icon

S kým sa môžem porozprávať o náboženstvách?

hederamonstera
8. dec 2020

Ahojte, chcem sa opytat - nie som veriaca, radim sa k ateistom ale dlhsie sa venujem duchovnym myslienkam (nie konkretne nabozenstvo), ich podstate a dospela som k tomu, ze vsetky odkazuju k tomu jednemu - Bohu/zdroju/zivotu/Pravde/Bytiu (akokolvek sa to nazve) a rada by som sa porozpravala s niekym o podstate nabozenstiev - rozmyslala som, ze pojdem za jednym knazom, ktory mi pride taky otvorenejsi k diskusii a roznym nazorom.
Myslite, ze mozem? Vobec netusim ako tieto institucie funguju, tak ci to nebude blbe, ze by som prisla len na takuto vseobecnu diskusiu s tym, ze vlastne vsetky nabozenstva su rovnake len sa lisia v uceniach ako to dosiahnut? Ako zabit ego (to je podla mna vyznam zivota a myslienka vsetkych nabozenstiev)
Alebo co by ste mi poradili? Nejaka kniha, dokument?
dakujem 🙂

Strana
z3
anaj_janka
9. dec 2020

@ktochytavzite
s prijatím Ježiša Krista ako Mesiáša - Boha majú problém aj ortodoxný žida. Sú židia, ktorí uverili krestanskému posolstvu. Boh im otvoril oči a v starom zákone je učenie o trojici: napr. "A Boh riekol: UCINME cloveka na svoj obraz a podla svojej podoby..."1 Moj.1/26 alebo nebeskí poslovia u Abraháma 18 kap. " (abraham) a ked pozdvihol svoje oci, videl a hla traja muzovia stáli naproti nemu...
v 5 Moj. 6/4 Počuj Izraelu Hospodin nás Boh je jeden Hospodin" - veriaci židia pôvodnom preklade vysvetluju - hlbsie skúmanie ukáze ze "jeden-echad" znamená uzatvorenú jednotu napr. spojený vojáci ako jeden muž = spojená jednota, neznamená absolútna jedinost. V starom zákone Pán Ježiš vystupuje pod menom Anjel Hospodinov a vzdy hovorí v autorite pozri 2Králov 1/3, Sudcov 2 kapitola, sudcom 6/12 je ich velmi vela,
pozri si verse Iz. 53 kapitolu si prečítaj to je proroctvo na Pána Ježiša - poukazuje ze vydá svoj dokonalý bezhriešny zivot na to,aby sme my poznali lásku Božiu. (tak ako rodicia viac trpia za "nepodarený zivot" svojich deti - urobili by cokolvek aby ich z ich problémov oslobodili, Boh to pre nás pripravil, aby ak chceme mohli sme sa zmenit v Kristovi)
A v novom zákone: kto moze odpustat hriechy - len Boh, preto ho zacali zidia okamzite kamenovat, lebo oni rozumeli, ze im hovori, pred vami stoji Boh v ludskej podobe. "ja som vzkriesenie i život, ten, kto verí vo mna , aj keby zomrel, zit bude. A nikto kto verí vo mna nezomrie na veky, či verís tomu?
Vsetko urobil, nám je od neho kazané, aby sme cinili pokánie - zmenili svoju mysel - vyznali jemu svoje hriechy a dali mu seba samých, uznali ho za Pána a Krala svojho zivota, dali mu miesto v zivote, ktoré mu patrí - to je zivot v spravodlivosti. A On ta bude vyucovat, "moje ovce pocuju môj hlas". len on nás môže ocistit "ktorí sme bolil kedysi odcudzení a nepriatelmi myslou v zlých skutkoch, ale teraz vás ZMIERIL v jeho ludskom tele skrze smrt, aby vás postavil svatých, bezvadných a bezúhonných pred Ním." Kol.1/21-22
a preto aj v zjavení je mu dávaná pocta Baránkovi (rozumej co urobil na krízi) a pocta patrí len Bohu. Zj.19/10 hovorí anjel "obycajný" ked sa mu chcel Ján klanat "Hlad, neurob toho! som tvoj spolusluha a tvojich bratov, ktorí majú svedectvo Ježišovo. Bohu sa klanaj! Lebo svedectvom Ježišovým je duch proroctva." 🙂 uha ale som sa rozpisala ... 🙂

anaj_janka
9. dec 2020

@ktochytavzite Boh má svoj charakter - je spravodlivý Sudca, milosrdný, dobrotivý, zhovievavý, ludomilný, milostivy (dávajúci nezaslúzenú priazen) ale aj schopný povedat dost, potrestat a odstránit zlo, to sa ocakáva od Krála a to je pre nás dobré.
Boh ako Sudca mal pred ocami nase hriechy a nic necisté sa do neba nedostane - bol to pohár spravodivého Božieho hnevu na ludi, ktorí neziju tak ako by mali, ale si vzájomne ublizujú. Zákon platí - "odplata za hriech je smrt"
no a teraz ak sa ja mám postavit na tento súd - tak spravodlivo zahyniem, lebo moja mysel, skutky nie vzdy su ciste.
Boh je láska a preto prisiel v ludskom tele na zem, aby sám odniesol ten moj trest na krízi a ja som dnes slobodná od hriechu. Takto otvoril nebo pre ludí.
Narodila som sa s hriešnym srdcom, ale dostala som nové: "a dám vám nové srdce a nového duchado vásho vnútra a odstránim to kamenné (tvrdé,nepocujúce) srdce z vásho tela a dám vám srdce z masa.(cize makke)"
a tá otázka zaznela (možno ako výstraha) preto, aby sme my videli, že hoc to bol aj On-jeho jediný milovaný Syn, predsa Sudca zeme musel vyrovnat dlzobu pred celým nebom za hriech - odplata za hriech je smrt, nezlutoval sa nad svojim Synom, ale dnes môze sa zlutovat nadomnou. cin Pána Ježiša sa pripocíta milostou mne za to, že som mu uverila. "Kto verí v neho nebude odsúdený, ale ten, kto neverí, uz je odsúdený, lebo neuveril v meno jednorodeného Syna Božieho." nemá záluby v smrti bezbožníka,ale v tom, aby sa odvrátil bezbožní od svojej cesty a zil. Odvrátte, odvrátte sa od svojich zlých ciest!"

ktochytavzite
10. dec 2020

@anaj_janka nic o trojici tam necitam,traja muzovia?Skor niekto chcel jezisa za boh aby cez neho mohol dalej vladnut.
jezis m krasne posolstvo ale Boh asi nebol,skor prorol.Boh je len jeden mas to i v 1 prikazni,nkoniwc j Kwzis n krizi sa modli k Bohu,ci sam k sebe sa modli?

anaj_janka
10. dec 2020

@ktochytavzite Žena môže mať postavenie manželky,matky, povolania ...záleží čo robi.ok? Ježiš v tej chvíli je v postavení odsúdeného súdom za naše pády a poklesky,chyby - hriechy (na mieste človeka) a prijíma ten trest-rozhodnutie sudu,následne vstáva z mŕtvych,hoc ho jeho hrob nepriatelia strážia. Cele to je o tom,či máš túžbu byť s Ním vo vzťahu,poznať ho a nechať sa ním v živote viesť,poznať jeho pohľad a "kto stratí pre mňa svoju dušu,ten ju zachráni do večného života." Inak to je asi pre teba len ťažká teória .... Záleží čo hľadáš,pekný den

ktochytavzite
10. dec 2020

@anaj_janka a to co pises su len vyplody ludi.Este aj uctievnie panny marie,modlenie sa k nej a k svatym je modlosluzba,naco su v kostoloch same sochy ku kt sa krestani klanaju?Ved vsetko je v prvom prikazni jasne zakazane a krestani to porusuju.Skoda ze vela veci a knih niwke krestanom ukazne ze bibli niwje cela ale len vynatok.

anaj_janka
10. dec 2020

@ktochytavzite bravo veď to čo hovoríš plne súhlasí s písmom - veru to nie je biblické učenie,plne s tebou súhlasím. Sväté písmo hovorí je len jedna cesta -"Ja som cesta,pravda a život."

tomika
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
5. máj 2021

@hederamonstera
Ahoj, ja som s a zaoberala porovnávaním náboženstiev 7 rokov. Prešla som cez judaizmus, kresťanské smery katolícke i protestantske, hinduizmus, budhizmus až som skončila pri islame, ktorý považujem zatiaľ za najpremakanejsie a najpravdepodobnejšie náboženstvo.
Ten má oslovil najviac vzhľadom na teológiu. 🙂
Nie sú tam nezmyselné tvrdenia ako v judaizme, napr ze Boh musel odpočívať na siedmy deň stvorenia.. (Boh nemusí odpočívať)
Ani tvrdenia že Ježiš je Boh - pričom sám prorok Ježiš sa modlil k Bohu, prosíl ho atď.
A ani tam nie je viera v uctievanie predmetov a ľudí, čo sa v hinduizme a katolicizme vyskytuje veľmi často.
Je to cesta uctievania Jedineho Boha s raznym dôrazom na používanie vlastného rozumu a zodpovednosťou za svoje skutky.
Ak ťa táto téma stále zaujíma, viem ti poslať aj publikácie, ktoré by sa ti mohli v tomto ohľade hodiť. 🙂 kľudne mi napíš. Môžeme nezáväzné podebatovat, podľa toho čo čítam v tvojich odpovediach ideš na to fajn.

cubo2
6. máj 2021

@lenkakravcova porovnavat nabozenstvo 7 rokov? „Teda, to muselo dát příšernou práci. … Přitom taková blbost, co?"

lenkakravcova
6. máj 2021

@cubo2 Áno, bolo to dosť práce. 🙂 popri škole a deťoch si ale človek nájde čas. Hodnotím to ale kladne. Ak by som to neurobila, dodnes by som možno váhala.

anaj_janka
24. feb 2022

@hederamonstera ahoj. Podarilo sa ti získať,čo ti chýbalo 🙂

Strana
z3