Robili ste si pedagogické minimum?
Potrebujem poradit ci sa to robi na vyske, ci ako pomaturitne studium, kolko rokov sa to studuje a ci mozem potom ucit aj na základke? Ja mam vystudovany odbor pedagogika na UKF v Nitre, magister, a kedze je to dost vseobecny odbor , tak sa pozeram po niecom co este dostudovat aby som mohla ucit na 1. stupni ZŠ, ak by to bol možne.
dakujem krasne za rady🙂
@zuzinabila jasne, rozumiem, takze tak ci onak bude najlepsie urobit si nejaky pedagogicky smer. Skoda, ze u nas v okrese sukromne skolky nie su. Jedine ze si ja nejaku zalozim 😀
a co sa tyka byvania a nakladov tu ci tam... vsetko ma svoje vyhody... ale verim, mne sa na velkomestach nepaci prave ten hluk a zhon... ved uvidite, ci nakoniec ostanete alebo pojdete prec 😉
Ja som momentálne v druhom ročníku Bc. v BB kde študujem taliansky jazyk prekladateľstvo 🙂 planujem pokračovat aj na Mgr.len teraz neviem či sa da súbežne študovať Mgr. aj DPŠ, neviete niečo o tom ? a ešte by som sa chcela opýtať ak by som si spravila toto DPŠ mohla by si si isť dorobiť kvalifikaciu na nejaký iný predmet ? Alebo napríklad spraviť si všeobecnú štátnu skušku z anj a už ist učiť ? alebo by mi trebalo dalšie DPŠ ? 🙂
@susy999 DPS mozes mat len z predmetov, z ktorych budes mat statnu skusku.
Teda na taliancinu, nebude ti automaticky platit aj na anglictinu. Rovnako, vseobecna stanica z anglictiny nie je automaticka kvalifikacia pre to, aby si mohla ist ucit. Na to je rozsirujuce studium na pedagogickych fakultach, kde si rozsiris tvoju aprobaciu o dalsi predmet. Zalezi samozrejme aj na vedeni danej skoly, kde by si chcela posobit, ci akceptuje "len" vseobecnu statnicu z anj, alebo bude po tebe pozadovat rozsirujuce studium.
Mgr. studium a DPS sa da aj subezne, zabijes dve muchy jednou ranou.
@susy999 este som hladala na nete, a aha co som nasla - kopirujem:
"Ak chcete byť kvalifikovaná na vyučovanie anglického jazyka na strednej škole, tak to môžete dosiahnuť viacerými spôsobmi.1. musíte získať osvedčenie o zložení skúšky z anglického jazyka pred akreditačnou komisiou v Štátnom pedagogickom ústave v Bratislave alebo v metodicko-pedagogickom centre alebo 2. absolvovať rozširujúce štúdium anglického jazyka alebo 3. vykonať štátnu jazykovú skúšku na jazykovej škole - úroveň - všeobecná. Stačí splniť jednu alternatívu. Za rozširujúce štúdium a za za štátnu jazykovú skúšku Vám po troch rokoch pedagogickej praxe zamestnávateľ prizná 60 kreditov."
Takze opravujem co som napisala o kvalifikacii z vesobecnej statnej skusky, ano plati to ako kvalifikacia.
Ospravedlnujem sa za nepresnu informaciu v predoslom prispevku.
@grettka Takže ak som dobre pochopila doplnením DPŠ sa stávam kavalifikovanou učitelkou, v mojom prípade by to bola učitelka talianskeého jazyka 🙂 potom by som mohla isť študovať rozširujuce študium z anj? alebo si urobiť tu štátnu skúšku
zajujímam sa o to kvoli tomu že už teraz mám strach že si nenájdem prácu s mojim odborom :/
ale prosim ta, to zufas uz teraz? 😉 ved si len v druhom rocniku VS, casu mas neurekom 🙂
Hlavu hore, ak mas anglictinu na dobrej urovni, tak si urob tu vseobecnu statnu skusku (pozor, nie zakladnu, ta by nestacila). Ak budes mat kombinaciu dvoch jazykov je to vzdy lepsie. Dobrych jazykarov nikdy nie je dost, a mozes ucit aj v jazykovej skole, aj na strednej, ci zakladnej skole, mozes sa zivit prekladanim z talianciny, alebo mozes davat aj sukromne hodiny talianciny alebo aj anglictiny ked budes mat statnu skusku.
Alebo sa zamestnas v nejakej zahranicnej spolocnosti alebo budes moct ist pracovat do zahranicia.
Si denna alebo externa studentka? Ak si denna, co takto vyuzit Erasmus a vycestovat na semester niekam na zahranicnu univerzitu?
@grettka viem, že panikárim, len všade od učiteteľov, spolužiačok počuvam že toto nestačí s tým sa neužívime ! ja si dorábam verejnú správu, ja toto tamto a hrozne to odoberá energiu :/ od kedy študujem taliančinu tak som a angličtinou poľavila, maturovala som z B2 z anj ale určite som toho pozabudla dosť, no chcem sa k tomu znova dostať aktívne 🙂 stále ma baví ta angličtina povodne som ju mala isť aj študovať no dva roky som rozpravala o taliančine tak som išla nakoniec tu.Som denna študentka, na erazmus som sa chcela prihlásiť tento rok aby som mohla isť v tretiaku, no zhodnotila som že sa na to necítim ešte a radšej by som išla, ak sa bude dalo v štvrtom ročniku 🙂 dakujem za info takto aspoň viem na čo sa mam zamerať, je to fajn ak viem ake možnosti mám 🙂
podla zákona by to malo platiť 🙂 tak ako si mi to poslala , no ale tak aj riaditelia/ky si vytvaraju kvázi vlastne zákony
@zuzana76 ja netvrdim, ze mam 100% pravdu 😀 . Pozri, vyhlaska o kvalifikacnych predpokladoch pedagogickych a odbornych zamestnancov ponuka pre kazdeho riaditela urcite moznosti. Text, ktory som skopirovala a tykal sa statnej skusky z cudzieho jazyka, som nasla na nete, na tomto portali: http://www.skolskyportal.sk/forum/personalistik...
tak to potom je asi lepšie si spraviť rozširujuce kvalifikačne študium,ak to bude stačiť
@susy999 ano, ale v jazykovej skole sa predsa jazyk uci trochu inak - nie je fonetika, morfologia, syntax atd.... mnoho predmetov, ktore su sucastou studia na VS, ja ucim NJ a momentalne studujem AJ na VS , uprednostnila som toto studium namiesto vseobecnej jazykovej skusky, podla mna ma vacsiu vahu. Zo Spanielciny si vsak urobim len DELE co ma zase podla mna vacsiu vahu ako vseobecna statnica, ale podla toho co dala grettka sa neuznavaju tieto certifikaty vôbec.
ano viem, presne nad tým som aj uvažovala že študium na Vš zahrna všetko z toho jazyka a štátnica nie, keby som lepšie porozmýšlala nad výberom školy nemuslea by som si teraz takéto veci zistovať :/ možem sa opýtať ked študuješ tu anglčtinu ? si spokojná ?🙂
zuzana76 dufam že ho aj dokončím :D 🙂 ak sa bude dalo a budu hlavne peniaze na to tak asi skor tu Vš zvolím 🙂dakujem za rady
@elin20 Ahoj, chcem sa len uistiť, či som správne pochopila, mám Mgr v odbore ošetrovateľstvo (zdravot.sestra) a chcela by som ísť učiť do škôlky. Stačí mi teda prihlásiť sa na Mgr stupeň, aký to je presne odbor? A po vyštudovaní môžem učiť v škôlke a aj 1.stupeň ZŠ? a dá sa to aj priamo v Ružomberku, či je lepšie sa prihlásiť do Levoče? Skúšky sú talentové VV, HV a písomné matika a SJ? a čo tam píšu, že osobný pohovor, to ako prebieha? 🙂 Ďakujem vopred za zodpovedanie mojich otázok, vyčerpávajúcich 😉 🙂
@marmir ja sa v tom sice uplne nevyznam, ale podla mna ucit na 1.stupni ZS mozes az po 5.rokoch studia na VS, teda titul MGR z ineho odboru a len dvorocny magistersky titul stacit nebude...otazne je, ci vobec beru niekoho na MGR studium, ak nema v tom odbore ukoncene BC studium....
Myslim ze je je nato treba Mgr.stupen vzdrlania ak chces vyucovat to je asi podmienka. A dalej studium diplomove pedagogicke minimum aby si mohla vyucovat trebars odbornu prax...ja vystudovala mgr.osetrovatelstvo a potom si urobila pedagogicke minimum 2 roky. Mozem vyucovat odborne osetrovatelske predmety a prax. V triede som mala vela spoluziacok tiez soc.praca co chceli dalej vyucovat napr.soc.pracu ale podmienka ukoncene mgr.studium. dufam ze snad trosku pomohla tata skusenost...

@trdelino ma to dve stranky,v BA viac zarobis,resp.lahsie si najdes pracu,ale co zarobis,to minies na zvysene naklady {myslim pri normalnej priemernej praci,nie pri tych extra nadpriemernych zarobkoch}.len na cestovne na MHD da nasa rodina mesacne cca 70 Eur.ostatne vydavky,ako cesta autom do obchodu,ktory je niekedy 5-10 kilometrov ,drahsie ceny ,ovela drahsie sluzby {strih pre dieta u kadernicky minimalne 10 Eur } atd,takze ked si to zratas,casto ludia mimo BA su na tom lepsie:{a to nehovorim o tom,kolko casu stratis nahananim sa za tym vsetkym ,hluk,atd...po 14-tich rokoch v BA by som to najradsej vsetko zabalila a zila kdesi sice skromne ale kludne