September 2010 nastupujeme do školy. Pridáte sa?
Ahojte mamičky,chcem vyskušať tu otvoriť temu o deťoch ,ktrore nastupuju v septembry do školy.Ja mam 6 ročnu dceru Viki,ktora teda pojde už do školy 😵
@7461166383
Na precvicovanie grafomotoriky je velmi dobra napr. publikacia od Jiřiny Bednařovej "Na návštevě u malíře"
http://knihy.cpress.cz/knihy/knihy-pro-deti/nau...
ktora je pokracovanim jej dalsich dvoch publikacii. Publikacia je spravena s kratkym putavym pribehom, deti sa obycajne nechaju nahovorit, aby si ciary precvicovali. S dcerkou som presla vsetky tri casti, pomohlo jej to. 🙂
dakujem pekne hned som ich objednala,dufam,že sa trošičku pohneme dopredu,
Baby, pracuju niektore z vasich prvacikov zo Slabikara od Lydie Virgovicovej? Ako ste spokojne? Nezdaju sa Vam tie slova a slovne spojenia tazke? A pisete z nich aj diktaty?
My mame slabikar Lipka a mne sa zda celkom dobry...ale neviem aky je slabikar Virgovicova, takze porovnat nedokazem...my sme teraz skoncili č a ideme na H... teraz uz maju zlozitejsie a dlhsie texty ale to nasmu Samkovi vyhovuje lebo su to uz vlastne pribehy ktore davaju nejaky zmysel 🙂
@7461166383 nam velmi pomohlo ze Samko chodil uz od skolky na ZUS na vytvarnu a odvtedy som videla pokroky v kresleni ale aj v pisani...a v prvej triede mu to tiez dost pomohlo lebo uz mal rucicku rozhybanu... a teraz pise najkrajsie z chlapcov..teda podla pani ucitelky 🙂
@silvia07
@s_i_s_a
U dcerky preberaju pismenko velke H, ale uz dnes brali asi aj dalsie. To sme teda riadne dalej za vami a zda sa mi to vela (ved za Š ide č, ť, Ť, h H). Forma Virgovicovej sa mi paci, Slabikar je pekne farebny, obrazkovy, farebne znacene slabiky, vykresluju si pismenka priamo do Slabikara, zaciatok bol velmi dobry - slabikovanie, hlaskovanie.
Ale co sa mi nepaci, tak to je obsah. Slova sa mi zdaju zbytocne tazke a dlhe. Vety su velakrat az nezmyselne, nedavaju logicky pekny pribeh. V texte su pouzite aj slova s pismenami, ktore este nebrali. Na jednej strane sa da povedat, ze nevadi, ved deti uz vedia abecedu a aj moja to vie citat, ale podla mna je toho potom zbytoccne vela a na tie zakladne pismenka a slova, ktore by sa im mali utvrdit, nemaju tolko casu. A aj citanie dlhych tazkych slov zbytocne zabera cas, skor by sa za ten cas utvrdilo v hlavicke viac lahsich slov.
A diktaty podla coho vam davaju ucitelky? Presne slova zo slabikara? Aj tie tazke a dlhe? Ako to ide vasim detom? U nas diktuje aj zo slabikara aj zo zosita. To mi pride tiez vela, lebo tych novych slov na jednej strane v Slabikari byva okolo 20. A bez precvicenia je to tazke napisat bez chybicky. Aspon u nas. Vlastne nasi idu 1 stranu denne zo Slabikara. Zda sa mi to dost vela.
Cez tyzden dcerka v skole pise 1 diktat na ostro (do Diktatoveho zosita) a 1-2 cvicne diktaty, ktore im neznamkuje. A aj prepisuju texty zo Slabikara.
@felixa mám na ten šlabikár od Virgovičovej presne taký istý názor ako ty, moja tiež berú veľké H, čiže sú na tom rovnako, ale presne to isté mi vadí, čo tebe, hlavne teraz v tejto dvojke, že sú tam také až príliš dlhé texty na také malé deti a nezmyselné slová - a presne ako píšeš písmená, ktoré sa ešte neučili a už ich majú použité v slove, moja keď má ľahký text tak prečíta bez problémov, ale keď sú tam také nezmysly, ako minule tá rozprávka vymyslená o Jankovi Hraškovi, a tam slovo - že hrachomobil - tak to už je sila, aj teraz ten text s tými dievčatkami, čo idú variť, tak tam boli riadne ťažké slová a to mojej dalo zabrať to prečítať ☹
čo sa diktátov týka, tak tiež písu 1 x na ostro a tak 2 krát zhruba len tak cvične ale diktátový zošit som nikdy nevidela, hoci by som rada, lebo ostáva v škole - takže už asi len na združení - ale našťastie z diktátov má samých smejkov, posledne dokonca smejkov s hviezdičkou 😉
@felixa
@monikat75
no mam sa naco tesit...vraj hrachomobil 😀
nasi pisu diktaty aj vety...naposledy mali 4 vety po tri slova, ale ziadne tazke slova....take 4-6 pismenkove
mne sa nepaci, ze v slabikari maju Daša a Saša a v predpisovom zosite Dáša a Sáša....moja má potom z toho riadny gulas....neviem, ci vobec Sáša je spisovne
zo slabikara tiez preberaju asi jednu stranu denne
u nas ziakom, co uz vedia citat dava niekedy citat aj z citanky, ale vobec neviem co, lebo citanku maju v skole 🙂
Je tu niekto, kto má šlabikár od Štefekovej? Čo preberáte tam? Moja píšu H a čítajú Ľ. Tu idú tie písmenká ináč ako u Virgovičovej.
Keď som videla aj ten druhý od Virgovičovej, tak tento náš sa mi zdá lepší. Hlavne má lepšie predpisové zošity - formát A4 a jeden riadok je rozdelný slabými čiarami na tri rovnaké časti a deti píšu len do 2/3 toho riadku. A napíšu toho viac, na hodine píšu 4 riadky a aj na úlohu, ale tu sa im dá do riadku5-6 slov a v tých malých zošitoch niektoré deti napíšu dve slová a sú na konci.
Ahojte maminky my máme šlabikár Lipka už 2 diel a v piatok sme brali Ž.písanku máme už číslo 6 a od polroka sme už známkovaný😀.Zatiaľ máme samé 1 😉
tak my sa ucime Č. vo Virgovicovej slabikari....a poviem, ze celkom to da zabrat...dnes pisu diktat, tak som zvedava....
ahojte maminky prvacikov...ako sa dari detickam?? nas Samko mal teraz kiahne tak uz 2 tyzdne je doma....a uz mu skola veeelmi chyba... 🙂
ahojte všetci, pokúšam sa znovu oživiť túto diskusiu, ako sa darí vašim už druháčikom? Viem, že
@s_i_s_a tu skúsila v marci niečo napísať, škoda, že som si to skôr nevšimla 😒 . Našej Kajke to ide v druhom ročníku celkom dobre, teda až na to písanie. To škriabe ako kocúr a je to tuším ešte horšie, než v prvom ročníku. V 3. už im písanie nebudú dúfam hodnotiť, tak to dovtedy musíme vydržať 😉.
@dara76 , no v našej škole sa hodnotí úplne všetko - ešte aj telocvik, hudobná, náboženstvo či etika. Dcérka vie síce celkom pekne písať, ale len keď chce a sústredí sa na to. U nej ani nie je problém s neschopnosťou pekne písať, ale skôr s určitou lajdáckosťou. Ale nevadí, skrátka pekne písať ju nebaví, stojí ju to viac námahy, ako je ona ochotná vydať 😎 😝 . To čo ju baví - napr. matematika či výtvarná a čítanie, to bude robiť pekne a viac sa snaží.
A ešte potom telocvik, to zbožňuje. Hlavne ju teší, že stále vyhráva, v behu je najlepšia v triede, hoci je najdrobnejšia. 😉. Už získala zopár zlatých medailí - koncom minulého roku mali v škole detskú olympiádu a teraz v jeseni jesenný beh - tak je celá happy z toho, veľmi rada vyhráva. S prehrávaním je to už horšie 😀.
@bodka70 tak to mas sikovnu dcerenku. A s tym pisanim je to v pohode, ved krasopis v zivote asi potrebovat nebude, pri dnesnej pretechnizovanej dobe. My sa trapime velmi s anglictinou - vobec mu to nejde, nepamata si slovicka - niekedy si myslim, ze ani nema zaujem. Najradsej ma matematiku a hudobnu.
ahojte....u nas sa nehodnti iba nabozko a etika....v skole sa malej zatial dari, aj ked do skoly uz nechodi s nadsenim....tiez sa mi zda, ze je taka viac lajdacka
@bodka70 mas sikulku...aj moja ma najradsej telocvik 🙂
nasi este doteraz nemaju pracovny zosit z matiky 😠 ....ucia sa pocitat cez desiatku
pre moju je druha trieda narocnejsia, lebo to co sa ucili v prvej uz vedela - okrem pisania
@silvia07 u nas hodnotia aj etiku a nabozenstvo, vsetko. Nasi nemaju slovencinu ani citanku, vsetko im prefocuju a nosia len papiere. V druhej triede zas nemaju vobec zosity na matiku. Takze je to asi vsade take nafigu. Pritom vsetko mali objednane este minuly skolsky rok a stale im neprislo.
jééj som rada, že bude zase s kým písmenkovať o škole 🙂 Samkovi sa v škole celkom darí, len si každý týždeň v družine vypočujem že veľa rozpráva...už ma to fakt nebaví, neprešiel ani jeden týždeň od začiatku školského roka aby si ma družinárka nepočkala... včera som jej povedala, že teda donesiem do družiny leukoplast, že to možno pomôže 😀. My sme tento týždeň platili za pracovný zošit z matematiky 1,2 a pracovný zošit z prírodovedy,lebo že ministerstvo nemá na to peniaze.
no my sme za zosity platili este v marci a nemame z matiky doteraz 😠 ...akoze mi vratia prachy?
u nas sa napriklad plati kniha na dopravnu vychovu, kt. minuly rok nemali ani raz!...dalej na vytvarnu, ktora je podla mna prvakovi na figu
@silvia07 , no mi sme mali tu knihu dopravnú výchovu už v 1.ročníku (majú ju aj teraz v škole) a aj knihu na výtvarnú majú v škole, ale ani za jednu sme neplatili. Vidím, že školy si to riešia ako sa im zachce, veď peniaze sa vždy zídu 🙄 a rodičia ani neprotestujú, lebo sa im to predloží ako hotová vec, o ktorej sa nediskutuje.
chcela som sa spytat, kolko uloh mavaju teraz vasi druhacikovia? A plati u vas este, ze v stredu ulohy nebyvaju?
@s_i_s_a u nas maju ulohy kazdy den a vacsinou je to matematika, slovencina, citanie. A taktiez sa doma pripravuju na vlastivedu a prirodovedu. Teraz sa maju doucit pesnicku na hudobnu, ktori ju nevedia. Z vlastivedy maju urobit projekt o svojej skole - nieco nakreslit, nalepit a napisat co sa ucili. Proste vlastna tvorba. A este som zabudla na anglictinu -ktora nam robi znacne problemy . Slovicka nejdu do hlavy.
@dara76 hmm to poznam...a nas Samko je zvlastny pripad...ci sa maju naucit 10 slovicok, alebo 5 alebo 3 tak vzdy jedno z nich mu nejde do hlavy...niekedy uz na to nemam trpezlivost a vzdam to 🙂 a on potom donesie zo skoly jednotku, ze vedel vsetky slovicka, alebo vyriesil nejaku ulohu prvy z triedy...niekedy mi to pripada ako keby ma skusal, kolko vydrzim 😀
@s_i_s_a , tak Kajka má stredu, čo sa týka úloh, voľnú - ale celkovo nemám pocit, že by mala nejako veľa úloh. Číta si rada, to vedela už pred školou, tak keď majú za úlohu prečítať niečo v čítanke, tak stále žobroní, že mi to prečíta aspoň 3x a ešte mi potom číta z inej knižky 😉 . A potom občas niečo na písanie (to až taká nadšená nie je 😠 ) a nejaké príklady z matiky. A výnimočne nejaká úloha z iného predmetu - napr. niečo z vlastivedy či prírodovedy. Z angličtiny sme sa doma ešte v živote nič neučili, všetko si robí v škole, ale zatiaľ má z nej len jednotky. Tak neviem, či je taká nadaná na jazyky, alebo majú len menšie nároky v škole, či takú super učiteľku, že ich všetko naučí na hodine 😀 😀 😀.

prosím Vás ,ktora mate skusenosti s písaním a kreslením ,ako ho trošku viacej prinutit písat ,či malovat,mame slabu grafomotoriku,vdaka za radu