icon

Rozmaznal štát ženy?

20. sep 2023

Rozmaznal štát ženy i rodiny rôznymi dávkami/výdobytkami? Pred rokmi mohla žena zostať na MD+RD max. 2 roky - a napriek tomu bola ich fertilita vyššia a dokázali deti vychovať napriek nízkemu dotovaniu rodín štátom.

Ekonómovia z INESS i INEKO upozorňujú, že pri súčasnom nedostatku pracovných síl je nutné do aktívneho pracovného procesu zapojiť viac žien (opätovne zvýšiť dôchodkový vek sa momentálne nedá - nedávno boli zverejnené štatistiky, že Slovák sa pri plnom zdraví dožíva 57 rokov, a aj vek dožitia je nižší, než na západe.)

Argument o nedostatku miest v predškolských zariadeniach neobstojí, na západe vlády pokladajú rodiny za natoľko kompetentné, že si starostlivosť o deti v predškolskom veku dokážu vyriešiť samé. (Trebárs vo FR je bežné, že ženy idú do práce po 4-mesačnej MD, časom sa vďaka dopytu vyprofilovala veľká sieť súkromných opatrovateliek, prevažne migrantiek.)

Je pomoc nášho štátu od tehotenského príspevku, cez možnosť 6 rokov zostať s dieťaťom doma až po obedy zdarma ap. vzhľadom na 21. storočie a ekonomické možnosti štátu primeraná, alebo nadštandardná?

ropucha6
20. sep 2023

@majulino rozumiem, tiez by ma nebavilo sediet doma. V tom pripade by som uvazovala nad podnikanim, vyzeras multifunkcne, nejake sluzby…

siska53
20. sep 2023

@kofa77 aky pozostatok socializmu?? Ved za socika chodili deti do jasiel! Uz od pol roka! Az ked sa narodila moja sestra, tak od 2r... jaslicky boli statne, bol dostatok miest a matky museli najneskor v 2 r.dietata spat do prace!

martinusik91
20. sep 2023

Typujem že toto písal nejaký chlap alebo bezdetná žena. Žena ktorá má deti by toto nenapísala. Ako môžete Slovensko porovnávať s inými štátmi? Skúste si ako žena po materskej alebo celkovo žena s dieťaťom hľadať prácu. Vyskúšajte si to!!! V zahraničí matkám s deťmi vychádzajú v ústrety. Vytvárajú sa rôzne jasle na pracovisku a o platoch ani nehovorím. Tu na Slovensku? Máte dieťa? Nemáte šancu. Ochorie vám? Nezáujem. Zariaďte si to ako chcete. Keby boli ženám vytvorené podmienky aby mohli pracovať, pochybujem že v dnešnej dobe by sa našlo veľa žien ktoré by sedeli doma pri tých úžasných dávkach čo náš štát poskytuje. Že sme rozmaznané? A čím??? Veď to čo ženy dostávajú, ani z ďaleka v dnešnej dobe nepostačí ani len na základné veci. A ak by to niekoho napadlo nie nesedim doma. Som pracujúca matka, nesedim doma a nenechavam sa rozmaznávať týmto štátom, lebo by som nemala dať čo jesť môjmu synovi.

drahomirrra
20. sep 2023

@martinusik91 Davky, ktore poskytuje stat matkam su nestandardne vysoke, teraz uz duplom. Rodicak je 470€+ 60€ su pridavky. 530 € v cistom dostsvaju ludia, co cely mesiac chodia do prace. Zas neprehanaj.

bucko555
20. sep 2023

Ja som bola doma dva roky a slamsom do roboty ....teraz som pár.mesiacpv doma lebo na každom pohovore riešia či mám dieťa a kam ho dám keď bude choré a radšej uprednostnia osobu bez skúseností a dieťaťa ako ženu so skúsenosťami a dieťaťom

kofa77
20. sep 2023

@siska53 beriem spat, nie pozostatok sociku, naozaj mate pravdu, ze zeny museli budovat socializmus uz pomaly z porodnice. ..
skor ako prejav silneho socialneho statu, na ktory ale my nemame. preto to podla mna skonci. tak, ako sa musi prekopat zdravotna starostlivost, tak aj tento system.

viestta
20. sep 2023

@siska53 ani za sociku nebolo dost miest v skolkach a jasliach. Hlavne na sidliskach to bol sakra problem. Mna mama nosila na druhy koniec mesta, rano o pol siestej sme slapali na autobus aby stihla byt o siedmej v robote. Kto miest v jasliach nedostal, tka bud dal dieta babke na penzii alebo ostavala matka doma, bez prijmu a zili z jedneho platu.

drahomirrra
20. sep 2023

@viestta Takmer kazda babka bola na penzii… odchadzali 55 rocne plus minus odratanie skrz deti. Ktora bola zdrava a ziva, vychovala vnucata.

zuzana76
20. sep 2023

@fotoarch nehnevaj sa, ale stat nema ziaden prinos z deti, ktore sa drzia matky za suknu az do jej 6 rokov. Neuveris, ale tie deti dnes nie su ani tak vychovane, ako boli pred 40 rokmi, ked uz 6-mesacne isli do jasiel. Vidim to denne. Ziadna emocianalna stabilita a vychova.

juliacenc
20. sep 2023

Hnus je mi z teba zle 🤮🤮🤮🤮🤮

joannita
20. sep 2023

Autorka mna zaujima, ze kde si nasla ze ludia sa dozivaju na slovensku priemerne 57 rokov?
Priemerny vek dozitia slovakov je cca 75 rokov, nie 57 🤦‍♀️

mira0611
20. sep 2023

Prepac, ale pozri sa co dostavaju zeny na materskej u nas u susedov a potom sa zamysli nad tym, ci nas zeny rozmaznal stat?!
Pozri sa, tam ak je zena sama s dietatom ako ju podporuje stat, len preto lebo je obcanom, tu mozes zomriet aj od hladu.
Ceny su vysoke, inflacia taktiez.
Mam viacero kolegyn na MD, ktore zostali na polovicny uvazok vo firme a deticky im doma placu, ale v jasliach aby ich mama neopustala.
Doslova povedala, dcerka mojej kolegyne , mamicka neopustaj ma, nechas ma tu v jasliach kazdy den a velmi mi chybas.
Dieta potrebuje matku!

drahomirrra
20. sep 2023

@mira0611 Ked nemam na deti peniaze (aj usetrne pre prípad, ze chcem byt doma nad ramec) NEROBIM SI ICH. Stat nie je povinny suplovat rodicov. Ked toto ludia na Sr pochopia, vyhrali sme.

martinusik91
20. sep 2023

@drahomirrra ale akú dobu to dostávajú? Veď to je smiešne 😂😂😂 Z toho sa dá akože vyžiť? Ak teda nebývajú 4 rodiny v jednom dome tak podľa mňa nie...

viestta
20. sep 2023

@drahomirrra ńepisem, ze to bolo inac, ale ked bola babka 400 km daleko, tak to uz bol tak trosku problem. Druha vec, ze babky rodili pred tridsiatkou, ich dcery tiez takze celkom bezny jav bol 36 - 40 rocna babka a ta este na penzii nebola

stanulienkat
20. sep 2023

@martinusik91 z toho nemate vyzit. To je prispevok statu. Zivit ta ma muz. Ani za sociku si ludia nezili ako prasce v zite. Castokrat horsie ako teraz. Je doba blahobytu. Este aj sockam sa zije lepsie teraz ako sockam za totality. Nakukni do Ruska ako tam ziju pracujuci ludia. STAT BY MAL PODPOROVAT LEN RODINY, KDE SU PRACUJUCI RODICIA. Ti odvadzaju peniaze do statnej kasy. Ti by mali mat rozne danove ulavy. Nie davat ludim peniaze len za to, ze vobec su. Ludia si zvyknu a bude mamickam malo za sedenie mesacne aj 1000e.

viestta
20. sep 2023

@drahomirrra este doplnim, za sociku dochodkovy vek pre zeny bol 58 rokov, za kazde dieta sa znizoval o rok ale najviac o 4, takze do dochodku sa dalo odist najskor v 54 rokoch veku.

drahomirrra
20. sep 2023

@martinusik91 Rozumieš významu slova "príspevok"? Že to je iba o tom, že štát ti niečo prispeje, pričom živiť sa máte sami? Že to nie je výplata, za to, že máš dieťa?
Ježišinanebi.

drahomirrra
20. sep 2023

@viestta Áno, babka šla v 55, a to ja už niesom socíkové dieťa, som roč. 91.

autor
20. sep 2023

@joanita - hore je napísané, že Slovák sa podľa štatistík (minulý týždeň boli zverejnené, môžeš si to nájsť) v plnom zdraví dožíva priemerne 57 rokov. Potom ešte môže žiť xx rokov - ale nie je zdravý.

K RP + Pnd (470 + 60) treba prirátať ZP + soc. poistenie z minimálneho 679,80 € vymeriavacieho základu, ktoré tiež počas RD platí štát. Ak by sme si ho museli platiť, vyšlo by nás to cca na 90 + 200 eur.

tehotna40
20. sep 2023

Ako sa slovensko môže porovnávať zo západom ? V prvom rade by sa tento štát musel veľmi zmeniť. Známa žije v Amerike, pracuje od 7.00, areál firiem, v ktorom je skolka pre ľudí pracujúcich v týchto firmách..oddelené choré deti... kde je tu také niečo? Véd nemáte možnosť niekedy dieťa dat ani do štátnej škôlky lebo nemajú kapacity, musia zobrat len predskolakov. Idem pracovať... kde mam to dieťa dat ? Kamoška teraz hľadala prácu, mala to šťastie ze jej malu zobrali do škôlky, prvé čo sa jej pýtali ako zdrav. Sestry, či má dieťa, lebo ony nechcú niekoho kto bude stále doma pri decku, či plánuje ďalšie dieťa, aby im znovu neodišla na materskú.... takže treba sa zamyslieť nielen ako fungujú dávky na západe, ale ako funguje tento sociálny systém, ako sa k stávajú k matkám, a aké možnosti tam majú pre deti... ja nemám na súkromnú skolku, ani opatrovateľku... pretože keby mam toto platiť tak z toho co zarobím zaplatím škôlku súkromnú alebo jasle a zostane mi akurát tak to, čo by mi prišiel rodicak....

ziarifka
20. sep 2023

@tehotna40 moja sestra je zdravotná sestra a na pohovore na ňu doslova nakričali, či sa jej má kto starať o choré dieťa a že určite nemá kto a bude stále doma. Išlo štátnu nemocnicu a samozrejme ju nevzali.

barbie2023
20. sep 2023

Ja osobne si myslím, že je to naozaj luxus a rada si ho užívam. Avšak.. Nič nie je dokonale. V západných krajinách majú prispôsobené pracovne podmienky pre matky (skrátené zväzky a pod) platové podmienky rodičov sú úplne inde ako tu takže si môžu dovoliť byt aj doma dlhšie s deťmi aj keď im to stať nepreplaca, ďalej školský systém je lepšie riešený napr co sa týka minimalizovanie domácich úloh, krúžky kým sú rodičia v práci, infraštruktúra, školské autobusy.. Proste západné krajiny ako Dánsko, Belgicko sú žiaľ inde a tam sa mi ani náhodou nehrabneme... Nám tu stačí trápny populizmus najukricanejsich strán ako nám dajú toto a hento.. Drobné, ktoré zalepia oči a o iné sa nestarat. Tu je proste iná mentalita, aby to fungovalo tak ako inde

number19
20. sep 2023

@martinusik91 "V zahraničí matkám s deťmi vychádzajú v ústrety. Vytvárajú sa rôzne jasle na pracovisku a o platoch ani nehovorím. Tu na Slovensku? Máte dieťa? Nemáte šancu. "
V ktorom zahranici prosim ta zijes?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
20. sep 2023

@kittykat22 podčiarknuté a zrátané

number19
20. sep 2023

@barbie2023 "školský systém je lepšie riešený napr co sa týka minimalizovanie domácich úloh, krúžky kým sú rodičia v práci, infraštruktúra, školské autobusy"
O ktorom zahranici prosim ta tocis?

majlo1234
20. sep 2023

@majulino ze neprispievas nicim, len starostlivostou. Myslim, ze v pripade troch deti je to praca na tri smeny a neohodnotena inak. Ale chapem ako to myslis

mira0611
20. sep 2023

@drahomirrra moja a naco si platim teda odvody?
Tak super, ked si nebudem platit odvody tak, si spravim super poistenie a super sporenie a ver mi ze budem lepsie vychadzat.
Mesacne my z platu strhavaju cez 300 euro na zdravotne poistenie. A ked bola potrebna operacia tak som si ju musela sukromne zaplatit na klinike, lebo ma lekar v statnej nemocnici nechcel operovat, lebo mi kazde 3 mesiace spravi biopsiu a ked sa to nezlepsi tak ma MOZNO bude operovat.

barbie2023
20. sep 2023

@number19 tvoj arogantný príspevok hovorí o tom, že si zrejme žila v toľkých krajinách, že presne vieš o ktorých píšem. Tak si odpovedz sama