Reklama o obezite
Milè dámy,
týka sa to Vás a iba Vás! Pozerám skôr zahraničnú televíziu. Čiže neviem už aký čas a ako dlho táto reklama na obezitu v TV prebieha. Zostala som šokovaná. Áno, obezita je choroba!
Tá reklama zobrazuje iba ženu, iba jej monológ typu:” Si tučná, nie je to tvoja vina!”
Pýtam sa, že kde je obezita mužského pohlavia ????????
Tá neexistuje? Prečo do tej reklamy nedali zároveň aj muža, ktorý tiež sa stotožňuje s tým, že je obézny?
Otazne je dokedy to bude mat efekt takto. A ja neverim ani na to,ze je to len prejedani sa a nic ine. Ja mam v okoli kamaratky, mnohe maju sedave zamestnania a nic nerobia, nikde necvicia, ked sa stretneme, zjedia dvakrat tolko ako ja a su stale na tej istej vahe. Ja som bola u troch dietologiciek a kazda z nich mi povedala,ze u mna to jednoznacne nie je len v strave, jedna mi nasadila taku dlhodobu dietu, ze uz som mala pocit ze som ako kralik, sama zelenina a napriek tomu som viac ako 9kg neschudla. Tie ktore sa snazime dlhe roky a pozname vsetky tie hefty ako mat nizsi prijem ako vydaj a napriek tomu to nevieme dat dole vieme svoje. Ale hadat sa s nikym nebudem.
@zazvorka87 áno zomrie on sám, Ibaže aj toto zaťažuje sociálny systém a kto to platí? My. Nie je to iba o tom človeku. Ďalšia vec - užívanie liekov - potom sú tie lieky, hormony, všade aj vo vode. primárne sa to týka toho jedného človeka ale v širšej súvislosti sa to dotýka aj okolia
@akje samozrejme že veľa závisí od rodičov..Keď bude dieťaťu denne kupovať balík chipsov,a x ďalších nezdravých potravín a ešte ho podporí v tom aby sedeli doma.. Väčšinou je to tam kde aj sami rodiča majú problém z váhou,stravou a to dieťa vozia dobre že nie aj na záchod... Dieťa nemá pohybu,+strava a potom vidíme všade obézne deti.
@zazvorka87 ale je rozdiel mierna nadváha a nadváha 30 kg. To treba tiež rozlišovať. Každý nemôže byť vychudnutý ale nikto tým nechce povedať že všetci máme byť chudí. Mierna nadváha je OK.
@nikha2809 Je to ako povedat alkoholikovi "Od zajtra uz nepi". Myslis, ze ho to donuti k lieceniu? @akje to pekne napisala, kym nie je spolocnost edukovana, tak nie, nedonuti. A to co on v reale zaziva je odsudenie, "vyhnanie z kmena". Vybuduje si sam k sebe pocit nenavisti, nedostatocnosti, viny voci svojim blizkym, je odpojeny od svojho tela, nezalezi mu na svojom tele... krasne knihy na tu temu ma Gabor Mate. O traume aj o zavislostiach.
Otázka... je to reklama, ako tu všetci píšete, alebo kampaň? (Ak je to reklama, tak propaguje nejaký produkt? Platenú službu? )... alebo je to kampaň, ktorá má podnietiť ľudí k tomu,aby začali niečo s obezitou robiť? Musím si to pozrieť poriadne, keď to pôjde, nejak som tomu nevenovala pozornosť....ale vidím ze účinku, ci už pozitívne ale negativne...
@zazvorka87 ja nič neužívam, ani antikoncepciu a ani som ju nikdy nebrala. Stravujem sa relatívne ,,zdravo,, a nemám problém sama so sebou a ani iné zdravotné problémy. Ak mám aj pár kg navyše, som si vedomá toho, že je to moja vina. Nebudem sa vyhovárať na genetiku, lebo aj moja mama má nadváhu, hormony lebo čo ak prechod a pod. Viem, že keď sa normálne stravujem, neprejedám, nejem kopu somarín a hýbem sa-čo mnohým v dnešnej dobe chýba, tak kg idú dole. Takže ak je niekto zdravý nech na mňa nejde s tým, že nedá sa. Dá sa, len treba chcieť a dať si poradiť. Myslím, že tu (nemyslím priamo MK) je dosť odborníkov , vzdelaných, ktorý vedia človeku poradiť. Stačí si napr. naFB pozrieť rôzne stránky a fotky ľudí pred a po a ide to. A nie sa sťažovať a zvalovať vinu na druhého.
svoj život žijem naplno a užívam si ho . Netvrdím že nikdy nič zlé nemôže prísť - nehoda, choroba. Je to súčasť života. A ak ma tlstý - ako s i to napísala aj prežije. A čo? Každý tu má byť svoj čas a keď príde ten môj tak príde. Mne to už bude jedno ja nebudem vedieť že ma prežil. 😅. Ale nebudem kvôli tomu mať 30 kg nadváhy a tváriť sa že je to OK a dúfať, že prežijem chudšieho
obezita vobec nie je iba o prezierani sa a hranolkach polozenych na bruchu sediac pred telkou. cele nase telo je riadene citlivymi procesmi, na ktore vplyva rad okolnosti. ved odmalicka rastieme, vyvijame sa, fungovanie tela a zachovanie nasho zivota je zavisle od prijmu potravy, vody, vzduchu... to su predsa nevyhnutne vplyvy, bez ktorych nedokazeme zit.
uz deti su rozdielne, niektore stihle, ine maju brusko, hrubsie nozicky, v puberte niektore dievcata maju od zaciatku problem s MS a neskor sa zisti PCO a veda objavuje mnohe suvislosti ako inzulinovu rezistenciu suvisiacu napriklad s PCO. zeny, ktore nemate podobne problemy ani netusite, aka je to "spravodlivost" pre tie zeny, ktore ako mlade maju inzulinovu rezistenciu/cukrovku 2. typu a nemusia sa k nej prezrat. zeny nemaju ovulaciu, nemaju progesteron a ani netusia, ze sa im vo vnutri vyvija prekancerozny stav v maternici. tucnota je len ta viditelna cast fyzickeho aj najma psychickeho utrpenia ludi, ktori trpia roznymi hormonalnymi a inymi ochoreniami vychadzajucimi napriklad z nezrelosti mozgoveho kmenu atd, co nikto z nas v sebe nevie ovplyvnit. cela telesna sustava je taka detailna, komplikovana, prepracovana.
obezita je choroba a nie iba choroba prejedania, ale choroba suvisiaca s dalsimi zavaznymi ochoreniami, o ktorych mozno ani nemate potuchy, lebo si zijete svoj zivot, mozno chude, ale nechapave. myslite, ze tucna necvici? neje zdravo? ved mnohe zeny si mozu dat zmrzlinu, daju si cokoladu, aj cipsy aj hranolky. nie kazdy den. ale tucna si ich mozno neda nikdy a aj tak je tucna. preto dobre pocuvajte tu vetu, co povie: priberiem aj zo salatu. ano, je to tak. kaloricke tabulky su sice pekna vec, ale nefunguju na kazdeho, pre "tucnych" su aj specialne diety, kde je dieta zalozena na chemickej kombinacii konkretnych potravin, je to stravovanie velmi drahe a velmi biedne, je to hladovanie, jedalnicek sice preplaca zdravotna poistovna, ale potraviny vas stoja celu vyplatu.
no kto nechce pochopit, tak bude aj tak stale tvrdit, ze tucni ludia sa prezieraju hranolkami atd
@janetinka27 tu píšeme väčšinou že ľudia, ktorí zdr.problémy nemajú si za svoju nadváhu môžu sami. A hovorím o nadváhe 15kg a viac. Pár kg navyše nie je problém ani zo zdravotného hľadiska. Ano aj deti sú rozdielne. Lenže za stravu detí môžu rodičia. Zaujímavé že kedysi nebolo toľko obeznych detí a ani dospelých . Prečo asi? Ano pribudúaju aj choroby ale veľa ľudí nemážiadne zdr.problémy iba je lenivých niečo pre seba urobiť a tak priberajú. Pre ľudí so zdravotnými problémami sú dietne sestry ktoré by ich mali nasmerovať aby sa aspoň zdravo stravovali aj keď sa priberaniu nevyhnú. Tam človek nemôže ísť hlavou proti múru. Ale u zdravého človeka je to všetko o prístupe. Ludia majú spomalené metabolizmy alebo rozhádzané od diet. Preto už potom priberú aj z vody. Zaujímavé, že keď sa zdravý človek zatne a niečo pre seba spraví tak to ide. Tu nejde o prežieranie sa ale o životný štýl ako taký, ktorý zahrňuje pohyb, stravu a kopu iných faktorov.
@kvetinka75 tu hovorime o chorobe - obezite. naco potom spominat nejaku zenu, co ma dve-tri, pat-patnast kil navyse? to je uplne mimo temu.
je ovela viac obeznych ludi ako v minulosti, lebo je vysoka dostupnost jedla, vysoka kaloricka hodnota jedla, vysoky glykemicky index jedal, pohodlnejsi zivot... ved obezita nie je len 50 a viac kg nadvahy.
ale ked si pozriem fotky 30 rokov dozadu, kolko je tam muzov s bruchom, nase babky boli v mladosti stihle, mnohe vsak uz pred patdesiatkou mali obezitu, neskor cukrovku.
je aj obezita vyplyvajuca z psychickych problemov, prejedanie, izolacia doma, malo pohybu, zacarovany kruh atd
pisem ale o obezite - chorobe, ktora je priamo v tej reklame a preto pisem, ze kto nerozumie, nechape, tak si o tom musi zistit viac, pretoze dnes je tu vela hormonalnej obezity, neviem preco - mozno znecistenie prostredia, vsak kam idu vsetky tie hormony, co uzivame? ja tiez uzivam kazdy mesiac kopec hormonov a konci to v prirode. a tiez, ked sa spominaju tie rozne materialy, nejake plasty atd, ze vplyvaju na hormonalnu sustavu cloveka, ja si myslim, ze je to mozno aj tym.
@kvetinka75 no a to som ti chcela este povedat o tych dietnych sestrach - chodim na endo aj dia k vybornej lekarke, ale jedalnicek na mieru ti nikto neda, existuju sice velmi dobre, ucinne postupy, diety atd, ale ziadny lekar ti len tak neda jedalnicek na mieru. ano, menej jedzte, jedzte menej tukov, viac sa hybte, nejedzte sladke, treba viac zeleniny, pitny rezim atd. ale ani tak to nefunguje, zo 100 alebo zo 140 kg sa na zdravu vahu sam clovek nikdy nedostane, ani ked bude mat dietne odporucania.
preto pisem, ze su velmi drahe diety, ktore frcia zatial niekde daleko vo svete a k nam sa dostavaju velmi pomaly, su drahe, jedalnicek preplati zdravotna poistovna, clovek je prisne sledovany, im je jedno, ze niekolko mesiacov clovek nemoze ani kusok masa, syra, mlieka, chleba alebo ovocia a musi ist presne podla jedalnicka, pretoze ide o presnu chemicku kombinaciu jedal, cize ked je tam napisana cervena paprika, tak nemozes zjest zelenu atd. ked tam nie je sol, tak polievku nemozes ani osolit, je to varena voda s varenou cibulou a mrkvou bez soli, nic, len toto. divala som sa na tuto dietu denne pol roka, bolo to utrpenie a zaruceny vysledok bol kratkodoby, zial.
ale aj tu na koniku su uz zeny, ktore sa dostali k niektorym dietam a pomohli im, ale urcite to nebolo u dietnej sestry, co je smutne. chcem tym povedat, ze to nie je take jednoduche, je to otrocina, ked si nemozes spravit normalne jedlo, ale musis si vopred nakupit potraviny a jest len podla prisneho jedalnicka a ked mas stresujucu pracu, deti, malo casu, tak fungovat na tychto dietach je velmi tazke.
Áno, samozrejme. Lenže aj u lekárky napríklad som chcela vyšetriť štítnu žľazu a hormonalny profil a ona hned, že mám ideálnu váhu a nech neriešim. Že dobre vyzerám. Ja sa však cítim zle, viem ako som vyzerala a ako vyzerať nechcem, no nedokážem schudnúť. Aj sa hýbem, aj stravu mám vyváženú, len u mňa je problém, že ja si nebudem proste vážiť jedlo a písať čo som zjedla. Vždy som sa stravovala normálne, nič som za posledné roky nemenila, len som dvakrát po sebe rodila. A keď som nepriniesla počas tehotenstva, tak polroka po poslednom pôrode hups, 15 kíl hore a ani za toho pána nechcú zliezť zo mňa.
@janetinka27 preto, že aj zdravé ženy majú nadváhu 20-30 kg pretože sa zanedbali vlastnou voľou. Nie všetci majú vážne problémy.
@janetinka27 no a dalším problém je čas. Ale nie žeby ho ženy nemali. Veľakrát počujeme nemám čas, pretože mám rodinu. Žena robí pomaly všetko v domácnosti. To je dalším problémom a pre nedostatok času nemá čas na seba. Bolo by dobré zmeniť aj to. Žena nie je otrokom rodiny, domácnosti. Ak má malé deti 2-3 ročné nepoviem, ale ak sú tie deti už väčšie 10+ tak sú schopné aj samé s niečím pomôcť a odbremeniť ženu, aby mala čas na seba.
Okrem toho, žena nemusí byť na nejakej diete. Stačí len upraviť stravu a takú stravu môže jesť aj zvyšok rodiny. Že budú variť, dusiť, grilovať? Budú jesť viac zeleniny, lepšie kombinovať jedlo? Veď to neuškodí ani ostatným. Nemusí mať zvyšok rodiny salámu, rezne, krkovičku.
@kvetinka75 ano, aj zdrave zeny maju plus 20 kg, ale pisem, ze to nema nic spolocne s tou reklamou
@kvetinka75 ano, ale ty pises o uprave jedla, ale ja ti vravim, ze to nestaci. ved tie "tucne" zeny mnohe jedia uz roky zdravo. tak aka uprava jedla? to je to, o com pisem, ze ta tucna uz davno jedava "salat" a neje ziadnu krkovicku ani salamu, rezne. ze je to nespravna predstava ludi, ktori si predstavuju obezitu iba ako nasledok mastnych nezdravych jedal. ale keby si sa blizsie zaujimala o to, co dnes mnohe zeny jedia a ako na sebe makaju a su proste tucne. ja deti nemam a mam bezdetne kamaratky, chodia do fitka, sportuju, jedia zdravo a teda musim povedat, ze maju pevnejsiu volu ako ja a su proste 100kg+
@kvetinka75 a teraz tu vyssie citam iny tvoj koment, ktory patril inej zienke a z toho vidim, ze ty to porovnavas so sebou - ako sa stravujes, ako si si vedoma par kg navyse, ale tu ide prave o to, ze tu sa porovnavat neda. a preto pisem, ze ani necakam, ze to ludia pochopia, ved aj naco, zasa ja tiez nerozumiem kazdemu zdravotnemu problemu
@janetinka27 no ja veru nepoznám ženu, ktorá by toto všetko robila a bola by tučná. Mám kamarátku, beháva, športuje ale tá si aj naloží. ostatné ktoré pravidelne športujú tak si dávajú pozor aj na stravu. Nemajú nejakú striktnú dietu , jedia všetko ale ,,rozumne,, a žiadna z nich nemá 30 kg nadváhy. Tie, ktoré si doprajú viac, majú niečo navyše ale určite nie 30 kg. Zaase keď má niekto 50 kg navyše a športuje, zdravo sa stravuje nejaký čas, nemôže čakať že do 3 mesiacoch bude mať normálnu postavu. tomu to trvá dlhšie.
@janetinka27 ja sa neporovnávam so sebou. Pravidelne chodím cvičiť a tam stretávam kvantum žien , takže viem ktorá ako cvičí, čo jedia a čo im pomáha a ako sa to prejavuje po pol roku, po roku.
Napis sem a nominuj tu reklamu: https://www.sexistickykix.sk/
@janetinka27 nemusia to byt len tucne a nezdrave jedla..ale aj velke porcie. A nevidis, co tie zeny zobkaju po veceroch pri telke.
@miskaska
@kvetinka75
nebudem vas presviedcat.
@janetinka27 aj tak by si nepresvedčila. Ja vychádzam na základe nielen svojim alebo aj zo skúsenosti iných. Takže končím túto diskusiu, lebo by to bolo stále o tom istom. Pekný deň prajem🌞
@kvetinka75 zo svojich skusenosti asi tazko, kedze si v situacii hormonalnej obeznej zeny zrejme nikdy nebola. pekny den
Neviem, comu nerozumiete? Alebo nechcete rozumiet. Tu predsa absolutne nikto neobhajuje obezitu.
Urcite je vela ludi, ktori sa prejedaju, deti trcia pri pocitacoch a piju presladene napoje miesto toho, aby santili vonku. Toto nikto nespochybnuje.
Ale tato reklama hovori o tom, ze dnes pribuda vela obeznych ludi, pretoze pribudaju choroby, ktorych sprievodnym javom je obezita. Nic viac, nic menej…
Takze zi a nechaj zit.
A k autorke… citala si si, co si za hlupost napisala o cloveku, ktory kvoli rakovine schudol 60kg. Ze ked chces, tak to drasticky ide? Tak sa teraz trosku zamysli nad tym, ze to drasticke chudnutie je snad este pre telo horsie, ako ta obezita. Ze toto zdrave absolutne nie je. Ty sa tu sice zdravim obhajujes, ale pre teba je to v prvom rade esteticky problem. A prirovnavat to este k niekomu, kto ma skutocne vazne ochorenie, zrejme ani nevies, co taka liecba rakoviny predstavuje. Toto prajes vsetkym tucnym, len aby schudli a ty si sa mohla divat na vysportovanych chlapov na kupilsku. Ty by si to dobrovolne podstupila? Kvoli akejkolvek estetickej vade? Pochybujem.

@tosomja bmi, ja nikdy neriešim. Ja sa ani nevážim. Ja to robím tak, že keď vyjdem do kopca a fučím, je to zle. Už musím voľačo so sebou robiť. A oblečenie, ktoré si nosila vlani je dobrým ukazovateľom. Či si ho dokážeš obliecť. Ja mám ešte nohavice, ktoré som nosila v 18 tke. Ja si ho dokážem obliecť i teraz. Ale to neznamená, že wau a kašlem na všetko. Proste pevnosť tela je dôležitá ako ďalší ukazovateľ. Jasné, že vo veku 25 sa ľahšie vyskakuje s tou kondíciou a pevnosťou tela. 😅 Treba sa však sledovať. Telo dáva jasne najavo, čo je a nie je v poriadku.
Takže ja ti radím, že netreba sa vážiť. 🙂
Výzva môže byť aj kúpa krásneho obliečenia. Avšak o číslo menšie. 😁