Rodičia obéznych detičiek - ako sa obrniť voči rečiam okolia?
Ahojte, chcem sa spýtať má tu niekto z vás rodičov obézne deti? Ak áno, ako sa obrniť voči tým rečiam? Už ma to nebaví stále počúvať aký je, nech niečo s ním robím. Obmedzujeme ho v strave, teraz v lete je stále vo vode strepany, behá s deťmi a stále som zlá, že mu dovolím najesť. Ale nedovolím mu veľa a zase nemôžem mu dať drastickú diétu, veď je to ešteen dieťa. S partnerom (nie je otec syna) sa stále hádame kvôli tomu. On nevie aké to je pre mňa, že aj ja sa trápim, že je obézny, on stále aké jeho deti sú štíhle, že oni môžu zjesť aj 10 kilo za deň a nepriberu a už mi to ide na nervy, lebo nevie aké to je a ja už neviem ako sa mám fakt voči tomu obrniť a "brániť". Chcem si vybaviť aj kúpele pre obézne deti, snažím sa ozaj a stále mi príde, že je toho málo. Ďakujem za odpovede
Tak chyba niekde asi bude, keď v jeho veku a už je obézny. Nie vždy je na chybe štítna žľaza, vo veľkej väčšine je to len výhovorka. Zrejme športuje málo aj keď ty si myslíš že dosť, vylúčiť sladkosti, chipsy, hranolky, hlúposti. Zrejme varíš nezdravé jedlá plné tuku a múky a možno aj často jedava. Deti nepriberajú z ničoho nič. A áno, keď chce dupľu z nejakého kalorického jedla, tak mu nedaj jednoducho. Časť jedla nahradzuj zeleninou.
Ahoj 🙂 ja som si tým prešla, ale z tej struhej strany. Bola som obezne dievča. Už keď som mala 10rokov tak som vážila 60kg . Mama so mnou chodila na endokrinológiu, chceli ma poslať aj na nejaký " liečebný pobyt" kde by som mala schudnúť. Mama to odmietala. Keď som mala 17rokov tak som mala takmer 95kg a vtedy som si sama uvedomila, že je to veľa a schudla som za necelého polroka 30kg a to hlavne tým ze som si upravila stravu. Takže za mňa osobne určite nič nazakazovat, možno obmedziť také nezdravé jedla nachvilu pre celú rodinu aby nemal zbytočne pokušenie.
@dooomca nevidím tu napísané základné údaje a to: výška/váha dieťaťa a jeho približný denný jedálny lístok. darmo lekár povie, že mu máš obmedziť alebo vypustiť sladké, ak to tak neurobíš. alebo ak má sladké 5/7 dní v týždni... takže skús nám tu ešte napísať tieto informácie, bohvie, možno je fakt chyba v tom, ako sa stravuje. ja si teda neviem predstaviť, ak by dcéra mala nadváhu, žeby vyjedala sladké. mala také obdobie, keď mala 9,5 roka a začala brať lieky na srdce + menej (takmer žiadna) aktivity, lebo sa zaliečovala. vtedy dosť rapídne pribrala (ale ešte stále by som ju nenazvala obéznou). v tom momente som stopla sladké. dostala 1x v týždni trošku čokolády. čiže napíš nám, ako sa chalan stravuje.
Treba napísať jedálniček čo zje+aku aktivitu robí....treba ho motivovať, ísť sa spolu bicyklovať, plávať, hrať futbal...podľa toho čo ho baví, veľa vody (vylúčiť sladké nápoje, sirupy, džúsy), napíš aj čo vypije za deň
Ja napíšem len jedno
Nech sa každý stara o seba v tomto prípade
Nech sa pozrie na seba a začne od seba a nie kritizuje druhých
@dooomca ja tu budem za tu zlu. v prvom rade si nemala syna vypapkat k obezite. uz na detoch v skolke je vidiet, ktore je "akuratne" a ktoremu brucha previsaju cez teplaky. A nie, netreba sa utesovat, ze decko z toho vyrasie. lebo ano, obezita dietata je vizitka rodica. mne je az smiesne ako vzdy za vsetko mozu hormony a stitna. dnes je kazde druhe dieta tucne, urcite maju vsetky problem so stitnou a to ze chipsy zapijaju colou a desiatuju croisanty, to s zrejme vobec nesuvisi 🤦♀️
K veci - kupele v Bj zazraky nerobia. ano, deti tam schudnu. ale preto, ze sa tam zdravo stravuju a denne odslapu kilometre. nikto sa ich nepyta, ci im na ranajky chuti ryzova neochutena kasa a caj bez cukru, ani ci im na desiatu staci 1 jablko, ani ci ked vonku prsi, ci sa im chce odkracat 5km a odplavat dalsich 300m. takze ak doma nie si schopna nastavit synovi mantinely - v jedle a pohybe, tie kupele neodporucam, pretoze tam sice za 3tyzdne schudne 10 kil a viac, ale doma vdaka joju priberie dvakrat tolko. Chudnutie od nepamati funguje na principe vacsi vydaj ako prijem. Takze neexistuje, ze ak dieta neje piate cez deviate a hybe sa, ze nechudne. Hlavne pozor na to, ci odsledujes vsetko, co zje, ci si mlady nekupi v obchode nieco, alebo ci nevyjeda barovu skrinku so sladkostami.
Prekop vas rodinny jedalnicek- bez pecenych buchiet a segedinu sa da zit. a hlavne, jedzte cela rodina to iste. Nie dietatu zeleninovy salat a tvoj frajer hranolky. zober mladeho, batoh na chrbat a kazdu sobotu odslapte 7-10km. alebo si chodte 3x do tyzdna takto podvecer zabehat. To hovori zo m
na vlastna skusenost. Ja mam takmer 14 rocnu a tiez kazdy ochka nad tym, ako vyzera, lebo 3/4 jej spoluziacok vazi tolko ako ja teraz, 7 mes.po porode. Ale tiez denne chodime na dlhe prechadzky a min 2x tyzdenne chodime spolu behat. A ani pecene buchty, ani segedin, ani maslovy chlieb na veceru sa u nas nekonaju.
Názov príspevku je "Ako sa obrniť voči rečiam okolia" to asi vysvetľuje celú vašu situáciu. 🤷♀️ Ja ti len napíšem, že nijako, stále sa nájde niekto kto bude komentovať váhu a postavu. Napríklad môj 3 ročný syn ráno v šatni v škôlke... "Mami? Prečo má ten chlapec také veľké brucho? Asi papá veľa chipsov a čokolády." Sám si to okomentoval a aj si odpovedal... Áno daný chlapec je už obézny a 3 ročný syn to vidí a komentuje. Darmo mu hovorím, že sa to nepatrí. Tak isto komentuje keď niekto nemá nohu alebo nemá vlasy. Poslednú dobu je veľa obéznych detí, naozaj obéznych, žiadne väčšie bruško,ktoré je už taký štandard. Väčšinou si všímam, že aj rodičia majú kilá navyše. Nuž je to o domácej strave, o tom čo máte v chladničke a špajzy a čo dovolíte dieťaťu jesť, lebo z mäsa a ryže so zeleninou asi tú obezitu nemá.

@dooomca Rieš to určite z dr. Sama mu nenastavuj diéty. Poraď sa s odborníkmi. Googli. Určite nájdeš.