeniť. Len prídu s otázkou, prečo sedia oddelene, prečo ich nechytia za ruky atď. Treba si zamiesť pred vlastným prahom, ideálne upratať v celej osade a vzťahy sa určite zlepšia. 🙂
@vanda323 Ja myslím, že smrdia nie len z dôvodu, že tam nie je voda (chajdu postaviť vedia, studňu vykopať nie?) ale aj preto, že žijú v odpadkoch. Tie tóny smeti okolo osád sú hrozné. Že nemajú žiadnu tendenciu žiť v čistote nechápem a nepochopím. Potom sa tam šíria kadejaké choroby.
Im by pomohol islam, ktorý prikazuje hygienu denne a zakazuje hazard a alkohol úplne. Inak sa to nezmení. Nič iné a silnejšie než viera ich od ich spôsobu života nedostane, len malé výnimky s a vedia sami od seba uvedomiť.
@lenkakravcova
@loliki
@breeenda
Dievčatá, v podstate vo všetkom čo píšete máte pravdu.
Je to životný štýl a áno treba sa snim zmieriť pretože My silou vôle to nezmeníme...tak to je...
Inak ja som mala prvé dieťa v 18-stke a keby to môj otecko nebol ustriehol tak aj v tej 15-stke asi.
Ale u nás doma prevládala silná rúka že musí byť škola , manželstvo a tak dieťa....no ale ja som nikdy v osade nežila verím tomu že keby som tam žila tak mňa to dieťa v 15-stke. Ja som chodila som chodila do školy a vydávala som sa , potom som otehotnela, dieťa mi vzal otec...a vychovával ho. U nás Rómov je iná mentalika proste....u nás je prvoradé manželstvo... deti....až tak všetko ostatné...
@lenkakravcova tym, ze krestanstvo zakazuje antikoncepciu, tak dava prednost smilstvu pred manzetsvom? Ci ako si to myslela? Lebo vacsiu kravinu som na MK asi ani necitala.
@lenkakravcova toto preháňaš ako obvykle. Kresťanstvo preferuje, hlása a učí čistotu tela až do svadby. Normálne zámerne vyvolávaš náboženské konflikty, nechceš sa nad sebou zamyslieť?
@lenkakravcova Co keby si aspon raz vynechala nabozenske otazky. Tato diskusia je o rasizme a nejako mi ani nie je jasne, ako si sem mohla dostat sexualnu otazku-ale tak kazdy na niecom asi fici, len je blbe, ked s tym nevie prestat.
@lenkakravcova ty vopcháš islam aj do diskusie o mačkách. Nevidíme každému kresťanovi ani moslimovi pod paplón, ty áno? Ale keď si trúfaš, zbehni do osady, vanda ti dá kontakt a vyskúšaj vysvetľovať a kázať islam, možno budeš mať úspech. Sú to len tvoje reči, skutok žiadny.
P. S.: by si sa čudovala, ja mám práve vo svojom okolí dosť tých skutočných kresťanov so živou vierou, ktorú širia ďalej.
@lenkakravcova širia ďalej skutkami, nie rečami...
@zazvorka87 to neviem posúdiť, ale pýcha, povýšenectvo a pohŕdanie asi nie sú príjemné ľudské vlastnosti človeka ktorejkoľvek viery.

Ale prosím ťa. V dnešnej dobe si toto nikto nedovolí. A čo má byť uprednostnovane za to, že je rómske?
Lebo naopak ja mám skúsenosti s tým, že táto skupina ľudí má stále len výhody, lebo ak majú byť posudzovani rovnako ako väčšina,tak hneď je to rasizmus. Nemám rada to, že ak sa vám nieco nepáči, hneď za tým vidíte len rasizmus.