icon

Rozmaznal štát ženy?

20. sep 2023

Rozmaznal štát ženy i rodiny rôznymi dávkami/výdobytkami? Pred rokmi mohla žena zostať na MD+RD max. 2 roky - a napriek tomu bola ich fertilita vyššia a dokázali deti vychovať napriek nízkemu dotovaniu rodín štátom.

Ekonómovia z INESS i INEKO upozorňujú, že pri súčasnom nedostatku pracovných síl je nutné do aktívneho pracovného procesu zapojiť viac žien (opätovne zvýšiť dôchodkový vek sa momentálne nedá - nedávno boli zverejnené štatistiky, že Slovák sa pri plnom zdraví dožíva 57 rokov, a aj vek dožitia je nižší, než na západe.)

Argument o nedostatku miest v predškolských zariadeniach neobstojí, na západe vlády pokladajú rodiny za natoľko kompetentné, že si starostlivosť o deti v predškolskom veku dokážu vyriešiť samé. (Trebárs vo FR je bežné, že ženy idú do práce po 4-mesačnej MD, časom sa vďaka dopytu vyprofilovala veľká sieť súkromných opatrovateliek, prevažne migrantiek.)

Je pomoc nášho štátu od tehotenského príspevku, cez možnosť 6 rokov zostať s dieťaťom doma až po obedy zdarma ap. vzhľadom na 21. storočie a ekonomické možnosti štátu primeraná, alebo nadštandardná?

vulka
20. sep 2023

Vieš dať link na ten článok/štúdiu INESSu? Mala by som záujem si to prečítať.

zuzuliennka1
20. sep 2023

no a este posledna vec: dnes maju zeny jedno max. dve deti s minimalnym rozostupom, cize doma su plusminus max. 5-6 rokov cca.
kedysi mali zeny praveze ovela viac deti ako dnes a teda aj boli s nimi dlhsie.
porovnavas uplne odlisne situacie a odlisne podmienky, ake su dnes

chodec15
Odpoveď bola odstránená
daja07
20. sep 2023

@kiwi3 v mnohom s autorkou nesuhlasim no tento vyrok ma dobre. Pri plnom zdravi neznamena priemerny vek dozitia. Ale ze do toho veku nema ziadne zavazne zdravotne tazkosti. Z toho vyplyva ze statisticky vacsina ludo od 57 rokov do odchodu do dochodku uz riesi zavaznejsie zdravotne problemy a pritom este pracuje. Co nie je kto vie aka vyhliadka pracovat cca 5 rokov so zdravotnymi problemami

kiwi3
20. sep 2023

@chodec15 tak potom beriem spat, take statistiky som teda este nevidela, co by toto riesili.
@daja07

denisa0504
20. sep 2023

Nie je to o rozmaznanosti 🤦 skôr by sa mali Slováci konečne zamyslieť nad inými ekonomickými nedostatkami ak ich trápia dôchodky a nedostatok pracovných síl.. Napríklad o tom teraz urobil video jurajvie

https://www.youtube.com/watch?v=BdKkbd0BijY
chodec15
Odpoveď bola odstránená
ropucha6
20. sep 2023

Neviem, ake migrantky opatrovatelky su vo FR, tam mas hlavne statne jasle. Ak neni v jasliach miesto, stat zaplati miesto v sukromnych jasliach. Otvorene kludne do 18:00…tu ked dojdes po 16tej, uz na teba vsetci zazeraju. Ja idem do prace po 10tich mesiacoch, tiez som oznacovana za krkavciu matku, proste spolocnost nie je na to nastavena. Rada by som robila parttime, ale tiez u nas nerealne, na papieri by to sice slo, ale bol by to stres, robila by som viac hodin za menej penazi. Co sa tyka niektorych davok ala tehotenske, s prehladom by som to zrusila. Suma sumarum, tiez som zvedava, ako stat chce dlhodobo dotovat vsetky tieto prispevky…

kofa77
20. sep 2023

@kiwi3 ano , je to tak, ako pisu, napr. take Svedsko, tam ziju 15 rokov v zdravi, u na len 5. aj v CR ziju dlhsie zdravo.

autor
20. sep 2023

@vulka - mali to vo výročnej správe
Štát platí okrem zdrav. poistenia za osoby na RD do 6 rokov aj dôchodkové poistenie z 60 % priemernej mzdy

Áno, v dĺžke zdravého života je značný nepomer

stanulienkat
20. sep 2023

Ano, su rozmaznane. Milion nezmyselnych duplicitnych prispevkov, ze sa nevedia ani po 10 rokoch zaradit do normalneho zivota. Vypisovat na Mk, ze na ake prispevky maju narok. Najlepsi by bol prispevok od statu uz len zato, ze zijem a dycham. Zdravi mladi ludia!! Obchadzat zakony, odrba..vat stat za kazdu cenu a este sa stazovat, ze mozu byt doma LEN 3 (resp.6) rokov. Ak chce byt mamicka doma so 6 rocnym zdravym dietatim, preco by jej stat mal platit co len zdravotne? Je doma zo svojho rozhodnutia. Caka nas Grecka cesta, mame nasliapbute na krach, lebo politici si vychovali financne negramotnych obcanov. Nevedia si spocitat 2+2. Mladym ludom sa nechce pracovat, kazdy chce byt manager a riaditel.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
20. sep 2023

Mozte skratit matersku a predlzit vek do dochodku, ak tu budete mat obyvatelov, ktori od narodenia po smrt nebudu pracovat, len vychovaju dalsich 10 deti, kt.tento model budu opakovat, peniaze sa vam do štatu neprileju ale budu ubudať..Čo je na tom nepochopitelne?

karolinakr
20. sep 2023

Na jednej strane pre seba si vytvorite spartanske podmienky, na druhej strane mate čiernu dieru, do ktorej tie ušetrene peniaze lejete..a ta diera sa zvačšuje..

pkgirl30
20. sep 2023

@nikaa951 súhlasím, plus k tomu dodám, že v posledných rokoch je obrovský nával tak chorých detí ktoré majú aj ZŤP a matka je donútená situáciou ostať doma

ziarifka
20. sep 2023

@chodec15 v mojom okolí je skoro každý človek 55+ na invalidnom alebo dlhodobo PN a invalidný vybavuje. Prípadne už okolo 57-58 idú do predčasného po odpracovaní 40r. Nevládzu.

tululu
20. sep 2023

A teda riesenie je podla teba autorka ake? Spravit dieta a dat ho ako 4mesacne na minimalne 8-9 hodin kazdy pracovny den prec a z viac ako polovice platu platit opatrovatelku alebo sukromne jasle?Fiha,tak to je teda uzasne riesenie, to je prirodzene,ludske a urcite pre mnozstvo rodin motivujuce mat vobec nejake deti,vsak? Tento model tu bol sice niekolko desatroci,ale snad nie sme ludia natolko obmedzeni,aby sme sa na problem nevedeli pozriet komplexne.

ivana11155
20. sep 2023

Velmi by pomohli 3/4 uvazky, kedy by zena stihla deti odniest do MS a aj zobrat. Nemusela by sa spoliehat na babky, sudedky, kamosku a pod. Nie kazdy manzel ma pracovnu dobu tak, ze vie pomoct.

Davok je coraz viac, cim dalej tym viac je to vysledok superenia politickych stran medzi sebou, co je velmi smutne. Urcite netreba neviem ake poporodne a tehotenske prispevky. Ked ja som mala male deti, ziadne taketo extra prispevky neboli a deti sa rodili.

Ja som za 3roky MD, tieto 3roky maju vyznam z hladiska vyvinu dietata, je tam dovod, preco ma dieta byt s matkou. Ano, napr. v UK historicky nechavaju male deti s Aupair-kami (sama som Au-pair robila), ale ja by som cudziu zenu, ktora s nami byva vo svojom dome nechcela. Napr. v Belgicku kolega v nasej dcerskej pobocke, dali 3mes. syna do jasli, lebo zena uz musela ist do roboty. Jasle,co ma nejaka zena u seba doma, cca 6-8deti. Ja si to neviem ani predstavit dat taketo male babo do takejto opatery, pre mna ako matku by to bol neustaly stres. Vseobecne by som povedala, ze na toto na SK nie sme zvyknuti a na zapade nech si funguju ako chcu.

doriiis
20. sep 2023

Ono sa to nezmení,kým stat jednoducho tento prežitok neutne.Dusuju sa ženy ako sa nedá atď atď.Bude sa dať keď budú musieť.Tot môj nazor

chodec15
Odpoveď bola odstránená
hendikep
20. sep 2023

podla mna by to takto ako u nas malo byt aj inde … deti matku do troch rokov potrebuju… nech si hovori kto chce co chce .. tato doba ze porodit deti a hned ist makat hovori o prioritach spolocnosti ale nie o mojich prioritach …ja zijem pre rodinu nie pre karieru … do prace chodime aby sme mali peniaze na zivot, a nie ze smarime deti do institucie aby sme mohli makat …. to je zmyslom zivota? mojho nie, racsej budem jest struky nez nechat dieta aby sa on staral niekto cudzi … toboz nie nejaka migrantska opatrovatelka o ktorej neviem nic .. 🤦🏼‍♀️

sense
20. sep 2023

@annm81 ale aj pri tých prácach na skrátený úväzok sú ženy ktoré musia začať o 6, nemôže každá začať o 8 a skončiť o 12.
Žijem na "západe" a áno robím na čiastočný úväzok ale veľakrát začína moja práca o 4 ci piatej ráno a končí na obed.
Boli by ženy toto ochotne tolerovať s tým ze muž by mal možnosť robiť povedzme od 9 do 18.00 a on by dieťa do jaslí ci škôlky zviezol a žena vybrala? Alebo naopak?
Pochybujem. Keďže tu vidno denne každá najradšej prácu od 7.30 najneskôr do 15.30 lebo škôlka, škola.... Len akosi podíval starostlivosti muža na domácnosti a o deti absentuje

ivangeline
20. sep 2023

Ja si mhslim,ze tieto vyhody na rozmaznanie matiek su prave preto....ze poklesli porody!

ivana11155
20. sep 2023

@sense toto vobec nie je pravda. Praveze je vela rodin uz teraz, kde muz nosi dieta do skolky a zena vybera alebo naopak. Ti, ktori robia na smeny sa striedaju pri detoch a ani sa poriadne cez tyzden nevidia. To ze ty si si na "zapade" nasla uvazok, kde musis byt o 4rano v robote, by som vobec nedavala ako nejaku "vzorku" kratkodobeho uvazku.

fotoarch
20. sep 2023

,,rozmaznal stat zeny ,, to fakt je nadpis pre ralitu ? dostat mesacne 400 eur a z toho platit najomne, stravu a drogeriu ? Ze dieta si buduje emocionalne zdravie pri kontakte s vlastnou matkou nepovasujes za obrovsky benefit ktory na zapade nieje ? ze za socikunas postrazili 50 rocne stare mamy, ktore ale dnes niesu, lebo budu za pasom
v automobilovke robit na 3 smeny do 70 rokov zivota ?

deniseee
20. sep 2023

Preco sa na to pozeras len z pohladu zien? Co keby si sa spytala: Co je podla vas lepsie pre deti? Zostat s matkou do veku 3 rokov a az potom ist do skolky, alebo dat dieta do jasli od veku 4 mesiace? Lebo to, co spominas sa netyka len zien, ale aj tych deti. Kazdy nech si odpovie sam. Ja som velmi rada, ze aspon tuto sprostost sme este zo zapadu neprebrali. Niekedy mam pocit, ze tu keby zverejnili, ze na zapade si ludia pri 50-tych narodeninach budu ziadat eutanaziu, aby nahodou nezatazili zdravotny system, kedze s vekom uz zacina viac chorob, tak tu si pojdu ludia asi kupovat povrazy a hromadne sa vesat, lebo na zapade su mudrejsi, lepsi a uz to vymysleli. Zatlieskaju a spravia presne to, co na zapade vymysleli, nech je to akakolvek hlupost.

ziarifka
20. sep 2023

@deniseee v Japonsku už padol návrh od nejakého tuším sociologa, že v istom veku by starší ľudia mali zvážiť eutanaziu v prospech žijúcich

sense
20. sep 2023

@ivana11155 ja to. Nedávam ako vzorku, to bolo na margo skrátených uvazkov. Pretože skrátený úväzok. Je je len od 08.00 do 12.00. Takisto áno konečne aj veľa mužov pochopilo ze deti a domácnosť nemajú byť na starosti len žene. Ale stále je veľa tých pre ktorých to samozrejmosťou nie je, vid denne témy tu na mk
Ja súhlasím s tým ze skrátené zväzky sú na SvK problém, rovnako ako problém vidím aj v otvorených škôlkach do 16.00. A nielen to ale rovnako sú to aj banky, úrady, ci lekári. Napr u nás otvára pošta alebo aj väčšina úradov o 08.00 otvorené sú do 11.30-12.00 a potom sú 2 hodiny zavreté, a následne sú otvorené do 18.00-19.00
Pripadne sú otvorené jeden deň v týždne len doobeda ale ďalší ďalší deň do 19.00. A takisto aj lekár. Konkrétne môj je 2x v týždni len do 12.00 ale iné 2 týždenne do 19.00. Takže si dokážeš vybaviť lekára aj bez toho aby si v práci vymeskal., pretože si vieš dohodnúť termín, žiadne vysedavanje od 7 ráno ako na slovensku, s tým ze možno sa do 12.00 vybavis

patta89
20. sep 2023

Super, dalsi anonym...autorka urcite nema deti, ked uz jej aj toto vadi...ja som syna dala do sukromnych jasli, ked mal 2 roky, mohli sme si to dovolit platit, ale nie kazdy ma na to peniaze...teraz som znova tehotna, ale uz budem doma 3 roky, chcem si uzit cas s detmi, do dochodku sa este narobim

clarissa96
20. sep 2023

Nadštandardná. A inak ja ani neviem, kto vlastne sedi doma do 3 rokov dietata. Z mojich blízkych kolegov sme všetci dávali naše deti do jasliciek v roku, roku a pol. Mame spokojne deti s plnohodnotnymi väzbami na nás. Dokonca jeden pár má adoptované dieťa. Keď na sk sa berie práca ako nutne zlo, to je problém. Zle nastavené hodnoty.