icon

Sadenie malín

25. aug 2022

Ahojte. Idem sadit maliny. Otazka znie. Su to minulorocne aj tohtorocne vyhonky. Niektore maju aj 1,5m. Mam ich zasadit a az po prvych mrazoch (tak mi povedala pani od ktorej som ich kupovala) ostrihat alebo hned ako ich nasadit tak ich zostrihat?

senan
•
25. aug 2022

presne tak, my sme u starkej zakazdym az po prvom mraze strihali 🙂 a nestalo sa, ze by sme jej nejako ublizili alebo tak, paradna uroda bola stale.

autor
•
25. aug 2022

@senan prosim ta a na aku vzdialenost ich odporucas sadit? Moze byt aj 40cm? 🙂

senan
•
25. aug 2022

ano, ale viac by som nedavala urcite 🙂 tiez prilis velke rozostupy zrejme nie su dobre

autor
•
25. aug 2022

@senan lebo na internete je pisane ze aj 80cm rozostupy 😃 len to mi pride uz vela. (Ideme mat prvy rok maliny tak radsej sa popytam na vsetko, ako nieco zanedbat) 🙂
a to ked ich po prvych mrazoch zostriham, tak stihnu dorast do vysky? A este jednu otazku mam, po prvych mrazoch znamena, ze ked zacne mrznut, tak mam hned ostrihat alebo az ked prestane mrznut, cca februar/marec.

katarinaba
•
25. aug 2022

Podla pokynov na mojich malinach sa strihaju zaciatkom februara ale nie kazde sa rovnako strihaju - su dva typy - jedny rodia na rocnych vyhonkoch, cize strihas len tie minulorocne co rodili, tohtorocne vyhonky nechavas a potom je druhy typ, tam strihas vsetko az dole pri zemi.
Ja som dala cca tych 40cm od seba a tento rok sa same rozrastli - je to v podstate burina, na buduci rok budu vsade 🙂

h2
•
25. aug 2022

Ja maliny strihám vždy až koncom zimy. Staré vyrodené pri zemi, nové výhonky z minulého roka, ktoré ešte nerodili, skrátim cca na pol metra. Takto mám maliny celé leto (vlastne dokonca aj veľkú časť jesene).

viestta
•
25. aug 2022

Môžeš ich kľudne vysadiť aj hneď. Staré výhony ostrihaj úplne na krátko, nové výhony na polovicu. Zásad asi pol metra od seba, ony sa samé rozšíria v ďalších rokoch. Keďže je teraz sucho, občas ich výdatne polej, do mrazov budú zakorenené a ty máš o starosť menej na jesen
No a dosť záleží ci máš také co rodia na vlaňajšom dreve alebo na tohtoročnom. Tie prve na jeseň ostríhas len odrodene výhony, tie druhe na jeseň všetko tesne pri zemi

autor
•
25. aug 2022

Vraj su to stale rodiace maliny. Cize nove vyhonky nechavat a stare ostrihavat? A za stare sa povazuju vsetky tie, ktore mali plody?

viestta
•
25. aug 2022

Áno, tie co už mali plody sú staré, tie idú prec

autor
•
27. aug 2022

Baby a ozaj to nemam ostrihat? Alebo aspon poodlamovat niektore listy? Ako som ich zasadila (niektore vyhonky maju aj 1,30), tak listy niektore ovädli a zhnedli.

viestta
•
27. aug 2022

Všetko po výsadbe treba ostrihať, aj kríky aj stromy aby sa znížil odpar cez listy a zlepšilo aj za koreňovanie. A za pár dní je september, potom jeseň. Tak ci tak by si ich strihala.

autor
•
27. aug 2022

@viestta cize mozem ano? Kolko odporucas.

viestta
•
27. aug 2022

Kľudne na 20 cm

autor
•
27. aug 2022

@viestta a nevyschnu potom?

viestta
•
27. aug 2022

Nie, ako by mali vyschnúť. Skôr vyschnúť ak im necháš všetky listy v týchto horúčavách. My sme sadili 20 cm haluzky co skoro korene nemali. Po dvoch rokoch je tam taka džungľa z výhodnou vyšších ako ja, že ľutujem, že som to v máji nepreriedila.

autor
•
27. aug 2022

@viestta a tiez ste ich mali ostrihane tie haluzky? Ci to boli take male vyhonky?

viestta
•
27. aug 2022

Vykopali sme zo starého zahonu, nastrihali na jednotlivé výhony, ostrihali, zasadili, poliali, nasypali kôru a na ďalšie leto sme už oberali.

autor
•
27. aug 2022

@viestta no u nas to vyzera takto. Cize mozem zostrihat?

autor
•
27. aug 2022

Prvy den boli v pohode. Vcera este u nas aj prsalo. Cize vody mali dost. Davali sme ku nim aj kompost.

lenkakravcova
•
27. aug 2022

Určite ich orstrihaj a poriadne zalievaj.
Keď ich neostrihas, energia pôjde zbytočne do listov.. Keď ich ostrihať, začnú viac koreniť a pripravovať sa na zimu. A to chceš.

viestta
•
27. aug 2022

Ostrihat určite. Z tých výhonkov už aj tak úrodu nevymamis, rak na čo tam budu?

lenkakravcova
•
27. aug 2022

Môžu sa strihať až po 5cm od zeme (tých pár cm co necháš navyše - napr na 15 alebo 20cm - ti pomôže uistiť kde si ich zasadila, keď ich máš tak málo). Neskôr keď sa ti rozrastu, tak ich o rok strihaj na krátko.