icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

katja78
24. júl 2012

dobrú noc 🙂

macamac
24. júl 2012

no dievčatá, čítam Vás poctivo a musím povedať,že super diskusia 😉 🙂
rada by som reagovala na veľa vecí 😀 ale kým sa mi podarí dostať sem na dlhšie-už ste v inej uličke 😀 😉

som si všimla, že
@mamkabeika prešla v živote nejakým znovuzrodením, resp. dostala dar od Boha-správne odšifrovala jeho dotyk a ponuku 🙂
ale-treba si uvedomiť, že mnohí z nás tu sú stále na nejakej ceste hľadania, utvrdzovania sa v niečom, máme pochybnosti...i keď veríme. viera je dar. takisto jej hĺbka a sila.
a preto trošku len k mamkebeike:
dnes 20.10
...ja nie som Boh.....
... " Ak sa však manžel ani po odluke nedal dokopy a nezmenil, žena si podľa mňa po odluke môže nájsť partnera. Boh nechce, aby sa trápila a žila sama, vtedy sa jej podľa mňa hriech cudzoložstva nezapočíta u Boha. Ale cirkevne sobášiť sa už druhýkrát nesmie. Všetko treba posudzovať individuálne a s láskou, v tomto prípade žiadne zákony nemôžu striktne fungovať, ani tie cirkevné.......
no-v jednom príspevku a také nezrovnalosti...
na jednej strane nie si Boh, na druhej strane vieš, čo Boh nechce - ..." aby sa trápila a žila sama"....
keď vezmem tento konkrétny prípad- ako vieš, čo Boh chce? veď ak sa oslobodí od gamblera, prečo by sa už mala trápiť? a nemohla žiť sama? v čistote? ak si myslela trápenie- sama s deťmi, finančne, časovo,..... no to za trápenie, akým prejde gamblerova bývalka, ja nepovažujem 🙂 nemyslíš, že možno Boh chce, aby zostala sama? žeby s novým partnerom mohla mať iné problémy?

osobne- to len na posúdenie pohľadu 😉 nerada sa púšťam do takýchto diskusií, lebo nemajú konca -kraja.
ja absolútne neviem, ako a čo si myslí Boh o komkoľvek z nás a ani aké má s nami plány. kto to vie- nuž, klobúk dole 😝
ja si proste myslím,že si to ľudia spätne môžu tak vykladať, to je o.k.
ale napr. popredu- ak som v strese a smútku napr. s tu spomínanou neplodnosťou, tak asi v takom duševnom rozpoložení - ja osobne- by som nemala silu uvažovať štýlom: drahý, vie čo, asi Boh chce, aby sme si zobrali černoška alebo Róma-a hneď niekoľko, preto nepožehná nám vlastné deti. ako sorry- to mi príde ako utópia. myslím,že nikoho vlastná neplodnosť nenastaví na adopčného ducha. to už máš v sebe od počatia 😉a a doptuješ si aj k svojim vlastným 😉

nehrajme sa na Boha a nebuďme zrazu všetci jeho verejnými hovorcami v štýle osobných životov iných. formou odpovede: "takto to chcel Boh, to je jeho plán".
lebo- ohľadne druhých- ťažko môžme vedieť, aké má s nimi plány.
veď to nevieme ani o sebe 😉 🙂

vejula
25. júl 2012

@mamkabeika pri plodení podla môjho nazoru nikdy nechyba Boh. I ked je to pred uzatvorenim manželstva. Splodenie dieťaťa je najbližšia spolupraca ludi s Bohom. Knazi to prirovnavaju okamihu, ked na oltari premienaju z chleba ježiša krista a z vina jeho krv. My ludia davame telo a Boh v tom okamihu dava dušu. Kto by tam tu dušu vdychol ak by nebol pri tom milovaní pritomny Boh? Ved dieťa, ktore je splodene pred manželstvom ma tak isto dušu ako to čo je splodene po svadbe.
A tak isto si myslim, že je Boh pritomny pri IVF 😉 LEbo čo, inak by boli tie deti splodene pomocou IVF bez duše. Maš ten pocit, že tieto deti nemaju dušu? A ak nie Boh, kto im tu dušu dal?

Druha vec, neviem, mne pride take smiešne vždy, ked ludia vysvetluju Božie konanie. Niečo sa stane či nestane, ludia svojim ludskym mozočkom hned najdu vysvetlenie prečo sa stalo toto a hento a že to boh urobil pre toto. Ako nechcem byť posmešna, ale mne toto pride vtipne. Samozrejme ja mam tiež tendencie vysvetlovať konanie Boha, ale podla mna pokial ti Boh skutočne neda pocitiť prečo bolo jeho konanie ake bolo, len tak vlastnymi silami a vlastnymi myšlienkovymi procesmi ťažko prideme na to prečo bolo a prečo nebolo to tak ako bolo alebo nebolo 🙂 (blba veta 😝 😀 ) Pripomina mi to ešte časy pohanskych Bohov, ked ludia každu katastrofu vysvetlovali konanim Boha, svojou neposlušnosťou a podobne. Neviem, no myslim, že ešte aj v dnešnych časoch sa ludia uchyluju k takemuto spravaniu.....

@minewka To s tym vykladanim Biblie maš pravdu. Človek vlastnym rozumom len ťažko pochopi o čo tam ide. To je vlastne v tej Biblii aj spominane. Že potrebuje na to radcu, ale nie radcu z tohto sveta. Ak sa niekto snaži vykladať veci vlastnym rozumom, za učelom svojho prilepšenia, svojej slavy, či upozornenia na seba sameho, tak je mu to podla mna skôr na zle ako na dobre.... Ten kto skutočne pochopil Biblii za pomoci ducha svateho(inak to podla mna ani nejde) ten nema potrebu sa zviditelnovať, prikladať si zasluhy či sa tym prezentovať. Často nad tym rozmyšlam, či možno všeobecne vyložiť Bibliu a pisať k nej priručky, ked je v samotnej Biblii napisane, že ju pochopia len vyvolení (to pre mna znamena tí obdaerní duchom svatym) Možno hej, ja netvrdím, že nie, ale mam v tom pochybnosti. PREčo by potom biblia nebola pisana štylom ktoremu by pochopil každy. KEd v samotnom texte je pisane niečo v tom zmysle, že preto aby ludia hladeli a nevideli aby čitali a nechapali.... Tato samotna stať ma velmi rozčulovala, nechapala som, a videla som v tom taku akusi osudovosť.. Že su ludia, ktorí proste su vyvolení a maju pochopiť a tí ktorí su odsudení k nevedomosti. Ale ťažko hovoriť, kedže sama nechapem 😀 😀 😀 No možno je to myslene tak, že ludia, ktorí prosia Boha o mudrosť o to aby pochopili, tak im Boh pošle radcu - ducha svateho... Možno je to preto tak, aby ludia neboli pyšní na to akí su skvelí, že oni pochopili Boha, že pochopili jeho slovu - aby neboli pyšní.... ale Boh im pošle ducha svateho, a takí ludia pochopia, že nieje ich zasluhou že sa približili k Bohu a jeho slovu, ale že su len obdarení a teda všetko beru s pokorou, nemaju potrebu sa vyvyšovať nad ostatnych, neprikladaju si za to zasluhy, ale citia sa len vdační za dar.
Neviem či ťa vlastne toto všetko zaujima, kedže v Boha neveriš... JA len na margo tej Biblie ako si pisala, že ludia si ju vysvetluju ako sa im pači a ako sa im hodí... Možno, že samotna Biblia ma každemu človeku povedať niečo ine, možno je to jeden s prostriedkov, pomocou ktoreho Boh osobne komunikuje s každym z nas zvlašť. Nie so všetkymi naraz ako so stadom. Ako vravim neviem, všetko su to len moje domnienky moje predstavy, kedže sama som vo viere nepostupila tam kde by som mala. Všetko čo pišem je len z mojej hlavy, čiže za to sa zaručiť nemôžem, kedže moje poznanie je velmi ubohe. Ale ked ma raz ozaj navštívi duch svaty, už sa nebudem len domnievať, no som zvedava, kedy naberem odvahu a odhodlanie otvoriť mu srdce 😵 😅

vejula
25. júl 2012

@lucka_220809 ooooo velmi pekneee lucik 🙂 Pišeš super a konkretne.
Ani neviem čo napisať na tvoje prispevky. JA som teda, čo sa tyka cirvi stlae v takom zvlaštnom rozpoložení. Teda system akym je to všetko riešene, presne ako pišeš, pripomina čisto ludsku inštituciu. Na druhej strane, ťažko uplne odmietnuť cirkev, ked vlastne sviatosti, všetky poskytuje cirkev....
Ved ty vieš, že tiež niesom ta, čo vnima všetky dogmy cirkvy ako za šťastne. Naor neomylnosť papeža, ta ma asi vytača najviac 😅 Nesloboda v tejto inštitucii aj čo sa tyka vyjadrenia knazov. To na začiatku nebolo. TEraz sa aj knaz biskup, všetci musia pridržiavať určitej doktriny. JE tu akoby obmedzovanie slobody myslenia knazov či biskupov. Ja im teda nezavidim, musi to byť pre nich podla mna tiež velky križ nemôcť vyjadriť vlastne presvedčenie, o to horšie ak im to zjavil skutočne ten najvyšši a oni ma chuť volať ako volali prví apoštoly, a su zviazaní. A tí, čo sa odvažia, tak ich čakaju postihy.

vejula
25. júl 2012

@minewka a ešte čo sa tyka IVF a o nevzdelanosti ludí ako sa to tu robí. No ja neviem... Ale čo mam znamych, tak maju už jedno dieťatko z IVF a ešte tušim 5 embrijok zamrazenych. A to chcu tak dve detičky. Takže by som netvrdila, že je to inak ako to my vidime. Pokial by bolo možne skutočne vytvoriť len tolko embryjok kolko sa do ženy vloži, tak ja osobne proti IVF nič nemam. Mna tam irituje len ten "odpad" 😖 pre mna teda už ludske životy

sissmiss
25. júl 2012

@mamkabeika nie vajcovody, zeny!!! ucta k sebe samej a svojmu telu, mame vajickovody 😵 nie vajcia, ale vajicka 😕

vejula
25. júl 2012

@minewka ohladne IVF som dočitala tvoje prispevky... Tak som pochopila o čo ide.... Že si človek môže rozhodnuť kolko embryjok sa vytvori pri UM... Takže predchadzajuci prispevok ignoruj 😉

cecil36
25. júl 2012

@vejula ja som priklad, ze sa to v ivf da. Mali sme 6 vajok (odobranych). Dve vajka boli degenerovane, cize ani v prirodzenom cykle by sa neoplodnili ani v ivf sa neoplodnili. Styri sa oplodnili. Dve sa prestali vyvijat. Dve zostali a tie sme vlozili. Jedno sa ujalo a je z toho nas syn. Druhe embryjko sa mi v brusku neuhniezdilo. Cize ziadne mrazaciky, ani "odpad". V prvom ivf sme dokonca mali len jedno vajko, oplodnili ho, vlozili, ale neujalo sa. Druhy sme mali nativ (bez hormonov), oplodnilo sa, volzili sme ho, ale zas sa neujalo. Vzdy som sla do minimalnej stimulky alebo nativu, lebo som nechcela do seba trepat vysoke davky hormonov. Takze da sa to, ak par chce.

evkasus
25. júl 2012

@cecil36 ja nespochybnujem tvoju lasku k obom detom. Alebo lasku kazdej zeny, ktora podstupila IVF a donosila tak vytuzene dieta. Treba chapat to co pisem a nepridavat si k tomu veci, ktore som nenapisala.
Ohladne toho kolko embryi pri IVF odumrelo, alebo kolko IVF bolo neuspesnych na to nepotrebujes ani statistiku...staci citat niektore temy tu na MK. Kolko zien tu pise o tom kolko IVF podstupilo a kolko embryi naozaj prezilo, kym sa dopracovali k vytuzenemu dietatku.
Pre tych, ktori si vazia ludsky zivot od pociatku je toto zial eticky problem.

vejula
25. júl 2012

@mamkabeika
@maja22
@minewka čo sa tyka IVF a toho čo chce či nechce Boh sa teda neodvažujem hovoriť. LE čisto môj osobny pohlad na cirkev a jej postoje. NEjde opomenuť minulosť... A to tym spôsobom, že cirkev bola vždy ta posledna, ktora sa rozhodla akceptovať moderne spôsoby mediciny či tak podobne. NAjdlhšie vždy tvrdila, že to či ono, je proti Bohu, že to pochadza od diabla. Preto sa neodvažim povedať že momentalnypostoj cirkvi k IVF sa časom nezmení, tak ako sa zmenil postoj cirkvy k pitve či k transplantacii. Tiež si dlho cirkev nevedela predstaviť transplantovať srdce či inu časť tela, lebo ked ma byť pri poslednom sude vzkriesene aj telo, komu vlastne bude patriť to srdce. No Boh bude mať z toho isto silnu dilemu 😅 Toto bolo uvažovanie ludi pred rokmi. Momentalne uvažujeme, tiež tak ako je nam z tej našej logiky - naboženskej prirodzene. Boh dava dušu, ako to asi robi, ked sa to deje v nejakej skumavke???? Ale my sme tak obmedzený... Boh ma ine paky 😉
TEda ako pišem, ja teda vôbec nevylučujem, že pokial by sa IVF uberala tym humannejším smerom, tak ju cirkev časom neoddobrí. Ale samozrejme nemôžem to tvrdiť na 100% LEn proste z minulosti mi to tak najskôr vyplyva, že by to takto nejako mohlo skončiť. LEbo či chceme či nie o par generacii, bude už len vynimočne prirodzene oplodnenie. To nemam z vlastnej hlavy ale z ust lekara. Takže zrejme bude cirkev aj nutena to prijať, pokial nebude chcieť aby sme vymreli.
Druha vec je, ešte čo sa tyka spôsobu IVF, že z čoho budu robiť potom farmaceuti vakciny proti ružienkam, ked tu nebudu po ruke svyškove embryja 😅 A toto si už vela kresťanov neuvedomuje, NEchava svoje deti očkovať veselo vakcinami, ktore su pestovane na umelo potratenych embryjach, hlavne, že IVF odsudzuju 🤐

cecil36
25. júl 2012

@evkasus tak skus precitat aj temy o spontannych potratoch a MA 😉

lucka_220809
25. júl 2012

@vejula Verci, ty si zlata. Ja aj uplne chapem tu bezradnost, ozaj, ved ja som ju tiez mavala a dost ma vytacalo tolko veci. Stale si myslim,ze veci v katolickej cirkvi su ozaj v mnohom velmi nestastne, ze sposobuju - a za tym si ozaj stojim - urcite oplostenie viery a vnimania veci tak, ako nie su mnohym katolikom...lebo sa tym zväzuju, tym, ze sa odporuca a viaze k tolkym veciam - od prvych piatkov cez 15 typov potrebnych-odporucanych modlitieb takeho ruzenca a volanie k tomuto svatemu za toto, k inemu za ine.. aj ja som to vsetko zila a prva som sa bila za to, ako to robim rada a dobrovolne z presvedcenia a z lasky, ale nikdy som vlastne necitila a nevnimala Boha mimo tieto vsetky "potrebne" ukony, myslela som si,ze ich naozaj Boh chce, ze On je ten, co nam tieto veci zadava a podobne. Ja teraz VIEM (verim), ze to tak vobec nie je. A ze to spoliehanie sa na to, co cirkev napise do katechizmu a co odporuci a co prikazuje, nie je spravne, lebo uplne to vynechava a redukuje ten vztah Ty a Boh. Ja som si myslela, ze som v kontakte s Bohom, ale nevedela som Ho nikdy vnimat, vlastne som robila, co bolo potrebne (="spravne" robit) Bohu po voli, ale ja som tu Lasku naozaj nezazivala, hoci som sa o tom presviedcala, ze ju mam a poznam. Dobre si pamatam, aka frustrovana som bola, ak nahodou som v tom "vykone" polavila, ja som mala vycitky este aj ked som pre nejaku chorobu v nedelu nemohla do kostola.
Je taka skoda, ze katolicka cirkev akoby nedoveruje, ze by veriaci sami mohli nachadzat Boha a nevedie ich k tomu /hoci celkom si to ani sama neuvedomuje asi/. Namiesto toho sa snazi co najviac ludi mat v kostole a ked chodia v nedelu do kostola a sem-tam na spoved, tak su povazovani, ze su naporiadku. Ludia este vo svojich 30-40 rokoch chodia sa radit za knazmi o pomaly kazdej veci, akoby sami nepoznali Pismo a nevedeli hladat odpovede na zivotne situacie.. ale je to preto,ze su k tomu vychovavani cely zivot, ze skratka v tej cirkvi ta autoritativnost je a ze sa vo vseobecnosti povazuje, ze je knaz ten studovany, ale podvedome najma ma nalepku, ze je blizsie k Bohu a ma tym padom pristup k pravde, a potom tiez, ze ked mi nieco knaz povie a ja to tak robim, keby nahodou aj nemal pravdu, tak to uz nie je moja zodpovednost, ale jeho.
Ja viem,ze vela z bab tu mi hned bude oponovat a viem aj cim presne, a ani sa nechcem hadat s nikym, ja mam sama velmi blizkych priatelov knazov, skvelych, mudrych, ale dnes uz i na nich vidim, ze slobodne vedia premyslat a hladat i oni len po istu hranicu. A dalej akoby sa nemohlo zajst, sloboda existuje skratka len v ramci hranic katolickej vierouky a moralky, takze ak nejaka chyba v tom je (podla mna su, nemalo), tak neexistuje moznost sa k pravde dopracovat. A malokto si dovoli nieco take urobit, lebo pre katolikov: neexistuje spasa mimo kat.cirkvi.

Nebojim sa napr. vobec o Bezaka, to je podla mna naozaj muz, ktory pozna Boha a mna vobec neznepokojuje jeho odvolanie kvoli nemu samemu ci comukolvek. Jedine, co ma na tom znepokojuje prave to znepokojenie vsetkych veriacich okolo, ktori su z toho velmi nestasni, no napriek tomu zakazdym dodaju, ze to rozhodnutie "nespochybnuju"... hoci realne ho spochybnuju a myslim si, ze pravom. Hm...joj vela som napisala a vela ludi iste zareaguje vysvetlujucimi argumentmi, aby mi dokazali, co zle vidim a co zle beriem. Ale verte mi, ja som si vsetkymi tymi argumentmi presla sama u seba a teda samej sebe som bola najsilnejsi oponent, plny strachu z nepredstavitelneho kroku - nesuhlasit v niecom s katolickou cirkvou tak podstivo, aby som neprijmala veci ani naoko a nemavala nad nimi rukou klaciac v lavici na omsi. Dnes uz pojmy cirkev a viera maju pre mna celkom ine atributy. A do kostola idem kedykolvek rada i dnes.

Verci, netrap sa extremne tym, ako su veci zle. Ja totiz verim,ze Boh kona a je dostupny vsade, len niekde my si k nemu hatame cestu - v katolickej cirkvi je podla mna priama cesta k Bohu dost zarastena.. ale Boh je vacsi ako clovek... a ja mam vsetkych svojich dodnes blizkych priatelov presvedcenych katolikov fakt rada a vazim si aj ich vieru , a aj ich nazory, hoci s nimi v mnohom fakt neviem uz suhlasit. Ale to nemusi znamenat, ze oni nemaju k Bohu blizsie mnohi ako ja, kludne mozu. Aj Bezak podla mna ma.. je to velmi lahke rozpoznat po polhodinke pocuvania toho, co hovori 🙂 Ale to je len taky moj nazor...

ooo a zase dlheeee... pardooooon

cecil36
25. júl 2012

@vejula absoluty suhlas s tvojimi prispevkami 😉

cecil36
25. júl 2012

@lucka_220809 sklanam sa pred tvojim poslednym prispevkom. Napisala si mi z duse, presne takto to aj ja citim 😉

vejula
25. júl 2012

@lucka_220809 už som tu mala napisanu spravu, ale radšej ti to hodim na FB 😉

vavrenka
25. júl 2012

@lucka_220809
@vejula
dievcata, som nadsena vasim sposobom premyslania, uz som si myslela, ze som nejaka vadna, pysna, divna atd, vzdy som sa spovedala z kritickeho pohladu na cirkev a vzdy som bola ukaznena, ze osm pysna a tak a uz som bola nestastna, ze neviem byt dobra katolicka, ale mne to proste nejde akceptovat a este k tomu mam sestru aj s jej celou rodinou uprimnu baptistku. takze som rada, ze si aspon tu mozem precitat nieco, co mi pohladi dusu 😵

evkasus
25. júl 2012

@minewka Mne uz sa tazko citaju tvoje vyjadrenia k Cirkvi a k cirkevnemu uceniu, ked vidim ako malo a iba letmo jej ucenie poznas.
Mozno by som povedala iba, ak ti Cirkev ako taka vadi a jej postoje ti pridu zvratene, tak sa od nej distancuj. Ti, ktori chapu a stotoznuju sa s Cirkvou vedia preco a maju slobodu na to, aby si vybrali.

Este raz by som chcela zopakovat pre vsetky prispevky, ktore tu opakuju, ze ak Cirkev nie je za IVF, tak by sa ludia nemali ani operovat a liecit a podobne. Nad tymto mi rozum stoji.
Ludky zivot sa ma zachranovat a nemylte si Cirkev so sektou, ktora nepovoluje ano transfuziu krvi. Clovek ma pouzivat lekarsku pomoc naplno na ochranu zivota.
IVF nie je ochrana zivota...je to tvorba technicka zivota, pri ktorej umieraju povascine mnohe mnohe ludske zarodky. Ja osobne by som nedokazala zit s tym, ze za zivot mojho vytuzeneho dietatka som zaplatila taku velku cenu a pri tomto procese zomierali dalsie deti.
Je tu moznost olpodnenia iba jedneho vajicka, ale su tu dalsie eticke a moralne aspekty IVF, ktore tu uz boli spomenute a v ktore vas nikto nenuti verit. Nikto Vas neprinuti. Ale nechajte slobodne dychat tych, ktori by kvoli tomu na IVF nesli.
Cirkev iba sucho nepovedala ako to je. Je tu aj dialog a ludia (pary, ktore maju problem s otehotnenim), ktori sa o to naozaj zaujimaju sa dokazu o problematike vela dozvediet a nachadzaju aj v ramci Cirkvi podporu.

Tato tema nesie nazov, ktory nesie. Mala byt na zdielanie ludi pre ktorych Boh existuje a potrebuju sa pozdielat.
Tym nechcem nikoho urazat. Ale je to take zvlastne, ze je to tu take utocne a hlavne o ludi, pre ktorych Cirkev a Boh nic neznamena.

evkasus
25. júl 2012

@cecil36 MA je MA. K tomu nemam co dodat.

vejula
25. júl 2012

@vavrenka to je normalne.... Tiež som sa neraz z toho spovedala. Takže poznam reakcie. No ale su celkom pochopitelne, oni proste nemôžu inak... Ako som pisala ide to tam od hora, takže knaz je tiež obmedzeny v tom, čo povie.

vejula
25. júl 2012

@evkasus ale ja napr neodsudzujem cirkev, pre jej postoj, len si dovolim sa zamyšlať ako to pôjde dalej..... Vieš, važne cirkev už mnohokrat tvrdila, že to a to je od diabla a časom zmenila nazor. Nemôže sa stať že zmeni nazor aj na IVF (samozrejme pod podmienkou, že pri tom nebudu zabijane ine embryja) Môžeš sa zaručiť za to, že to tak nebude? Hlavne ak sa prognozy vyplnia a o niekolko generaci bude prirodzene oplodnenie len velmi zriedkave? Ja sa teda priklanam k tomu, že cirkev nazor zmeni, tak ako zmenila nazor na pitvy, či na transplantacie. Tiež ich dlho odmietala, kym sa odhodlala ku kroku do predu. Takže tvrdiť, že toto sa nezmeni. Neviem, nerada vyťahujem minulosť, ale či chceš či nie minulosť ti velakrat dava odpovede v pritomnosti, a dejiny sa opakuju ako taka špirala, takže ja to vidim tak, že skôr či neskôr cirkev prehodnoti svoj postoj. Ale teda je to len môj pohlad na vec

evkasus
25. júl 2012

@vejula na margo Biblie...myslim, ze kazdy praktizujuci krestan vie, ze pri citani Biblie k nemu moze Boh osobne prehovarat...cize Boh neprehovara iba ku stadu, ako si to napisala.
Niektore veci potrebuju na spravne vysvetlenie exegetov...je to hotova veda a iba ked do nej clovek zabrdne zisti aka je zlozita. Ale je to vzdy ten isty odsek vylozeny exegetom dokaze aj k tebe prehovorit uplne na osobnej rovine a v konkretnej situacii. Boh nie je Bohom obmedzeni.
Staci citat bibliu pravidene a vela veci, ktore clovek predtym nechapal mu zacnu davat zmysel. Ale chce to cas, osobnu skusenost s bibliou a samozrejme aj Ducha Svateho.

maja22
25. júl 2012

@vejula neviem, či si prijala sviatosť birmovania, ale ak áno, Duch Svätý s tebou určite rád spolupracuje, stačí ho o spoluprácu požiadať 🙂

vavrenka
25. júl 2012

@maja22 duch svaty spolupracuje aj s ludmi bez birmovky - krst duchom svatym, ja som nim bola pokrstena este pred birmovkou, boh nas presahuje

lucka_220809
25. júl 2012

@evkasus myslis si ze Boh, ten Boh,Jezis, ktory prisiel k najjednoduchsim ludom, najchudobnejsim, najprostejsim, a tym tu hovoril o Bohu, vymyslel vsetko po svojom odchode k Otcovi tak, aby boli veci vykladane len cez exegetov? Aky jasny omyl a nesulad, a predsa to nikomu nevadi 🙂

Takisto ako jasny nesulad - bijuci do oci - pri ktorom verime, ze najviac milosti dostavaju ti, co su najvyssie na prieckach hierarchie cirkvi a ti maju najblizsie k Bohu, ked Jezis rozlieval Sv. Ducha a vsetko poznanie Otca tym najjednoduchsim a najprostejsim...

Sam chodil s rybarmi a mytnikmi a s jednoduchymi ludmi a nasi biskupi a papez sa odievaju do zlateho a chodia po cervenych kobercoch a nechavaju si bozkavat prstene..

Toto su kvazi nepodstatne veci - ale nepoznas strom nahodou po ovoci? Niektore veci naozaj su take, ake sa zdaju. A nikto si ten nesulad nevsimne 🙂 Nikomu nevadi.. ani mne nezvykol 😀

evkasus
25. júl 2012

@lucka_220809 Myslim, ze sa mylis v tom, ze Cirkev nedava priestor na osobny vztah s Bohom. Len ty si ho predtym neprezivala. Mozno preto, ze si to (nechtiac) zobrala za zly koniec. Lebo poboznosti su nam naozaj na nic, ak v nasom srdci nie je zivy vztah s Bohom. Naco nam je obal, ak chyba podstata. Robit si vycitky ak nieco clovek nedodrzi, to nie je problem Cirkvi, ale pokriveneho svedomia. Boh nestoji nad nami so zdvihnutym ukazovakom. A to si myslim, ze uz vies.
🙂
A to je prave problem zvykovych krestanov. Obal si zachovavaju, ale nikdy nezatiahli na hlbinu (casto nie zo svojej viny).
Litugia, aj poboznosti su obrovskym obohatenim pre osobny vztah s Bohom ak tento uz je.

lucka_220809
25. júl 2012

@evkasus
ja nechcem tym celu katolicku cirkev poskodit tu.. ani zdaleka. Len ukazat na to, ze su veci, ktore v nej nie su dobre. A je skoda, ze ludia nemaju slobodu k tomu, aby boli hybnou silou a toto pomohli zmenit tak, aby bola cirkev takou, akou ma byt. lebo dnes, zial, nie je, hoci sa v nej deje vela dobra aj.... ale to preto, ze su v nej ludia, ktori maju zivu vieru a Boh v nich kona.A on si svojich nenecha, aj ked by boli sami medzi tisicmi vlkov.. ale system, ten system nie je zdravy. Mnohi knazi to sami priznavaju, ale vacsinou len medzi 4 ocami 🙂

evkasus
25. júl 2012

@lucka_220809 Nie nemyslim si to. Ved to som prave vo svojom prispevku 10:00 napisala.
Biblia ma osobny rozmer a ja ju otvaram dennodenne a cerpam z nej kazdy den. Boh mi hovori velmi vela. Necakam, ze ma navstivi exeget.

Ale praca exegetov je dolezita, aby vylozili urcite komplikovane state, aby nedoslo k niektorym podstatnym omylom. A na to, aby to vedeli vylozit musia velmi dobre poznat sposob myslenia vtedajsich autorov, pomery, ktore v tej dobe vladli, historiu a taktiez zidovske nabozenstvo. Sposob vyjadrovania a myslenia v case ked bola pisana je odlisny od toho naseho. A v biblii mozeme vidiet dva faktory...ludsky a Bozsky.

Ja iba odporucam brat bibliu do ruky kazdy den. A k tomu vyzyvaju aj knazi. To sa robi aj na stretkach veriacich. Tam necakaju na exegeta, ale napriklad precitaju si kusok z biblie a rozpravaju sa nad tym, ako kto to slovo chape. Boh je nam velmi blizko aj cez Bibliu, tak ako rybarom a mytnikom. Clovek nemusi byt ani vzdelany a slova z biblie ho mozu silno zasiahnut a pochopi ich.

lucka_220809
25. júl 2012

@evkasus ja som ale vobec nebola zvykovy krestan 🙂 Dala som sa pokrstit az neskor, nasi neboli veriaci, fungovala som uplne aktivne vo skvelom zivom spolocenstve mladych ludi..
Nemam to ako vysvetlit, ja viem,co mi hovoris, ver mi. Ja som si bola ista, ze som "v pravde" a ze poznam Boha a milujem Ho a ze toto vsetko robim prave preto.

Ja viem,ze si myslis, ze u Teba je to ine a ze to len ja som bola nejaka mimo a ze je to inak vsetko v poriadku. OK, ja sa nejdem hadat, ba priam to respektujem a ani Ti to nechcem brat. Kazdy sme niekde, ja len viem, co som sama poznala, a ja to poznanie neviem uz od seba odstiepit.. bolo by to ako ist proti jasnej veci, ktoru viem, a musela by som si asi urobit lobotomiu (ber s rezervou) 🙂 Skratka, ja viem, ze je lahke si povedat a pomysliet, ze ja som to chytila za zly koniec. Mas na to, samozrejme, pravo 🙂

Bud kym chces, viera sa neda ani cielene prestelovat, je to ozaj o hladani, ale Boh Ti moze ukazat nove veci, a to , ako su , len ak mu ten priestor das. A to sa clovek musi zriect naroku na istotu v mnohych presvedceniach, na ktorych si stoji... ziadna cirkev, ani jedna oficialna cirkev, ti negarantuje spravne odpovede na zivot.

vavrenka
25. júl 2012

@evkasus len chem napisat, ze @lucka_220809 rozhodne nenapada katolicku cirkev ako taku a urcite nepise, ze nedava priestor na osobny vzrah s bohom - ked som si precitala jej prispevky, tak rozhodne som tam toto nenasla. viem, ze su katolici, ktori sa dokazu duchovne sytit z obradov a predpisanych modlitieb a je to vporiadku a super a vsetkych takch povzbudzujem, aby v tom pokracovali. moj manzel je jeden s tych. ale je tu dalsia skupina ludi, ktori potrebuju iny druh duchovnej potravy a iny sposob duchovneho vedenia. pre mojho muza je napr. velmi dolezita poslusnost (ma uprimny vztah s bohom), pre mna je velmi dolezita sloboda. a tej ja prezivam v katolickej cirkvi na slovensku naozaj malo - z mojho pohladu. som presvedcena, ze oboje je pre boha dolezite a vzacne, ak mu to clovek dava v slobode, ale kat. cirkev na slovenksu kladie vyrazny doraz prave na tu poslusnost..

evkasus
25. júl 2012

@lucka_220809 Ja som nechcela doslova povedat, ze si to chytila za zly koniec. Mozno som tym chcela povedat aj to, ze v zivote kazdeho krestana su aj obdobia, kedy moze mat precitlivene svedomie a tak sa na veci pozerat skreslene a tym sam seba tak trochu trapit. A potom tym trpi aj osobny vztah s Bohom.
Z vlastnej skusenosti aj zo skusenosti vidim, ze aj viera prechadza roznymi vyvojovymi stadiami a tak je to dobre, lebo clovek sa vyvija a meni a Boh s nim neustale pracuje (ak mu to clovek dovoli).
Preto nechap moje prispevky ako utocne alebo posudzujuce.
Len ma tak napadlo, ze v tom case, kedy ta to nerobilo stastnou, nebol tam problem Cirkvi, ale mozno nie celkom zdraveho svedomia. A ja som si sama presla roznymi cestami, tak ta tymto nechcem posudzovat.
🙂 Ved je to normalne.