icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

mamkabeika
24. júl 2012

@alenka600 Medicínu by som mohla prirovnať k autoservisu. Lekári opravia určité vady na ľudskom tele či liečia choroby, ktoré sme počas života nadobudli. Ty si uviedla príklad umelej protézy (ktorá funguje ako náhrada za ruku) . Je to v súlade s Božím plánom. Aj neplodnosť je vadou na organizme, ktorú treba liečiť.

Ale CAR by som už prirovnala k továrni na automobily. Človek nefunguje ako výrobná linka. Teda nemal by. Ani ľudské životy nie sú automobily, aby sme ich mohli vyrobiť, koľko chceme.

Podstatou je nehrať sa na Boha. Pán má právo život dať aj ho vziať. Nie my. My sme boli Bohom stvorení, tak logicky, ľudí nemôžeme (nazvem to) "vyrábať". Ponižuje to ich ľudskú dôstojnosť danú Bohom. Ako napísala @maja22 .

My ľudia máme moc nad živočíšstvom a rastlinstvom. Vidíme to na množstve druhov, ktoré človek vyšľachtil. Ale nie nad sebou a nad druhými ľuďmi. Uvediem príklad: človek nedokáže stvoriť človeka bez Božej pomoci. Poznám pár, ktorý podstúpil IVF okolo 7-krát (nepamätám si už presné číslo) a nepodarilo sa im počať. Ale pár rokov na to, otehotneli z ničoho nič prirodzene aj s nepriechodnými vajcovodmi. V čom to asi je? Žeby v Božej vôli? 🙂 Je to jednoducho tak, aj keby sme sa "postavili na hlavu", nestvoríme nový život bez Boha, ani lekári niekedy nemôžu zachrániť život človeka. Nie je všetko v našej moci.

mamkabeika
24. júl 2012

@cecil36 Je to súčasťou jeho plánu. Možno to dieťatko nám má ukázať, ako veľmi nás Pán miluje. Ako napísala ADENKA na strane 19, že dieťatko, ktoré počali vďaka IVF, im otvorilo oči a stali sa veriacimi.

V mojom prípade išlo o smilstvo. A Pán nás s manželom obdaroval a zoslal nám krásne dieťatko, to znamená, že v nás ešte nestratil dôveru. Uvedomili sme si jeho lásku. Boli sme slepí a otvoril nám oči. Hrešili sme a On nás obdaroval. My sme ho neposlúchli a on nás miluje. Sklamali sme Ho a On nám dôveruje.

A poviem ešte jeden prípad. Jeden manželský pár, nebudem radšej uvádzať ich meno, lebo nevedia, že o nich píšem 🙂 Ale možno sa tu nájdu 😎 Dlhé roky nemohli mať deti (snažili sa 9 rokov) a boli takí nahnevaní na celý svet, aj na Boha, že im nezoslal dieťatko, napriek ich láske k deťom. Boli z toho veľmi sklamaní. Podľa vyšetrení mali všetko v poriadku, ale nechceli podstúpiť IVF. Nikto nechápal, prečo nemôžu otehotnieť. Báli sa adopcie, hlavne manžel, ten chcel vlastné dieťatko, bál sa, že by nezvládol výchovu cudzieho dieťatka. Až jedného dňa sa stala tragédia, pri autonehode zomrela jeho sestra so svojím manželom a na svete zostali ich tri opustené detičky. Dvaja synovia a jedna dcérka. Ich teta s ujom (hore spomínaní manželia, ktorí nemohli mať dieťatko) si ich osvojili. Tento manželský pár chcel mať 4 deti, no nepodarilo sa im mať vlastné 4 deti. Ale akoby Pán vedel, čo sa stane a oni tu boli pripravení prijať svojich synovcov a neterku. A 3 roky po adopcii sa im narodilo dievčatko. Lekári tomu nerozumeli, že prečo až po 12 rokoch. Ja si myslím, že Pán ich pripravoval na prijatie týchto osirelých detí.

cecil36
24. júl 2012

@mamkabeika no ja nemam pocit ako pises @alenka600, zeby ivf ponizilo ludsku dostojnost mojho syna. Dobre, ale podme ku mne. Pocas roka sme IVF podstupili 3x. Preco zrovna ten treti krat si Boh zmyslel, ze teda toto tretie ivf by mi mohlo otvorit oci. Ako otvorit oci, ked veriaca som? Milovanie so svojim muzom som ani pred svadbou ani po svadbe nebrala ako smilstvo alebo hriech. Ja to volam laska 🙂 A ten priklad co si uviedla: Krasny a smutny zaroven 🙂 , ale co sa tyka dotycnej zienky, myslim, ze v jej pripade zauradovala psychika, nebolo casu mysliet na plodenie, bolo treba sa starat o tri deticky 😉
Ale zaujimal by ma tvoj nazor, trochu na iny problem. Dvaja sa zoberu, chlap sa po svadbe prejavi ako gambler. Rozvedu sa- civilne. Myslis, ze RKC uzna anulaciu sobasu alebo nie?

mamkabeika
24. júl 2012

@cecil36 Ešte vysvetlím: Preto je podľa mňa lepšie najprv premýšľať, čo mi tým chce Boh povedať, že sa nám nedarí počať, ako ísť hneď na IVF. Možno chce, aby sme pomohli osirelým deťom alebo podali pomocnú ruku chorým deťom alebo deťom iného etnika, ktoré si nechce veľa párov adoptovať. Viete si predstaviť, žiť s vedomím, že ste odlišní, ako ostatní alebo príliš chorí na to, aby si vás niekto adoptoval? S tými deťmi sa to potom ťahá po celý život.

mamkabeika
24. júl 2012

@cecil36 Každý prípad sa musí posúdiť individuálne, ja nie som Boh a pravdupovediac, nezávidím ani cirk. hodnostárom, že to musia robiť a verím aj v to, že Pán ten prípad posúdi až po smrti a verím tomu, že s láskou. A to, že sa z neho stal gamebler, to je len veľmi málo informácií na to, aby som mohla niečo také posúdiť.

Cirkevné manželstvo sa môže anulovať len vtedy, keď pri sobáši neboli splnené požiadavky na uzatvorenie cirk. manželstva (nejdem ich tu vymenovávať, je to povinnosťou kňaza, vymenovať ich na náukach). Ale ak sa počas manželstva vyskytnú problémy (gameblerstvo, alkoholizmus, iné závislosti, týranie...), ktoré partneri nemohli očakávať a ktoré môžu vážne ohroziť ženu a deti, môže sa pristúpiť k odluke. Kňazi totiž nemajú právo rozvádzať manželstvá, ktoré spojil Boh. "Čo Boh spojil, človek nech nerozlučuje" ani v týchto prípadoch.
Ak sa však manžel ani po odluke nedal dokopy a nezmenil, žena si podľa mňa po odluke môže nájsť partnera. Boh nechce, aby sa trápila a žila sama, vtedy sa jej podľa mňa hriech cudzoložstva nezapočíta u Boha. Ale cirkevne sobášiť sa už druhýkrát nesmie. Všetko treba posudzovať individuálne a s láskou, v tomto prípade žiadne zákony nemôžu striktne fungovať, ani tie cirkevné. Nie každá žena, je dosť silná na to, aby dokázala znášať toľké trápenie a žiť naďalej v manželstve. Sú také ženy a klobúk dole pred nimi.
Poznám jeden prípad, dokonca je z rodiny. Žena to všetko trápenie vydržala, manžel odmietal liečenie, až sa napokon dal presvedčiť, no na prvýkrát mu to nepomohlo, ale tá žena stále stála pri ňom. Spolu aj s deťmi to prekonali a teraz sú šťastní, myslím si, že oveľa viac, ako pred tými závislosťami. Pán ju obdaroval, keď to vydržala, za to má môj veľký obdiv, a vdýchol ich manželstvu nový charakter, plnší a radostnejší než predtým. Obdivujem také ženy, ktoré sú verné sľubom, ktoré dali pred oltárom a zostanú pri svojom mužovi naozaj v dobrom aj v zlom.

cecil36
24. júl 2012

@mamkabeika k teme ivf: a co je to dostatocne dlha doba? 2 roky alebo 10 rokov? My sme sa snazili 3 roky a az potom som sa rozhodla pre ivf, aj vzhladom na vek, mala som 37 r. ked som otehotnela. Neviem, ci mas adoptovane dietatko, ale asi nie. Lebo ak par tuzi po vlastnom dietatku, adopcia to nenahradi. A adopcia by nikdy nemala byt nahradou za to, ze nemozem mat vlastne dieta, tak si adoptujem. Dieta by malo byt adoptovane preto, ze to tak jeho adoptivny rodicia citia. A ja ani moj muz sme to tak necitili. Napriek tomu sklanam kolbuk pred parmi, ktori sa rozhodli dietatko si adoptovat.

cecil36
24. júl 2012

@mamkabeika preco ma byt zena a deti potrestane za blba, ktory sa nevie zmestit do koze a hrozi, ze zostanu na ulici, bez strechy nad hlavou lebo gambler berie pozicky kade chodi? A navyse nechce ist ani na liecenie. A zena, ktora s tykymto clovekom zostane si zasluzi obdiv? Za co, za to ze ohrozuje svoje deti a seba? Podla mna takato zena vobec nie je silna, ale slaba spravit razne rozhodnutie. Navyse, co taketo deturence vidia doma, aky priklad? Poznam par gamblerov a ich deti , hoci zatial v puberte, inklinuju k tomu co ich otec. Bohuzial. Takze neviem, preco to cirkev berie tak skostnatene, lebo podla mojho nazoru, nik nema byt v manzelstve tyrany (psychicky, fyzicky ani ekonomicky), co v pripade gamblera minimalne v dvoch bodoch plati) Ale zas to je moj nazor. Suhlasim vsak s tvojou vetou "Ak sa však manžel ani po odluke nedal dokopy a nezmenil, žena si podľa mňa po odluke môže nájsť partnera. Boh nechce, aby sa trápila a žila sama, vtedy sa jej podľa mňa hriech cudzoložstva nezapočíta u Boha."

mamkabeika
24. júl 2012

@cecil36 Ešte zareagujem na tvoj príspevok hore. My ľudia rozhodnutím, že "vyrobíme" život (bez toho, aby sme to nechali na Bohu) ho ponižujeme len na vec, ktorú možno vyrobiť. Ale Boh takto vytvorenému životu dôstojnosť vracia späť, lebo takto vzniknutý život nemôže za to, ako vznikol, ale automaticky sa stáva Božím dieťatkom.
A k tomu otvoreniu očí, Boh sa o to možno pokúšal, no tebe ostali napriek tomu zalepené. Pretože Pán ti dáva možnosť slobodne sa preňho rozhodnúť či ho nasledovať. Nikoho nenúti násilím, môže sa dotknúť srdca, ale keď my si zaťato stojíme za svojou "pravdou", nenúti nás.

Ak pri milovaní chýba Boh, (čo pred svadbou určite, lebo ho nemôžeme pozývať, aby s nami spolupracoval na hriechu) chýba tam skutočná láska, lebo Boh je LÁSKA! Milovanie pred svadbou je prejavom čohokoľvek, akurát nie lásky. Nahovárať si to môžme, aj ja som si to nahovárala, ale nič nemení na tom, že je to prejav sebectva, nelásky a vášne, ktorá veľa neznamená, akurát len čistý orgazmus (orgazmus tela, nie duše). Ten, kto raz spozná, čo to je orgazmus duše pri milovaní "v trojici" (ja, partner a Boh), ten to už ani inak nechce
Ak svojho partnera naozaj milujeme, nemôžeme ho zvádzať na hriech, to by nebola láska. A ak konáme hriech a odmietame si to priznať, klameme samých seba.

mamkabeika
24. júl 2012

@cecil36 Tvoj príspevok, 20:26: Ako som hore napísala, všetko sa musí posudzovať individuálne.
Tá žena, ktorú poznám, bola silná, lebo pomohla manželovi pred deťmi tajiť túto situáciu, na 3 roky tak stratili otca, deti boli v tom, že otec je na týždňovkách. Videli ho vtedy, keď bol v pohode. Táto žena stála pri ňom a deťom zachránila otca, lebo by sa upil k smrti. Z ich detí sú slušní chlapi, jeden z nich má už svoju rodinu a sú hlboko veriaci, žijú s Bohom.

Ale sú chlapi, ktorí nechcú spolupracovať. Vtedy sa nedá nič robiť.

mamkabeika
24. júl 2012

@cecil36 tvoj príspevok 20:15
Ak to od nich chce Boh, tak potom dokonca túžia pomôcť. Ver mi, kým rodičia prejdú všetkými papierovačkami, veľakrát si rozmyslia či to robia kvôli tým deťom alebo kvôli sebe. Od vás to zrejme nechce, máte iné poslanie 🙂

minewka
24. júl 2012

@evkasus chápem problém s embryami - ale cirkev miesto toho, aby viedla dialóg - pretože každý jeden človek, ktorý na IVF alebo ICSI bol - vie veľmi dobre, že je bez problémov možné robiť umelé oplodnenie len s jedným vajíčkom. Možno sa štatisticky znižuje šanca o otehotnenie - ale je to možné a CAR to aj umožňujú - je na každom pacientovi, pre čo sa rozhodne a k čomu sa prikloní - nám to napríklad pri osobnom pohovore bolo ponúknuté ako jedna z možností - vzhľadom na manželovu vieru a veci s tým súvisiace.

Tam, kde je jedno vajíčko - nie sú žiadne potratené embryá a podobne.
Pri IVF je jediný rozdiel - oproti tomu prirodzenému počatiu - že sa to celé nedeje vo vajcovodoch, ale v Petriho miske.
Oplodené embryo sa musí samé uhniezdiť, samé dobre vyvíjať, musí byť spermia od muža, vajíčko od matky, musí ho matka zdarne donosiť. Všetko je prebieha presne tak, ako pri (resp. po) prirodzenom počatí - okrem momentu preniknutia spermia do vajíčka.

Takže cirkev vedome a úmyslene zavádza a nepomenúvava veci pravdivo a objektívne. Radšej mala svoju snahu upriamiť na možnosť preplácania viacerých pokusov umelého oplodnenia - ako len troch, čo je smiešne málo.
Radšej mala sa snažiť, aby bol regulovaný počet vložených embryí, počet odobratých vajíčok, počet oplodnených vajíčok, atď. Pretože aj umelé oplodnenie - pokiaľ je teda skutočne pravda - že hlavný problém sú nepoužité oplodnené vajíčka - sa dá veľmi ľahko spraviť tak, aby nepoužité oplodnené vajíčka neostávali.

minewka
24. júl 2012

@evkasus ešte som si prečítala tvoj ďalší príspevok:

"Ide tu stale u manipulaciu, ktora sa casto konci nezdarom...dokazom je pocet neuspesnych IVF, ktore koncia odumretim ludskeho embrya. "

Prečo rozlišuješ prirodzený a neprirodzený nezdar? Keď sa po oplodnení vajíčka spermiou vo vajcovodoch embryo uhniezdi, ale nakoniec potratí - je to taký ten správny a korektný nezdar, ale keď sa vajíčko oplodnené spermiou v Petriho miske tiež v maternici uhniezdi, ale potratí (a môže sa potratiť z úplne rovnakých príčin aj v jednom aj druhom prípade) - je to už umelý, nekorektný a nesprávny nezdar?

"Dalej clovek by mal byt pocaty v akte lasky. Ja osobne verim, ze to ze do tohoto procesu vstupuje tretia osoba, a ide o technicku zalezitost pri ktorej zena preziva skor stres ako naplnenie zo spojenia s muzom moze mat vplyv na dieta. To je moj nazor."

🙂 takýto názor má len ten človek, ktorý nikdy IVF nepostúpil a nepostúpil ani liečbu neplodnosti 🙂 prepáč ten úsmev, ale je to také milé 🙂

Môžem ťa uistiť, že kiež by všetky deti na svete, boli počaté z takého naplnenia, ako bolo počaté moje dieťa 🙂 A kiež by všetky deti na svete boli také šťastné, spokojné a milované 🙂

katja78
24. júl 2012

@minewka - Kati, v prvom odseku píšeš, že CAR ponúka možnosť výberu počtu vajíčok, ktoré sa majú oplodniť, samotným párom, ktoré zvažujú IVF, a v poslednom, že sa má o to Cirkev zaujímať a nejako "TO" regulovať 😅 to ako konkrétne? Ako veľmi ľahko sa to dá spraviť, aby nepoužité oplodnené vajíčka neostávali (ergo neumierali)???

minewka
24. júl 2012

@katja78 obmedzeným počtom, ktoré možno odobrať žene - 1, 2? V jednom cykle sa odoberú maximálne 2 vajíčka, alebo hoci len jedno. ??? Nerozumiem, čo je na tom ťažké - momentálne je to len na slobodnej voľbe pacientov.

Áno, je na rozhodnutí páru - či a na akú stimuláciu pristúpi, koľko vajíčok si nechá odobrať a koľko vajíčok nechá oplodniť.
A nie vždy znamená liečba v CAR = umelé oplodnenie.

A v neposlednom rade - prečo kopec žien pristupuje na to, aby bolo odobratých a oplodnených vajíčok? Myslím, že ten hlavný aspekt sú financie.

katja78
24. júl 2012

@minewka - pre Teba platia iné ako zákony tejto krajiny? Ako by do nich v akomkoľvek smere mohla Cirkev zasahovať? Keď je páru jedno, koľko vajíčok sa oplodní a ešte im lekár zaprízvukuje, že vyšším počtom sa dosiahne vyššia pravdepodobnosť počatia, čo si pár asi vyberie?
Áno je to na rozhodnutí páru, a Cirkev im do toho proste nemá ako hovoriť v zmysle regulácie, akokoľvek by chcela, inú cestu, akou kráča, proste nemá. Keď aj neveríš, že nejako kafreš Bohu do remesla.

minewka
24. júl 2012

@katja78 nie je pravda, že paušálne každý lekár to takto prízvukuje. Nám to lekár vôbec neprízvukoval. A pár má vlastnú hlavu, vlastný rozum a vlastné presvedčenie - a ešte raz opakujem - drvivá väčšina ľudí sa k vyššiemu počtu rozhodne skrze finančného aspektu.

Napísala som - že cirkev by mala:
a) objektívne a pravdivo informovať veriacich a nezavádzať ich
b) mala by sa snažiť viesť dialóg - a ak má ako hovoriť, čo sa odobrovania, či neodobrovania umelého oplodnenia týka - určite má ako hovoriť aj o vhodných a menej vhodných formách umelého oplodnenia.
Dialóg je vždy zložitejšia a obtiažnejšia možnosť - ako strohé áno/nie.

A rozhodne si nemyslím, že cesta, ktorou kráča cirkev, čo sa umelého oplodnenia týka, je jediná možná.

mamkabeika
24. júl 2012

@minewka Ak smiem, zareagujem na tvoj príspevok 22:02. Prepáč, na zvyšné so nestihla zareagovať, lebo diskusia smerovala inam. Takže ty si napísala: "Takže cirkev vedome a úmyselne zavádza a nepomenúva veci pravdivo a objektívne. Radšej mala svoju snahu upriamiť na možnosť preplácania viacerých pokusov umelého oplodnenia - ako len troch, čo je smiešne málo."

Podstatou toho všetkého, o čom tu stále dookola hovoríme, je nehrať sa na Boha. Práve toto cirkev na umelom oplodnení odsudzuje. Pán má právo život dať aj ho vziať. Nie my. My sme boli Bohom stvorení, tak logicky, ľudí nemôžeme (nazvem to) "vyrábať". Ponižuje to ich ľudskú dôstojnosť danú Bohom. My ľudia rozhodnutím, že "vyrobíme" život (bez toho, aby sme to nechali na Bohu) ho ponižujeme len na vec, ktorú možno vyrobiť. Preto také niečo Cirkev nepodporuje ani nevedie v ničom podobnom dialóg. 😉

mamkabeika
24. júl 2012

Do zajtra sa s vami lúčim dievčatá 🙂 ďakujem za super diskusiu 🙂 dobrú noc

katja78
24. júl 2012

@minewka - Kati, ale Ty nemôžeš Cirkvi diktovať, alebo od nej očakávať, že zmení svoju vieru, svoju vierouku (akýkoľvek spôsob na jej šírenie použije) len preto, aby šla s dobou. Preto, lebo Ty neveríš v to, čo hlása. Ak ju takto obviňuješ, že zavádza, tak sa pasuješ za niekoho, kto tomu lepšie rozumie. Povedz mi ale, prečo by som mala veriť Tebe a nie tím, ktorí v Boha veria?

werumka
24. júl 2012

@minewka Pravdou je, že v posledních letech se objevilo mnoho věcí, které by bylo třeba zkoumat, přehodnotit... Jenže církev je obrovský útvar, kde zkoumání nějaké otázky trvá dlouhá léta, než se dobere závěru. Musí zasednou koncil apod. A jakékoli dialogy a závěry před tímto by byly subjektivní a špatné čistě z principu, že by to nebylo jednotné vyjádření. Takže se dobře říká "církev by měla říct, vést dialog - ale je to složitější, než se na první pohled zdá. Nevíme ( a ani Ty nevíš) do jaké míry se co zkoumá a co se bude v následujících letech znovu zhodnocovat a co z toho vzejde. Ale do té doby můžeme jen spekulovat.

minewka
24. júl 2012

@mamkabeika ok - to som zvedavá, ako sa rozhodneš pre Božiu vôľu a necháš svoje dieťa radšej zomrieť - ako ho zachrániť využitím modernej medicíny - lebo nedovolíš nikomu hrať sa na Boha.

A ak sa Boh rozhodol život vziať - ty mu nijak nebudeš brániť.

🙂

A pri umelom oplodnení nikto nikoho nevyrába. Nepoužívajú sa umelé vajíčka, ani umelé spermie.
Je len a len na Bohu . či sa sa embryo uhniezdi, alebo neuhniezdi.

Absolútne nikto nevie Boží postoj k umelému oplodneniu - a všetky cirkevné dumky sú len a len dumky ľudské - nie Božie.

suelop
24. júl 2012

@mamkabeika Suhlasim, v prvom rade cirkev chape dieta ako dar. Clovek nema pravo mat dieta, ale ma povinnost ho vychovat. A je na Bohu ci tento dar dostanes. Ak je clovek veriaci, tak chape tuto filozofiu...

suelop
24. júl 2012

@minewka @mamkabeika ok - to som zvedavá, ako sa rozhodneš pre Božiu vôľu a necháš svoje dieťa radšej zomrieť - ako ho zachrániť využitím modernej medicíny - lebo nedovolíš nikomu hrať sa na Boha.

Kazdy clovek dostal, resp. ma slobodnu volu sa rozhodnut , a je len na nom ci je to " v sulade" s jeho nabozenstvom, svedomim alebo nie.

minewka
24. júl 2012

@katja78 cirkevné postoje, cirkevno - ľudské odôvodnenia nemajú s vierou ako takou a Božími zámermi absolútne nič spoločné.

Áno - cirkev zavádza, čo sa argumentov v neprospech umelého oplodnenia týka. A zavádza pre to, lebo je veľmi ťažko rozumne odôvodniť, prečo neprijať nový život, je veľmi ťažko rozumne odôvodniť - prečo niekto segreguje ľudský život na dôstojný a menej dôstojný

Ľudský život je ľudský život. Ak akceptuješ - že ho tvorí Boh - bez Boha by nebol ani ten život počatý v Petriho miske, nie vo vajcovode.

Je to neskutočné, že cirkev nepriamo začína deliť ľudský život na hodnotný a menej hodnotný a k tejto segregácii (dokonca nie na základe rasy, ale už na základe spôsobu počatia!) nabáda aj veriacich.

Pre mňa týmto cirkev totálne zišla zo svojej cesty a od svojho poslania.

maja22
24. júl 2012

Sú ľudia, ktorí sa čudujú, ako môžu veriaci vedieť, čo chce Boh. Ja sa čudujem, že čo chce Boh, vedia ľudia, ktorí samých seba za veriacich vlastne ani nepovažujú... a vedia nielen to, čo Boh chce, ale ako by sa mala správať Cirkev, s ktorou tiež nechcú nič mať...

minewka
24. júl 2012

@maja22 tí, čo sami seba za veriacich nepovažujú, resp. sú možno niekde v strede, nerozhodnutí - nevedia, čo Boh chce, majú otázky a pýtajú sa 🙂 Cirkev je hlavne inštitúcia a každý človek - veriaci či neveriaci má svoj názor o tom, ako by ktorá inštitúcia mala fungovať 🙂

A nabudúce sa neboj adresovať svoj príspevok tomu, komu je skutočne určený 😝 🙂 🙂 🙂 🙂

maja22
24. júl 2012

@minewka ja som vedela, že pochopíš 😝

katja78
24. júl 2012

@minewka - otázka umelého oplodnenia nie je o tom, "prečo neprijať nový život"..o tom je otázka napr. adopcií. Umelé oplodnenie je o tom, či vytvoriť a hlavne ako vytvoriť nový život. Tebe sa to síce zdá geniálne, Cirkev však vraví, že je to nedôstojné a Boh vraví, že zabiť pri tom, obetovať, prípadne selektovať pri tom neprirodzenom tvorení iného ľudského tvora, je zlé. Určite sa nikde a nikdy Cirkev nevyjadrila, resp. nevydala oficiálne stanovisko (nie špekuláciu), že dieťa z umelého oplodnenia má menšiu, alebo žiadnu dôstojnosť, to si veľmi nesprávne interpretuješ. Nie, Cirkev apeluje len na spôsob, nie na samotný život.

Určite, že Boh je nad nami, lebo v Izaiášovej knihe sa píše:

"Či zabudne žena na svoje nemluvňa a nemá zľutovania nad plodom svojho lona? I keby ona zabudla, ja nezabudnem na teba"

A v Žalme 149 sa dočítaš:
"Veď ty si stvoril moje útroby, utkal si ma v živote mojej matky.
Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne; všetky tvoje diela sú hodny obdivu a ja to veľmi dobre viem.
Moje údy neboli utajené pred tebou, keď som vznikal v skrytosti, utkávaný v hlbinách zeme.
Tvoje oči ma videli, keď som ešte nebol stvárnený, a v tvojej knihe boli zapísané všetky moje dni, len pomyselné, lebo som ešte ani jeden neprežil.
Bože, aké vzácne sú pre mňa tvoje myšlienky a ich počet aký je obrovský."

A ešte prosím Ťa, obháj nejako tie Tvoje mylné predsudky, ktoré uvádzaš...

mamkabeika
24. júl 2012

@minewka Ešte nespím, malinký sa zobudil, tak len skopírujem svoj príspevok zvrchu na margo tej medicíny:

Medicínu by som mohla prirovnať k autoservisu. Lekári opravia určité vady na ľudskom tele či liečia choroby, ktoré sme počas života nadobudli. Je to v súlade s Božím plánom. Aj neplodnosť je vadou na organizme, ktorú treba liečiť.

Ale CAR by som už prirovnala k továrni na automobily. Človek nefunguje ako výrobná linka. Teda nemal by. Ani ľudské životy nie sú automobily, aby sme ich mohli vyrobiť, koľko chceme.

Podstatou je nehrať sa na Boha. Pán má právo život dať aj ho vziať. Nie my. My sme boli Bohom stvorení, tak logicky, ľudí nemôžeme (nazvem to) "vyrábať". Ponižuje to ich ľudskú dôstojnosť danú Bohom. Ako napísala @maja22 .

A poprosím ťa, aby si si nechala pre seba komentáre typu: že by som nechala svoje dieťa radšej zomrieť, dobre? O tomto táto diskusia nie je. Ak už nevieš, čím oponovať, radšej sa zdrž komentárov tohto charakteru 🙄

mamkabeika
24. júl 2012

@minewka A je diametrálny rozdiel v tom či dieťa liečiť, aby nezomrelo použitím modernej medicíny a v tom, že sa rozhodneme dieťa vyrobiť v Petriho miske. Ak tam rozdiel nevidíš, tak musí byť problém inde 😉